Šta je novo?

N95 vs IPhone

• Začetnik teme Začetnik teme LazaNS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LazaNS

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
420
Zanima me sta mislite, koje su prednosti IPhonea u odnosu na N95. Ako izuzmemo to sto je sav tako fncy i ima nesto veci i bolji ekran, ja ne mogu da vidim ni jednu jedinu prednost IPhone-a u odnosu na Nokiu, dok sa druge strane ako trebalo bi mi bas mnogo vremena da nabrojim sve prednosti N95ice. Potpuno ja shvatam da se nekome svidja IPhone, i meni se svidja, samo razmisljam koliko je to racionalno pravdano jer bih rekao da N95 brise pod njime.

@Ryo: Ne možemo da pričamo o Symbian telefonima uopštavajući
Hehe, pa da li sam ja toliko nerazumljiv 😀 Nisam uopstavao, ja i kazem da kod Nokijinih telefona sa symbianom ima sporih, ali da ima i brzih (tj. "normalnih"), i da zbog toga ne bi trebalo uopstavati i govoriti da su symbian telefoni neupotrebljivo spori.

Sto se drugog dela tice, imamo vrlo slicno misljenje. U principu telefone uzimam kad dodju na granicu od 250 evra, i kad prodje jedan duzi period eksploatacije, da se cisto vidi kako se telefon pokazao. Ali da se u ovom trenutku dvoumim izmedju ova dva, licno bih isao na IPhone, jer MMS ne saljem, a nedostatak snimanja videa ne bih ni osetio. Jedine mane su sporo kucanje poruka i to sto je platforma zatvorena, mada s obzirom na popularnost verujem da ce IPhone izazvati stvaranje velike homebrew scene, nesto kao sto je Playstation Portable uradio.

Meni smeta nemogucnost snimanja video fajlova, posebno ako se ima u vidu da telefon ima internu memoriju od 8 GB, a uskoro i citavih 16 GB.

Mada, Apple je najavio da ce kroz softverske apdejtove da dosta poveca funkcionalnost uredjaja, neposredno na taj nacin, priznajuci da uredjaj nije dovrsen i da je primarno bilo da ono sto je uradjeno radi dobro, kao sto i radi.

Hehe, pa da li sam ja toliko nerazumljiv 😀 Nisam uopstavao, ja i kazem da kod Nokijinih telefona sa symbianom ima sporih, ali da ima i brzih (tj. "normalnih"), i da zbog toga ne bi trebalo uopstavati i govoriti da su symbian telefoni neupotrebljivo spori.

Ono sto ljudi hoce da kazu, jeste da su Symbian telefoni nedopustivo sporiji od obicnih iz S40 ili modela sa platformom kompanije SE i sl.

Meni svi pricaju da je kao E50 brz Symbian telefon, a meni je ono tuga sporo. Ja koristim E50 vec vise od godinu dana i ako moram da cekam 2-3 sekunde da udje u inbox sa porukama to je problem. Telefon treba da se odaziva trenutno.

Poslednja izmena:
Malo je Besmisleno nastaviti pricu, jer je ocigledno sporost telefona prilicno subjektivna kategorija. Slazem se da su sporiji, ali da se ogranicim na dva symb telfona sa kojima imam kontakt svakog dana N73 i 5700, u poredjenju sa D900 koji trenutno koristim, i drugovim K800 razlika je, osim pri otvaranju galerije, manje vise neprimetna.
Ne znam za E50, ali ako budes imao priliku da probas ova dva koja sam gore spomenuo i ako su ti spori, dao bih ti savet da zaboravis Symbian, jer su ovi, iz mog iskustva, najbrzi 🙂

Evo jednog zanimljivog teksta koji se odnosi na "sporost" symbian telefona, a odnosi se i na brzinu pristupa inboxu.

