Šta je novo?

Nadogradnja starog PC-ja - Potreban savet

MCRadisha

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
320
U stanu imam prilicno staru konfiguraciju (Asus Tuep2-M, Celeron 800 Mhz, 256 RAM, GeForce2 MX/MX 400 32MB) na kojoj XP SP2 radi odlicno i koja, za ono za sta je koristim, uglavnom dobro odradjuje posao. Vremenom sam promenio napajanje i stavio kvalitetan Chieftec, kupio i noviju optiku, zamenio neispravnu memoriju.

Problem su mi graficka kartica i procesor. Ono sto ja vidim kao sivu boju, ljudi sa novijim 128+ MB karticama obicno vide kao nekakvu braon-sivu. Razmisljam i o zameni CRT monitora TFT-om pa mi je, nekako, glupo da ne stavim i neku malo bolju graficku. Procesor nikada nije bio kvalitet i rado bih ga zamenio nekim novijim i jacim.

Najveci problem mi je to sto ne znam kakav procesor i graficku da potrazim, a da su kompatibilni sa maticnom plocom i da predstavljaju nekakvo vidljivo unapredjenje. Obzirom da je maticna ploca iz 2001/2002 godine pretpostavljam da cu morati da jurim polovnu graficku i procesor, ali ne znam sta da trazim, tj. sta moze da se stavi na tako staru maticnu, a ne bih da me neko zavlaci i prica price. Na internetu ne mogu da pronadjem neke konkretnije podatke o ASUS Tuep2-M ploci.

Znam da ce vecina pomisliti da bi najbolje bilo da prodam konfiguraciju posto-zasto i kupim novi racunar, ali, recimo da nisam u mogucnosti da to uradim, a potrebna mi je vasa pomoc.

Hvala. :)

P.S. Imam nesto podataka o ploci i drugim komponentama iz Everest Home programa. Ako treba, mogu da objavim.

prodaj to shto imash a probaj da nabavish neshto tipa athlon xp 1700,1800+ (25-30e), kt333-kt400 plocha (20-30e), 512mb ddr (30-35e) i bilo koja ati kartica sa dvi-em u zavisnosti kolko planirash da se igrash. mozh da dobijesh 25e za tvoju memoriju, 10e za grafiku, za plochu i celerona sigurno stvarno ne bih mogao da procenim. sve u svemu ne bi trebalo preterano da te ispadne.

Poslednja izmena:
Nisi u mogućnosti da kupiš novi komp a hoćeš TFT?????
?
?
?
?
?
Nemoj za takvu konfu da kupuješ TFT, greota!

Ja bas necu da prodajem postojecu konfiguraciju, nego samo da stavim malo jacu graficku i, eventualno, jaci procesor, ali problem mi je sto ne znam da li mogu da odem u najblizu prodavnicu i kupim najjeftiniju 128 MB graficku i zamenim staru? Za procesor znam da ne mogu da stavim bilo koji Celeron ili Pentium, ali opet ne znam koliko maksimalno moze da bude jak procesor da bi radio na Asus Tuep2-M ploci? Neko mi je rekao da moze da bude maksimalno 1.4 GHz, ali nije provereno. Ne mogu da nadjem nista na internetu u tom smislu, a ne bih da kupim nesto polovno (ili novo) pa da se ispostavi da ne radi na mojoj ploci.

Inace, ne igram pc igre uopste, koristim office, internet, divx/dvd ponekad.

Poslednja izmena:
Ja ti savetujem isto što i rev. Ali ako si baš uporan da nadogradiš to. Tog celerona menjaj za neki Coppermine na 1.1 ghz stavi 2x256 memorije. Grafičku ako možeš nađi neki polovan GF4 ti4xxx. Samo gledaj da bude neki asus, abit ili msi. Msi ti4800se ima DVI + kartica je vivo. I to je odprilike to.

Mada još jednom moja preporuka ti ja da to prodaš i kupiš nešto bolje. Jer ćeš teško naći sve što sam naveo.

Worf je napisao(la):
Nisi u mogućnosti da kupiš novi komp a hoćeš TFT?????

Tako je. Nisam u mogucnosti da odjednom kupim i (dobar) novi pc i tft pa bih sada da kupim tft i malo nadogradim postojeci pc, a onda, posle nekog vremena, da kupim i novi pc.

