wiz011 je napisao(la):Deluje blesavo, ali meni je CPU 2-3 stepena hladniji na 2.2 GHz nego na default 1.8 (vidim da na AMD sajtu ima još ljudi koji ovo prijavljuju). Izgleda da je CPU default underclockovan i da je zato veća disipacija toplote, tj. verovatno bi na 1.8 GHz trebalo staviti napon 1.4V.
Ako procesor dobija više struje nego što može da potroši na koristan rad onda se sav taj višak emituje kao toplota, ako radi na većem taktu onda se jedan deo struje koji se zrači kao toplota troši na rad procesora. Jednostavno je nužno da deo energije procesor troši na operacije, a da se samo ostatak ("višak") izrači kao toplota. Kad bi bilo suprotno, kad bi se sva struja koja ulazi u CPU pretvarala u toplotu to bi onda značilo da je CPU perpetuum mobile.Sasa je napisao(la):Kakve veze ima ako je procesor underclockovan ? 🙂
To ne moze da bude razlog.
Napajanje od 500W može da da više struje ako je potrebno, ali u uobičajenom radu ono ne daje ništa više struje nego napajanje od 250W. Štaviše, sa napajenjem od 500W CPU će manje da se greje, jer ono može stabilnije da drži napone, dok kod oscilovanja napona na slabom napajanju može doći upravo do naglog skoka struje i time velikog zagrevanja (Omov zakon, Omov zakon za jednosmernu struju)Sasa je napisao(la):Pa sta to znaci, da ako stavim 500W napajanje ce mi se vise greje procesor, dobija vise struje. 🙂
Procesor "u leru" troši poprilično struje, zato je i uvedeno tzv. softversko hlađenje. A ne greje se manje nego pri velikom opterećenju jer u drugom slučaju procesor vuče mnogo veću struju, a stepen korisnog dejstva je manje-više isti, pa je samim tim disipacija toplote veća nego u leru. Ovde je pak pitanje da li CPU "u leru" emituje više toplote na 1.8 ili na 2.2. Moji senzori pokazuju da emituje više na 1.8.Sasa je napisao(la):Ili da se procesor vise greje kada radi u leru, pazi, po tvome dobija jednako struje a nista ne trosi ? 🙂
Još samo da mi kažeš iz čega u "mojoj priči" sledi takav "zaključak", pa da onda i ja mogu da se smejem.Sasa je napisao(la):A najjaci zakljucak tvoje price je da je procesor kada radi do maksimuma ladan, svu struju trosi, nista ne odlazi u toplotu.
Naprotiv, tvoj tzv. zaključak je sasvim nelogičan, ali ne vidim kakve on ima veze s onim što sam ja rekao.Sasa je napisao(la):Tebi je to logicno, meni nije 😉
Koliko to moze na vazduhu, tj. sa BOX hladjenjem?jazza je napisao(la):3000 + 280x10=2800 MHz HTx3 memorija asinhrono na 2 3 3 7 napon 1.7 nije kao u potpisu zbog stabilnosti.
Ja sam bogami mislio da ti odavno imas vodeno hladjenje .... :wall: ...ali svakako na 2.7 svaka cast 😉drfedja je napisao(la):Pa otprilike ja moj 2800+ teram sa BOX-om na 2.7 na 1.7v. Problemi nastaju kada se CPU muski zagreje.
drfedja je napisao(la):Pa otprilike ja moj 2800+ teram sa BOX-om na 2.7 na 1.7v. Problemi nastaju kada se CPU muski zagreje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari