Šta je novo?

n00b's __ have entered the building

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
705
primetih nešto , a nije baš pohvalno

u zadnje dve tri godine a najdalje pet, forum je joinovala gomila - polu fejk naloga, ljudi koji - niti su iz IT sveta, niti ih it svet interesuje.

ljudi koji isključivo komentarišu na temama tipa --
odlazak na more / kuhinjski nozevi / poslednji odlgedani filmovi / kupovina sa ali expresa / mts box paketi / kupovina akumultora / odgledane serije / letnje gume / put na more autom / itd..

a nemaju nikakvo IT znanje niti interesovanje.

da li je benchmark svestan ovog trenda - kao i da to >>
realno negativno utiče na neku percepciju IT intelektualnog elitizma benchmark online zajednice? // degradira nivo diskursa (razgovora) ovde.

nadam se da ne postajemo burek - reddit ili twitter

Postoji još jedna kategorija - oni koji su oduvek tu i započeli su sa čistim IT-jem. Malo im je dosta svega i sada se više upuštaju u relaksirajuće teme
Inače, Forum mora od nečega da preživi u surovoj današnjici ekonomije i ove koje si naveo jako dobro dođu.
Smatram da je tvoja tema suvišna, nhf

ja mislim da su forumi nikad zanimljiviji u ovom dead internetu :)

sta znam. da sam admin, dobro bih gledao taj vektor -- enshitification bencha nam ne treba

Postoji još jedna kategorija - oni koji su oduvek tu i započeli su sa čistim IT-jem. Malo im je dosta svega i sada se više upuštaju u relaksirajuće teme
BTW ne mislim na njih. mislim na nove clanove koji su joinovali da bi pisali na temi o letnjim gumama i kuhinjskim noževima 😅😅😂

Hmmm, mnogi forumi su skoro odumrli.
Ovdašnji admini mislim da jako dobro procenjuju situaciju. Uostalom, vesti sve govore

Kao sto je globlano sve vise ljudi u IT samo zbog para a ne ineteresuje ih to zaista nego su popunili prazninu tako su se i ovde pojavili ljudi koji ekspaltisu informacije ali ne vidim tu nista lose ali jos manje kako zaustaviti ako bi se i imala ta zelja iz nekog razloga. Debilnih postova ima i on starijih clanova tako da kada se tu uproseci mislim da nije nikakva razlika.

Ja nisam iz IT sfere, u autoindustriji sam, ali na benchu sam stvarno pronasao gomilu interesantnih stvari i tema i bas ovakav kakav je je odlican! Plasim se da kad ne bi bio toliko svestran da bi bio polumrtav ako ne i mrtav kao sto je vecina foruma dozivela.

Предност Бенча и јесте свестраност. Што може да се информише о гумама, ножевима, моблним телефонима и свему осим политици🤣.
На крају свако прати тему и под форум који га интересује. Не знам чему етикетирање људи који не желе да прате на пример хардвер него ножеве..
Што се генерално IT - а тиче, он је данас ушао у скоро све сфере живота, тако да је логично да има безброј тема која нису директно везана за хардвер/рачунарске компоненте као некада што је био случај.

Ovo je garant zbog coveka iz AI teme :)
hahah pa znas sta, on me je inspirisao, ali , u sirem smislu, i kontekstu > sam primetio na vise tema. na temi operatera, gde rendom ljudi guraju (promovisu) razne usluge raznih oepratera шилују kako kazu amerikanci, itd, razni botovi koji guraju undercover reklame, i preko toga armina n00bova... sve ukupno kinda bad vibes 😂😅
2002 si imao 15 god. ?
DA 🤗🤗😁👑👑 koliko si ti imao godina kad si se učlanio?

moj avatar je btw iz 2002ge :D

hahahah, nesto se desilo sa gifom u svim konverzijama pa je dobio ove linijice, ali baš mi je super :D
___

elem u vezi teme, ... BENCH je 2002ge, bio kao neko ostrvo izuzetnosti na YU internetu. i to je vredno. sada je naravno drugi svet i drugi internet, ali nije štos postati reddit , već ostati autentičan -- baš utoliko pre, što autentičnosti ima sve manje

Imam isti osecaj u poslednjih X godina (cini mi se da je krenulo sa popularnoscu Bench YT kanala), da se sjatilo dosta random osoba sa neta koji nisu ni tech geek/nerd i slicno.
I to ne pricam zbog non-tech/nonIT tema na forumu, nego ovako generalno (takve teme mi i ne smetaju).

Uvek budu neki "novi clanovi" (stari par godina max sa manjim brojem postova) koji tako random upadaju u teme i prosipaju svoje "znanje" po forumu.
Neretko zavrse banovani. :D

Ponavljam, ovaj osecaj imam vec par godina pa mi sada i ne smeta toliko, navikao se i ignorisem.
Kao da se forum, kako je BenchYT kanal postao popularan, otvorio za siroke narodne mase.

Ja radim u IT sferi paaaa, recimo preko 20tak godina, ali me i te kako zanimaju teme o nozevima, klimama, akumulatorima, provajderima i mnoge druge ;)

Forumi umiru globalno. Za nekoliko godina ih niko više neće koristiti osim nostalgičara. Ovo je ai doba. Ai botovi. Ai "stručnjaci". Welcome to the future boys.

