Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Pored 3 stb-a računaj pre na nekih 20 mbps net. I to ako je linija 500 m. Evo primer: centrala na nekih 100-150 m, linija duplo duža, a modem pokazuje da je moguće izvući nekih 70ak/20ak i tu stabilno radi 50/8 (ovaj primer je bez stb). Opet zavisi od konkretne linije...

Teško da će da ima 50/8 uz tri STB uređaja na HD.
Kod mene su u jednom momentu krenuli sa izgradnjom zgrade iza. Parametri su skočili u nebo sa postavljanjem isturenog stepena.
Vazduhom sam nekih 500 metara od tadašnje centrale otprilike. Imao sam na toj liniji sve redom od XYk, ISDN, ADSL, VDSL.
Pre isturenog stepena, neka 2017.:
vdsl.png
Posle postavljanja isturenog, trebalo bi da je ista godina.
24-09-2018.jpg
Imao sa njima dosta problema tada oko puštanja HD signala. Posle je Down pušten na 75-80k za tri STb uređaja.
Realno jedno ovako može da vidi.
Obavezno bi opet tražio neku verijantu na besplatnu probu bez troškova da menjam nešto od usluga. Ne mora mesec dana, dovoljno je i online poručiti ako je važeće 14 dana za odustajanje. Ovde jedino može da bude problem što MTS ume da bude preterano kilav oko puštanja neke usluge pa treba i oko tih 14 dana malo povesti računa.

Ja sam 500m udaljen od zgrade telekoma/pošte koji je u istoj ulici gde živim i gotovo sam siguran da je tu centrala, e sad moguće da negde između postoji istureni stepen pa zato pretpostavljaju da može net 100, da li postoji onda mogućnost da pristanem da puste brzinu za internet manju od tih 50Mbps u korist IPTV-a (da mi daju više STB uređaja ali da koriste deo protoka za internet)

Ovakvi su parametri kod komšije

Prilozi

• Screenshot_20250408_195612_Chrome.jpg
    Screenshot_20250408_195612_Chrome.jpg
    71 KB · Pregleda: 109
Komša ne bi baš mogao 50 Mbps + 3 STB. Ruter procenjuje max na 76-77 Mbps ali sad kad mu je "pušteno" ima 10 db downstream SNR marginu tako da nema tu sigurno lufta da 70 Mbps radi stabilno.

Doduše Telekomu nikad nije bio problem da ponude i prodaju 100 Mbps paket ludima koji i praksi ne mogu ni 70 Mbps da ostvare. 😁

Komša ne bi baš mogao 50 Mbps + 3 STB. Ruter procenjuje max na 76-77 Mbps ali sad kad mu je "pušteno" ima 10 db downstream SNR marginu tako da nema tu sigurno lufta da 70 Mbps radi stabilno.

Doduše Telekomu nikad nije bio problem da ponude i prodaju 100 Mbps paket ludima koji i praksi ne mogu ni 70 Mbps da ostvare. 😁
Bilo bi dobro da telekom budu pametni da imaju cene koji imaju slabiji internet tj koji moze ruter izvuce naprimer oni naplacuju punu cenu paketa 100Mbps
i na kraj bude naprimer 80Mpbs
Trebali da naprave cene smanjenim Mpbs korisniku da placa manji racun za internet da ne placa punu cenu,ako je cetrala daleko
Naprimer 100Mpbs po ugovoru placa korisnik 4000 dinara
Ruter izvuce 70Mpbs da placa manje naprimer 2500
Pricam za adsl vdsl

Naravno da se to neće desiti, jer bi onda korisnik koji može da dobije 40Mbps plaćao 1600 dinara a to je jeftinije od njihovog najmanjeg internet paketa za xDSL.

Meni za onaj primer gde je preko 100.000 nisu davali 100Mbit, ni da potpišem da može na moju štetu :)
Sve je moguće oko isturenog stepena. Posebno ako je neka gradnja bila u okolini. Ove najnovije gradnje idu sa optikom, bar ovde po selu.
Da li si pitao za besplatni probni period bez obaveze?
Realno je da može oko 40Mbit kod tebe uz tri STB uređaja kao što je spomenuto. Ali najbolje proba.

Meni za onaj primer gde je preko 100.000 nisu davali 100Mbit, ni da potpišem da može na moju štetu :)
Sve je moguće oko isturenog stepena. Posebno ako je neka gradnja bila u okolini. Ove najnovije gradnje idu sa optikom, bar ovde po selu.
Da li si pitao za besplatni probni period bez obaveze?
Realno je da može oko 40Mbit kod tebe uz tri STB uređaja kao što je spomenuto. Ali najbolje proba.
Nemaju probni period, bili danas da uvedu POTS liniju i morao sam da potpišem ugovor na 24 meseca za fiksnu liniju da ne bi plaćao 6000 dinara priključak, pa se tek onda uvodi DSL i IPTV
Ali odgovaralo bi mi to 40Mbit i 3 STB

Obavezno ih opominji da puste HD signal, prilično su bili bezobrazni oko toga.
Ja sam tada imao samo fiksnu i internet preko njih. Nisam znao da nemaš fiksnu.

Da li to monterima treba da kažem? Mislim da to upisuje onaj ko podnosi zahtev za BOX paket
Svratio sam do poslovnice da uzmem i postpejd karticu i usput pitam za tehnicke mogucnosti i odjednom je parica segmentirana za Net 20 i 2 SD STB, i oni u poslovnici su se čudili s obzirom da im piše u sistemu da je parica 600m dugačka.
Znam ranije kad sam koristio Net 20 i 3 SD STB uređaja da su mi nudili da pređem na Net 50 sa istim brojem STB ali nisam hteo jer mi je tad 20 bilo dovoljno

Da li to monterima treba da kažem? Mislim da to upisuje onaj ko podnosi zahtev za BOX paket
Svratio sam do poslovnice da uzmem i postpejd karticu i usput pitam za tehnicke mogucnosti i odjednom je parica segmentirana za Net 20 i 2 SD STB, i oni u poslovnici su se čudili s obzirom da im piše u sistemu da je parica 600m dugačka.
Znam ranije kad sam koristio Net 20 i 3 SD STB uređaja da su mi nudili da pređem na Net 50 sa istim brojem STB ali nisam hteo jer mi je tad 20 bilo dovoljno
Kod mene centrala bila udaljena 2km od kuce
A kabl bio udaljen do centrale 3.2km i jedva imao 10Mpbs fast profil ..

Mogu samo istorijski da ti kažem za HD :)
Prvo je bilo najbolje da uhvatiš montera ako je zaposlen u MTS-u i broj mobilnog, ili njega ili onog kojeg zove, što pušta uslugu u centrali. Ako u ugovoru piše HD TV paket ili slično.
Posle su automatski produžavali sa SD pa si morao prvo kod potpisivanja ugovora da odbiješ potpis jer ne sadrži HD TV. Onda se odjednom, stvarao od nigde aneks ugovora sa HD TV uslugom :)
Ne znam kako je sada, dosta sam dugo na optici. Ali bili su baš problematični u mom slučaju.

Mogu samo istorijski da ti kažem za HD :)
Prvo je bilo najbolje da uhvatiš montera ako je zaposlen u MTS-u i broj mobilnog, ili njega ili onog kojeg zove, što pušta uslugu u centrali. Ako u ugovoru piše HD TV paket ili slično.
Posle su automatski produžavali sa SD pa si morao prvo kod potpisivanja ugovora da odbiješ potpis jer ne sadrži HD TV. Onda se odjednom, stvarao od nigde aneks ugovora sa HD TV uslugom :)
Ne znam kako je sada, dosta sam dugo na optici. Ali bili su baš problematični u mom slučaju.
Insistirao sam kod agenta koji je podnosio zahtev da u ugovoru stavi 50Mbps i HD paket, pa ako monteri ustanove da nema tehničkih mogućnosti da radimo novi zahtev, jer mi je stvarno besmisleno da na 600m udaljenosti mogu max da imam 20Mbps i 2 SD STB uređaja

Poslednja izmena:
jel ima neko problema sa brzinom u zadnje vreme
prijavim, oni srede. ali kroz par dana opet isto i sve tako u krug
u zadnja 2-3 meseca mi se dešava to, do tada godinama bez problema

Zanima me da li je neko probao da ostane ulogovan pa onda priključi telefonski kabl dok je ulogovan i ide na izmenu lozinke u podešavanjima modema nakon uspešne autorizacije sa PPPoE serverom?
Ja sam probao i radi.
Dakle resetovanje na fabrička bez tel. kabla, logovanje sa admin/ztonpk i na istom mestu postavljanje nove lozinke
ponovo ztonpk i potvrda iste.
Priključio kabal i posle uspešne autorizacije uredno zamenio lozinku novom u sistem menagment-u. I sve radi bez problema.

