Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Ruter I NAPAJANJE je bitno. Ostalo ce i progledati kroz prste.

Koja je razlika u opremi? Koji se ruter dobija za ADSL a koji za VDSL?

Kakvo sad napajanje? Imam samo kabal onaj crni od rutera do utikaca i spliter.

Jedno pitanje, pitam za drugara. Posto ima dve kuce, udaljene 5-6 metara jedna od druge, u jednoj mu stoji ADSL modem, ali u drugoj ima samo kabl sproveden za IPTV. Losa organizacija u startu. Elem, u drugu kucu dolazi taj IPTV kabl, a njemu treba WiFi u kuci, ali nazalost Telekomov modem na baca dovoljno jak signal, pa je on kupio neku Dlink antenu, ali ona baca jos slabiji signal. Jel moguce da se pusti internet kroz taj IPTV kabl (ovaj deo znam da moze), pa da se iz tog kabla ide u switch, pa onda iz switcha u IPTV STB i u tu Dlink wireless antenu?

Ako je sproveden kabl sa 8 žica(utp)može da na njega napravi dva konektora od po 4 žice i zabode u portove na modemu...

To je dobra opcija, ali čisto sumnjam da sam to može da odradi....

Nov sam na ovom forumu i unapred se izvinjavam zbog malo duze poruke, ali sam toliko rezigniran i besan da moram sa nekim da podelim svoju muku.
Korisnik sam Telekom interneta i IPTV skoro osam godina, a u međuvremenu sam uzeo i Box4 (računi uvek oko 5000).
Pre par meseci sami su mi ponudili povećanje brzine na 50/1 i nakon toga kreće igranka.
U prvo vreme brzina jako nestabilna i nikako obećana 50/1 već jedva 2-5/1.
Nakon nekoliko prijava problema brzina se popravila, ali tada kreću PROBLEMI....
Konstantno u popodnevnim i večernjim satima dolazi do prekida interneta i samim tim i IPTV-a. Par minuta radi, pa prekid, pa par minuta radi, pa prekid......
Krećem da prijavljujem problem (više od 10X) putem maila....ništa, telefonom....ništa, odlazim u poslovnicu nekoliko puta, pretim raskidom ugovora i jedno veliko NIŠTA.
E sad pošto pretpostavljam da ovi slepci iz Telekoma čitaju ovaj forum jedino što mogu da apelujem na sve nove eventualne korisnike njihovih usluga da NIKAKO to ne postanu, jer oni nisu (ili neće) u stanju da reše najobičniji problem već mesec dana.
U 21.veku oni rade kao da su u srednjem veku i tako se i ponašaju. Misle valjda da će se problem rešiti sam od sebe.
Molim za neki savet, šta mi je činiti.

Ispuni svoju pretnju, raskini ugovor i uzmi nešto drugo.

Pa ja sam se ove nedelje opet žalio (već sam pričao o tome da mi je loša linija) i prvo su mi povećali sa 5,5 na 8,5Mb međutim počele su medijske greške pa su spustili na 7.5 i to je neki maksimum moje linije
Nek probaju da ti spuste malo brzinu stabilizovace se net

Ispuni svoju pretnju, raskini ugovor i uzmi nešto drugo.

Da li imate nešto pametno da mi preporučite, obzirom da pored Telekom BOX4 paketa imam i D3i (IPTV od SBB).
Uzeo bi internet i još jedan setap box za drugi TV od D3i jer mi odgovaraju njihovi kanali.
Kakav je SBB internet?
Na poslu imam internet od EUneta već 15 godina (sa prastarim žičnim ruterom) i za sve to vreme mislim da sam gubio internet maximalno 5 puta.
Da li neko ima iskustva sa njima?

EVO MOG PRIMERA>

NEMAM UGOVORNU OBAVEZU KOD TELEKOMA JER MI JE UGOVOR ISTEKAO PRE OHOHO
Pre par meseci sami su mi ponudili povećanje brzine na 20/1 sa 10/1.
Šatro su proverili tehničke mogućnosti i konstatovali da "postoje uslovi za 20/1"
Menjam opremu dobijam novu / ZTE
Brzina ista.
Zovem, dolazi ekipa polupismenih likova koji lupaju gluposti o spliteru i liniji ( svi prikljuci u kici su korektno izvedeni i tel linije odvojene spoliterima od adsl-a ). Ništa nije menjano u odnosu na ranije.
Vraćaju mi brzinu na staro 10/1.
Odlazim u telekom poslovnicu i gospodža mi kaže mogu da vam promenim ugovornu obavezu na 10/1 na 12 meseci.
Tu poludim , objasnim joj kako ja NEMAM UGOVORNU OBAVEZU I KAKO SU ME ONI CIMALI I NUDILI MI NA PRODAJU MERCEDESA, NAPRAVILI UGOVOR ZA MERCEDESA A ISPORUČILI FIĆU, SADA JOŠ TRAŽE DA PLAĆAM FIĆU 12 meseci ??!!!
Zapretim INSPEKCIJOM, DRUŠTVOM ZA ZAŠTITU POTROŠAČA
Zovu nakon 2 sata i saopštavaju da mogu bez ugovorne obaveze ali brzina ostaje 10/1

Medjutim, kreću prekidi naročito uveče.
Nakon nekoliko prijava problema stanje se ne popravlja.

Vidim da nije usamljen slučaj samo me interesuje da li je razlog toga ovaj šugavi modem ZTE ili što su budžili nešto ne znam

OPCIJA JE DA RASKINEM SA NJIMA I DA PREDJEM NA NEKOG DRUGOG PROVAJDERA ŠTO ĆU POSLE OVOLIKO GODINA I URADITI
SBB NA ŽALOST NIJE OPCIJA JER GA NEMA U MOM GRADU

KAKAV JE KABLOVSKI POŠTA NET
ili neki drugi pozitivan predlog

Dusman13, #2017 :) U varijanti dve tablete uzete od 4 potrebne ;)
EDIT: Ne odnosi se na tebe, dark ;)

Udji u ruter, i postavi podatke sa stranice gde su parametri.

Poslednja izmena:
EVO MOG PRIMERA>

NEMAM UGOVORNU OBAVEZU KOD TELEKOMA JER MI JE UGOVOR ISTEKAO PRE OHOHO
Pre par meseci sami su mi ponudili povećanje brzine na 20/1 sa 10/1.
Šatro su proverili tehničke mogućnosti i konstatovali da "postoje uslovi za 20/1"
Menjam opremu dobijam novu / ZTE
Brzina ista.
Zovem, dolazi ekipa polupismenih likova koji lupaju gluposti o spliteru i liniji ( svi prikljuci u kici su korektno izvedeni i tel linije odvojene spoliterima od adsl-a ). Ništa nije menjano u odnosu na ranije.
Vraćaju mi brzinu na staro 10/1.
Odlazim u telekom poslovnicu i gospodža mi kaže mogu da vam promenim ugovornu obavezu na 10/1 na 12 meseci.
Tu poludim , objasnim joj kako ja NEMAM UGOVORNU OBAVEZU I KAKO SU ME ONI CIMALI I NUDILI MI NA PRODAJU MERCEDESA, NAPRAVILI UGOVOR ZA MERCEDESA A ISPORUČILI FIĆU, SADA JOŠ TRAŽE DA PLAĆAM FIĆU 12 meseci ??!!!
Zapretim INSPEKCIJOM, DRUŠTVOM ZA ZAŠTITU POTROŠAČA
Zovu nakon 2 sata i saopštavaju da mogu bez ugovorne obaveze ali brzina ostaje 10/1

Medjutim, kreću prekidi naročito uveče.
Nakon nekoliko prijava problema stanje se ne popravlja.

Vidim da nije usamljen slučaj samo me interesuje da li je razlog toga ovaj šugavi modem ZTE ili što su budžili nešto ne znam

OPCIJA JE DA RASKINEM SA NJIMA I DA PREDJEM NA NEKOG DRUGOG PROVAJDERA ŠTO ĆU POSLE OVOLIKO GODINA I URADITI
SBB NA ŽALOST NIJE OPCIJA JER GA NEMA U MOM GRADU

KAKAV JE KABLOVSKI POŠTA NET
ili neki drugi pozitivan predlog

Postavi parametre linije da bacimo malo pogled.

EDIT: Alfa je bio brzi. :D

Ne, ja sam mislio na drugog da postavi parametre, ali to vazi i za Darka :)

Kakav bedak, planirao sam da potpišem ugovor sa Telekom za 50/2, jer me trenutno deru bez UO za 10/1, ali posle čitanja DarkAngel-ovog iskustva uopšte nisam siguran da li da to radim :/

Poslednja izmena:
Nemoj lupati, svako je poseban slučaj i nema pravila što se tiče toga...