I to ne pricam zbog non-tech/nonIT tema na forumu, nego ovako generalno (takve teme mi i ne smetaju).

da, da pojasnim, ne smetaju ni meni te teme, nego mi smetaju ljudi koji prosto nisu BENCH ljudi
jer devalviraju razgovor...

"Krivca" treba traziti i u tome sto je "IT" posao consumer proizvod (laptop, telefon, sat...). Nekada je to bilo nesto ekskluzivno tipa kada sam kupio svoj prvi C64, pa A500 itd... Nije tada svako imao racunar, niti mu je bio potreban.

Moj prvi susret sa Google je bio na faxu... Trazio sam nesto preko Yahoo!-a, sporo ide sve, puno reklama, deljena veza na faxu u IT kabinetu...
Kolega koji je sedeo do mene mi pokaze Google. Kako to moze da radi bez reklama?
da, da pojasnim, ne smetaju ni meni te teme, nego mi smetaju ljudi koji prosto nisu BENCH ljudi
jer devalviraju razgovor...

Nisi ni ti na pocetku bio bas expert :) ja sam puno duze na forumu od 2008. Ranije sam imao drugi nick, ali sam spletom okolnosti prestao da ga koristim.

Poslednja izmena:
"Krivca" treba traziti i u tome sto je "IT" posao consumer proizvod (laptop, telefon, sat...).

mislim da je to u širem smislu i razlog za enshitification cele IT industrije SaaS usluga itd... Sve se pravi za tog korisnika, koji jedva da i jeste korisnik i jedva da i ume da koristi tu neku stvar...

BTW, bech nikada nije bio hostile prema početnicima, ali je okupljao ljude sa iskrenom željom da nauče - i masteruju nove it tehnologije.. velika je razlika

ja sam puno duze na forumu od 2008. Ranije sam imao drugi nick, ali sam spletom okolnosti prestao da ga koristim.
koji ti je bio nick? meni je ovo marantz nešto poznato :-D

Imam isti osecaj u poslednjih X godina (cini mi se da je krenulo sa popularnoscu Bench YT kanala), da se sjatilo dosta random osoba sa neta koji nisu ni tech geek/nerd i slicno.

Uvek budu neki "novi clanovi" (stari par godina max sa manjim brojem postova) koji tako random upadaju u teme i prosipaju svoje "znanje" po forumu.
Neretko zavrse banovani. :D

Ponavljam, ovaj osecaj imam vec par godina pa mi sada i ne smeta toliko, navikao se i ignorisem.
Kao da se forum, kako je BenchYT kanal postao popularan, otvorio za siroke narodne mase.

100 %

mislim da je to u širem smislu i razlog za enshitification cele IT industrije SaaS usluga itd... Sve se pravi za tog korisnika, koji jedva da i jeste korisnik i jedva da i ume da koristi tu neku stvar...

Šta da kažem, 15tak godina sam radio za neke velike IT kompanije :), overklokovao, sklapao sebi kompove, a juče sam hteo da igram C&C Generals. Instalirao Windows 11 u Parallels-u, pošto u mom omiljenom (old school) VMWare-u ne radi kako treba... Nađem stari ISO, uputstvo, patch-evi, editovanje config fajlova da se to natera da radi na "modernom" Windows-u.

Odem na Steam i kupim Command & Conquer neki oficijelni mega-pack za 20 eura koji je prilagođen za Windows 11 :) Čak i ne znam gde ga je instalirao, pokrećem ga iz Steam-a.
Mada moram da priznam da sam morao ipak da editujem RA.ini da podesim Red Alert 2 da radi na retina ekranu kako treba.

Poslednja izmena:
Stari BENCH ajtijevac hardweras clan kad vidi nove clanove u temi o sudoperama, busilicama, dusecima, indukcionim plocama, kampovanju... koje je sam otvorio.

yymBxfh.gif

nadam se da ne postajemo burek - reddit ili twitter
Ha, slobodno neka bude tako, ako bi došlo do toga da mi baš smeta u šta se pretvorio Bench forum, rešenje je ćao zdravo ili značajno smanjenje korištenja istog.
Tako da razumem šta te muči ali opusti se, biće šta će biti, nije da su bitni korisnici nego zarada.

Moj prvi komp je bio Comodore 64 davne 1980 ili 81. godine, ovo cisto da shvatite da mozete da me zovete br. 1 :)
Dakle, sta hocu da kazem, sve do skoro, ajde da se ogranicim na recimo do pre 10 do 15 godina ovakvi forumi su bili puni comp&tech entuzijasta i niko drugi se nije mesao.....na zalost sa uvodjenjem najgoreg primitivizma u nase zivote u tih zadnjih 10 do 15 godina svi tech forumi, pa i ovaj se pretvorio u vasar svega i svacega.
Nemam nista protiv ni tog vasara ako ima smisla i postavljaju se prava i zivotna pitanja, na koje se svakako mogu dobiti i pravi odgovori, ali na zalost sve vise me obuzima osecaj da primitivizam i totalno neznanje sve vise osvaja teritoriju svakog foruma, pa i ovog. Pitam se zasto je to tako......

Nazad
Vrh Dno