Šta je novo?

N95 vs IPhone

• Začetnik teme Začetnik teme LazaNS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LazaNS

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
420
Zanima me sta mislite, koje su prednosti IPhonea u odnosu na N95. Ako izuzmemo to sto je sav tako fncy i ima nesto veci i bolji ekran, ja ne mogu da vidim ni jednu jedinu prednost IPhone-a u odnosu na Nokiu, dok sa druge strane ako trebalo bi mi bas mnogo vremena da nabrojim sve prednosti N95ice. Potpuno ja shvatam da se nekome svidja IPhone, i meni se svidja, samo razmisljam koliko je to racionalno pravdano jer bih rekao da N95 brise pod njime.

Po mom iskustvu sa Apple proizvodima i sa high-end Nokiama moram reci da je situacija i ovde ista,Apple BRISE PATOS sa Nokiom po pitanju kvaliteta izrade telefona,to je meni jako bitna stavka a mozda ce i tebi biti.Sto se ostalog tice Symbian je velika prednost,GPS je budjavo odradjen tako da ne vidim neku korist od njega bez mesecne pretplate,ekran je manji,baterija budjava,gle cuda,trebalo mi je samo nekoliko sekundi da otkucam prednosti Nokie! 😉
Inace i sam posedujem jednu Nokiu a odavno nemam ni jedan Apple uredjaj tako da sebe smatram cak malo i pristrasnim na stranu Nokie,ali po meni N95 uopste NIJE VRHUNSKI TELEFON jer previse kosta za ono sto nudi,ali opet iPhone nije konkurencija ni takvoj N95 jer uopste nisu ista klasa telefona,pre si trebao da poredis recimo Lunu (valjda mu je oznaka 8600) i iPhone,ne znam otkud ti ovakvo poredjenje,apsolutno nema nikakvog smisla,ko da poredis auto i motor!?
Pozdrav ,)

Da, slazem se da su skroz razliciti telefoni i da nisu bas za poredjenje, al evo iskreno zasto bas njih nadjoh da poredim. Skoro sam bio smislio da ce N95 biti moj sledeci telefon, al sad me malo iPhone pokolebao 🙂 Ima Nokia dosta vise prednosti od tih koje si nabrojao, npr ima dosta bolju kameru, snima video, podrzava MMS, mislim da ima radio... Za GPS mislim da ti ne treba pretplata, samo instaliras tomtom i pici pa je i to super stvar, abaterija moze da bude problem ako popusti na iPhoneu. Takodje Symbian po meni nije uopste mala stavka, za iPhone si ogranicen samo onim sto to Apple servira, a za Nokiu mozes da nadjes sta god pozelis. Zale se neki na kvalitet zvuka i sustanje na iPhoneu tokom razgovora, Nokia sigurno nema tih problema. Imam pozitivna iskustva sa nokiom, nikad me nije zezala sto se za druge, motorola, siemens i samsung ne moze reci.
Vec godinu ipo imam N70(ni za sta ispod N95 ili iPhone je ne bih menjao jer nema previse smisla) i sem toga sto se guli sa zadnje strane nemam bas nikakve zamerke, symbian mi je bas extra stvar, iako ga u poslednje vreme bas nisam koristio, al zgodno je u jednoj spravi imati daljinski za kompjuter, recnik, vremensku prognozu, diktafon za snimanje razgovora a i svega ostalog, geografsku kartu...
Stvar koja mi se najvise ne svidja kod N95 je njen klimav dizajn, nisu dobro odradili slajder, za te pare, trebalo je to mnogo bolje.
Eto to je neko moje razmisljanje.

Koliko vidim ti hoces N95 ali da ti ostali to potvrde 🙂)
Koliko se ja secam za sada TomTom ne radi s integrisanim GPS prijemnikom iz N95.
Kupi koji god hoces, ti najbolje znas sta ocekujes od telefona.

Da, sa onom plastikom koja se sva klima - nesto nisam siguran 🙂

Ma, jedostavno u pitanju su razliciti telefoni. Zavisi sta ocekujes od telefona, razmislis, pa kupis. Ne mozes da pogresis, jer uvek mozes da prodas to sto kupis i kupis nesto drugo 🙂

Poslednja izmena:
pa to ti kazem, plastika se klima pa klima 😀 a na iPhone kad ti pukne display nece se klimati 😀 hahahahahah! ima da ti se klima prazan novchanik 😀 lol a to da ne mogu da se porede ova dva telefona stoji! dodushe videcemo koja ce biti cena iPhone-a sto je takodje veoma bitna stavka!