Ne znam da li su svi isti ali ovi u SU su totalni ***** da ne upotrebim neki jači izraz
Bezobrazni, nekompetentni još povrh svega nadobudni
Inače sam sklon miroljubivom "rešavanju konfliktnih situacija", ali sa ovakvima nemam problem da idem do "poslednjeg zuba"
Kakav bezobrazluk.

Ako imate mogućnosti zaobidjite ove monopoliste u širokom luku.

evo podataka

he relevant information of Internet status (DSL uplink) is shown as below.
DSL Link Information
Link Status Up
Modulation Type ADSL_2plus
Actual Rate(Up/Down) 1023/10240 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 1107/12092 kbps
Noise Margin(Up/Down) 10.3/6.5 dB
Line Attenuation(Up/Down) 13.5/30.5 dB
Output Power(Up/Down) 11.3/12.8 dBm
Data Path(Up/Down) Fast/Fast
Interleave Depth(Up/Down) 1/1
Interleave Delay(Up/Down) 0/0 ms
INP(Up/Down) 0/0 symbols
Profile N/A
LinkEncap G.992.3_Annex_K_ATM
CRC Errors(Up/Down) 0/6633
FEC Errors(Up/Down) 0/0
HEC Errors(Up/Down) 0/7623
Showtime Start 4 h 48 min 30 s

Za PoštaNet probaj, zavisi isto kako kome. Ja sam sada zadovoljan, a priča se da su najavili i veće brzine interneta od Februara.

Poslednja izmena:
evo podataka

DSL Link Information
Link Status Up
INP(Up/Down) 0/0 symbols
Profile N/A
FEC Errors(Up/Down) 0/0

Parica ti je u losem stanju. Downstream margina ti je kriticna, moguce da uvece pada na ispod 6dB pa ti zato puca net. Vidim i HEC greske i to 7623 za ~5 sati. Po slabljenju parice si bas dosta udaljen od centrale, preko 2km.

Potpisujem sve šo je DARK napisao samo bih dodao moj slučaj za Novi Sad.
Evo mojih parametara:

DSL synchronization status Up
DSL up time 11 Days 15:10:46

Line Status
Help
Line standard VDSL2
Channel type
Interleaved
Downstream line rate (kbit/s) 54271
Upstream line rate (kbit/s) 2048
Downstream max rate (kbit/s) 75400
Upstream max rate (kbit/s) 31791
Downstream SNR (dB) 10
Upstream SNR (dB) 31
Downstream line attenuation (dB) 11.3
Upstream line attenuation (dB) 5.2
Downstream output power (dBmV) 14.4
Upstream output power (dBmV) 5.7
Downstream CRC 921
Upstream CRC 0
Downstream HEC 8028
Upstream HEC 0
Downstream FEC 1067357
Upstream FEC 0

Kakav bedak, planirao sam da potpišem ugovor sa Telekom za 50/2, jer me trenutno deru bez UO za 10/1, ali posle čitanja DarkAngel-ovog iskustva uopšte nisam siguran da li da to radim :/
Ne brini se za Net50, to je skroz druga kategorija u odnosu na problem koji DarkAngel ima.
Sistem su promenili odavno da uopste ne dozvoli Net50 onima kojima ne bi radio. 250m jeste limit u sistemu, i moze se povecati merenjem parice, ali opet nece dozvoliti ukoliko to nije pravo merenje. Znaci kome dozvole Net50, njemu ce raditi! Sem ako ne ide preko veze i nesto zezne.

ADSL/VDSL 10/20 su vec druga kategorija, tu radnici mogu da zeznu i puste nekome, kao sto je kod DA-a slucaj, gde parica ni pod razno ne moze to da isporuci :( Ni da je na VDSL centrali ne bi mogao da dobije Net20 stabilan :( Da li je glup radnik, ili je gluplji sto je pomislio da mu cini uslugu (ima takvih naivnih :D) da proba da ga stavi na Net20, ne znam. Ali njega jesu zeznuli.

