Šta je novo?

mySql vs SQL server 2xxx

dzudzubajac

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2005
Poena
825
Interesuje me misljenje ljudi koji su radili i sa mySql-om i sa SQL Serverom, koji je od njih bolji? Bolje receno, sta preporucujete?

Drzim nekoliko baza, jednu solidne velicine (>2gb) i dosta manjih (par stotina mb). Trenutno se vrte na SQL Server 2000 okruzenju, ali razmisljamo o migraciji celog sistema (baze,mail,...) sa win-a na linux. Gledao sam malo cene i ne znam koliko mi se isplati da predjem na mySql za svega 200$ razlike (kada se uzme u obzir cena SQL servera uz neke beneficije i najjeftiniji mySql enterprise ed. ili-kako-se-vec-zove). Ta usteda mi ne opravdava gomilu posla koja me ceka ako budem prebacivao baze na mySQL (konkretno najveca baza ima par unikatnih resenja,da ne kazem budzotina, tako da bih verovatno dosta sp morao da napisem od nule)...

Ono sto me prvenstveno zanima je koliko je elegantan rad sa replikacijom pod mySQLom - mislim da je to najveca boljka SQL servera... Npr. ukoliko jedan server (subscriber) postane 'nedostupan' replikacija pobrljavi i ne izvrsava se sve dok je ne obrisem i iznova kreiram. Dodavanje novih tabela za replikaciju, kao i brisanje starih cesto nije tako naivan posao...

Dalje, ima li mySql mogucnost pozivanja komand prompta? (nesto slicno xp_cmdshell sp)?

U svakom slucaju, planiram da negde instaliram mySql kako bih se malo upoznao sa njim,pa ne bi bilo lose da mi preporucite neki admin tool slican enterprise manageru. Skinuo sam neku alatku sa www.mysql.com ali nisam bas odusevljen njome...

Sto se tice MySQL-a, tek od verzije 5.xx imas store procedure, znaci nista pre toga, a sto se tice tools, imas MySQL Administrator i MySQL Query Browser, mozes ih skinuti sa zvanicnog sajta gde imas i subp. Prednost MySQL-a je u brzim select upitima dok je prednost SQL Servera 2000 u robusnosti i pouzdanosti. Ne znam kako bi ti se ponasala baza od 2Gb koju imas, mada me zanima kakva je to baza kad je preko 2Gb, ali dobro, to je tvoje.. Takodje mysql ima mogucnost pozivanja iz command prompta.

Ne znam da li si razmisljao o nekoj drugoj bazi, Firebird, sap... Ili mozda o prelasku na SQL Server 2005 Express?

Kljuc je namena & primena; ako ti treba pouzdanost i robusnost pod linuxom, idi na Oracle - mozda te zadovoljava i XE (free) verzija:

Oracle Database XE can be installed on any size host machine with any number of CPUs (one database per machine), but XE will store up to 4GB of user data, use up to 1GB of memory, and use one CPU on the host machine.

Ako je kljucna rec "kinta" (tj. za dz), a da je DB server sposoban sve da izvrsi prilicno pozdano, mislim da je PostgreSQL mozda i bolji izbor od MySQL-a, ako je u pitanju tipicna baza "opsteg tipa" u okviru firme.
MySQL je rasirenost i popularnost zaradio kao baza namenjena za web prezentacije, a to je vrlo specificna primena. Po pitanju feature liste za druge ozbiljnije poslove (transakcije, SP itd), MySQL je uvek kasnio u odnosu na druge vendore. Ne kazem da neke od tih stvari ne ume danas da uradi, ali ne moze ni da se kaze da je to u upotrebi vec godinama, da je definitivno prelezalo sve moguce decije bolesti, itd. Da li bih upotrebio mysql uopsteno za internet/intranet, wiki, mantis, CMS i sl? Da. Da li bih upotrebio mysql za npr. high responsive enterprise bazu? Najverovatnije ne.

No, tebi ocigledno izbor ne zavisi samo od kinte, nego i od drugih stvari koje nisi naveo - mozda su ti posebno vazne performanse, dostupnost drajvera za razlicite platforme, connectivity od strane alata sa kojima radis i jos x drugih faktora koji uticu na izbor.

Najvaznije su mi dobre performanse i pouzdanost. Na drugom mestu su cena i lakoca prelaska sa SQL Servera na taj sistem...

Ja sam trenutno zadovoljan SQL serverom, ali ukoliko je moguce ustedeti neki dinar prelaskom na mySQL, zasto da ne...Jos cu i nesto da naucim prilikom migracije...

@bogy

Zasto je velicina baze od 2 giga cudna? 🙂
Evo baza za MOM je narasla nekih 6 giga za pola godine...

@Khamal

Pa cudno mi je zato sto neke baze za poslovne sisteme koje sam imao prilike videti ili raditi a funkcionisu vec nekoliko godina nisu prelazile 1Gb, naravno punjene su obicnim podacima(cifre, slova).. Verovatno u baze smestas neki multimedialni sadrzaj ili je u pitanju velik sistem kad tako brzo raste baza...

Rad sa MySql-om je vise za manje i jednostavnije sisteme, kao sto je vec receno, prvenstvena namena mu je bila za web, prednost je veoma brz select upit, ali zato tek od skora ima sp, raznih verzija odbc-a, kompatibilnost kod konektora, prilikom prelaska sa jedne verzije db na drugu, mysql administrator i query browser se cesto "upucaju" prilikom normalnog rada i jos gomila sitnica koje ti zagorcavaju zivot prilikom rada i odrzavanja a kad je u pitanju ozbiljan sistem, koliko zelis da se oslonis na to? Kao sto je rekao i silverglider, nisam siguran da bi koristio mysql za high responsive enterprise bazu!

Mozda da pogledas neki drugi db server? Ili postupi po onoj narodnoj, ako sve radi, nahrani svinje i nista ne diraj..

Nazad
Vrh Dno