Po meni poredis skroz razlicite telefone. iPhone je lep, ali poseduje ozbiljne nedostatke, meni je licno narocito zasmetilo kucanje poruka koje je presporo. Sa druge strane za N95 nemam nijedan kompliment, preveliko, presporo, ruzno, po meni cisto bacanje para, tako da kad bih ja odlucivao izmedju ova dva, pre bih ishao na iPhone.

Sa druge strane, ako hoces spoj jednog i drugog, idi na TyTN II, koji ima tastaturu, TouchFLO tehnologiju (slichnoj na iPhone-u, znachi za touchscreen nije potrebna olovka ukratko objasnjeno), GPS, 3mpx kameru etc.. ali je i skuplji i od iPhone i N95 trenutno

Poređenje iPhone i N95 je kao da porediš npr. fensi Yamaha motocikl od 20.000 evra
sa nekim prostranim porodičnim karavanom koji isto toliko košta.

Ma slazem se, potpuno drugaciji telefoni, nisu bas za poredjenje. Al jednostavno planirao sam da za neko vreme uzmem N95 kad joj padne cena, jer ne dam preko 500e za telefon koji se jos i klima. A onda mi pade na pamet da sada narucim iPhone iz amerike, i otprilike sam i definitivno odlucio, to cu i uraditi. Izace me oko 300e model od 8GB. Steta sto nema vise od 4GB jer je 100 dolara jeftiniji a kontam da mi tih 4GB vise ama bas nista ne znace. Ako mi se ne svidi, prodacu ga i gotovo.
Poz.

Da, sa onom plastikom koja se sva klima - nesto nisam siguran 🙂

Ma, jedostavno u pitanju su razliciti telefoni. Zavisi sta ocekujes od telefona, razmislis, pa kupis. Ne mozes da pogresis, jer uvek mozes da prodas to sto kupis i kupis nesto drugo 🙂

Nije plastika, nego magnezijum, mada meni N95 izgleda ultra jeftino a kosta boga oca. Tako ima i par IXUSA iz vise klase, koji deluju kao plastikaneri, a ustvari su od legure magnezijuma. Meni je aluminijum bolji materijal za te stvaričice...

Nije plastika, nego magnezijum, mada meni N95 izgleda ultra jeftino a kosta boga oca. Tako ima i par IXUSA iz vise klase, koji deluju kao plastikaneri, a ustvari su od legure magnezijuma. Meni je aluminijum bolji materijal za te stvaričice...

Bice reivew uskoro na sajtu. Meni deluje previse rasklimano i osetljivo, posebno za te pare. IPhone je kao kamen kompaktan i izuzetno kvalitetne izrade.

You're kiddin' me... 🙂

N95 je prespor telefon. Ne znam u cemu je problem, ali mislim da je krajnje vreme da Nokia pocne da ugradjuje u svoje telefone jaci hardver, ako tehnicke mogucnosti to dozvoljavaju ili da poradi na optimizaciji softvera. Nokia je predugo spavala na lovorikama.

Sa jedne strane non stop raste kapacitet memorije, rezolucija integrisane kamere, a sama hardverska platforma ostaje maltene identicna. Naravno da im telefoni rade sve sporije i sporije. To mi ne deluje kao neko bog zna kakvo invoativno ponasanje, vec pre kao stancovanje sto vise novih modela uz minimalna ulaganja. Zato je i nastala tolika pometnja medju proizvodjacima telefona kada se pojavio iPhone i zato su i lansirali toliko jak FUD protiv iPhone-a.

Ipak, budimo realni. IPhone nije poslovni telefon. IPhone je telefon koji je idealan za korisnike koji slusaju muziku, zele ponekad da surfuju internetom i razgovaraju. Uostalom za to sto nudi cena od 399 USD je vise nego primerena. Niti je precenjen, niti je podcenjen.

Sa druge strane, Symbian platforma zamisljena je kao platforma za poslovne korisnike i po tom pitanju sigurno je da je E serija iz Nokija solidna ponuda.

N serija kao multimedijalna serija ipak treba dosta da se inovira i popravi, jer jednostavno ovo sto sada nudi Nokia nije dobro. Materijali su za klasu losiji nego kod E serije, telefoni imaju prejake kamere, velike memorijske kapacitete, a unutra je slab hardver. jednostavno, rec je o precenjenim igrackama, na koje se ljudi, koji generalno nemaju pojma, loze jer su u pitanju najskuplji telefoni koji su za neke likove iz ne znam kog razlzoga i dalje statusni simboli. Telefon, kao telefon - ili ti vrsi funkciju ili ne - N serija ne vrsi svoju funkciju kako treba i to je, po meni, sustina.

