Šta je novo?

Na koliko drzite svoj A64?

playerPA

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2003
Poena
650
Znaci FSB, HTT, Memorija i koji je procesor/ploca u kombinaciji....

moze i u sticky 😉

245x9, 2.205 GHz, 1.5V, DDR400, CL2.5 2T HT3x (1T još nisam probao)

Deluje blesavo, ali meni je CPU 2-3 stepena hladniji na 2.2 GHz nego na default 1.8 (vidim da na AMD sajtu ima još ljudi koji ovo prijavljuju). Izgleda da je CPU default underclockovan i da je zato veća disipacija toplote, tj. verovatno bi na 1.8 GHz trebalo staviti napon 1.4V.

MSI K8T Neo FSR, A64 2800+ (Newcastle, CG stepping), BIOS 1.8 (oficijelni), memorija PQI 2x256 MB

Poslednja izmena:
2650 (prime stable), 2700 i 2750 za slikanje... sa FSB-om se jos igram... Trenutno samo na 240, da bi islo sinhrono...

DFI-UT 250gb-250x8 sinhrono, cas 2.5-3-3-10@1T
Kingmax-Hardcore-PC4000 i Newcastle 3000+.

A64 2800+ @2.4 Ghz default napon, DRAM 266 Mhz, Corsair Cas3 4-4-10 2T, prime stable, svakodnevno.
Po potrebi na 283 Mhz, sinhrono , CPU na 2.55 Ghz na 1.6v, Prime Stable, Cors na CL3 4-4-10 2T, kada se radi neko DVD enkodovanje...
Preko toga nephodno je mnogo bolje hladjenje za CPU, moze da radi i na 2.6 na 1.6v, ali sa ekstra hladjenjem. Takodje radi i na 2.7 na 1.7v, ali u testovima ide i do 76 stepeni, a FSB sinhrono na 300.

A64 2800+ 2070 (9x230) MHz, Veritech 2x512MB 230 MHz 2,5-3-3-8 1T, sinhrono, bez dizanja napona. Stabilno.

2304 (256x9) A642800+, na default naponu (ako se tako moze reci posto epox sam dodaje napon), asihrono

Athlon 3000+ @ 255x10 +0.15V na Epoxu 8KDA3J.
HT 4x, memorija asinhrono na 212MHz ako sam dobro zapamtio.

Prime radi kad i komp, a komp radi min 10h dnevno.
Pomazem zaludjenicima u proste brojeve 🙂

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
Deluje blesavo, ali meni je CPU 2-3 stepena hladniji na 2.2 GHz nego na default 1.8 (vidim da na AMD sajtu ima još ljudi koji ovo prijavljuju). Izgleda da je CPU default underclockovan i da je zato veća disipacija toplote, tj. verovatno bi na 1.8 GHz trebalo staviti napon 1.4V.

Kakve veze ima ako je procesor underclockovan ? 🙂
To ne moze da bude razlog.

ABIT KV8pro i A64 3000+ na 10x240=2400MHz sa naponom 1.6V, HT 960Mhz, memorija 240Mhz 2.5-3-3-8 vec nekih mesec dana bez ikakvih tragova nestabilnosti.

A64 2800+ trenutno je na 240x9 (2160MHz) a stabilno radi i na 250x9 (2250Mhz), bez menjanja napona. Memorija 1T 2,5-3-3-11 (2x512 PQI); HT3x (ASUS K8N).

Probao sam i sa 266x9 (2400MHz) sistem se podize ali ako pokrenem neku aplikaciju (npr. DrDivx) sa zauzecem procesora od 100% sistem pada. Sistem nema dodatnih ventilatora.

Newcastle A64 3000+ 230x10 , 4XHT, default napon, Kingston 2X512 DDR400 1T, asinhrono ( steta slaba memorija ), rock stable, svakodnevni rad. Terao sam procesor i do 2500 MHZ sa 1.65V, ali puca WIN; i iz zezanja 300x7 gde je takodje nestabilan.
Inace MSI K8N NEO FSR.

