Šta je novo?

Naša slova - šđčćž

Xenon

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
619
Zašto se tako malo koriste na forumu?

Nadam se da ovo spada u 'offtopic IT' kako vidim da je definisana ova soba. Jednostavno, zanima me zašto na stranim forumima ljudi uglavnom koriste svoje specijalne karaktere, dok se to ovde ne radi.

Zbog brzine kucanja. Jednostavno je mnogo lakše kucati kada se koristi manje karaktera. A druga stvar je verovatno IT neobrazovanost. Kod nas računar koristi veoma mali broj ljudi, osim za ¨igre i internet½. Retko ko je morao u školi ili na fakultetu da predaje radove urađene na računaru, a i tada niko ne insistira da se koriste naša slova, jer uglavnom ni ti profesori neznaju da koriste računar. Tako da nema kulture korišćenja računara, osim na IT forumima, chatu, gde sad niko neće da pi*ajzli dali si otkucao ploča ili ploca.

Barem je to moje mišljenje.

Masa ljudi ima QWERTY tastatauru.

Iskreno, mrzi me da kucam nasa slova. Inace, kosa mi se na glavi digne kada vidim da neko koristi cirilicu na ovom forumu...

Stvorenje je napisao(la):
Masa ljudi ima QWERTY tastatauru.
Pa šta? I ja imam QWERTY (tačnije QWERTZ kada podesim latinicu) i UVEK kucam "naša" slova (čak i na chat-u :)).

kUdtiHaEX je napisao(la):
Inace, kosa mi se na glavi digne kada vidim da neko koristi cirilicu na ovom forumu...
Зашто? Мени је ћирилица баш лепа. :D

Poslednja izmena:
Iskreno mislim da se cirilica i IT jednostavno razilaze ZA SADA. Slazem se da treba koristiti nasha slova shto vishe ali sam ja jednostavno navikao da kuckam ovako kako kuckam. U poslednje vreme chesto kucam gomile dokumenata sa nashim slovima naravno i bash sam se ok navikao ali ipak josh uvek mi je malo nezgodno. Kada kucam ovako, kucam veoma brzo i bez gledanja (slepo :)), medjutim kada ukljuchim srpski jezik onda nastaje zabuna :) Iako na tastaturi nemam obelezene tastere moram nekako da gledam u tastaturu i da "jurim" nasha slova iako znam gde su :)

Sve je stvar navike i volje za učenjem. Čim se ukaže potreba verujem da će svi početi da koriste i naša slova i ćirilicu. A potreba je: u školi, na faxu, na poslu.
Izgleda da se jedino Srbi stide svojih slova.

Heinz je napisao(la):
Sve je stvar navike i volje za učenjem.

Tako je. Ja sam sa kucanjem poceo jos krajem 80-ih, na komodoru (koji, ako se secamo, nije imao č, ć, š, đ i ž)... a tek mnooogo kasnije je dosao PC sa mogucnoscu koriscenja i nasih slova, kojih se apsolutno ne stidim. Znaci, jedini razlozi ne koriscenja Yu slova kod mene su navika i brzina kucanja.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Heinz je napisao(la):
A potreba je: u školi, na faxu, na poslu.
Izgleda da se jedino Srbi stide svojih slova.

X koliko ja znam nije srpsko slovo... ;)

Хм, да, добро си ме подсетио, сада прелазим на ћирилицу и на овом форуму :)
И још нешто, ћирилица и ИТ се не разилазе одавно, па погледај нпр. Русе....

Glavni problem kod nasih slova su nemogucnost odredjenih ljudi da ih i procitaju zbog nepodesenosti (sto browsera, sto .....). Mnogo je lakse procitati s umesto š nego ako se pojavi kockica recimo.

Ajde sad lepo svoje signature prepravite u cirilicu :)

BigBoy, ovo je IT forum, zaboga! Najlakše je naći ili pitati kako podesiti browser...

e, da, da podsetim, ovo nije tema ćirilica vs. latinica, ovo je tema o našim slovima u latinici.

Xenon je napisao(la):
Zašto se tako malo koriste na forumu?

Nadam se da ovo spada u 'offtopic IT' kako vidim da je definisana ova soba. Jednostavno, zanima me zašto na stranim forumima ljudi uglavnom koriste svoje specijalne karaktere, dok se to ovde ne radi.
Stvar kulture, obrazovanja,... Često i navike. ;)

Meni najvise smeta zamena Z i Y.... od toga poludim... pogotovo sto je CTRL + Y redo a CTRL + Z undo.... da postoji klasican raspored + sa strane negde shushkava slova onda bih se jos i prebacio... ovako - nemze... :)

Kada na nekom prizvodu pise cirilicom, onda 90% znaci da je loseg kvaliteta.
Ne znam zasto ali na racunaru meni vise odgovara latinica.
Izgledaju smesno ovi sto pisu engleske reci cirlicom, pa cak sam video coveka u skoli da pise latinsku rec cirilcom.

Poslednja izmena:
milanbb je napisao(la):
Meni najvise smeta zamena Z i Y.... od toga poludim... pogotovo sto je CTRL + Y redo a CTRL + Z undo.... da postoji klasican raspored + sa strane negde shushkava slova onda bih se jos i prebacio... ovako - nemze... :)
moze i to da se sredi. zaboravio sam kako, ali moze. :D
mislim da je cak i program domaceg autora, iako sluzi za mnogo vise od resavanja YZ problema u srba. :d
progooglaj malo.

ja sam pre nekoliko dana kada sam popunjavao neke formulare tri puta ishao po nove ... na kraju me sramota bila da uzimam vishe zhena me gleda da li sam normalan ...

ja stalno sh umesto š i tako tri puta :\

Poslednja izmena:
sumanut: :) :) :) ti si gotov :) :) :)

xenon: jeste ovo IT forum, ali koliko vidm mnogi ne pristupaju sa samo jedne masine, a malo je bezveze podesavati svaku masinu za koju se sedne :( Mozda tom nekome bas odgovara da je podeseno tako da ne prikazuje nasa slova nego nekako drugacije. Otkud mozes znati.... Recimo....

Mada ja vih najvise voleo da mogu da se koriste i nasa slova, kako na forumima tako i na irc-u i sl.

ne mogu da menjam svaki chas SR/EN tastaturu jer su tasteri gde su nasa slova shortcut-ovi za komande u programima.

nema to veze sa kulturom i obrazovanjem, glupost...

Ako neko ima ozbiljne IT forume, imaju Rusi, a nisam primetio da oni imaju neki problem sa ćirilicom? Čak su smislili i svoju tastaturu, što je za svaku pohvalu, pošto smo mi čekali da nam drugi smisle, jer ni oko takve sitnice nismo mogli godinama da se dogovorimo na vreme.

Elem, ja kucam srpski sa komplet našim slovima na ASCII tastaturi u koju ne gledam već sigurno više od 10 godina, tako da mi je potpuno svejedno - tastatura može da bude i bez štampe skroz... Forsirao sam naša slova svojevremeno i na BBS-ovima, dok se još samo maštalo o internetu u ovim krajevima, jer je i tamo bilo jako jednostavno podesiti sve, nego su ljudi lenji. ;)

Inače, ko god za iole šta korisno koristi računar, sasvim je normalno da upotrebljava naša slova, ali očigledno je ovaj forum kao i većina drugih projekcija dokonosti.

BTW, ja mislim da delimično ima veze sa kulturom, tastature se vrlo lako prebacuju sa alt+shift, a dodatnih par tastera se vrlo lako nauči gde su, u pitanu nisu ni meseci ni godine, nego par dana navikavanja, ali ljudima je očigledno i to previše teško. ;)

Da li uopšte više postoji računar koji ne može da vidi ћирилицу ili latinicu? Znam par linuxaša koji to ne umeju ili neće da podese, ali oni koji umeju i koriste za linux za pametne stvari taj problem su odavno rešili. Prema tome, koji je zaključak?