A mislim da nije greota da kupujem TFT za racunar koji trenutno imam, posebno ako uspem da ga malo popravim nadogradnjom. TFT mi je vazan prevashodno zbog zracenja, vida i prostora pa tek onda zbog kvaliteta slike. Kao sto sam gore napisao, ovu konfiguraciju koristim uglavnom za office, internet, divx/dvd ponekad.

alex303 je napisao(la):
Grafičku ako možeš nađi neki polovan GF4 ti4xxx. Samo gledaj da bude neki asus, abit ili msi. Msi ti4800se ima DVI + kartica je vivo. I to je odprilike to.

Ok. Hvala. To mi je trebalo. Da li je svaka GF4 (GeForce4?) asus, abit ili msi odgovarajuca, ako ne nadjem ti4xxx? Vidim na PC Berzi da u ponudi ima i novih GF4 kartica - npr. ASUS GEFORCE 4 V9400 64MB i sl.

Poslednja izmena:
druzhe, ti bi da menjash sve osim ploche, a plocha te najvishe ogranichava. ok, daj josh 25 eura za 256 sdrama (pare za koje mozh da kupish 512mb ddr) i daj josh 25eura za pun p3 (za koje pare mozhesh da kupish Athlon XP-a), definitivno cesh reshiti problem na duzhe staze...

Ja bih samo jacu graficku karticu od ove koju imam, a da provereno radi na mojoj maticnoj ploci. Mozda jos i malo kvalitetniji procesor, ali to mi je manje bitno od graficke. Ne treba mi vise od 256 MB Ram-a, osim ukoliko kvalitetnija graficka, koju bi zeleo da ugradim, ne zahteva dodatnih 256 MB?

Znaci, jedina moja dilema je da li mogu da nadjem novu odgovarajucu graficku ili moram da potrazim iskljucivo polovnu, i konkretno sta da trazim. Covek mi je gore preporucio Asus, Abit ili MSI GF4 ti4xxx i, ako sam ga dobro razumeo, to mogu jedino polovno da nadjem. Ako jos neko ima konkretan predlog za kvalitetniju graficku, koja bi provereno radila na Asus Tuep2-M ploci, od GF2 koju sada imam, bio bih veoma zahvalan.

to ti je overkill za tog celerona. najjache shto bi ti po meni odgovaralo jeste neshto tipa gf4mx440/460 ili gf2ti/gt/pro ili maximum maximuma gf3 ti200.

amd 1700+ se greje preterano tako da bi taj procesor preskocio, ako menjas plocu uzmi minimum 2500+ sempron, i sve sto ide uz taj procesor.( pogledaj na forumu).
Ako ne rasprodajes sve uzmi Ati radeon 9550 ge, 256rama i TFT, imas sedamnestice vec od 230e pa do 300 i vise u zavisnosti od proizvodjaca.

MCRadisha je napisao(la):
Ja bih samo jacu graficku karticu od ove koju imam, a da provereno radi na mojoj maticnoj ploci. Mozda jos i malo kvalitetniji procesor, ali to mi je manje bitno od graficke. Ne treba mi vise od 256 MB Ram-a, osim ukoliko kvalitetnija graficka, koju bi zeleo da ugradim, ne zahteva dodatnih 256 MB?

Znaci, jedina moja dilema je da li mogu da nadjem novu odgovarajucu graficku ili moram da potrazim iskljucivo polovnu, i konkretno sta da trazim. Covek mi je gore preporucio Asus, Abit ili MSI GF4 ti4xxx i, ako sam ga dobro razumeo, to mogu jedino polovno da nadjem. Ako jos neko ima konkretan predlog za kvalitetniju graficku, koja bi provereno radila na Asus Tuep2-M ploci, od GF2 koju sada imam, bio bih veoma zahvalan.

Pošto vidim da te nemožemo ubediti da prodaš to i uzmeš novu mašinu.... onda ovako.

Nov gf4 titanium nećeš naći. Naravno taj gf4 uzmi samo ako nađeš i procesor koji sam ti već preporučio. Ja sam imao MSI gf4ti4800se sa 128mb na Asus TUSL2-C ploči. To je radilo savršeno. Kartica ima DVI izlaz što je bitno za TFT monitor i odličan prikaz. Što je možda i najbitnije. Ja sam gore naveo par proizvođača za koje postoji velika verovatnoća da ih nađeš polovne i veoma povoljno. Mada bolje da sam ti rekao šta da ne uzimaš. Dakle eagle, innovison i prolink nikako ne uzimaj.

Što se procesora tiče na tvoju ploču ide P3 sa coppermine jezgrom do 1.3ghz. Ako uspeš da nađeš taj procesor svaka ti čast. :S:

Benny Blanco je napisao(la):
amd 1700+ se greje preterano tako da bi taj procesor preskocio, ako menjas plocu uzmi minimum 2500+ sempron, i sve sto ide uz taj procesor.( pogledaj na forumu).
Ako ne rasprodajes sve uzmi Ati radeon 9550 ge, 256rama i TFT, imas sedamnestice vec od 230e pa do 300 i vise u zavisnosti od proizvodjaca.
:laugh: :laugh: :vomit: :alo: :d :d
Ajde razumem da je ovo neko lupio 2001-2003 u vreme intelove propagande i *******cija na račun Athlon XP i Thunderbird, što je bila glupost, ali danas....
(bio sam vlasnik 1700+ palomino i TBred-b 2400+, oba OC do krajnjih dometa, i dan danas rade kao sat).

Nekada sam na toj ploci terao tualatina 1200 na blizu 1600MHz bez podizanja napona.
Tualatina ima na oglasima i radi odlicno.
Ploca podrzava agp4x, pa mozes za sitne pare da pazaris 9200 (9250) 128-bit. Ako nadjes safira mozes i da je kloknes. Ati ima lepu sliku i kod 128bit kartica uvek ima DVI.
A memorije nikad dosta....

Problem su mi graficka kartica i procesor. Ono sto ja vidim kao sivu boju, ljudi sa novijim 128+ MB karticama obicno vide kao nekakvu braon-sivu.

To je najverovatnije do monitora, a ne do graficke.

Ne bi bilo lose da nam kazes sta radis na racunaru i koliko bi novca zeleo da potrosis na upgrade ako zelis da dobijes dobar savet posto su svi ovi saveti iznad bezveze jer ne uzimaju u obzir tvoje potrebe.

@andjelkoyu:
Znaci jos samo da kaze koliko love je spreman da odvoji.

Po meni najbolje bi bilo da uzme neku LGA775 PCI-e plocu sa integrisanom grafikom (na primer Foxconn 915GL7MH-S), i recimo Celeron 4 326 i 512MB DDR2-533. To bi izaslo ~190e i to jeste trosak ali je isto tako i nova masina. Tako ce moci da prosiri kasnije ako mu zatreba bolja grafika i procesor i vise memorije, a za njegove potrebe ce biti sigurno bolje od onoga sto ima.

R_U_S je napisao(la):
:laugh: :laugh: :vomit: :alo: :d :d
Ajde razumem da je ovo neko lupio 2001-2003 u vreme intelove propagande i *******cija na račun Athlon XP i Thunderbird, što je bila glupost, ali danas....
(bio sam vlasnik 1700+ palomino i TBred-b 2400+, oba OC do krajnjih dometa, i dan danas rade kao sat).

Hm, ne znam odakle tolika samouverenost u ovoj tvojoj tvrdnji, ali ako mislis da znas vise i bolje od Sveta kompjutera i gospodina Uzelca, svaka cast. Posto tako ruzno prozivas ljude koji zele da pomognu i gadjas se samouvereno neznanjem, ovo ce malo da te spusti na zemlju.

Za ostale kome velicina ega nije prepreka neka bez predrasuda procitaju clanak Sase Uzelca o Thoroughbred B/ Palomino procesorima.

Prilozi

• Thoroughbred B.zip
    105.2 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
mikele je napisao(la):
Hm, ne znam odakle tolika samouverenost u ovoj tvojoj tvrdnji, ali ako mislis da znas vise i bolje od Sveta kompjutera i gospodina Uzelca, svaka cast. Posto tako ruzno prozivas ljude koji zele da pomognu i gadjas se samouvereno neznanjem, ovo ce malo da te spusti na zemlju.

Za ostale kome velicina ega nije prepreka neka bez predrasuda procitaju clanak Sase Uzelca o Thoroughbred B/ Palomino procesorima.
Na poslu imam 1700+ palominca rernu, star je oko 3 godine, možda i više i nijednom nisam imao problem sa pregrevanjem. Ima neki glupi speeze cooler koji ima manje telo od poznatog raptora. Gigabyte Easy tune sada pokazuje 55°C za proc, a preko leta nagura i na 65°C kada je odšrafljen na 1700 MHz na 1,8V. Jednom sam ga odšrafio na 7,5x220=1650 MHz, to jest pokušao pošto je Gigashit GA-N400 momentalno crko na vjek i vjekova :crash: :crash:
P.S.
Komp mi za 2 godine nije ni jednom zakucao :d ;), sem jednom, a to je bilo kada je crkla ploča :-devil-:

P.S.
Nemojte samo da se ovo pretvori u još jednu raspravu intelovci vs ostatak bencha :d , to stvarno nije cilj ovog threada, čekaju se Audio Fan, Dark side i naravno ilidan :wave:

Poslednja izmena:
Cika Pera je napisao(la):
Nekada sam na toj ploci terao tualatina 1200 na blizu 1600MHz bez podizanja napona.
Tualatina ima na oglasima i radi odlicno.
Ploca podrzava agp4x, pa mozes za sitne pare da pazaris 9200 (9250) 128-bit. Ako nadjes safira mozes i da je kloknes. Ati ima lepu sliku i kod 128bit kartica uvek ima DVI.
A memorije nikad dosta....

Ako moze jos i objasnjenje da li i kartice koje si naveo da trazim po oglasima ili ih jos uvek ima novih i savet oko placanja - do koliko da platim PIII Tualatin i 9200-9250 128-bit kartice?

Ako neko zna neku korektnu prodavnicu-servis u kojoj rade upgrade ove vrste, bio bih zahvalan da mi javi na pm.

R_U_S je napisao(la):
Nemojte samo da se ovo pretvori u još jednu raspravu intelovci vs ostatak bencha :d , to stvarno nije cilj ovog threada, čekaju se Audio Fan, Dark side i naravno ilidan :wave:

65C! Wow, taj tvoj CPU je topliji od Prescott-a, a sigurno je i sporiji :-devil-:

audiofreak je napisao(la):
65C! Wow, taj tvoj CPU je topliji od Prescott-a, a sigurno je i sporiji :-devil-:
Audio, prijatelju, seti se kada je izašao 1700+ :smoke:
P.S.

Nevezano za ovaj thread, moj sempron 2800+ na DFI NF4 infinity izvlači SuperPi 1Mb oko 33 sec na 2800MHz, zavisi od memorije. Nisam se još upisao na montijevu listu, pa reko da te obavestim :wave: , pošto sam ranije bio ukoren zbog toga.

mikele je napisao(la):

Offtopic:

Ok procitao sam clanak i koja je poenta tvog pozivanja na isti. Tamo lepo pise:
Daleko od toga da su se stara pregravala, međutim nova su jednostavno hladnija i kao takva omogućavaju korišćenje tiših kulera.
Cela fama o pregrevanju je krenula od Athlona sa Thunderbird jezgrom serije C i pojedinih modela serije B >1000Mhz, a ko se susretao sa njima moze da potvrdi da su isti bili hladjeni shit kulerima kakvi su se stavljali na durone 650.

Iz licnog iskustva tvrdim da Palomino jezgro nije rerna i da nema problem sa pregrevanjem. Imao sam 1700+ koji sam licno otkljucao i na NF7 ploci terao na 1.8v 200*8.5 hladjeno sa CM kulerom (neki pandan popularnog raptora) i AS5 pastom. Svo to mi je posle 24h testiranja u Prime_u dalo temperaturu 54°, i da, kuciste je bilo zatvoreno. Rus je malo preterao sa komentarom ali nije pogresio da je tvrdnja(savet) koju je izrekao Benny Blanco pogresna, niti je Rus neznalica kako ga ti nazivas.

Cela prica se svodi na to da postoje modeli procesora koji se vise greju od drugih ali da im to ne predstavlja nikakav problem u radu, Prescott je vreo u odnosu na npr. Venice ali isto tako lepo i ne ometano radi i sto je najvaznije ne pregreva se sto Audio moze da vam potvrdi jer dobro poznaje tu tematiku.

Ako moze jos i objasnjenje da li i kartice koje si naveo da trazim po oglasima ili ih jos uvek ima novih i savet oko placanja - do koliko da platim PIII Tualatin i 9200-9250 128-bit kartice?

Ako neko zna neku korektnu prodavnicu-servis u kojoj rade upgrade ove vrste, bio bih zahvalan da mi javi na pm.