8x320 = 2560Mhz, memorija na 213.3 cas 2.5 3-3-11 1T , HT 3x
+0.1V (ili 0.15 ne secam se) na epoxu 8KDA3J. Box kuler, ne pratim temperaturu.
prime puca, al' i meni puca jer renderuje i po par sati bez problema 🙂

Slobodno mu "sibni" 1.75V pa vidi dali puca Prime, mada verovatno treba bolje hladjenje za tako nesto. U svakom slucaju 1.75V "trpi" bez problema 😉

Ma ide Jonelov CPU na 2.6, licno sam ga probao, ali sa Aquagate-om. Stabilan i u Prime-u. Najbolji primerak 2800+ koji sam ja probao, doduse, probao sam ih 5-6, ne vise.

ja imam amd64 3200+ i drzim ga na defaultnim podesavanjima.Razlog je:nisam osetio potrebu da opterecujem cpu i za zagrevanjem mosfetova jer ovo chudo radi super!

Sasa je napisao(la):
Kakve veze ima ako je procesor underclockovan ? 🙂
To ne moze da bude razlog.
Ako procesor dobija više struje nego što može da potroši na koristan rad onda se sav taj višak emituje kao toplota, ako radi na većem taktu onda se jedan deo struje koji se zrači kao toplota troši na rad procesora. Jednostavno je nužno da deo energije procesor troši na operacije, a da se samo ostatak ("višak") izrači kao toplota. Kad bi bilo suprotno, kad bi se sva struja koja ulazi u CPU pretvarala u toplotu to bi onda značilo da je CPU perpetuum mobile.

Uporedimo stvar sa sijalicom... Deo električne energije se izrači kao svetlost, dok se ostatak izrači kao toplota. Ako neka sijalica može da emituje više svetlosti od druge onda će ona pri istoj struji i naponu emitovati manje toplote.

Ne tvrdim da je ovo neko stručno mišljenje, ali deluje mi logično.

Pa sta to znaci, da ako stavim 500W napajanje ce mi se vise greje procesor, dobija vise struje. 🙂
Ili da se procesor vise greje kada radi u leru, pazi, po tvome dobija jednako struje a nista ne trosi ? 🙂
A najjaci zakljucak tvoje price je da je procesor kada radi do maksimuma ladan, svu struju trosi, nista ne odlazi u toplotu.

Tebi je to logicno, meni nije 😉

Niko tu ne trazi struju, svi je vuku. A niko ne vuce preko onoga sto moze da potrosi, zahvalna ta elektronika, a ne ko ljudi 🙂

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Pa sta to znaci, da ako stavim 500W napajanje ce mi se vise greje procesor, dobija vise struje. 🙂
Napajanje od 500W može da da više struje ako je potrebno, ali u uobičajenom radu ono ne daje ništa više struje nego napajanje od 250W. Štaviše, sa napajenjem od 500W CPU će manje da se greje, jer ono može stabilnije da drži napone, dok kod oscilovanja napona na slabom napajanju može doći upravo do naglog skoka struje i time velikog zagrevanja (Omov zakon, Omov zakon za jednosmernu struju)

Sasa je napisao(la):
Ili da se procesor vise greje kada radi u leru, pazi, po tvome dobija jednako struje a nista ne trosi ? 🙂
Procesor "u leru" troši poprilično struje, zato je i uvedeno tzv. softversko hlađenje. A ne greje se manje nego pri velikom opterećenju jer u drugom slučaju procesor vuče mnogo veću struju, a stepen korisnog dejstva je manje-više isti, pa je samim tim disipacija toplote veća nego u leru. Ovde je pak pitanje da li CPU "u leru" emituje više toplote na 1.8 ili na 2.2. Moji senzori pokazuju da emituje više na 1.8.

Sasa je napisao(la):
A najjaci zakljucak tvoje price je da je procesor kada radi do maksimuma ladan, svu struju trosi, nista ne odlazi u toplotu.
Još samo da mi kažeš iz čega u "mojoj priči" sledi takav "zaključak", pa da onda i ja mogu da se smejem.

Sasa je napisao(la):
Tebi je to logicno, meni nije 😉
Naprotiv, tvoj tzv. zaključak je sasvim nelogičan, ali ne vidim kakve on ima veze s onim što sam ja rekao.

