Šta je novo?

Multimedija za auto

Meni treba monitor za rikverc kameru (4.3 ili 5 inča), ali koliko sam upratio nijedan koji je namjenjen za rikverc kameru nema HD rezoluciju (1280x720), dok je kamera (navodno HD).
Da li je nailazio neko na monitor koji može da prikazuje 1280x720?
Android multimediju ne bih ugrađivao.

Imam jedno pitanje, da li je normalno ili moguće ove kineske android medije staviti uvek na napajanje i da se jednostano pali gase na dugme bezu obzira na kontakt ključ?

Može uz male prepravke. Treba ti jedan prekidač i dve diode. Kada se sve dobro spoji možeš je paliti i gasiti bez davanja kontakta.

Evo shema ko hoće da napravi da mu se multimedija uključuje i bez davanja kontakta. Uslov je da dovedete na prekidač stalnih 12V. Možete staviti i prebacivač sa 3 položaja, pa da isključujete i ACC i 12V, u tom slučaju imate opciju i isključivanja u toku vožnje.

Prilozi

• 20250130_072313.jpg
    20250130_072313.jpg
    49.9 KB · Pregleda: 230
Pozdrav svima, u dilemi sam da li da uzmem Android kinesku multimediju (7" 2din kockasti otvor za VW) koji ima sve živo WiFi, Bluetooth, GPS, Mirror link, CarPlay itd za cca 80-100 evra u zavisnosti da li ima 2 ili 4GB RAM-a i 16 ili 32GB ROM ili ipak dodati još 50-tak evra i uzeti neki kršten JVC/Kenwood/Pioneer neAndroid bez navigacije ali sa Bluetooth, USB Mirror/Android Auto funkcionalnošću? Svestan sam da zvuk i kvalitet uređaja Kineza i JVC/Kenwood ne može da se poredi, ali da li je zvuk Kineza (Mekede, Skyline) toliko lošiji da se ne isplate benefiti androida - Google maps, GPS, wifi i sve drugo bez potrebe da se kači mobilni telefon na multimediju...

Ovo i mene muči, najgore je što ne može da se istinski proba. Jedan od ugrađivača kineskih multimedija mi kaže da ništa lošiji nije zvuk u odnosu na fabričku, ako ne čak i bolji, :) ja baš i ne verujem. (fiat stilo),
Neko ko iskreno razume stvari i ima osećaj za kvalitet može da nam da svoje mišljenje

Imam Kenwood 2DIN i sto se tice Mirrora i Android Auta je katastrofa, skoro pa neupotrebljivo. Zvuk je dobar i tu nemam zamerki.

U kom smislu neupotrebljivo - koja je razlika kod Kenwood-a što se tiče Mirror Casting-a i Android Auta? Mirror bi trebalo da bukvalno samo preslikava sadržaj ekrana mobilnog telefona na multimediju, bez mogućnosti upravljanja aplikacijama preko multimedije, dok Android Auto bi trebalo da podržava samo određene aplikacije sa telefona i da nezavisno od ekrana telefona može da se upravlja cast-ovanim aplikacijama, unosi tekst na Google Maps i slično. Kako to radi na Kenwood-u?

Pozdrav svima, u dilemi sam da li da uzmem Android kinesku multimediju (7" 2din kockasti otvor za VW) koji ima sve živo WiFi, Bluetooth, GPS, Mirror link, CarPlay itd za cca 80-100 evra u zavisnosti da li ima 2 ili 4GB RAM-a i 16 ili 32GB ROM ili ipak dodati još 50-tak evra i uzeti neki kršten JVC/Kenwood/Pioneer neAndroid bez navigacije ali sa Bluetooth, USB Mirror/Android Auto funkcionalnošću? Svestan sam da zvuk i kvalitet uređaja Kineza i JVC/Kenwood ne može da se poredi, ali da li je zvuk Kineza (Mekede, Skyline) toliko lošiji da se ne isplate benefiti androida - Google maps, GPS, wifi i sve drugo bez potrebe da se kači mobilni telefon na multimediju...
Bio sam u sličnoj dilemi i za sad sam vrlo zadovoljan telefonom u nosaču. Audio ide preko Bluetooth adaptera koji se napaja preko USBa, a daje 3.5mm output uboden na 3.5mm input na fabričkom radiju.
Navigacija koja može da priđe telefonu/tabletu po karakteristikama košta pristojno i retko kad može da se kupi kod nas. Ove dostupne kod nas u servisima su spore. Ove brže su dostupne preko Alija ali em mora da se čeka em se defakto nema garancija. Ne vidim smisao još jednog sporijeg uređaja koji potencijalno može da mi isprazni akumulator i koji zahteva vezu sa mobilnim preko hotspota da bi bio funkcionalan 😁

Lakše mi je samo da stavim telefon na nosač i po potrebi priključim punjač ako se ide na duži put. Magnetni nosač sa telefonom koji ima bežično punjenje bi bio idealna varijanta ovoga.

Tako je Mirror samo preslikava, bez mogucnosti upravljanja. Problem je u tome sto je ta preslikana rezolucija jako mala i prikaz je gotovo neupotrebljiv.

Pozdrav svima!

Kupio sam neku jeftini android multimediju (Podofo, oko 5.500 din) iz prostog razloga jer sam laik i za pocetak nisam hteo da rizikujem sa skupljom varijantom.
Sto se tice povezivanja, da li je to plug n play (ima horn i power prikljucak) ili mi treba adapter? (jos nisam skidao fabricki radio, cekam da mi stigne plasticna maska)
Procitao sam ovaj forum i video probleme sa trosenjem struje - da li to trosenje samo kada se multimedija ne iskljuci na power dugme (i ode u standby)?

Hvala unapred na odgovorima!

Bio sam u sličnoj dilemi i za sad sam vrlo zadovoljan telefonom u nosaču. Audio ide preko Bluetooth adaptera koji se napaja preko USBa, a daje 3.5mm output uboden na 3.5mm input na fabričkom radiju.
Navigacija koja može da priđe telefonu/tabletu po karakteristikama košta pristojno i retko kad može da se kupi kod nas. Ove dostupne kod nas u servisima su spore. Ove brže su dostupne preko Alija ali em mora da se čeka em se defakto nema garancija. Ne vidim smisao još jednog sporijeg uređaja koji potencijalno može da mi isprazni akumulator i koji zahteva vezu sa mobilnim preko hotspota da bi bio funkcionalan 😁

Lakše mi je samo da stavim telefon na nosač i po potrebi priključim punjač ako se ide na duži put. Magnetni nosač sa telefonom koji ima bežično punjenje bi bio idealna varijanta ovoga.
Telefon u nosacu je najjednostavnija opcija i ja je koristim u kamionu. Ugreen bluetooth na 3.5 odlicno zavrsava posao i sve radi i nista se ne budzi. Sto se navigacija tice delim misljenje sa tobom, dosta su sporije od navigacija na telefonu, pogotovu kada se ucita ruta od 1000+km.

Slazem se, nosac+ telefon zakon. Imao sam neku kinesku multimediju i vratio se na OEM. Nije iskustvo ni blizu Androida na telefonu. Ali eto ne bih ni znao da nisam probao.

Imam aptX ugreen na 3.5 sa baterijom, ugreen usb na 3.5 i anker roav f2 transmiter sa aux izlazom. Iako su losiji kodeci na Ankeru i nesto starija verzija bluetootha (v4.2) zvuk nekako najkvalitetniji. Podrska za USB music, aplikacija za tel, odlican komad hardvera.

Treba odabrati odgovarajcu multimediju, jače verzije sa osmojezgarnim procesorima i kvaltietnijim ekranima pružaju daleko bolje iskustvo u koriščenju.
Meni više smetaju tehnička ograničenja Android Auto-a, tj. što arči bateriju telefona umesto da vuče GPS podatke sa GPS modula u samoj multimediji, što nema glasovnih komandi na srpskom pa pola imenika ne možeš pozvati glasom jer ne ume da prepozna imena napisana na srpskom kako treba...

Ja sam prošle godine ugradio multimediu u jednoj firmi u BG koja se bavi naširoko sa tim (da ne reklamiram, na instagram se non stop reklamiraju). Iako se busaju profesionalizmom i da su oni najbolji i da ugrađuju najkvalitetnije multimedie - djelimično sam zadovoljan.

Za ono što meni treba to radi - Android auto + Spotify, radi ok. Ali ono čime nisam zadovoljan a što su mi prećutali da dosta komandi sa volana neću moći da koristim, npr kad mi zvoni telefon i hoću da se javim, ne mogu da pritisnem slušalicu na volanu već moram da kliknem na touchscreen od multimedie - glupost. Onda, ako hoću radio da slušam, ne mogu da koristim neki interfejs na novoj multimediji već moram da ulazim u fabrički prikaz koji je dosta niže rezolucije od postojećeg novog sistema pa to sem što nije praktično - izgleda užasno.

I možda i najveći problem mada tu moguće i da tripujem, tek treba da se nakanim da testiram to pošteno - zvuk mi je degradiran iako su oni tvrdili da će biti poboljšan. Nije mi trebao ništa bolji, nadao sam se da će ostati barem isti ali 99% sam siguran da je zvuk degradiran.

Kada sam im se obratio, prave se mutavi, tipa multimedia je samo extenzija fabričkom sistemu (pa ako je tako zašto neke komande na volanu rade tipa smanjivanje i pojačavanje muzike i slično) + kada sam ih pitao da mi potvrde je li ovo multimedia koju su mi ugradili (99% sam siguran da jeste), iskulirali su me. - https://www.mekede.com/MN-X/3475.html Mislio sam da sam malo istražim jer sam ubijeđen da se mogu napraviti sve komande da rade na volanu.

Poslednja izmena:
Meni treba monitor za rikverc kameru (4.3 ili 5 inča), ali koliko sam upratio nijedan koji je namjenjen za rikverc kameru nema HD rezoluciju (1280x720), dok je kamera (navodno HD).
Da li je nailazio neko na monitor koji može da prikazuje 1280x720?
Android multimediju ne bih ugrađivao.
Meni juce stiglo tako nesto,u sebi ima prednju kameru,plus sam dobio i rikverc kameru. Ima mogucnost za Carplay i Android auto,probao sam samo Android auto,radi odlicno. Uzeo na KP,cena je bila 8.000din. Montiracu verovatno na tablu,juce sam brzinski povezao na punjac od telefona,zaista dobra spravica,za ove pare nema se sta zameriti :) ima ih gomila na Aliju,ali nisam hteo da cekam,ionako je cena tu negde kao na KP. Pitaj slobodno ako te nesto zanima.

Prilozi

• 20250212_160618.jpg
    20250212_160618.jpg
    399 KB · Pregleda: 136
  • 20250212_170106.jpg
    20250212_170106.jpg
    280.6 KB · Pregleda: 120
  • AGC_EGO_20250212_165955860.jpg
    AGC_EGO_20250212_165955860.jpg
    182.1 KB · Pregleda: 122
  • 20250212_202736.jpg
    20250212_202736.jpg
    436 KB · Pregleda: 112
  • 20250212_202742.jpg
    20250212_202742.jpg
    227.5 KB · Pregleda: 164
TS18 i TS10 sa qled ekranima sa alija su se sasvim pristojno pokazale, e sad naći to što ti tražiš, dugmiće i točkiće umesto senzora i toucha je već malo veća muka.
Ugradio sam neku Topway TS7, to je isto kinesko đubre samo ta oznaka 7 znači da je veličina 7 inča. Prodaje se kao 4+32 Gb i Android 13 tako piše u njenom skinu odnosno aplikaciji za neka podešavanja. Međutim, izgleda da kinezi lažiraju i sysinfo program pokazuje da je svega 1Gb RAM i Android 8.1. Ne može Here maps da se instalira sa play profavnice i to mi bilo simptomatično.

Da, ta je baš slaba, 4 jezgra na 1.3GHz plus tih 1Gb rama, ts18 i ts10 su osetno jači modeli.

Pa slaba jer je procesor buđav i što je kineski prodavac uvalio model sa 1Gb rama umesto onaj sa 4Gb.
Osmojezgarne verzije su brže, nisam video aplikaciju koja ne funkcioniše na njima. Naravno i one su Android 10, svi fejkuju da je 13tica, ali opet nije ni to neko ograničenje jer kao što sam napisao ne videh neki app da ne funcioniše(mada ionako 90% vremena koristim wirless android auto).

Pre bih rekao da je ovaj forum budjav, i da nas niko ne upozori da vodimo računa o tome da jedno piše a drugo radi.

Ovo je (tehnčki) Forum, vidovite Zorke i baba Vange traži na drugom mestu :)

Postoje osnovna pravila kupovine na daljinu - čitaj recenzije, biraj proverene prodavce. Ako postoji i jedna pritužba za fejk, dobićeš ga i ti. Ne vidim da ti je neko uperio pištolj u glavu i rekao da mora da kupiš. Niti si se informisao za konkretan uređaj/prodavca PRE kupovine.
Onaj ko se vodi jednim kriterijumom - najjeftinije, ne treba druge da krivi.

Pri svemu ovom, uređaji sa dva jezgra radiće korektno posao ako imaju dovoljno rama. Za današnje aplikacije bilo šta ispod 3GB je nedovoljno. Nije slučajno razlika u ceni često više nego dupla za uređaj sa boljim specifikacijama,

Reklamiraj, objavi prevaru u recenziji. Pretpostavljam da je sa AE-a, ako nije prošao rok za pritužbu, cimaj ih.

Poslednja izmena:
Meni juce stiglo tako nesto,u sebi ima prednju kameru,plus sam dobio i rikverc kameru. Ima mogucnost za Carplay i Android auto,probao sam samo Android auto,radi odlicno. Uzeo na KP,cena je bila 8.000din. Montiracu verovatno na tablu,juce sam brzinski povezao na punjac od telefona,zaista dobra spravica,za ove pare nema se sta zameriti :) ima ih gomila na Aliju,ali nisam hteo da cekam,ionako je cena tu negde kao na KP. Pitaj slobodno ako te nesto zanima.
Kako si zadovoljan za sada? Ako je ok, može link u pp?

Za sad sve tip top. Android auto radi perfektno,a u samom uredjaju sam podesio da zvuk ide preko fabricke medije u kolima,tako da sam fakticki sa ovim uredjajem dobio rikverc i prednju kameru,i android auto,i to je sve sto mi je ustvari i trebalo. Rikverc kamericu nisam jos postavio,samo sam je povezao na brzinu testa radi,sve je kako treba,slika vise nego dobra.Čak mogu i da se kalibrisu one linije pomocne za voznju unazad.Okacicu finalne fotke kada sve postavim na mesto kako sam zamislio,moracu malo da prepravim nosac,ali kad sve legne kako sam zamislio,bice bombonica :)

Za sad sve tip top. Android auto radi perfektno,a u samom uredjaju sam podesio da zvuk ide preko fabricke medije u kolima,tako da sam fakticki sa ovim uredjajem dobio rikverc i prednju kameru,i android auto,i to je sve sto mi je ustvari i trebalo. Rikverc kamericu nisam jos postavio,samo sam je povezao na brzinu testa radi,sve je kako treba,slika vise nego dobra.Čak mogu i da se kalibrisu one linije pomocne za voznju unazad.Okacicu finalne fotke kada sve postavim na mesto kako sam zamislio,moracu malo da prepravim nosac,ali kad sve legne kako sam zamislio,bice bombonica :)
Koji auto voziš? Da li se lepo vidi put od nje?

Passat B7. Ako se stavi skroz gore na tablu,onda malo zaklanja pogled,tako sam je testirao. Ali nece joj to biti finalna pozicija. Zamislio sam da bude odmah iznad otvora za ventilaciju na tabli,tu ce biti mnogo nize postavljena,i tako nece smetati uopste. Ovo sa slike je skroz gore na tabli,dok sam testirao kako se ponasa u voznji.

Prilozi

• 20250216_173332.jpg
    20250216_173332.jpg
    280.1 KB · Pregleda: 114
Ja sam prošle godine ugradio multimediu u jednoj firmi u BG koja se bavi naširoko sa tim (da ne reklamiram, na instagram se non stop reklamiraju). Iako se busaju profesionalizmom i da su oni najbolji i da ugrađuju najkvalitetnije multimedie - djelimično sam zadovoljan.

Za ono što meni treba to radi - Android auto + Spotify, radi ok. Ali ono čime nisam zadovoljan a što su mi prećutali da dosta komandi sa volana neću moći da koristim, npr kad mi zvoni telefon i hoću da se javim, ne mogu da pritisnem slušalicu na volanu već moram da kliknem na touchscreen od multimedie - glupost. Onda, ako hoću radio da slušam, ne mogu da koristim neki interfejs na novoj multimediji već moram da ulazim u fabrički prikaz koji je dosta niže rezolucije od postojećeg novog sistema pa to sem što nije praktično - izgleda užasno.

I možda i najveći problem mada tu moguće i da tripujem, tek treba da se nakanim da testiram to pošteno - zvuk mi je degradiran iako su oni tvrdili da će biti poboljšan. Nije mi trebao ništa bolji, nadao sam se da će ostati barem isti ali 99% sam siguran da je zvuk degradiran.

Kada sam im se obratio, prave se mutavi, tipa multimedia je samo extenzija fabričkom sistemu (pa ako je tako zašto neke komande na volanu rade tipa smanjivanje i pojačavanje muzike i slično) + kada sam ih pitao da mi potvrde je li ovo multimedia koju su mi ugradili (99% sam siguran da jeste), iskulirali su me. - https://www.mekede.com/MN-X/3475.html Mislio sam da sam malo istražim jer sam ubijeđen da se mogu napraviti sve komande da rade na volanu.
Ja sam ugradjivao bas na F10 i radile su komande na volanu, tako da po meni nisu nesto dobro povezali. Tu je glavno podesavanje onaj kabal racva koji ide u fabricku navigaciju i taj novi ekran.
Za radio mora da se ide u fabricki prikaz.
Meni je to sve lepo radilo ali najveci problem je brzina paljenja, jer treba dosta vremena da se taj android podigne, dok fabricki ovaj se upali za 10 sec. Probao sam i da gasim neke service i sva sta nesto, malo sam ubrzao ali opet nije to to.

15-20 sekundi treba max da se podigne android auto i to na prvo paljenje ujutru, preko dana vjerovatno zauzme neki standby mode pa se pali i još brže, tu nemam primjedbi. Eto, volio bih neki BMW logo umjesto Android 13 oznake, svaki put kad se pali auto, ne znam koja je tu procedura za napraviti. :)

Dakle radile su ti sve komande na volanu, javljanje na slušalicu /prekidanje veze takođe ?

Nazad
Vrh Dno