PIII Tualatin ces tesko naci cak i polovan jer ih je jako malo bilo posto su bili prilicno skupi. Pojuri neki Celeron Tualatin 1100Mhz ili 1000MHz ako si vec odlucio da neces da menjas plocu, ima 256KB kesa kao i P3 Coppermine na toj ploci moze lepo da se OC_uje. Intel kao sto je poznato ima zakljucan mnozilac pa zato sam ti i naveo modele 1000 i 1100 jer realni domet Tualatin jezgra je oko 1500Mhz izbegni 1200, 1300 i 1400 modele jer na njima sigurno neces moci da dignes magistralu na 133MHz.
Sa dobrom plocom kakva je tvoja svaki Tualatin moze da prebaci 1400MHz samim tim uzimanjem 1000 i 1100 modela moci ces da ih teras na 10*133 ili 11*133. Na 133 magistrali neces imati problema sa PCI i AGP deliocima.

audiofreak je napisao(la):
@andjelkoyu:
Znaci jos samo da kaze koliko love je spreman da odvoji.

Po meni najbolje bi bilo da uzme neku LGA775 PCI-e plocu sa integrisanom grafikom (na primer Foxconn 915GL7MH-S), i recimo Celeron 4 326 i 512MB DDR2-533. To bi izaslo ~190e i to jeste trosak ali je isto tako i nova masina. Tako ce moci da prosiri kasnije ako mu zatreba bolja grafika i procesor i vise memorije, a za njegove potrebe ce biti sigurno bolje od onoga sto ima.
Ima ovde i ljudi koji ne zele da bace pare na novog "bogalja". Za office, net, slusanje mp3-ova i gledanje dvd-a i divx-a ce da ih za 100 i kusur € manje posluzi i polovna masina.

Za 190 € moze da uzme i NF4 sa 6150 grafickim jezgrom i Sempron 2800+ i 512MB. :d

Poslednja izmena:
Ako ga koristis za office internet, divx/dvd ne treba ti nova grafika niti bilo sta drogo od vec postojece konfiguracije.Sto se tice vernosti boja na monitoru cisto sumljam da ti je neipravna grfika(problem je u driveru ili monitori).128 bit ti nece nista doneti po pitanju 2d prikaza.Ako te vec svrbi dzep kupi taj TFT i brzi HD koji je i najveci problem kod racunara starije generacije.

Prodaj to sve i dodaj 120-140 eura i uzmi bre makinu !
Pusti glupe price !

Odgovorite coveku na pitanje i nemojte da blebecete o temperaturama i jezgrima amd procesora, otvorite temu za to pa se grudvajte!!!

Probaj od nekoga da uzmes radeon 9550 128/128 pa ako bude radio na tvojoj ploci bez problema pazari njega jer vredi razliku u odnosu na 9250 a dolazi sa dvi izlazom (gledaj da uzmes asus, his ili sapphire)..

Dodaj jos 256mb rama.
Vidi po oglasima dali neko prodaje tualatin p3 na bar 1.1ghz (minimalna nadogradnja koju bi primetio u svakodnevnom radu).

Sto se monitora tice: zaboravi komentare likova koji kazu da je greh stavljati lcd na stariji kompjuter: ako si ti zadovoljan radom tog kompa i ne koristis ga za igre (vec samo za stvari koje si nabrojao), slobodno uzmi LCD, on nije privilegija brzih kompjutera, ja sam pre nekoliko dana video masinu sa crnim frontier gladiator kucistem, a4 tech tastaturom i misem, (crno/sivo), canon pixma ip1500 stampacem, i siemens 19" wide tft-om, komp izgleda da padnes na dupe, a unutra je: abit kt133a, thunderbird 900, 768mb rama, radeon 9550ge asus, plextor dvd rom, plextor dvdrw, lc power silent giant 550w, maxtor 80gb, sb live platinum na kojem su logitech z5500 zvucnici..
E sad nek se ovi likovi zapitaju koliko kostaju procesor i ploca a koliko okolni hardver, ja sam lika pitao cemu 1200e hardvera na masinu od 60e, a on mi je odgovorio da je jako zadovoljan brzinom kompjutera u svakodnevnom radu (win2000pro sp4, office, net, divx) i da nije imao potrebu da kupuje nesto brze ali je zeleo da mu komp dobro izgleda i ima kvalitetne periferije, probaj da se nosis ovom pricom i ignorisi savete tipa: ma to je staro ako dodas samo 1300 eura mozes da kupis opteron i plocu + 2gb rama, znaci prodaj ovo pa dodaj jos 1270 eura i na konju si... kakve gluposti...

Nazad
Vrh Dno