Ćao drugari, juče sam uzeo mts VDSL internet i dobio sam ruter ZTE ZXHN H168N V3.5 V3.5.0P4N1_SRB, hoću da se ulogujem kao admin. Pokušao sam sve šifre i ne radi nijedna :(
vidim da ima još ljudi koji su u istom problemu, da li mislite da ako kupim statičku IP adresu da će mi dati podatke za ruter?

Poslednja izmena:
jel ima neko problema sa brzinom u zadnje vreme
prijavim, oni srede. ali kroz par dana opet isto i sve tako u krug
u zadnja 2-3 meseca mi se dešava to, do tada godinama bez problema
ne znam šta da radim sa njima više. prijavljujem stalno i bude ok jedno nedelju dve i onda opet haos sa brzinom
kad ne rade televizori bude podnošljivo ali kad su uključeni brzina bude 3-5mb

svi ovi parametri su ok Actual Rate(Up/Down)4095/46079 kbps

Da li po ovim parametrima rutera moze veca brzina od 20/4? Trenutno internet radi bez problema.

Prilozi

• 12321.png
    12321.png
    33.4 KB · Pregleda: 59
Zar ima veze da li postoji paket ili ne, ako npr. on plati skuplji, a njemu puste po maksimumu koliko može? Miislim, je l to može tako?

Meni su rekli kad sam ih kontaktirao da ti parametri nemaju veze sa mojom lokacijom,to je kao koliko ruter moze da "podrzi". Video sam da ljudi imaju 30/8,40/6 brzine koje ne postoje u paketu.
Nije tačno, to je koliko tvoja parica može da podrži, a profili 30/4 itd su za korisnike koji imaju i IPTV, a možda bi ti i dali paket Net 50 jer inače nude Net 100 na paricama koje ne mogu ni 80 da podrže, svakako to što imaš paket Net 50 ne znači da imaš tačno tu brzinu već DO 50/8 (može da bude i manje)

Nije tačno, to je koliko tvoja parica može da podrži, a profili 30/4 itd su za korisnike koji imaju i IPTV, a možda bi ti i dali paket Net 50 jer inače nude Net 100 na paricama koje ne mogu ni 80 da podrže, svakako to što imaš paket Net 50 ne znači da imaš tačno tu brzinu već DO 50/8 (može da bude i manje)
Više puta sam kontaktirao call centar i napomenuo da mi nije neophodna brzina iz ugovora – bilo bi mi dovoljno i 40 Mbps za download. Međutim, rečeno mi je da čak ni ta brzina nije moguća, iako prema dostupnim parametrima jasno stoji da moja lokacija može da podrži i veće brzine. Ne znam kome dalje da se obratim po ovom pitanju.

Više puta sam kontaktirao call centar i napomenuo da mi nije neophodna brzina iz ugovora – bilo bi mi dovoljno i 40 Mbps za download. Međutim, rečeno mi je da čak ni ta brzina nije moguća, iako prema dostupnim parametrima jasno stoji da moja lokacija može da podrži i veće brzine. Ne znam kome dalje da se obratim po ovom pitanju.
Ja kad sam podnosio zahtev za BOX PLAVI rekli su mi da je na adresi moguće realizovati Net 20 odnosno Crveni BOX i da nema tehničkih mogućnosti za Plavi ali sam insistirao da se podnese zahtev za Plavi i upozorili su me da ako monteri izađu na teren i nema mogućnosti za Net 50 da će da se vrati zahtev i da usluga neće biti realizovana i da će morati da se podnese iznova zahtev za Crveni, ali u mom slučaju je bez problema realizovan Net 50 iako su tvrdili da ne može. U zahtevu su i napisali "Korisnik insistira da se podnese zahtev za Net 50, segmentacija Net 20"

Nazad
Vrh Dno