Šta je novo?

Multi-split za poslovni prostor

lukaphoto

Cenjen
Učlanjen(a)
30.08.2014
Poena
152
Pozdrav društvo,

U toku su radovi na opremanju jednog poslovnog prostora namenjenog stomatološkoj praksi, pa su na red došle klime. Reč je o prostoru od oko 80m2, trebalo bi hladiri 4 prostorije kvadratura od 10-18m2 kao i hodnik koji ih povezuje, s' tim da bi se hodnik "pasivno" hladio jer su pregrade od stakla, a hodnik u "pozadini" i nije izložen suncu.

Prva dilema je multi ili single-split, jasne su mi mane MS u vidu kvar spoljašnje, ne radi ni jedna unutrašnja, skuplja priča u svakom slučaju itd. Trenutno mi je najveći problem ako se radi SS kako upakovati 4 SJ, a da to na nešto liči jer je u pitanju stambena zgrada i ne bih želeo da kvarim izgled novogradnje, ali ako bude bolja opcija SS moraćemo tako.

Drugo, kakva su mišljenja o MS sistemima poput MDV, Hisense, Gree, oni se mogu kupiti za nekih 2000-2500€. Kombinacija je SJ-36k BTU + 4x UJ-9k BTU. Da li je imao neko iskustva sa ovim "boljim" brendovima i cenama.

Treća stvar je potrošnja, obično naiđem na informacije da su MS sistemi ekonomičniji zbog samo jedne SJ u odnosu na više komada kod SS sitema.

I na kraju šta mislite o kombinacijama 2x2, 2SJ koje bi bile podeljene na po dve UJ, mislim d acenocno nije drastično velika razlika.

Hvala, pozdrav!

Mislim da bi sa 4 inverter klime Fujitsu ASYG07KMTB - AOYG07KMTA završio posao oko hlađenja. Odlična klima Japanskog proizvođača energetski razred A++ na hlađenju.Prednost ove klime je odlična modulacija i kultura rada u odnosu na proizvođače klima koje si naveo u tvom postu.Minimalna modulacija na hlađenju kod ovog modela 07KMTB je 80w.Tihe su u radu a spoljna jedinica je skoro nečujna u režimu hlađenja.Uređaji su kompletno pokriveni pratećom dokumentacijom sa svim merenjima zajedno sa tablicom kapaciteta i Eurovent diplomom.Što se tiče multisplit sistema to jedino ako je potpuno nemoguće instalirati više split invertera.Ukoliko je moguće instalirati više klima na objektu apsolutnu prednost ima split nad multisplit sistemima.Traži da ti daju ponudu verovatno mogu da obore cenu.Ovaj model je iz nove serije klima koristi r32 gas.Imaju i 09Btu ali za hlađenje biće i ova klima dobra.

Mislim da bi sa 4 inverter klime Fujitsu ASYG07KMTB - AOYG07KMTA završio posao oko hlađenja. Odlična klima Japanskog proizvođača energetski razred A++ na hlađenju.Prednost ove klime je odlična modulacija i kultura rada u odnosu na proizvođače klima koje si naveo u tvom postu.Minimalna modulacija na hlađenju kod ovog modela 07KMTB je 80w.Tihe su u radu a spoljna jedinica je skoro nečujna u režimu hlađenja.Uređaji su kompletno pokriveni pratećom dokumentacijom sa svim merenjima zajedno sa tablicom kapaciteta i Eurovent diplomom.Što se tiče multisplit sistema to jedino ako je potpuno nemoguće instalirati više split invertera.Ukoliko je moguće instalirati više klima na objektu apsolutnu prednost ima split nad multisplit sistemima.Traži da ti daju ponudu verovatno mogu da obore cenu.Ovaj model je iz nove serije klima koristi r32 gas.Imaju i 09Btu ali za hlađenje biće i ova klima dobra.
Nema te klime koja može ohladiti pacijenta u stomatološkoj ordinaciji.

Nema te klime koja može ohladiti pacijenta u stomatološkoj ordinaciji.

Nemojte tako, mi smo nežni ljudi! 😁

Hvala na izdvojenom vremenu, sve su prilike da nećemo uspeti da odradimo posao sa 4 single-split, što zbog slobodnog prostora na tom zidu na kom je jedino moguće postavljanje, što zbog zgrade i izgleda... Da li neko ima predlog za MS sistem?

Šta mislite o MS Fujitsu SJ 30k BTU + 4x UJ 7BTU?

Poslednja izmena:
Postavi link do Fujitsu SJ 30k BTU + 4x UJ 7BTU da vidimo zbirnu cenu sa unutrašnjim jedinicama.Samo spoljna jedinica košta oko 204.000
Ili vidi šta imaju od multisplit Daikin ili Mitsubishi.Daleko bolje rešenje je singl split ali eto kada je nemoguće.

AOYG30LAT4- 1540€
UJ - 165-220€
UKUPNO oko 2200€

Ako sam dobro razumeo preko telefona. Ako je tako to je nikakava razlika u odnosu na MDV itd.
Još ako budem imao opciju za povrat PDV to će biti idealno.

S' tim da sam saznao da unutrašnje mogu biti i 9000BTU i u slučaju da rade sve 4 dobijaće maksimum od SJ, što znači da će raditi otprilike kao 7-ice, ako jedna ne radi da će raditi kao 9-ke.

Negde sam pročitao da je Fujitsu loš sa podrškom, da se delovi dugo čekaju, za ne daj Bože.

Bolje je da ideš na neki kvalitetniji uređaj od MDV prvenstveno Japanske proizvodnje.MDV je klon Midea klima uređaja znači uštedeli su gde su mogli da bi spustili cenu u odnosu na Midea modele.Multisplit inverteri su zahtevniji za proizvodnju nego singlsplit.Elektronika mora da bude vrhunska da stabilno radi i tačno održava zadatu temperaturu a što se tiče elektonike i softvera koji upravlja klima uređajem Japanci su tu najbolji.Razumem da ideš na povoljnu cenu ali trebalo bi da u izbor ubaciš i kvalitet.Posebno je trajnost uređaja i kultura rada na strani Japanskih proizvođača.

AOYG30LAT4- 1540€
UJ - 165-220€
UKUPNO oko 2200€

Ako sam dobro razumeo preko telefona. Ako je tako to je nikakava razlika u odnosu na MDV itd.
Još ako budem imao opciju za povrat PDV to će biti idealno.

S' tim da sam saznao da unutrašnje mogu biti i 9000BTU i u slučaju da rade sve 4 dobijaće maksimum od SJ, što znači da će raditi otprilike kao 7-ice, ako jedna ne radi da će raditi kao 9-ke.

Negde sam pročitao da je Fujitsu loš sa podrškom, da se delovi dugo čekaju, za ne daj Bože.
Kazu da je losa podrska za servis za Fujitsu kod nas… bolje dodaj i uzmi Daikin… sto je sigurno sigurno je…
Mislim da ne fali nista pogotovo gree multi kao ni midea/mdv/vivax… pogotovo ako je za hladjenje samo

Na primer
Ryzen za AMD
Prius za tojotu
U sustini brend u okviru brenda.

Koliko znam MDV je vise namenjen poslovnim prostorima a manje kucnoj upotrebi i kao takvi uglavnom nemaju neke funkcije koje dolaze na Midea klime.
Tipa ista klima za MDV i Mideu na MDV nece imati iFeel, follow me funkciju dok ce na Midea varijanti biti prisutne te funkcije.

Midea is now the world’s No.1 air treatment brand in terms of production volume. Today, our brands familly includes the flagship brand Midea, as well as LINVOL, Clivet and MDV. Through these brands together, Midea Group markets its residential and commercial products on a global scale.
izvor

Pozdrav društvo,

U toku su radovi na opremanju jednog poslovnog prostora namenjenog stomatološkoj praksi, pa su na red došle klime. Reč je o prostoru od oko 80m2, trebalo bi hladiri 4 prostorije kvadratura od 10-18m2 kao i hodnik koji ih povezuje, s' tim da bi se hodnik "pasivno" hladio jer su pregrade od stakla, a hodnik u "pozadini" i nije izložen suncu.

Prva dilema je multi ili single-split, jasne su mi mane MS u vidu kvar spoljašnje, ne radi ni jedna unutrašnja, skuplja priča u svakom slučaju itd. Trenutno mi je najveći problem ako se radi SS kako upakovati 4 SJ, a da to na nešto liči jer je u pitanju stambena zgrada i ne bih želeo da kvarim izgled novogradnje, ali ako bude bolja opcija SS moraćemo tako.

Drugo, kakva su mišljenja o MS sistemima poput MDV, Hisense, Gree, oni se mogu kupiti za nekih 2000-2500€. Kombinacija je SJ-36k BTU + 4x UJ-9k BTU. Da li je imao neko iskustva sa ovim "boljim" brendovima i cenama.

Treća stvar je potrošnja, obično naiđem na informacije da su MS sistemi ekonomičniji zbog samo jedne SJ u odnosu na više komada kod SS sitema.

I na kraju šta mislite o kombinacijama 2x2, 2SJ koje bi bile podeljene na po dve UJ, mislim d acenocno nije drastično velika razlika.

Hvala, pozdrav!
Svi pricaju o tome... ako crkne SJ, niko još ne zna nijednu osobu da joj se to desilo..

Moze 100% u troškove.

Imas i ovde o MS neke informacije.

Bolje je da ideš na neki kvalitetniji uređaj od MDV prvenstveno Japanske proizvodnje.MDV je klon Midea klima uređaja znači uštedeli su gde su mogli da bi spustili cenu u odnosu na Midea modele.Multisplit inverteri su zahtevniji za proizvodnju nego singlsplit.Elektronika mora da bude vrhunska da stabilno radi i tačno održava zadatu temperaturu a što se tiče elektonike i softvera koji upravlja klima uređajem Japanci su tu najbolji.Razumem da ideš na povoljnu cenu ali trebalo bi da u izbor ubaciš i kvalitet.Posebno je trajnost uređaja i kultura rada na strani Japanskih proizvođača.
Jasno, ovo iznad su cene za Fujitsu.

Danas sam razgovarao sa jednim gospodinom koji je frigomehaničar/električar, bavi se raznim stvarima vezanim za rashladne uređaje. Rekao mi je što se tiče MDV-a da neću pogrešiti, pogotovu za moje potrebe, takođe, rekao mi je da su distributeri kod nas dobro snabdeveni rezervnim delovima i da do sada sa njima nije imao probleme kao sa nekim skupljim brendovima. Uzgred, čovek nije prodavac već serviser i instalater tako da verujem da nije pristrasan po pitanju određenog brenda.

Poslednja izmena:
Jasno, ovo iznad su cene za Fujitsu.

Danas sam razgovarao sa jednim gospodinom koji je frigomehaničar/električar, bavi se raznim stvarima vezanim za rashladne uređaje. Rekao mi je što se tiče MDV-a da neću pogrešiti, pogotovu za moje potrebe, takođe, rekao mi je da su distributeri kod nas dobro snabdeveni rezervnim delovima i da do sada sa njima nije imao probleme kao sa nekim skupljim brendovima. Uzgred, čovek nije prodavac već serviser i instalater tako da verujem da nije pristrasan po pitanju određenog brenda.
Ma ne fali nista midei/mdv… sigurno su za hladjenje super a mislim da nece biti problem ni za grejanje… sad su blage zime…

Na primer
Ryzen za AMD
Prius za tojotu
U sustini brend u okviru brenda.

Koliko znam MDV je vise namenjen poslovnim prostorima a manje kucnoj upotrebi i kao takvi uglavnom nemaju neke funkcije koje dolaze na Midea klime.
Tipa ista klima za MDV i Mideu na MDV nece imati iFeel, follow me funkciju dok ce na Midea varijanti biti prisutne te funkcije.

Midea is now the world’s No.1 air treatment brand in terms of production volume. Today, our brands familly includes the flagship brand Midea, as well as LINVOL, Clivet and MDV. Through these brands together, Midea Group markets its residential and commercial products on a global scale.
izvor
Koliko znam i Gree stalno proglašava da je No1 u svemu i svačemu što se tiče klimatizacije.Sada evo i Midea broj 1 neka se dogovore ko više proizvodi.Ali kao što znamo masovnost proizvodnje ili kvantitet retko kada ide zajedno sa kvalitetom proizvoda.Japanci se ne hvale toliko ali su što se tiče kvaliteta i funkcionalnosti uređaja daleko iznad Kineza hteli mi to da prihvatimo ili ne.

Nije uopšte bilo pitanje kvaliteta ili koja je Midea kao firma na nekoj imaginarnoj listi proizvodjaca klima.
Poenta je bila da je MDV deo Midea kompanije a ne neki klon kao sto si gore rekao.

Koliko sam do sada shvatio, MDV je Midea brend namenjen za poslovne objekte i tu vrstu tržišta. Ako sam dobro video, izgled spoljašnjih i unutrašnjih jedinica je veoma često isti, ne kažem da nema razlika u softveru i hardveru, čisto da se neko ne bi hvatao za to.

Takođe, što se mog projekta tiče, ovaj sistem bi u najtežim uslovima radio 3 meseca godišnje u periodu od 10-18h. Takav je kraj, jugozapadna Srbija, pored reke, noći obično sveže, drugačija priča u odnosu na Beograd.

Nije uopšte bilo pitanje kvaliteta ili koja je Midea kao firma na nekoj imaginarnoj listi proizvodjaca klima.
Poenta je bila da je MDV deo Midea kompanije a ne neki klon kao sto si gore rekao.
Kako nije u pitanju kvalitet pa seti se Midea klima koje su radile defrost na 10+ stepeni.Kasnije je bilo problema oko zamene klima uređaja ali su ih ipak zamenili.Ja bi takvog proizvođača zajedno sa podbrendovima zaobišao u širokom luku.Nije to bilo odavno ali su te klime izludele vlasnike jedan je hteo da polomi klimu koliko ga je nervirala.

lukaphoto

Znači ti bi MDV multisplit koristio i za grejanje.Inverter zimi mora da radi stalno da bi održavao zadatu temperaturu.Naveo si period rada od 10-18 van tog vremenskog okvira može da se malo namanji temperatura ali nikako da gasiš multisplit.Tako bi samo povećao potrošnju struje a nije dobro ni za uređaj inverter najbolje radi i najefikasniji je kada radi stalno i lagano sa minimalnom potrošnjom održava zadatu temperaturu.Kinezi nekao sklepaju split invertere mada im je softver loš što može da doprinese i većoj potrošnji struje zbog softvera koji nema mogućnost da na pravi način upravlja hardverom klime.Što se tiče multisplit MDV ili Midea pitanje je da li ima Eurovent diplomu koliko je pokriven pratećom dokumentacijom prvenstveno tablicom kapaciteta.Sa druge strane Japanski proizvođači imaju za svoje uređaje kompletnu dokumentaciju sa tablicama kapaciteta brzinama izduva i Eurovent diplomom.Kinezi često dolaze do kupaca povoljnom cenom iza koje može ali i ne mora da stoji kvalitet.Posle ugradnje ukoliko ima problema s modulacijom to su tek problemi zato što garancija to ne priznaje mogu da kažu tako radi i to je to.Moguće je da MDV multisplit koji želiš da kupiš radi i odlično kao što su ti rekli.Ovo moje pisanije nije sa ciljem da te odbije od kupovine već samo iznosim moj stav i mišljenje koje ne mora da bude tačno ali je sa druge strane mišljenje koje se bazira na iskustvima drugih članova foruma čije sam postove čitao svih ovih godina koliko sam na forumu.

Citaj kako je napisano, Midea je no.1 za Air Treatment proizvode, sto znaci da ne pricaju samo o klimama.
Sto se Japanaca tice, ne hvale se oni koji nemaju cime da se hvale, a oni koji imaju se hvale daleko vise od Kineza ;)
Vecina brendova, pa tako i Japanaca nije zvanicno zastupljena u nasoj zemlji, zato i imaju problem sa cekanjem delova i zato i imamo vise uvoznika japanskih brendova, a nema zastupnika.
Ja mislim da samo Gree i Haier imaju direktnog zastupnika u Srbiji.
Opet, Proleteru naravno da nije bitna realnost, vec kao i uvek, botovanje za Fujitsu i pljuvanje svega sto je iz Kine, sa jako malo realne pozadine i znanja.
Prica se o problemima jednog brenda, a ignorisu problemi drugih...ne ide to tako, a pokazalo se da svi i te kako imaju probleme, pogotovo Fujitsu, pa kako te zadesi.

1724387218484.png 1724387182645.png

Za takvu upotrebu od par meseci hladjenja ce ti svaka zavrsiti posao.

Multisplit jeste nuzno zlo, ali sta da se radi kada mora tako.
Efikasnost i ako je manja, nije toliko strasna razlika, pogotovo na hladjenju.
Najvise obrati paznju kako pozicioniras klime u odnosu na raspored koji planiras, jer u tako malim prostorijama cak i na najslabijem duvanju ce da se oseca, pa da ne duva direktno u ljude.

Poslednja izmena:
Kako nije u pitanju kvalitet pa seti se Midea klima koje su radile defrost na 10+ stepeni.Kasnije je bilo problema oko zamene klima uređaja ali su ih ipak zamenili.Ja bi takvog proizvođača zajedno sa podbrendovima zaobišao u širokom luku.Nije to bilo odavno ali su te klime izludele vlasnike jedan je hteo da polomi klimu koliko ga je nervirala.

lukaphoto

Znači ti bi MDV multisplit koristio i za grejanje.Inverter zimi mora da radi stalno da bi održavao zadatu temperaturu.Naveo si period rada od 10-18 van tog vremenskog okvira može da se malo namanji temperatura ali nikako da gasiš multisplit.Tako bi samo povećao potrošnju struje a nije dobro ni za uređaj inverter najbolje radi i najefikasniji je kada radi stalno i lagano sa minimalnom potrošnjom održava zadatu temperaturu.Kinezi nekao sklepaju split invertere mada im je softver loš što može da doprinese i većoj potrošnji struje zbog softvera koji nema mogućnost da na pravi način upravlja hardverom klime.Što se tiče multisplit MDV ili Midea pitanje je da li ima Eurovent diplomu koliko je pokriven pratećom dokumentacijom prvenstveno tablicom kapaciteta.Sa druge strane Japanski proizvođači imaju za svoje uređaje kompletnu dokumentaciju sa tablicama kapaciteta brzinama izduva i Eurovent diplomom.Kinezi često dolaze do kupaca povoljnom cenom iza koje može ali i ne mora da stoji kvalitet.Posle ugradnje ukoliko ima problema s modulacijom to su tek problemi zato što garancija to ne priznaje mogu da kažu tako radi i to je to.Moguće je da MDV multisplit koji želiš da kupiš radi i odlično kao što su ti rekli.Ovo moje pisanije nije sa ciljem da te odbije od kupovine već samo iznosim moj stav i mišljenje koje ne mora da bude tačno ali je sa druge strane mišljenje koje se bazira na iskustvima drugih članova foruma čije sam postove čitao svih ovih godina koliko sam na forumu.
Verovatno se nisam dobro izrazio. Sistem se ne bi koristio za grejanje, u zgradi je izvedeno centralno podno grejanje. Sistem bi se koristio za hlađenje u periodu leta, jun, jul, avgust pa zato kažem 3 meseca. Vreme koje sam naveo (10-18h) će biti radno vreme. Neće to biti neka trgovina gde je jako veliki protok ljudi i gde se održavaju temperature tokom dana i noći. Btw, stan u kom živimo i dalje nema potrebu za klimom, nije neki savršen kvalitet gradnje iz 94' ali je takav polozaj stana i takva "mikroklima", a sa druge strane u Bg je odavno nezamislivo bilo gde živeti bez klime. Čisto da napravim razliku između uslova leti, dati neke velike pare za nešto što neće moći da iskoristi svoj puni potencijal mi je glupo.

Nisam još uvek, verovatno MDV. Dobio sam ponudu samo za uređaje, oko 215k, a ponuda on jedne firme za ugradnju, dodatni materijal i uređaje je više od duplo. Ima oko 200€ materijala. Ta ponuda mi je stvarno previše, tako da sam u potrazi za sledećim.

Vivax ti je isto midea… mozda je jeftiniji od mdv

Nisam još uvek, verovatno MDV. Dobio sam ponudu samo za uređaje, oko 215k, a ponuda on jedne firme za ugradnju, dodatni materijal i uređaje je više od duplo. Ima oko 200€ materijala. Ta ponuda mi je stvarno previše, tako da sam u potrazi za sledećim.
Spoljašnja jedinica ACP-21COFM60AERI – 75990,00 din/kom Unutrašnja jedinica ACP-09CH25AERI – 13990,00 din/kom
Spoljašnja jedinica + 3 unutrašnje jedinice + trošak transporta u iznosu od 1690,00 din, ukupno 119650,00 dinara. Garancije je 2+3 godine.

Ovo je bilo prosle godine ponuda ako ti je bitna cena.

E ovako.... Isteklo vrijeme za edit. Posto se prvi put susrecem sa multi sistemima, zamolicu da mi neko razjasni neke stvari, procitao sam obje teme za multi, ali mi opet nije jasno. Potreban mi je multi za stan, problem je taj sto smo prinudjeni za na njega. Spoljna jedinica je na terasi, posto ce terasa da se zastakli, trazeno je izmjestanje( to jest da ne duva u terasu nego da se okrene da duva napolje) sto je i odradjeno, dio oko spoljne nece biti zastakljen nego otvoren da bi mogla normalno da radi, a taj dio ispod kao neka ostava. Razvod je kompletno odradjen pa mi za ugradnju ne uzimaju puno vec 170e da odrade vakumiranje i povezu sto nije puno. E sada dobio sam ponude od nekolike firme sto se tice Gree, Vivax, MDV isao bi sistem 12+9+9 e sada neko preporucuje spoljnu 27, a neko 36, ali ako se stavi 27 i sve tri budu radile, zar to nije malo, a razlika je cca 300e. Samsung gledano kvalitetom isti kao ovi gore, jedino sto je wind free, ali zbog toga skuplji za skoro 1700e, pa bih njega odmah prekrizio jer mi ta funkcija ni ne treba, Treca opcija je Fujitsu on je skuplji i sada isle bi 12+7+7 LMCE, a spoljasnja 24, skuplji za skoro 2000e, Daikin mi ne ide u razmatranje posto kod nas uvoze ga dvije firme, a nikada servisera nema kada treba ili sam ja imao takvo iskustvo sa plafonskim na poslu, znali smo u toku godine po 2 puta ostati bez grijanja/hladjenja na citavom spratu i to da se ceka po 4,5 nedjelja samo da bi se ustanovio kvar, ali makar kad ustanove brzo poprave. Opet mi ne bi bio toliki problem da ne pricamo o dvije firme. Znam kakva su misljenja o ovim sistemima, znam mane, mada sto se defrostova tice ovdje ja ne znam da li je moja LMCE 2 ove zime odradila😄, pa me to toliko ne brine. Za grijanje ce sigurno raditi 2 klime(dnevni boravak i djecija/radna soba), a za hladjenje sve tri. Moje pitanje, ako se odlucim za ove gore, bilo koje da li igra ulogu spoljasnja posto svi preporucuju manju, da li to smeta u radu?

Edit: Grijace se i hladiti stan od 70 kvadrata, sobe od 10 i 13 kvadrata i dnevni boravak, trpezarija i kuhinja od skoro 25 kvadrata, s tim sto izmedji hodnika i dnevnog nema vrata. Skroz sam na kvadraturu zaboravio😂

Poslednja izmena:
Sve si rekao osim koliki prostor planiras da grejes/hladis i kakva je izolacija?

Uzmi 27 slobodno, klime nikada ne rade ni blizu svog max kapaciteta, a za 70m2 je i 24k btu overkill.

Ne znam zasto pricas o Daikinu kada ti jw cak i Samsung skup, ali moje iskustvo je da ACS, od skoro Daikin uvoznik, solidno brzo reaguje na reklamacije, dok za Daikin.rs mogu samo reci da su jedini razlog zbog kog nisam uzeo Daikin Emura 3, nego Mitsubishi LN.

Da se razumijemo, nije meni ni Samsung skup, nego mi je skupo placati ime. Mene je samo zbunjivala spoljasnja jedinica. U svakom slucaju hvala.

Samsung je jaci brend, zajedno sa LG-jem su po reputaciji samo ispod Mitsubishija, Daikina i Panasonica.

Vrh Dno