N95 je prespor telefon. Ne znam u cemu je problem, ali mislim da je krajnje vreme da Nokia pocne da ugradjuje u svoje telefone jaci hardver, ako tehnicke mogucnosti to dozvoljavaju ili da poradi na optimizaciji softvera. Nokia je predugo spavala na lovorikama.
Sa jedne strane non stop raste kapacitet memorije, rezolucija integrisane kamere, a sama hardverska platforma ostaje maltene identicna. Naravno da im telefoni rade sve sporije i sporije. To mi ne deluje kao neko bog zna kakvo invoativno ponasanje, vec pre kao stancovanje sto vise novih modela uz minimalna ulaganja. Zato je i nastala tolika pometnja medju proizvodjacima telefona kada se pojavio iPhone i zato su i lansirali toliko jak FUD protiv iPhone-a.
Ipak, budimo realni. IPhone nije poslovni telefon. IPhone je telefon koji je idealan za korisnike koji slusaju muziku, zele ponekad da surfuju internetom i razgovaraju. Uostalom za to sto nudi cena od 399 USD je vise nego primerena. Niti je precenjen, niti je podcenjen.
Sa druge strane, Symbian platforma zamisljena je kao platforma za poslovne korisnike i po tom pitanju sigurno je da je E serija iz Nokija solidna ponuda.
N serija kao multimedijalna serija ipak treba dosta da se inovira i popravi, jer jednostavno ovo sto sada nudi Nokia nije dobro. Materijali su za klasu losiji nego kod E serije, telefoni imaju prejake kamere, velike memorijske kapacitete, a unutra je slab hardver. jednostavno, rec je o precenjenim igrackama, na koje se ljudi, koji generalno nemaju pojma, loze jer su u pitanju najskuplji telefoni koji su za neke likove iz ne znam kog razlzoga i dalje statusni simboli. Telefon, kao telefon - ili ti vrsi funkciju ili ne - N serija ne vrsi svoju funkciju kako treba i to je, po meni, sustina.
Ja nisam previse zahtevan po pitanju telefona (to je samo telefon, kome ne zelim da posvecujem ne znam koliko vremena instalirajuci ga i reinstairajuci ga) i samim tim iPhone mi savrseno odgovara, jer platforma besprekorno radi (po strani FUD), ima odlicno resenu audio reprodukciju i vrhunski kvalitet zvuka uz fancy interfejs uz koji je zadovoljstvo upravljati. Takodje, GUI je jako intuitivan, nema lutanja po opcijama i gubljenja vremena. Pogledajte samo Noki PC Suite na sta lici i kako radi, a ovo sada je jos i dobro kako je bilo ranije. Uzas jedan.
Uostalom, Apple-u je uvek na prvom mestu bila lakoca upotrebe, pa tek onda broj funkcija. Apple pravi consumer elektroniku za obicne ljude, ne za zahtevne korisnike - takav je iPod, takav je i iPhone. A trziste je tu da kaze koji je koncept pravi - za iPhone je vec reklo i taj uredjaj jednostavno vise nema ozbiljnu konkurenciju na trzistu. Zune se prodaje za 120 USD, a pre samo pola godine svi su se nadali da ce kao Zune da pomrsi konce Apple/u. Jednostavno, treba dati korisnicima ono sto ima zaista treba. Kod telefona situacija je drugacija i na trzistu je mnogo jakih igraca. Apple-u za sada ide dobro, a videcemo posle npr. godinu dana koliko mu dobro ide.
Znaci, kada je multimedija u pitanju, iPhone je bolji uredjaj od N95. Niko nece da nosi slike sa telefona da ih razvija u foto-radnji (N95 ima bolju kameru), ali ce slusati muziku sa telefona (iPhone ima bolji audio). Takodje u toj klasi uredjaja jako je bitan kvalitet izrade, jer su korisnici pretezno mladje osobe, koje nemaju naviku da, kao poslovni korisnici, nosaju telefone po futrolama ili torbama, vec u dzepu. IPhone je neprikosnoven po tom pitanju. N95, N73 itd su tuga jedna - plastika sa N73 se guli na delu oko okvira ekrana sto ocajno izgleda, a u pitanju je jako skup aparat, od koga ni u kom slucaju ne ocekujete tako nesto.
Ne vidim cemu ostrascenost i glupi flejm komentari. Bilo bi super da vi koji flejmujete to radite zato sto ste vlasnici dela Nokije ili Apple-a posto biste bili milioneri, pa mozda cak i ne biste imali vremena da smarate po forumu
🙂
BTW: Moja E50-ica je ocajno spora, a svi mi kazu da je to jos i jedan od brzih Symbian telefona.