Šta je novo?

Hardver Nadogradnja racunara do 1200e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

MasterChief2

Slavan
Učlanjen(a)
01.03.2015
Poena
215
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9 5950X & Be Quiet! Dark Rock 5
Matična ploča
Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2
RAM
G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3000MHz CL16 KIT F4-3200C16D-32GIS
GPU
NITRO+ AMD Radeon™ RX 9070 XT OC GPU
Storage
1 x Corsair MP500 120GB, 1 x WD_BLACK 2TB SN750, 1 x Samsung SSD 870 QVO 1TB, 2 x 2TB HDD
Zvuk
Integrisana zvucna + Kenwood KA-1500 + Pioneer CS-999
PSU
Seasonic Prime TX-1600
Kućište
Spawn Gerovit LD01
Monitor
Tesla 27GM620BF 27"/FullHD/165Hz
Miš & tastatura
A4Tech Bloody V7 i Dell SK-8175
Laptop
MacBook Pro (13-inch, M1, 2020)
Mobilni telefon
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Steam
antonic901
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Pozdrav svima. Ukratko, drugar zeli da nadogradi svoj racunar, budzet je 1200e. Od onoga sto ima jesu kuciste, SSD, HDD i napajanje. Ostalo mora sve novo. Ja sam iz ove price ispao podavno, poslednje sto sam sklapao bio je prvi Ryzen kada pojavio i to jos uvek koristim. Sta bi bio best buy do 1200e za CPU, RAM, GPU i maticnu plocu? Uzimace se sa KP-a verovatno

Rešenje
Ukrascu post od kolege u temi od pre neki dan
E ako mogu i madjari, onda to otvara dosta manevarskog prostora. 😎 Mozes da sklopis nesto ovako:
  • AMD Ryzen 5 7600 - 172€
  • Arctic Freezer 36 - 27€
  • ASRock B650M-HDV/M.2 - 110€
  • TeamGroup T-Create Expert 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - 120€
  • PowerColor RX 7900 GRE - 574€
  • Silicon Power XS70 1TB Gen.4 NVMe - 91€ (kod nas)
  • Thermaltake ToughPower GF A3 750W 80+Gold (PCIe5.0) - 93€ - za Radeon ti nije potreban 12VHPWR konektor, ali nije na odmet ni da ga napajanje ima
  • Asus A21 Plus - 83€ (kod nas)
  • Ukupno: 1270€
...
E ako mogu i madjari, onda to otvara dosta manevarskog prostora. 😎 Mozes da sklopis nesto ovako:
  • AMD Ryzen 5 7600 - 172€
  • Arctic Freezer 36 - 27€
  • ASRock B650M-HDV/M.2 - 110€
  • TeamGroup T-Create Expert 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - 120€
  • PowerColor RX 7900 GRE - 574€
  • Silicon Power XS70 1TB Gen.4 NVMe - 91€ (kod nas)
  • Thermaltake ToughPower GF A3 750W 80+Gold (PCIe5.0) - 93€ - za Radeon ti nije potreban 12VHPWR konektor, ali nije na odmet ni da ga napajanje ima
  • Asus A21 Plus - 83€ (kod nas)
  • Ukupno: 1270€
Kakvo napajanje, ssd i kuciste imas?

Kakvo napajanje, ssd i kuciste imas?
SSD je neki od 120GB + 1TB HDD. Kuciste je od njegovog prethodnog racunara, pitanje je da li ova graficka mozda u njega i da stane.. Napajanje sam rekao da mi slika pa saljem.

Bolje da uzme neki nvme od 1TB umesto tog ssd, a hdd da bude za podatke. Od grafe ti zavisi i kuciste i napajanje... pa i tu moze da bude nekih promena...

Koje kuciste, koje napajanje ima i koju graficku hoce da kupi?

Ukratko... DDR5 najmanje 32GB RAM... pre bih dao vise para za skuplji procesor, nego za grafu. Procesor neces menjati dok ne promenis platformu, a grafu mozes da menjas kad god te zasvrbe pare.

Poslednja izmena:
@tablet_fan @MiloshNBG
Napajanje je BeQuiet, a model je: BQT S6-SYS-UA-550W.

