Šta je novo?

Na koliko podesavate decibele?

Canonada

Čuven
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
620
Imam CD player u kolima Sony R3350,intaresuje me na koliko podesavate decibele na low,mid i high ili sub ne znam tacno,znaci one vrednosti do +10?Ja sam nesto cackao i nikako da dobijem odgovarajuci zvuk!

To bi trebalo da bude sve na 0, dakle flat. Navici ces se posle nekog vremena :)

Na 0, flat i ne koristim ton blendu. Znaci nikakvo farbanje zvuka sa nekim equalizerima, jer to sto slusas nije ono sto je autor te numere hteo da bude.

Zar stvarno mislite će flat u kolima (na svim mogućim kombinacijama automobila, zvučnika, pojačala itd) zvučati baš onako kako je autor zamislio? HiFi sistem na flat, muzika u kolima na flat i oprema u studiju na flat na kojoj je autor radio neće nikada dati isti zvuk.

Ne zavaravajte se nego podesite zvuk onako kako vašem uhu prija, to je i poenta EQ.

Pa da, kao recimo kupis sliku i ne dopada ti se neka nijansa. Uzmes lepo cetkicu u ruke i prilagodis svom oku, to je poenta ekvilajzera. :)

Jadan taj neki ekvilajzer kad ima samo 4 stavke. Cisto sumnjam da to moze "fino" da se nashteluje.

Pa da, kao recimo kupis sliku i ne dopada ti se neka nijansa. Uzmes lepo cetkicu u ruke i prilagodis svom oku, to je poenta ekvilajzera. :)

Jel si nekad uradio to sa slikom? :p

Do sada ne videh pravog audiofila, da koristi EQ.

Hoće li neko da odgovori, da li flat na bilo kom sistemu zvuči isto tj. baš onako kako je autor zamislio?! Da bi dobio zvuk onakakav kakav je autor zamislio mora da se poklopi mnogo više stvari od pukog flat EQ - npr. identična oprema i uslovi slušanja (studio).

BTW, vidjao sam i audiofile da koriste EQ, ne kako to mnogi ovde zamišljaju već vrlo umerena i diskretna odstupanja od flata, taman tolika da se kompenzuje eventualna nemogućnost opreme da reprodukuje ceo zvučni spektar ili blago naglasi određeni deo spektra.

I šta sad pitam vas, ko ne sluša flat nije audiofil a ko sluša flat u automobilu, pa makar to bio i raspali Jugo sa akustikom nula on jeste?

Ne zavarajte i druge...

Hoće li neko da odgovori, da li flat na bilo kom sistemu zvuči isto tj. baš onako kako je autor zamislio?! Da bi dobio zvuk onakakav kakav je autor zamislio mora da se poklopi mnogo više stvari od pukog flat EQ - npr. identična oprema i uslovi slušanja (studio).

BTW, vidjao sam i audiofile da koriste EQ, ne kako to mnogi ovde zamišljaju već vrlo umerena i diskretna odstupanja od flata, taman tolika da se kompenzuje eventualna nemogućnost opreme da reprodukuje ceo zvučni spektar ili blago naglasi određeni deo spektra.

I šta sad pitam vas, ko ne sluša flat nije audiofil a ko sluša flat u automobilu, pa makar to bio i raspali Jugo sa akustikom nula on jeste?

Ne zavarajte i druge...

Falcon druze, niko nije reko to za audiofile i sl.

Zacetnik teme je samo pitao, da podesi taj sonijev cd plejer. Tu nema, niti moze biti ikakvkog ultra audiofilskog kvaliteta zvuka.
Osim toga, taj sony cd ima krsh EQ.
:)

Slažem se, ne postoji ni ultimativno podešavanje EQ koje će napraviti hifi zvuk (pa ni flat :p) Sve se svodi na lični ukus, neko voli flat zvuk, nego voli da naglasi određene tonove a neko voli da bude što glasnije, nije bitan kvalitet...

Samo kažem da nije u redu nametati svoj ukus i prozivati one koji se ne slažu sa tim.

Potpuno individualna stvar. Zavisi od mnogo faktora, kvalitet uredjaja i zvucnika kao i kvalitet same kompresije muzike i naravno ukusa.
Ja licno volim da budu tu negde oko 0 sa +- 1 ili 2 zavisno koju muziku slusam. Nije isto za punk i za neku elektorniku npr.

Hvala na savetima,uglavnom sve vrednosti treba staviti na 0,svi ste manje vise za to!

nisi naveo koje zvucnike imas u kolima. od toga zavisi da li je potebno peglati zvuk.

2 kenwooda KFC-6950S 200w, pozadi na ploci,prednje nisam postavljao!

Poznavaoci kucnog ozvucenja neka se ne petljaju u auto segment. Neka prvo prouce materiju, isprobaju to znanje na bar desetak kola, sa slicnom kolicinom opreme kao i za kucu i onda kazu da imaju iskustva i onda iznose misljenja.

Do sada ne videh pravog audiofila, da koristi EQ.

Borab, pravi audiofili imaju pravu opremu, mi imamo kung fu motku i kang fu kanap..

EDIT: Pitanje u ovoj temi je isto kao i pitanje "koliko pojacavate tv kad gledate dnevnik da pojacam i ja"...Podesi onako kako se tebi svidja i teraj! Ako ne mozes da dobijes odgovarajuci zvuk, pa promeni zvucnike. Ne slusas valjda na fabrickim?

Enivej, car audio je mnogo komplikovaniji od kucnog audija...previse parametara na koje se moze i ne moze uticati, prvo od same platforme ozvucenja, preko materijala, kompresionog i rasipnog prostora i geometrije istog...Kod kucnog hifi-ja se vishe manje svodi na slicnu dimenziju prostorije, sa slicnom ispunjenosti, mrdni zvucnik blize zidu, od zida itd...

Poslednja izmena:
Cinjenica je da se u kolima sa krsh zvucnicima moze dobiti ok zvuk, dok za kucu, to nije moguce.
Tako da, ne vidim sta je tu u kolima zahtevno za neki prosek...

Cinjenica je da se u kolima sa krsh zvucnicima moze dobiti ok zvuk, dok za kucu, to nije moguce.
Tako da, ne vidim sta je tu u kolima zahtevno za neki prosek...

ok zvuk mozes dobiti na prosecnim fabrichkim, ali na tihom slushanju....ako hoces da slushash jache bez pojachala, prosechni fabrichki to ne podnose...

Isto tako je i sa onim sivim, plastichnim aiwa panasonic sony i slicno muzickim linijama za masovnu distribuciju...Priblizi se na metar od nje, pusti tiho, i zvuk ce biti sasvim ok

Sto se tice prosecnih fabrickih, ne znam kakvi su u novijim kolima. Ja govorim o tome da se obicne elipse sa oko 90dB osetljivosti mogu naci za 2500 din/par. I daju sasvim glasan zvuk za kola. ***, pa unutra svi sede na 20 - 100 cm od zvucnika, ne moze da se ne cuje. Jednostavno, mali je prostor u kokpitu :), da bi se osetilo neko vece rasipanje zvuka.

Vec sam jednom pisao o tome: kod kuce bez ton-kontrola, flat, direct, na ravno... U autu sa ekvilajzerom. Bez njega u autu nema dobrog zvuka, odn. nema podnosljivog, nenapadnog i iole prihvatljivog zvuka. Daleko je to od nekog Hi-Fi-ja, da ne spominjem MP3...

Nazad
Vrh Dno