Oni koji mogu da dobiju Net50, ne treba da brinu nista, osim da li ce bas 50 izvuci ili 45 :)
Svi problemi na net50 su ili losi spliteri, lose instalacije u zgradi... ili eventualno los primerak modema!

evo podataka

DSL Link Information
Link Status Up
INP(Up/Down) 0/0 symbols
Profile N/A
FEC Errors(Up/Down) 0/0

***. po Line Attenuation ispada da si oko 2100m od centrale sto u idealnim uslovima moze da izvuce do 15 Mb/s!
Ali ti je Noise Margin 6.5 dB a to je neki minimum da bi ti uopste radio kako treba xDSL, tako da ni kod drugog provajdera neces dobiti nista bolje i nadati se vecoj brzini od 10Mb/s!
Verovatno parica losa!? :(

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    36.7 KB · Pregleda: 246
Neznam da li ste čitali moj prvi post, ali ja imam 50/2 koji su mi sami ponudili i poslednjih mesec dana imam velike probleme sa prekidom interneta naročito u večernjim satima.
Bezbroj prigovora mailom, telefonom, odlaskom u poslovnicu i NIŠTAAAAAA.

***. po Line Attenuation ispada da si oko 2100m od centrale sto u idealnim uslovima moze da izvuce do 15 Mb/s!
Ali ti je Noise Margin 6.5 dB a to je neki minimum da bi ti uopste radio kako treba xDSL, tako da ni kod drugog provajdera neces dobiti nista bolje i nadati se vecoj brzini od 10Mb/s!
Verovatno parica losa!? :(

Hvala na dijagnozi zexoni70

i da je 15mbs progutao bih jer me dodje isto/jeftinije od ove free of 10mbs
ali s obzirom na bezobrzluk resio sam ovo smece zamenim nekim normalnim provajderom kome je stalo do klijenata

Potpisujem sve šo je DARK napisao samo bih dodao moj slučaj za Novi Sad.
Evo mojih parametara:

DSL synchronization status Up
DSL up time 11 Days 15:10:46

Line Status
Help
Line standard VDSL2
Channel type
Interleaved
Downstream line rate (kbit/s) 54271
Upstream line rate (kbit/s) 2048
Downstream max rate (kbit/s) 75400
Upstream max rate (kbit/s) 31791
Downstream SNR (dB) 10
Upstream SNR (dB) 31
Downstream line attenuation (dB) 11.3
Upstream line attenuation (dB) 5.2
Downstream output power (dBmV) 14.4
Upstream output power (dBmV) 5.7
Downstream CRC 921
Upstream CRC 0
Downstream HEC 8028
Upstream HEC 0
Downstream FEC 1067357
Upstream FEC 0

Nije mi jasno zasto puca. Mozda Downstream margina pada uvece na ispod 6dB, mada ne verujem. Za pocetak promeni sve kablove u stanu ukljucujuci i uticnicu. Ocisti malo smirglom zice pre nego sto ih vezes za uticnicu. Ako ni to ne pomogne, zovi nekog da ti proveri instalaciju u zgradi (ako zivis u zgradi). U doznama su obicno na svakom spratu nastavljane parice (umotane zice i izolovane), ne bi bilo lose osveziti sve te nastavke. Ako ni to ne pomogne, provuci novu paricu od strana do table u podrumu. Ako ni to ne pomogne, trazi im drugi ruter.

A pre svega, zahtevaj da ti posalju tehnicara da preglada kompletnu instalaciju od table u podrumu do stana, i u stanu. Ovde nesto ne valja cim su ti dali NET 50, a pritom puca. Mozda stvarno ne valja instalacija u zgradi ili stanu.

Živim u relativno novoj kući sa novom instalacijom.
Do pre mesec dana uopšte nisam imao problema.
Kada sam potpisao ugovor 50/2,prvo vreme nikako nisam imao tu brzinu (jedva 2-5/1).
Nakon više reklamacija, brzina se povećala do 50, ali su krenuli problemi sa prekidom interneta vikendom u vecernjim satima.
Onda sam krenuo sa reklamacijom putem maila, pa ništa.
Pa reklamacije telefonom pa ništa.
U međuvremenu su prekidi počeli i radnim danom u popodnevnim i večernjim satima.
Reklamiram u poslovnici. Ništa.
Problemi se nastavljaju da bi me posle toga zvala neka gospođa telefonom i tražila da joj sve ponovim.
Ja već na ivici živaca ponovim sve probleme, ona mi se silno izvinjava i kao rešiće problem.
Isto veče problemi se nastavljaju...
Ponovo u poslovnicu i ništa.

Vrh Dno