Kao prvo CPU nikada nije u "leru" bas potpuno, jer da jeste kako bi onda program radio dalje. U win imas ako pogledas u task manager-u pod processes nesto sto se zove system idle process. Kada ne radis nista on je na 99%, to je jedna obicna petlja ( jednostavna, da sto manje opterecuje procesor) koja ceka neki interupt, tj. da nema toga nebi bio moguc ni rad operativnog sistema koji se u sustini "vrti" u beskonacnoj petlji i ceka na korisnika ili nesto drugo...
Drugo, svaki CPU trosi vise sa podizanjem napona i to kvadratno, tj. sa povecanjem napona od 10% potrosnja tj. zagrevanje se povecava 21%, dok je sa frekvencijom stavr prakticno linearna. Procesor u tzv. idle rezimu ne koristi sve svoje delove, tj. neki ulaze u neki vid stand by moda, ne rade dok nije potrebno. To je nesto sto je sastavni deo arhitekture procesora i radi ne vezano za operativni sitem ili neki program. Jos jedna od mogucnosti je da se kada racunar ode u stand by ( ovde se misli na power-saving) dolazi do obaranja frekvencije ( 25%, 50%, 75%, disable- ovo si sigurno primetio u BIOS-u) istog i do "gasenja" jos nekih njegovih delova, a sve pod komandama BIOS-a ( nesto sto postoji vec 7-8 godina) u cilju daljeg smanjenja potrosnje i zagrevanja. Postoji i nesto sto se zove Intel Speed Step tehnology ( promovisano sa PIII procesorima za notebook-ove, a vremenom je evoluiralo) i AMD-ov C'n'Q i sto predstavlja nadgradnju gore pomenute ideja, ali sa koriscenjem u samom radu, ne u stand by modu.
Pored svega ovoga kod Intel P4 procesora postoji i svojevrstan vid zastite od pregrevanja u vidu obaranja frekvencije procesora ukoliko temperatura predje dozvoljenu vrednost, a i AMD je imao slicne "pokusaje" ( Athlon XP, A64 vec ima C'n'Q), ali koliko sam ja uspeo da primetim doticna opcija u BIOS-u ne radi ili je potrebna temperatura za tako nesto previsoka ( mozda 70-80 C). Ovde ne mislim pod zastitom za upozorenje ili iskljucenje vec na obaranje frekvencije procesora kada dodje do pregrevanja.
Bolje napajanje kao sto kazes daje stabilniji napon na procesoru, ako je on 1.8v u "leru" on ostaje 1.8V i pod opterecenjem, a kod loseg napajanja pada na recimo 1.7V ( ovo moze biti i do ploce, nekvalitetno napajanje na ploci dovodi do iste pojave). To znaci da ce sa losijim napajanjem pod opterecenjem trositi manje, nikako vise. Druga je stvar sto ce on raditi nestabilnije, ovde je rec cisto o potrosnji. Dakle bolje napajanje, veca potrosnja i temperatura, ali i stabilniji rad usled stabilnosti napona.
Toliko od mene 🙂

Poslednja izmena:
2800+ BOX 240x9=2160, memorija sinhrono 2.5 , 4 , 4 , 8 (Kingmax DDR500), 4xHT. Naponi default.

evo i mene 2800+ 9x250Mhz, memorija sinhrono 3.3.3.9 2T 2.7V (Kingston DDR400) 4xHT

desava mi se samo u CoDu da posle jedno pola sata igranja pocinju da mi nestaju teksture - ne znam dal je to do igrice ili do OCa (3d mark 03 je vrteo 3 sata bez greske)

3000 + 280x10=2800 MHz HTx3 memorija asinhrono na 2 3 3 7 napon 1.7 nije kao u potpisu zbog stabilnosti.

Poslednja izmena:
jazza je napisao(la):
3000 + 280x10=2800 MHz HTx3 memorija asinhrono na 2 3 3 7 napon 1.7 nije kao u potpisu zbog stabilnosti.
Koliko to moze na vazduhu, tj. sa BOX hladjenjem?

Skoro isto toliko mozda 100 MHz manje, ali je vise pitanje koja ce temperatura biti na proc.

Poslednja izmena:
Pa otprilike ja moj 2800+ teram sa BOX-om na 2.7 na 1.7v. Problemi nastaju kada se CPU muski zagreje.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Pa otprilike ja moj 2800+ teram sa BOX-om na 2.7 na 1.7v. Problemi nastaju kada se CPU muski zagreje.
Ja sam bogami mislio da ti odavno imas vodeno hladjenje .... :wall: ...ali svakako na 2.7 svaka cast 😉

drfedja je napisao(la):

Nego, postoji li nacin da se stavi veci mnozilac od fabrickog (u mom slucaju 9)? Probao sam iz ClockGen-a ali nista se ne desava.

Nazad
Vrh Dno