Poslednja izmena:
ja vozim Symbian nokie vec duže vreme i stvarno ima sporih ali ima i turbo brzih
7610 je recimo bio dosta brz, uzevši u kad se pojavio
definitivno je pitanje update-a software-a ključna stavka što sam prvi put primetio na n70
kad sam ga uzeo vukao se ko toljaga, i onda sam uradio update kad se pojavio i telefona je stvarno poleteo
E50 je vrlo čudna Nokia obzirom da su uspeli da zeznu Caller ID (na određenim brojevima)...kako su ovo uspeli da izvedu ne znam ali mislim da je ovo prvi i jedini primer u istoriji mobilnih telefona...što je najgore od aprila nisu reagovali na to...a glavna fora je što E seriju reklamiraju kao biznis seriju...ozbiljni biznismeni verovatno ne brinu za to ko ih zove i nije im frka kad im se upali interfon u sred razgovora i onda moraju da skidaju bateriju...haos
što se tiče n95...imao sam priliku da vidim jedan od prvih koji se pojavio u beogradu, dakle sa prvom verzijom softvera i nije mi ni tada delovao sporo
skoro sam uzeo preko t******a nov i nosi oznaku n95-1 i došao je sa poslednjim softverom
i mogao bi svašta da kažem za njega...i za konstrukciju i za guljenje farbe sa dugmića i za očajno male tastere i sve to ALI NIKAKO da je spor.
dakle trenutka kad nešto pritisnem to se dogodi, prekrcan je sa 1GB karticom
ono što je najveća mana je baterija od 950mah što uz upotrebu izgura eventualno 12 sati
a ako zaarčite po WLanu ili USB-u ode za dva sata lagano
vidim da su na ovu od 8GB stavili 1200 ali ne znam koliko će to da drastično poboljša situaciju
dakle odmah je palo uzimanje punjača za kola i rezervnog za na poslu...
GPS je prilično besmislen, Nokia Maps isto kao i tomtom pojma nema oko smerova ulica u BGu i nema navigaciju (to se doplaćuje direktno nokiji)
tomtom radi, ali ne sa internim GPS-om, navodno će nova verzija (7) raditi ali to ćemo videti kad se pojavi
ono što je po meni prevaga na n95 su wlan, brdo aplikacija (tipa oficijelni Divx plejer) i tako to, kao i stvarno dobar fotiša...pljuno sam debele pare na olimpusa i svaki put ga zaboravim a sa ovim mogu da se naprave stvarno dobre fotke...bez zezanja...
dakle...i jedni i drugi su barabe...

btw...ovaj ortak definitivno NAJKULJI posao na planeti...ja želim da ispuštam skupu tehniku na beton sa ovolikom dozom nonšalantnosti i da još budem plaćen za to...nije da nemam iskustva...jedan TFT, dosta telefona, doduše amaterski, o mom trošku do sada
http://www.youtube.com/watch?v=czCCavcnNd8

i ako je neko snimio oznaku onog blendera neka prijavi...ovaj moj nešto slabo krca led...a sa ovim kapiram šejk i nes za sekund...

Poslednja izmena:
o maj! **** ga blender!!! ono je bolesno do panja!!! 😀

a lepo je onaj stress test izdrzao, samo je fora da mu ispadne na ulicu i da ga sutira malo... ili da ga baci kao kuglu za kuglanje... nije fora samo ovako da ispadne... neka ga pregaze kola najbolje...

Malo je Besmisleno nastaviti pricu, jer je ocigledno sporost telefona prilicno subjektivna kategorija. Slazem se da su sporiji, ali da se ogranicim na dva symb telfona sa kojima imam kontakt svakog dana N73 i 5700, u poredjenju sa D900 koji trenutno koristim, i drugovim K800 razlika je, osim pri otvaranju galerije, manje vise neprimetna.
Ne znam za E50, ali ako budes imao priliku da probas ova dva koja sam gore spomenuo i ako su ti spori, dao bih ti savet da zaboravis Symbian, jer su ovi, iz mog iskustva, najbrzi 🙂

Evo jednog zanimljivog teksta koji se odnosi na "sporost" symbian telefona, a odnosi se i na brzinu pristupa inboxu.