HDD je tu reda radi i imamo ga samo zato sto ga on ima u starom racunaru. Racunar ce se koristiti za Gaming tako da ce sve igrice ici na SSD.

@tablet_fan @MiloshNBG
Napajanje je BeQuiet, a model je: BQT S6-SYS-UA-550W.

HDD je tu reda radi i imamo ga samo zato sto ga on ima u starom racunaru. Racunar ce se koristiti za Gaming tako da ce sve igrice ici na SSD.
Iskreno ne bih zadrzao nista od toga, sve na dobos i komplet novo.
Imas skroz solidan PC u mom prvom postu.

Odluka je pala, uzecemo to sto si predlozio. Samo jedno pitanje, da li na KP-u ima neki clan od kog mogu sve da uzmem (ako znas salji u PM) ili da vijam po KP-u najjeftinije?

Odluka je pala, uzecemo to sto si predlozio. Samo jedno pitanje, da li na KP-u ima neki clan od kog mogu sve da uzmem (ako znas salji u PM) ili da vijam po KP-u najjeftinije?
Nemam ali bilo bi dobro da nadjes pa makar da napravis da ti dvojica/trojica salju jer ako budes svaku komponentu posebno narucivao odrace te postarina bezveze.

Porucio sam od jednog prodavca sve osim kucista. Ukupno je izaslo 1191. Kuciste sam nasao u domacoj radnji za 85e. Hvala svima! 🙂

Kako vezujem ove ventilatore od kucista? Ovo napajanje nema konektore za ventilatore kao moje napajanje, a ne znam da li smem sve ubosti na jedan FAN konektor na ploci (pretpostavljam da ne).

Ne vredi direktno na napajanje jer onda nemaš kontrolu obrtaja. Neko pravilo je da mogu do 3 x 120/140mm ventilatora na jedan priključak na ploči jer ti daju samo 1A. Ako ima više ventilatora a samo jedan priključak na ploči onda treba neki aktivni razvodnik sa svojim napajanjem a to su Molex ili SATA koje ima svako napajanje. Bolja kućišta koja dolaze sa ventilatorima obično imaju svoj kontroler/razvodnik.

Hvala, Ja imam 4. Zakacio sam ih na jedan konektor i za sada vrte. Sta je najgore sto moze da se desi ako nesto krene po zlu?

Hvala. Pise na ventilatorima 0.25A tako da mislim da nece biti problema + sam ih zakacio na konektor koji je predvidjen za vodeno hladjenje i pumpu.

Kad sam vec otvorio temu, hajde da odmah ovde pitam i za svoj racunar. Planirao sam neki apgrejd da radim na jesen, pa ne znam da li mi je bolje da menjam sve (prelazak na AM5) ili da samo odradim neki refresh sa novim GPU i CPU. Sta vi mislite? Racunar je skopljen davne 2017, par dana nakon sto je Ryzen debitovao i posle toga je samo kupljeno novo kuciste, par SSD-ova i RAM. Ostalo nista nije menjano. Nekad su se igrale igre na njemu, danas se mahom koristi za programiranje i Kodi. Da li bi imalo smisla upariti Ryzen 7 5800X3D i RX 7800 XTX npr.? I mozda i bolje pitanje, da li bi ovo sve radilo na B350 ploci? Vidim po forumima da su ljudi terali i 5950X na B350 plocama bez ikakvih problema. Trenutna konfiguracija se nalazi u profilu

AM5 bi ti dao mnogo duži prelazni/upgrade period a ako bi sad ubacio 5800x3D to bi bilo sve za tu kombinaciju a nešto nisam ubeđen (na osnovu drugih iskustava) da bi B350 ploča iskoristila taj processor u potpunosti. Ni za jedan BIOS ne piše striktno za x3D, treba im bolja veza sa memorijom a 300 čipset ploče se nisu proslavile sa brzom memorijom. Da menjaš i ploču, već si 2/3 puta na 7000 Ryzen seriju.
Za tu ploču i tu novu grafu naj bolje i naj jeftinije da samo turneš 5700(x) a RX 7800 XTX možeš posle da preneseš na bolju konfiguraciju, biće OK za još 2-3 godine bar. I taj kombo bi ti doneo 200-300%+.
To je večna dilema, više para na dužu stazu ili manje za kraću. Potreba/novac= Isplativost.