Ja nisam previse zahtevan po pitanju telefona (to je samo telefon, kome ne zelim da posvecujem ne znam koliko vremena instalirajuci ga i reinstairajuci ga) i samim tim iPhone mi savrseno odgovara, jer platforma besprekorno radi (po strani FUD), ima odlicno resenu audio reprodukciju i vrhunski kvalitet zvuka uz fancy interfejs uz koji je zadovoljstvo upravljati. Takodje, GUI je jako intuitivan, nema lutanja po opcijama i gubljenja vremena. Pogledajte samo Noki PC Suite na sta lici i kako radi, a ovo sada je jos i dobro kako je bilo ranije. Uzas jedan.

Uostalom, Apple-u je uvek na prvom mestu bila lakoca upotrebe, pa tek onda broj funkcija. Apple pravi consumer elektroniku za obicne ljude, ne za zahtevne korisnike - takav je iPod, takav je i iPhone. A trziste je tu da kaze koji je koncept pravi - za iPhone je vec reklo i taj uredjaj jednostavno vise nema ozbiljnu konkurenciju na trzistu. Zune se prodaje za 120 USD, a pre samo pola godine svi su se nadali da ce kao Zune da pomrsi konce Apple/u. Jednostavno, treba dati korisnicima ono sto ima zaista treba. Kod telefona situacija je drugacija i na trzistu je mnogo jakih igraca. Apple-u za sada ide dobro, a videcemo posle npr. godinu dana koliko mu dobro ide.

Znaci, kada je multimedija u pitanju, iPhone je bolji uredjaj od N95. Niko nece da nosi slike sa telefona da ih razvija u foto-radnji (N95 ima bolju kameru), ali ce slusati muziku sa telefona (iPhone ima bolji audio). Takodje u toj klasi uredjaja jako je bitan kvalitet izrade, jer su korisnici pretezno mladje osobe, koje nemaju naviku da, kao poslovni korisnici, nosaju telefone po futrolama ili torbama, vec u dzepu. IPhone je neprikosnoven po tom pitanju. N95, N73 itd su tuga jedna - plastika sa N73 se guli na delu oko okvira ekrana sto ocajno izgleda, a u pitanju je jako skup aparat, od koga ni u kom slucaju ne ocekujete tako nesto.

Ne vidim cemu ostrascenost i glupi flejm komentari. Bilo bi super da vi koji flejmujete to radite zato sto ste vlasnici dela Nokije ili Apple-a posto biste bili milioneri, pa mozda cak i ne biste imali vremena da smarate po forumu 🙂

BTW: Moja E50-ica je ocajno spora, a svi mi kazu da je to jos i jedan od brzih Symbian telefona.

Poslednja izmena:
Iako nemaju bas mnogo slicnosti, od ova 2 telefona bih pre izabrao iPhone, sto zbog cene, sto zbog lakoce upotrebe, kao sto je delimir rekao. Apple je uvek isao prvenstveno na tu karakteristiku svih svojih gadget-a, onda na dizajn, pa na funkcionalnost. Sad to sto nema delivery report, MMS, i, koliko cujem/citam Javu, pa sta sad, delivery ne koristim ni ovako, umesto MMS bih se lako navikao na slanje mail-ova, a vidim da vec ima i dosta 3rd party aplikacija tako da nista drugo nece ni biti potrebno za koji mesec. A ko zna, mozda i Apple izbaci neki update sa podrskom za to sto je izostavljeno, posto je to ipak "samo" software, telefon je hardverski vise nego savrsen -> imate telefon, iPod, pa i kameru za neke prilike, brz OS, WiFi, itd za te pare. Mislim da je i vise nego dovoljno. A sto se tice N95, 'em je skuplja, 'em je spoora, 'em joj je zavrsna obrada kao da spada u telefone u rangu 100-200e, navigacija ne radi kako treba, moze malo bolje ali treba pretplata, ok - ima extra kameru, zvuk nije los, ali zato i ocajnu bateriju i, cini mi se, ni blizu nije kompaktna kao iPhone. Ne kazem znaci da je N95 los telefon, naprotiv, jedan je od najboljih danas, ali ima par tih sitnica koje iritiraju i zbog kojih ne vredi toliko koliko kosta. To je moje misljenje. Imao sam priliku da se i s jednim i drugim fonom igram neko vreme, ali jedino mi je bilo zao iPhone-a kada je doslo vreme da ga vratim.

p.s. Znam da je off, ali...
@LazaNS: Ako imas priliku da dobijes telefon iz USA-e po toj ceni (ili nesto malo vecoj), javi mi na PM, posto bih i ja uzeo (ako postoji mogucnost). Pozz

Poslednja izmena:
Bice reivew uskoro na sajtu. Meni deluje previse rasklimano i osetljivo, posebno za te pare. IPhone je kao kamen kompaktan i izuzetno kvalitetne izrade.

Couldn't agree more. Sybian je bio zanimljiv kad se pojavio, i sada recimo E61 može da bude ok biznis korisnicima, ali za običan everyday call / sms use to je presporo. Ja sam na testu imao nekoliko Symbian telefona i svaki put reagujem sa "jao ne, simbian"... Ne znam koje su prednosti tih telefona pošto SE ima bolji ne-smart meni (više mogućnosti, više kontekstnih menija, sve od svuda možeš da uradiš, imaš bukvalno sve što ti treba (mail klijent koji radi savršeno, čita .doc, pdf i excel formate i ima savršenu Operu 4 mini beta 2, sa kojim surfujem iz kreveta - obično forum ili halooglasi 🙂). Radi prebrzo i telefoni su ok. Nokia ima dobre telefone, ali trenutno su im S40 telefoni 3x bolji od Symbiana, iako ni taj meni ne može da se poredi sa menijem SE telefona po funkcionalnosti, kustomizaciji i brzini rada...Ono što kažeš dole - hardver im je sve brži, a softver i dalje radi očajno. Sećam se bre da je 6600 imao 120 MHz CPU i radio je koliko toliko ok (tj. sporo), a sada ovi sa 400 MHz CPU-ovima i grafičkim procesorima i tonom memorije rade čak i sporije. Znači OS je postao bloatware, očigledno...

E sad, ovo jeste bio bash po Symbianu, a tema je N95 vs. Iphone. Naravno da je N95 funkcionalniji, ali je iPhone "the sum of our wishes"... N95 Ima GPS, dobar ekran, a sav je krckav i otvara SMS folder pet sekundi. U isto vreme, iPhone je neuporedivo elegantniji, nema GPS, ali je rock solid i svi ga žele... Ne vidim šta ćete da radite sa tim GPS-om na telefonu? Kao stavićete ga u kola, i onda vam je ekran extra mali. Bolje uzeti onaj Mio sa ekranom od 5 inča za 300 evra i ne frustrirati se...

Poslednja izmena:
Ne vidim cemu ostrascenost i glupi flejm komentari. Bilo bi super da vi koji flejmujete to radite zato sto ste vlasnici dela Nokije ili Apple-a posto biste bili milioneri, pa mozda cak i ne biste imali vremena da smarate po forumu
Ne razumem zbog cega je moj komentar glup i pri tome flame?!
Reci da je ubacivanje Symbiana u Nokiu potpuna glupost je ili zezanje ili potpuno nepoznavanje teme o kojoj se prica.

Sto se tice sporosti Symbian telefona, ona postoji na odredjenom broju telefona, ali nije vezana za sve. I dalje mi je ispravan N-Gage, prvi symb telefon, i ja ne vidim sta je na njemu uzasno sporo? Koristio sam 6630, takodje se ne secam da je telefon bio spor. Dok sam recimo N70 izbegao u siroookom krugu, ali planiram da uzmem N73 koji funkcionise fino.
Sa druge strane symbian platforma nudi relativno najvecu fleksibilnost na polju (nama pristupacnih) mobilnih telefona. Sada koristim Samsung i stvarno osecam nedostatak symbiana.
Svakako da u tome ulogu igra i navika, ali isto tako i dobre strane symba, pre svega "fleksibilnost".

N95 nisam nikada drzao u rukama, i ne znam koliko je brz telefon, zbog toga nista nisam ni komentarisao u vezi sa njim, s toga ne vidim poentu tvog komentara upucenog meni.

Poslednja izmena:
@Ryo: Delimir je, ako sam dobro razumeo, reagovao na tvoju izjavu u vezi Symbiana. Ako želiš da kažeš da Symbian based telefoni nisu spori žestoko grešiš.

Prosto ne mogu da verujem da se to žustrije ne kritikuje. Svaki Symbian telefon koje sam uzeo u ruke je bio patetično spor! Do te mere da su mi totalno neupotrebljivi.

S druge strane, stvarno je čudno da iPhone nema neke opcije koje su must have za tu klasu (da ne kažem za sve telefone današnjice preko 100€)...

Iskreno, sve što nedostaje iPhone-u, meni i ne treba. Sve što iPhona ima i kako izgleda je ono što meni treba. A treba mi vrlo malo... Onima kojima treba mnogo tu su smart phones, PDAs i laptopovi...