I sta kaze ovaj link - kao ne ocekujte da Smartphone bude brz kao obican telefon i da je sasvim normalno da cekas 1.5 sekundi da otvoris inbox i jos toliko da se pojavi polje "to" 🙂 Nista sto vec nisam znao i sam 🙂

Inace, probao sam i N73, pa ne znam - kada opali fotografiju i dok se opasulji deluje kao da se blokirao. Mada, to sve nije tema threada.

@All: dobra je fora na kraju klipa sa blenderom: "but I have another" 🙂

Poslednja izmena:
&
Sećam se bre da je 6600 imao 120 MHz CPU i radio je koliko toliko ok (tj. sporo), a sada ovi sa 400 MHz CPU-ovima i grafičkim procesorima i tonom memorije rade čak i sporije. Znači OS je postao bloatware, očigledno...

hm, koja to Nokija radi na 400MHz?

Ma N95 je bez sumnje 4 koplja iznad iPhona (koji nema ni MMS - WTF?). Po meni je to trenutno najkompletniji telefon na trzistu. Jedino me kvalitet odabranih materijala ne odusevljava i tu je iPhone definitivno bolji.
Pa kome treba sve od dostupnih tehnologija kod mobilnih telefona u lepom pakovanju - N95.
Ko hoce da izgleda COOL i da baca telefon po betonu neka kupi iPhone.

Uporedujete babe i zabe,nokia nije dorasla iphone tehnologiji.
Iphone je nesto sasvim drugo od svega na trzistu mobilnih telefona.Moj glas naravno za iphone.

kako reche Highl1, totalno je nejasno zahto za high end telefone ljudi imaju samo te dve opcije (N95 i ajFon) - najbolje reshenje je da nadjesh nekako po pristupachnoj ceni Qtek 9000 Viper edition (WM6) i da se zadovoljish sa smart phone-om

a zashto bash taj - Qtek 9000 ima rezoluciju 640x480, koju dotichni telefoni ne poseduju, ima qwerty tastaturu, ima pouzdan OS, i sve ostalo shto ti padne napamet, da ova dva gore navedena imaju. a pritom, rezolucija i qwerty ti dozvoljavaju da zaista radish stvari za koje, kako Delimir reche za N95 - izgledaju mazohistichki. da ne spominjem 3.5mm jack za earphones, i suludo dobar ekran za gledanje video sadrzaja.

sta znaci pouzdan OS?

qtek ima veu rezoluciju ali ekran je ko da se neko p*sro na isti. ne moze da se poredi sa iPhone.

iPhone ima querty a ima i 3.5mm jack...

sta znaci pouzdan OS?

qtek ima veu rezoluciju ali ekran je ko da se neko p*sro na isti. ne moze da se poredi sa iPhone.

iPhone ima querty a ima i 3.5mm jack...

pouzdan znachi proveren, i pritom popularan pa se mogu naci razlicite aplikacije. razvojna platforma za iPhone josh nije ni zazivela, a ni tad nece biti raznovrsnija od Symbian-a i WM, jer se moze aplicirati na samo dve sprave (iPod tpuch i iPhone)

ekran nisi video od qtek-a, cim imash taj komentar, osim ako je bukvalno kao shto si i napisao.

iPhone nema qwerty vec ima touchscreen i nezgodan je za kucanje brojeva, kamoli slova. znam jer rodjeni brat mi ima iPhone

burazer je imao Qtek9000 pre godinu dana. koristio ga je mesec dana i prodao.

ja danas imam iPhone i vrlo dobro znam sta pricam. dakle Qtekov ekran (na Qteku9000 od pre godinu dana) je daleko losiji nego na iPhoneu.

stoji da je daleko ugodniji kucanje na fizickoj tastaturi. i opet qtekova tastatura je golo g. naspram npr. Nokija 9500.

sve u svemu krajnje je besmisleno poredjenje iPhonea sa qtekom.

Poslednja izmena:
I sta kaze ovaj link - kao ne ocekujte da Smartphone bude brz kao obican telefon i da je sasvim normalno da cekas 1.5 sekundi da otvoris inbox i jos toliko da se pojavi polje "to" Nista sto vec nisam znao i sam
Ne, kaze da ne filozofiras. 🙂
Da je vreme pristupa sasvim normalno i da ljudi ne ocekuju previse. Sta znaci nedopustivo sporiji? Pola sekunde? Mislim da je to preterivanje.

@kovacm
izvini, malo je besmisleno da poredis kvalitet ekrana iphonea i bilo cega sto je tvoj brat imao pre godinu dana. Imam taj isti Qtek (XDA Exec), ekran mu uopste nije los, da li je bolji ili losiji od iPhone-ovog stvar je za diskusiju, jer 640x480 na 5 inca daje jako ostru sliku, kontrastu i osveteljenju bas nista ne fali.

Tastatura kod Qteka, ne da nije losa, nego je odlicna koliko to na prenosnom uredjaju moze da bude - nadam se da nisi ocekivao laptop kvalitet tastature na tom telefonu. Ja je mnogo koristim za IM i SMS i nemam bas nikakvih primedbi, i da taj Qtek podrzava 3G za razliku od iPhonea.

Sto se tice iphone - Nokia95 dileme, licno nisam zeleo ni jedno ni drugo, moj izbor je pao na nokiu N81 8GB. iPhone je fensi spravica, sa zanimljivim efektima, ali pitanje je koliko je to zaista korisno - isto koliko i Aero u Visti. Lepo je i to sto iPhone moze da radi i kao mp3 plejer i kao telefon, samo je problem sto kad se tako koristi mora svakodnevno da se puni, a bateriju ne mozes promeniti tako lako.

Jos nesto, izem ti telefon gde mi proizvodjac preti da ce mi ga onsposobiti ako ga otkljucam i uradim update softvera!

iPhone tek treba da prodje ono sto je Symbian vec prosao - da se developeri upoznaju sa njim i naprave bar dve-tri verzije aplikacije pre nego ona zaista postane upotrebljiva.
I za 6600 i sad za N81 sam uspeo da nadjem dosta aplikacija koje rade upravo ono sto meni treba - npr, menadzeri minuta, menadzer poziva (prihvatanje, odbijanje, sekretarica), recnik, napredni alarm, zakazivanje slanja poruka, napredni profili, i da ne nabrajam, za iphone to sve tek treba sa stigne (ako stigne). Na svoje Qteke sam bez problema instalirao i tomtom i Igo, na N81 tom tom takodje bez problema, za iPhone - ne verujem da ce skoro izaci neko navigacijsko resenje. Za Qteke sam nasao zaseban, nokia N81 vec ima u sebi SIP klijent, apple to ni u snu nije smeo da ponudi na svom telefonu.

Dakle, moje misljenje je da je kakav god bio, Symbian u ovom trenutku zrelija i poprilicno razvijena platforma, sa raznovrsnom ponudom softvera, iPhone je fensi platforma za nekoga ko izmedju telefonskih razgovora slusa muziku, voli Apple do imbecilnosti, i ima srece da mu baterija ne crkne dok uziva u telefonu. Ok, slazem se da je to opis jednog tinejdzera(ke), i da njih bas briga za bateriju i navigaciju. Jedna, po meni velika prednost iPhone-a je ekran osetljiv na dodir, kad se jednom navucete na to (bilo na quteku ili iphone-u) jako je tesko vratiti se na normalan telefon, ali nije toliko strasno.

S druge strane N95 meni je ruzan telefon, N81 8GB mi se recimo svidja, ali ce mi omoguciti da slusam muziku, pratim navigaciju, snimim poneku sliku, razgovaram, konektujem se na wi-fi gde treba, obavim VOIP razgovor, a posluzice i kao USB disk.

Kao sto se moze zakljuciti nisam ljubitelj Iphone-a, pre svega zbog softverske zatvorenosti, bateije koja se ne moze promeniti, rizicnog update-a ako se telefon otkljuca, nemogucnosti koriscenja za navigaciju. Mnogo je tu marketinga, emocija, a jako malo ostane kada se zanemare dizajn i efekti. Kome sve ovo ne smeta, iPhone je bolji, kome smeta lako ce pronaci neki Qtek ili Nokiu koji ce mu bolje odgovarati.

S druge strane, Nokia je najveci proizvodjac mobilnih telefona sa konstantnim udelom na trzistu, a to vec nesto govori.

Onaj ko uopste postavlja pitanje Nokia-iPhone zapravo ne zna sta zeli i ima istu dilemu - uzeti nesto novo zanimljivo, o cemu svi pricaju i pri tome poprilicno zatvoreno i u slucaju kvara skupo, ili nesto provereno za sta vec postoji na stotine programa. Za mene dileme nema.
I moram jos nesto da dodam, kada sam uzeo svoj prvi Qtek (XDA IIs) svi u okolini su bili "zgrozeni" sta cu sa tolikom ciglom, ne znam sta se to u medjuvremnu promenilo, da velicina iPhone-a nikome ne smeta. Mozda je to samo jedan dokaz kako reagujemo da marketing kompanija koje volimo i mrdalice koje nam za skupe novce serviraju.

Qtek nisam koristio, ali imam Lenovo Pocket PC ET980 sa WM5 i momenat prelaska sa Symbian-a na ovo cudo podseca na prelazak sa dizelasa na benzinac 🙂 Symbian je definitivno daleko od optimizovanog, ja stvarno ne bih dao veci novac za telefon koji zahteva strpljenje pri koriscenju koliko god da je popularan. Ali, opet, neko voli tursku kafu vise od espressa 😛

Poslednja izmena:
...prelazak sa dizelasa na benzinac 🙂

Osh da kazesh da su dizelashi loshi??? Bembara 118d ima da unishti bilo kog benzinca do 2 litra (osim drugog bmw-a) 😀
@tema: Imao sam prilike da koristim mpx220 i nije mi se dopalo, pre svega zbog toga shto WM previshe lichi na XP pa izgleda dosadno. Kakve ja imam teme na N70 moz da birash, svaki dan mi drugachije izgleda tel. ,)

Kakve ja imam teme na N70 moz da birash, svaki dan mi drugachije izgleda tel. ,)
Za wm ima tema koliko hoces, i homescreen moze da se podesi mnogo vise nego na symbianu i recimo moze wm da izgleda veoma lepo u mac fazonu:

presentationkleineb677et1.png

Za wm ima tema koliko hoces, i homescreen moze da se podesi mnogo vise nego na symbianu i recimo moze wm da izgleda veoma lepo u mac fazonu:

presentationkleineb677et1.png

hahaha! 😀

malo je Windows Mod aka "wana be a mac" tema; sad i na WindowsMobile kopirate Mac 😀 😀 lepo, lepo...

hahaha! 😀

malo je Windows Mod aka "wana be a mac" tema; sad i na WindowsMobile kopirate Mac 😀 😀 lepo, lepo...

Malo si smesan kovacm, odmah si osetio da je mac ugrozen 🙂))
Ne cudi me sto kazu da postoje mac sektasi. 🙂
Isti autor je napravio i vista temu:
prosperultimate20concluzd3.gif

Sada treba neki napaljeni za vistu da dodje i da kaze e ne moze tako "wana be a vista", sad i na WindowsMobile kopirate vistu 😀
Meni se svidja mac OS ali u posledje vreme i oni su poceli da kopiraju windows resenja...sto po meni uopste nije lose.
A iPhone za sada sto se tice funkcionalnosti zaostaje za WM telefonima.

idi i pogledaj temu Windows Mod ... Mac ugrožen? :d nisam ja kriv što se svi trude na PC-ju, pa sada i na WM-u, da izgledaju ko Mac a niko na Macu se ne trudi da izgleda ko PC 😀 🙂 eto to mi je smešno i zabavno 🙂 - "wanna be a Mac" sindrom :d

hm... za sada WM telefoni zaostaju segmentu Web browser-a u odnosu na iPhone (web browser = sve; već danas a u budućnosti sigurno! ko ovo ne vidi žao mi je). jedina, i OGROMNA, mana iPhone-a je što nema Flash i Javu.

btw šta to Mac kopira od Viste, daj prosvetli me molim te.

Nazad
Vrh Dno