ako se kupuje nov racunar od 1200eur, onda prvo sto treba novo da se kupi je napajanje

AM5 bi ti dao mnogo duži prelazni/upgrade period a ako bi sad ubacio 5800x3D to bi bilo sve za tu kombinaciju a nešto nisam ubeđen (na osnovu drugih iskustava) da bi B350 ploča iskoristila taj processor u potpunosti. Ni za jedan BIOS ne piše striktno za x3D, treba im bolja veza sa memorijom a 300 čipset ploče se nisu proslavile sa brzom memorijom. Da menjaš i ploču, već si 2/3 puta na 7000 Ryzen seriju.
Za tu ploču i tu novu grafu naj bolje i naj jeftinije da samo turneš 5700(x) a RX 7800 XTX možeš posle da preneseš na bolju konfiguraciju, biće OK za još 2-3 godine bar. I taj kombo bi ti doneo 200-300%+.
To je večna dilema, više para na dužu stazu ili manje za kraću. Potreba/novac= Isplativost.
Iskren da budem, tada kada sam sklapao racunar jedan od razloga zbog koji sam se odlucio za AMD, a ne Intel bio je upravo taj upgrade. Cini mi se da je tada AMD garantovao da ce B350/X370 ploce podrzavati naredne dve generacije sigurno. I eto nakon 7 godina ja sam ostao na istom. Ali da, ako bi uzimao i plocu onda bi svakako isao na AM5 i neki high end CPU, ali je problem sto mi se sada tolike pare ne daju za racunar jer mi ne treba. Ovo sam vise mislio da odradim neki refresh kada vec postoji ta mogucnost, kontam da je razlika izmedju Ryzen 5 1600 i bilo kog Ryzena iz 5xxx serije nebo i zemlja.

Znaci sada bi uzeo neki CPU do 250-300e i tamo na jesen bi uzeo novu grafiku, kontam da ce im malo i cene pasti u medjuvremenu. Kada bude bilo potrebe da se menja cela platforma onda cu uzeti i zamenuti sve. Sada kada bi menjao platformu to bi me izaslo izmedju 400 i 500e. A ovaj 5800X3D je 250e, a kontam da je bolji za gaming od Ryzen 5 7600.

Sto se tice ploce, vidim da vecina po redditu kaze da nema razlika u perfomansama, a evo ovde sam nasao i neki test. Na sajtu ploce, pise da je taj CPU podrzan sa poslednjim BIOS-om.
ako se kupuje nov racunar od 1200eur, onda prvo sto treba novo da se kupi je napajanje
Verovao ili ne, vise imam poverenja u ovo skoro 20 godina staro napajanje nego u ova nova napajanja.. Pre 3 god. kada sam bio u Nemackoj, na nekom popustu naleteo sam na
EVGA SUPERNOVA 1300 G2 napajanje od 1300W. Radilo 2 god i jedno jutro racunar samo nije hteo da upali. Kada sam ga otvorio, imao sam i sta da vidim. Vodovi nisu podebljani kalajem, na sve one tranzistore neki minijaturni hladnjaci. Sve u svemu uzas za napajanje koje je regularno kostalo blizu 300e.

Ovaj moj BeQuiet je kupljen pre 11 godina na pijaci za 1000 dinara, od tada je guralo GTX295/Pentium D, pa onda GTX660/FX-9590 i na kraju ovo sto sada imam. A u medjuvremeno dok sam imao Evga napajanje koristilo se za testiranje razno raznih kartica i konfiguracija dok sam jos radio servis racunara. Ako je i slabo da gura ove nove kartice, imam u rezervi nako BeQuiet modularno od 850W, ali je isto starije proizvodnje. Mislim da je BQT P7-Pro-850W, ali nisam siguran.

ja ne bih stavljao nove komponente tolike vrednosti na 11 godina staro napajanje. ali tvoj novac

Čak i ja koji ne smatram napajanja bitnijom stavkom, ne bih nikad stavio staro napajanje, pogotovo 11 godina, baš rizikuješ...

Napajanje nije bitna stavka dok ti se jednom ne desi da se zapali, posle toga ce postati bitna 😀
I dan danas mrzim sebe sto sam dao sansu LC Power napajanju polovnom.

Napajanje treba biti novo (ili makar skorije kupljeno) i optimalno za konfiguraciju, ovde mnogo ljudi preteruje oko PSU... Slažem se za LC (mada i oni imaju razne kategorije) jer se kod nas koriste ovi office modeli predviđeni za iGPU sa rtx3070+... Za 70-80 evra ima sasvim pristojnih napajanja na KP oko 750w, ako ne želi jaču kartu od 7800XT

Da ukradem malo temu jer isto radim upgrade pa da ne otvaram novu 😊

Elem polako pocinjem upgrade masine iz potpisa, prvo sam kupio novo napajanje Asus TUF 750B, kroz neki dan treba da uzmem maticnu Gigabyte Z690 UD DDR4, i sada se lomim oko procesora dal da se iskesira za i5 14600K(F), ili uzeti jeftiniji npr i7 12700K(F) ili mozda cak i5 12600K(F), nije mala razlika u ceni, a opet performanse su manje vise slicne, razlike neki procenat gore dole..
Doduse 14600K je prava zver, nije veliki potrosac u gaming-u, i deluje mi da vredi dati 300eur za njega, al opet ajde da pitam, mozda je neko imao slicne dileme.
Inace ne menjam platformu jer sam skoro uzeo 32GB rama, a DDR5 da bi doneo razliku kosta previse po meni, pa onda sad da sredim osnovu i da budem miran neki period jer se u nekim igrama koje igram, pogotovo MP naslovi oseti mali klok na 12400F.

A sledece godine planiram uzeti neku grafu i da se zaokruzi ova prica 😊

minimalna je razlika izmedju 13600k i 14600k, trebace ti i bolje hladjenje za njega, minimum phantom spirit 120 ili frozn a620
najbolje resenje sto se mene tice - ne diraj nista i kupi samo bolju graficku i stekaj za am5 platformu

Mislio sam na 12600k ili 12700k, mislim ako ima smisla uštedeti, ako ne išao bih na 14600k jer je hladniji i manji potrošač u odnosu na 13600k, a razlika u ceni minimalna, dok je kada se uporedi sa 12-om generacijom malo veća razlika.
A što se hlađenja tiče za početak bih ostavio na CM Hyper 212 naravno bez OC-a ili bilo čega sličnog, pa kada skupim lovu uzeću ili neku Noctua mrcinu ili CM mrcinu, tako da to nije problem.

Ostao bih na intelu trenutnom zato sam i uzeo Z690 matičnu sa solidnom naponskom i tonom portova, m2 proširenja, i samo bocnuo grafu sledeće godine, pa ću za par god da zamenim ploču, proc i ram..

12700K su otprilike tu negde kao 13600/14600K...12700K ima više jezgara, 13600K ima veći cache i bolji memorijski kontroler što je bitno ako uzimaš DDR5. Pošto već imaš DDR4 i planiraš ponovo da menjaš mašinu uzmi šta god je jeftinije...i batali taj uvrnuti 8+32GB RAM kombo, koristi 2 modula istih karakteristika da bi radilo u dual channel modu.

Realno, ne znam koliko se isplati prelazak sa 12400 na 12700K ili 13600/14600K + nova ploča. Ima razlike (manje bitne ako je 1440p ili 4K) ali možda bio dobio više ako uložiš u jaču grafičku. Mislim da je Panthetov savet ok, ne diraj ništa sa CPU strane, 12400 je još uvek solidan, uzmi jaču grafičku i skupljaj pare za novu platformu.

@jurodivi Pazi ploča Z690 mi uletela za 15k, treba sutra da je pokupim i taman ubacim sa novim napajanjem koje sam uzeo i da taj deo kompletiram, pa rekoh taman procesor da ubacim neki jači jer ima dropova u nekim igrama što mi se ne sviđa, a grafa će svakako da padne sledeće godine..

A memory combo je lud skroz, taman ću zbog 4 slota na novoj ploči ubaciti još jedan štap od 8gb koji mi je sada van računara i ovaj štap od 32gb i bombonica, bitno je da XMP radi, a ostalo ćemo lako.

Tako da će ili pasti 12700K(F) ili 14600K(F) u zavisnosti od cene, hvala na odgovorima

Nazad
Vrh Dno