Poslednji telefon koji je vrlo upotrebljiv, brz i dobrog izgleda koji je Nokia izbacila je 6300.

Ne razumem zbog cega je moj komentar glup i pri tome flame?!

Nisam mislio konkretno na tvoj komentar, nego na druge komentare.

Reci da je ubacivanje Symbiana u Nokiu potpuna glupost je ili zezanje ili potpuno nepoznavanje teme o kojoj se prica.

Nisam to rekao.

Sto se tice sporosti Symbian telefona, ona postoji na odredjenom broju telefona, ali nije vezana za sve. I dalje mi je ispravan N-Gage, prvi symb telefon, i ja ne vidim sta je na njemu uzasno sporo? Koristio sam 6630, takodje se ne secam da je telefon bio spor.

Pricam o novim telefonima.

N95 nisam nikada drzao u rukama, i ne znam koliko je brz telefon, zbog toga nista nisam ni komentarisao u vezi sa njim, s toga ne vidim poentu tvog komentara upucenog meni.

Komentar koji se ondosi na N95 nije upucen direktno tebi, jer ti isti nisi spominjao. Tema se zove "N95 vs iPhone"

Poslednja izmena:
Nisam to rekao.
Pa ni ne kazem da si ti, to se odnosi na Haludzin post, odnosno deo koji sam boldovao.
Pricam o novim telefonima.
Onda si trebao quotovati i deo koji se odnosi na N73 😉
Komentar koji se ondosi na N95 nije upucen direktno tebi, jer ti isti nisi spominjao.
Pa sto me onda uopste citira na pocetku poruke? 🙂
Sve u svemu, izvinjavam se na offu, i kao sto si rekao tema jeste N95 vs IPhone, ali kad neko tvrdi nesto, sto stvarno nije tacno, ne mogu da precutim.
Nije problem kad tako nesto vidi neko ko prati mobilnu scenu, ali sta da pomisli neko neupucen kad procita da je symbian zavio Nokiju u crno i da su symbian telefoni totalno neupotrebljivi? Pored FUDa koji se sirio za IPhone, ne treba jos dodavati ove "apokalipticne" (i netacne) komentare za Symbian.
Jos jednom sry za off.

@Ryo: Ne možemo da pričamo o Symbian telefonima uopštavajući. Nekome su upotrebljivi, a nekome nisu. Meni ne treba ceo Office paket na telefonu, MMS, e-mail. Za te stvari imam računar. Ali mi treba lep i kvalitetan telefon sa dobrim korisničkim interfejsom kao što je iPhone.

To each his own.

Primer gomile nepotrebnih opcija.

Nije mi jasno zasto bi nekome bio potreban edit office fajlova na telefonu. Ko ce da na ekranu rezolucije 320x240, osim ako nije teski mazohista, da edituje XLS fajl? Editovacete ga jednom, dva puta, a posle cete pomisliti, oh ne - sacekacu da dodjem do kompa, pa cu tada da petljam XLS.

Ja bih pre izvadio iz torbe notebook, seo da popijem kafu i editovao fajl (ako bas moram) nego da jurim onim nepreciznim kursorima na telefonima polja XLS tabele i ukucavam podatke preko imbecilnog sistema unosa texta koji je svojstven svim telefonima. To je sizifov posao, koji zamara i opterecuje.

O editovanju Word i PPT fajlova da ne pricam. Koristan je pregled fajlova, ali edit je nepotrebna stvar na koju se ljudi prime, a i ne razmisle da li im to zaista treba.

Pre izvesnog vremena Samsung je napravio sjajnu stvar koja je super za poslovne ljude. Naime, neki njihov telefon (mislim da je u pitanju D600) je imao video izlaz (kompozitni) i PPT citac u sebi. Jednostavno, telefon povezete na projektor i pustite PPT fajl na platnu, odrzite prezentaciju i vratite telefon u dzep. To se zove korisna inovacija, a ne bloatware symbian aplikacije koje nicemu ne sluze, osim da napune meni ikonicama i da sa bilborda pise: eto sta su kompjuteri postali.

Symbian je sjajna stvar, ali bojim se da su proizvodjaci otisli u pogresnom smeru. Pretrpali su ga gomilom nepotrebnih funkcija po defaultu, umesto da ponude korisnicima brz i pouzdan sistem out-of-the-box, a kome treba omoguce da dodaje aplikacije. Ja taj quick office nisam ukljucio nijednom, a zvrji mi u telefonu i platio sam ga kada sam kupio telefon.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno