Šta je novo?

Nadogradnja starog PC-ja - Potreban savet

MCRadisha

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
320
U stanu imam prilicno staru konfiguraciju (Asus Tuep2-M, Celeron 800 Mhz, 256 RAM, GeForce2 MX/MX 400 32MB) na kojoj XP SP2 radi odlicno i koja, za ono za sta je koristim, uglavnom dobro odradjuje posao. Vremenom sam promenio napajanje i stavio kvalitetan Chieftec, kupio i noviju optiku, zamenio neispravnu memoriju.

Problem su mi graficka kartica i procesor. Ono sto ja vidim kao sivu boju, ljudi sa novijim 128+ MB karticama obicno vide kao nekakvu braon-sivu. Razmisljam i o zameni CRT monitora TFT-om pa mi je, nekako, glupo da ne stavim i neku malo bolju graficku. Procesor nikada nije bio kvalitet i rado bih ga zamenio nekim novijim i jacim.

Najveci problem mi je to sto ne znam kakav procesor i graficku da potrazim, a da su kompatibilni sa maticnom plocom i da predstavljaju nekakvo vidljivo unapredjenje. Obzirom da je maticna ploca iz 2001/2002 godine pretpostavljam da cu morati da jurim polovnu graficku i procesor, ali ne znam sta da trazim, tj. sta moze da se stavi na tako staru maticnu, a ne bih da me neko zavlaci i prica price. Na internetu ne mogu da pronadjem neke konkretnije podatke o ASUS Tuep2-M ploci.

Znam da ce vecina pomisliti da bi najbolje bilo da prodam konfiguraciju posto-zasto i kupim novi racunar, ali, recimo da nisam u mogucnosti da to uradim, a potrebna mi je vasa pomoc.

Hvala. :)

P.S. Imam nesto podataka o ploci i drugim komponentama iz Everest Home programa. Ako treba, mogu da objavim.

Uzmi slobodno asus ati 9550, radice ok na toj ploci. tft ako imas kinte obavezno, posto se ne igras mozes i neki sa 16 ili 12 ms.

palomino 1700+ je takva rerna, drugar ga jos uvek ima i stavio je neki novi kuler kao vrh CM i 55 idle 65 full(nista oc), ali radi.

lafe, ja imam isto p3 sa celeronom na 950mhz. nemoj da te farbaju da je to lose. ako igras igrice, jeste. ili ako si neki .cad manijak, 3dsmax vizuelista i slicni 3d modelar, jeste.
za sve ostalo ne vredi kupovati slabije p4. dodaj rama koliko god mozes (ja imam 512sdram. ne moze vise), promeni graficku (ja danas uzeo gigabajtov 9250 128bitni), svuci napon ventilatora (sa velikim hladnjakom za amd p4. snala za kacenje je ista) sa 12 na 7 volti i dobijas jezivo tihu masinu sa malo para u losem kucistu (kakvo je moje).
kupovinu tft-a abs podrzavam, jer i ja nameravam isto. to je investicija koja se isplati i posle 3 godine, a definitivno odmara oci. a za to nemoj juriti sulude 4ms ili 2ms odziva, jer spori odzivi tft-a su za modele sa 16-25ms. sve ostalo je 100x prezvakavano da li valja. ja sam konkretno gledao-radio na tft-u od 12ms i jos smo probali da igramo nfsmw. sve radi kao doxa.

Poslednja izmena:
inace ja drndam .cad pakete. renderovanje, ako mi je hitno i bitno, ponesem na flash-u i odradim kod ortaka na p4 (od 3ghz) koji vec vredi. ali to nije doplata od 100-200e. to je vec malo vise.
rendering moze i na tvojoj masini. samo je ram bitan. ogranicenja pokazuje tek kod sracunavanja naponskih stanja materijala i protoka fluida oko tela. a kad dotle stignes, onda ces lako kupiti p4. ja jos nisam :d
komp odavno nije prica za sebe. sustina je u pratecim elementima, da to sto radis prikazes drugima ili lako prenosis. bolje kupuj laserski stampac ako nemas, flash (obavezno) ako studiras tehniku, digitalni fotoaparat, veb kamericu i sl. dvd-rw...
jako bitan dodatak je pci usb 2.0 kontroler ako ti ploca ne podrzava 2.0. mnogo znaci, a pri tom ne gasi stare usb1.1. otvara mogucnost za brzi protok za adsl, isdn i sve wireless-e.
ako mozes, kupi tualatin-a. ja sam kupovao 1.3, ali moja le5 je cudna ploca i odbija ga. tesko se nalaze (sta mislis zasto). i, naravno ram (uvek).

keep walking...

Poslednja izmena:
sad vidim da imas gf2 mx400. ne menjaj to odmah, ako ti nije hitno. ja sam to imao i tek danas sam promenio.;) dobro sluzi, dok ne rikne kuler (kao meni) pa onda zamenis :D staru uz doplatu 48-10+2 i utisas komp. (2 za drugi ventilator)

Ti Tualatini su čudo, ali za iskoršćenje punog potencijala treba ti dobra BX ili i815EP ploča i dobar RAM. A to i dalje drži cenu i krš a pravu SDRAM memoriju nigde i ne možeš naći. Kod nas su 98% tržišta popunile razne "voćne" memorije koje jedva da rade na PC-133 CL3 Mhz...
Tualatin je extra zahvalan, samo ako možeš da ga ukombinuješ sa pravom pločom i memorijom, i da ga uzmeš po realnoj ceni. OC-ovan, sve ispod P4 2.4 Northwood-a ostavlja iza sebe u prašini... ;)
BTW, ovo ode u offtopic! :d

Nazad
Vrh Dno