Pišemo srpski ili ne? I nema šta da je problem u raznim mašinama, pošto bi svaka mašina koja radi u Srbiji morala da ima i srpski jezik, pored engleskog. Čak bi mogla i engleski da nema, mada je malo komplikovano za programiranje, ali meni nije problem da kliknem alt+shift kada čukam programski kod. ;)

alt-shift, alt-ctrl-shift su isto shortcut-ovi (photoshop, 3dmax, ili bilo sta slichno) :)
tako da, nemojte moralisati i glumiti glas razuma bez potrebe, nema to uvek veze s ozbiljnoscu, dokonoscu, kulturom ili chime god.
ne koristi svako komp za kuckanje i slusanje muzike/igranje.

Poslednja izmena:
Ji 4Tze je napisao(la):
alt-shift, alt-ctrl-shift su mi isto shortcut-ovi :)
tako da, nemojte moralisati i glumiti glas razuma bez potrebe, nema to uvek veze s ozbiljnoscu, dokonoscu, kulturom ili chime god.
ne koristi svako komp za kuckanje i slusanje muzike/igranje.
Naravno da ima veze sa kulturom i obrazovanjem. Ali nema veze. Misli šta god želiš... ;)

Slazem se sa Ji-jem u potpunosti. Jednostavno josh uvek postoji nesklad i to je to. Da li zrtvovati funkcionalnost zarad toga da li cete Vi chitati rech ili reč? Moje postove ne zelim da iko chita zato shto u njima pishem ch ili č vec zato shto u njima ima neshto mozda pametno da se prochita.
Ronnie, na sve strane sada pokushavash da mi objasnish kako ja treba da pishem č i te fore a pogedaj tvoje postove. Ljude ispravljash u pravopisu a i sam greshish. Dichish se srpskim jezikom a svaki drugi post ti sadrzi englesku rech tipa BTW, uninstaLL, wallpaper itd. Ne kazem nishta, i ja slichno pishem ali ne pokushavam da "nateram" ljude da pishu drugachije. Ako hocesh srpski, onda lepo koristi srpski do kraja pa onda prichaj kako je to stvar kulture. Meni je mnogo strashnije to shto gomila ljudi ni ne zna da napishe € i ne zna razliku izmedju "da li" i "dali". Ne znaju razliku izmedju poznatog slikara i postavljanja pitanja.
Nikoga ne zelim da prozivam ovim postom ali ako neko zeli da pricha o srpstvu, kulturi i obrazovanju prvo mora na sebi dosta da poradi pa tek onda nama ostalima da pricha o tome.
Josh jednom napominjem da nishta loshe nisam mislio. Samo zelim da skrenem paznju ljudima gde se najcheshce greshi pa ce neko mozda danas neshto i da nauchi ;)

Josh jednom da se rezimira. Ja jesam za pisanje nashih slova ali mi to za sada jednostavno smeta u nekim programima i zbog toga pishem ovako kako pishem. Nadam se da ce se neke stvari promeniti u buducnosti i da cu moci da korisitm nash jezik bez problema. Za sada ipak ostajem na ovome!

Ja sam svakako za "naša" slova i koristim ih gde god stignem. Da li je to stvar kulture, obrazovanja, navike ili nečega drugog, nije mi ni bitno, i mi ne smeta da čitam postove ljudi koji ih ne koriste. Ljubitelj sam ćirilice, ali ovo je IT forum, pa je jednostavno brže pisati latinicom, da ne bih stalno prebacivao tastaturu, ili možda ovako: мицрософт њиндоњс, цорел драњ, љуаке, еџцел :d
Ono što mi smeta je kada neko ne zna kako se pišu neke naše reči (npr. nemogu, naj jači itd.) - to već ima mnogo veze sa obrazovanjem, tj. neobrazovanjem (ili možda ne obrazovanjem ;))
Neko je pominjao i strane reči i skraćenice koje se kombinuju sa našim tekstom, a zašto da ne, brzo kažeš šta si zamislio ovim našim IT žargonom i svi se razumemo, zar ne?

Nazad
Vrh Dno