Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Hvala na dijagnozi zexoni70

i da je 15mbs progutao bih jer me dodje isto/jeftinije od ove free of 10mbs
ali s obzirom na bezobrzluk resio sam ovo smece zamenim nekim normalnim provajderom kome je stalo do klijenata
Tebi je Data path podešen na Fast. Vrlo je moguće da ti je ranije bio Interleaved, pa su ga tokom ovog žongliranja prebacili na Fast. Mislim da bi ti se stabilizovala situacija sa uključenim interlivingom.

Hvala na dijagnozi zexoni70

i da je 15mbs progutao bih jer me dodje isto/jeftinije od ove free of 10mbs
ali s obzirom na bezobrzluk resio sam ovo smece zamenim nekim normalnim provajderom kome je stalo do klijenata

Nazalost, ako predjes kod drugog ADSL providera, opet sve ide preko Telekoma, i SVE od njih zavisi maltene (osim net linka, koji nece sigurno biti bolji od Telekomovog). Samo ces sebi dodati jos jednog u nizu mogucih problema :(
15 je teoretski maximum, ali tvoja parica i pise da moze max. 12, sto znaci da je stvaaarno losa. Onaj calculator sto je zexon postavio je skoro uvek davao nize vrednosti max. rate nego sto kod Telekoma moze (jer uzima veci default cable loss nego sto jeste na nasim paricama izgleda), tako da je ovo stvarno losa parica.

Jesi uz racun dobio ponudu za Net 20 ili telefonom?

Mani se onda dalje reklamacija sa Telekomom, i posalji prigovor RATELu:
http://portal.ratel.rs/cyr/complaint
Neverovatno je koliko brzo i precizno cak i Telekom sredi posle toga. Kao da je poenta da se opravda postojanje RATELa :D

Živim u relativno novoj kući sa novom instalacijom.
Do pre mesec dana uopšte nisam imao problema.
Kada sam potpisao ugovor 50/2,prvo vreme nikako nisam imao tu brzinu (jedva 2-5/1).
Nakon više reklamacija, brzina se povećala do 50, ali su krenuli problemi sa prekidom interneta vikendom u vecernjim satima.
Onda sam krenuo sa reklamacijom putem maila, pa ništa.
Pa reklamacije telefonom pa ništa.
U međuvremenu su prekidi počeli i radnim danom u popodnevnim i večernjim satima.
Reklamiram u poslovnici. Ništa.
Problemi se nastavljaju da bi me posle toga zvala neka gospođa telefonom i tražila da joj sve ponovim.
Ja već na ivici živaca ponovim sve probleme, ona mi se silno izvinjava i kao rešiće problem.
Isto veče problemi se nastavljaju...
Ponovo u poslovnicu i ništa.

Živim u relativno novoj kući sa novom instalacijom.
Do pre mesec dana uopšte nisam imao problema.
Kada sam potpisao ugovor 50/2,prvo vreme nikako nisam imao tu brzinu (jedva 2-5/1).
Nakon više reklamacija, brzina se povećala do 50, ali su krenuli problemi sa prekidom interneta vikendom u vecernjim satima.
Onda sam krenuo sa reklamacijom putem maila, pa ništa.
Pa reklamacije telefonom pa ništa.
U međuvremenu su prekidi počeli i radnim danom u popodnevnim i večernjim satima.
Reklamiram u poslovnici. Ništa.
Problemi se nastavljaju da bi me posle toga zvala neka gospođa telefonom i tražila da joj sve ponovim.
Ja već na ivici živaca ponovim sve probleme, ona mi se silno izvinjava i kao rešiće problem.
Isto veče problemi se nastavljaju...
Ponovo u poslovnicu i ništa.

Kad pocnu problemi, obrati paznju na Downstream marginu. Obavezno pogledaj vrednost iste kad pocne da puca net.

Njihovo je da uvrde sta uzrokuje prekide. Ako to ne urade, obavezno posalji prigovor Ratelu.

Nego, jel u kuci imas 1 uticnicu za telefon ili vise? Ako imas vise njih, probaj da nakacis ruter na glavnu uticnicu, tj. na uticnicu do koje dolazi parica iz Telekomove table. Ako je ruter nakacen na glavnu uticnicu, a pritom od iste idu parice ka drugim uticnicama, otkaci druge uticnice pa probaj.

Sada sam izmerio ove rezultate (IPTV i internet rade normalno).

Line standard VDSL2
Channel type
Interleaved
Downstream line rate (kbit/s) 54271
Upstream line rate (kbit/s) 2048
Downstream max rate (kbit/s) 74912
Upstream max rate (kbit/s) 31657
Downstream SNR (dB) 9.9
Upstream SNR (dB) 31
Downstream line attenuation (dB) 11.3
Upstream line attenuation (dB) 5.2
Downstream output power (dBmV) 14.4
Upstream output power (dBmV) 5.7
Downstream CRC 0
Upstream CRC 0
Downstream HEC 0
Upstream HEC 0
Downstream FEC 51
Upstream FEC 0

Da li je moguće da su Lelekomci nešto radili?!

Moguce je da je kod tebe negde busena ulica blizu i da je to ometalo rad, a da je zavrsen rad danas. Dorcol ceo ne znaju ni sami vise sta su radili (pitao sam oko Brace Baruh zasto je pola Visokog Stefana zatvoreno, kanalizaciju rade)

Samo od sebe ne bi proradilo ova dva dana kada je povecana vlaznost, obicno tada sve ode u out :) Tako da ili su uradili nesto, ili su prestali neki drugi da rade nesto ;) Ili si ti pritisnuo kabl gde treba, pa ne prekida :D

Ne brini se za Net50, to je skroz druga kategorija u odnosu na problem koji DarkAngel ima.
Sistem su promenili odavno da uopste ne dozvoli Net50 onima kojima ne bi radio. 250m jeste limit u sistemu, i moze se povecati merenjem parice, ali opet nece dozvoliti ukoliko to nije pravo merenje. Znaci kome dozvole Net50, njemu ce raditi! Sem ako ne ide preko veze i nesto zezne.

Sad gledam, sudecipo parametrima ni nemam mogucnost za 50/2, izgleda 19Mbps max. Ispravite me ako gresim, parametri u spoileru.

Upstream max rate (kbit/s) 880
Downstream max rate (kbit/s) 19012
Upstream line rate (kbit/s) 881
Downstream line rate (kbit/s) 10239
Line standard ADSL2+
Channel type
Interleaved
Upstream SNR (dB) 3.8
Downstream SNR (dB) 16.2
Upstream line attenuation (dB) 12
Downstream line attenuation (dB) 6.5
Upstream output power (dBmV) 8.5
Downstream output power (dBmV) 8.7
Upstream Interleave Depth 4
Downstream Interleave Depth 32
Upstream CRC 131
Downstream CRC 1
Upstream FEC 10160
Downstream FEC 49406
Upstream HEC 1441783
Downstream HEC 1
Upstream Total Cell Count 58590460
Downstream Total Cell Count 938942884
Upstream Interleave Delay 5
Downstream Interleave Delay 5

Dobro je i to da ti radi.Losa parica.

Sent from my m2 using Tapatalk

U celoj ovoj priči najbitnija je udaljenost od isturenog stepena, ti nisi daleko.
Podnesi zahtev pa ces videti...

Sada su ponovo počeli prekidi.
Ovi iz Telekoma su stvarno nemogući.

Ovo su rezultati:
Line standard VDSL2
Channel type
Interleaved
Downstream line rate (kbit/s) 54271
Upstream line rate (kbit/s) 2048
Downstream max rate (kbit/s) 75824
Upstream max rate (kbit/s) 32073
Downstream SNR (dB) 10.1
Upstream SNR (dB) 31
Downstream line attenuation (dB) 11.3
Upstream line attenuation (dB) 5.2
Downstream output power (dBmV) 14.4
Upstream output power (dBmV) 5.4
Downstream CRC 1
Upstream CRC 0
Downstream HEC 0
Upstream HEC 0
Downstream FEC 36263
Upstream FEC 0

Da li iz ovih rezultata može neko da proceni u čemu je problem? Zasto se dešavaju prekidi interneta?
I to najčešće uveče posle 22h.

Sa tima iz SU sam imao više okršaja... Poslednji u nizu je bio kada je pokušao da me ubedi da je kod devojke problem u instalaciji, a ona vrhunski odrađena (kabel sa bandere silazi direkt u spliter). Posle TRI izlaska i mnogobrojnih prekida, ustanove da je problem na trećoj banderi od nje, i eto čuda, linija više nema prekida. Da ne pričam da je maks brzina 14 umesto 20 - 15%... A ovo je samo jedan slučaj u nizu, mnogo njih se žalilo na probleme nakon prelaska na nove brzine... Infrastruktura je u tom delu grada stara, i jednostavno su ludi što uopšte i puštaju više od 10....

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Neverovatni su ovi likovi is SU poslovnice
upravo su mi digli pritisak pa sam lepo poslao priavu RATELU preko linka ( thanx alfaunits )

Šef poslovnice radi samo pre podne a ekipa popodne ponovo ne može ništa da uradi jer "ne mogu bez šefa"
( mada mi je isti pre nedelju dana potvrdio da mogu zameniti ugovor sa nekim od radnika i da on/a nije potrebna )

Zona sumraka.

Nadam se da su ovi iz Ratela brzi

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi,

Moji imaju mali problem sa ruterom.

Elem, sto se tice stabilnosti konekcije tu stvarno nemam nikakvih zamerki, takodje im i tv radi ok (imam box paket), ali problem je wi-fi prenos podataka. Stvar je da su brzine jedno 10 puta sporije nego preko lan-a koji ide do 1 Mb/s (efektivno) dok preko wi-fi ide 100 kb/s. Gledao sam podesavanja i primetio sam da je bio namesten samo b/g protokol na ruteru, pa sam ukljucio i n ali to nije donelo nikakve promene u brzini prilikom prenosa podataka preko wi-fi. Da li da cimam mts za novi ruter ili sta preporucujete? Takodje, prilazem vam i parametre linije. Posto im uskoro istice ugovorena obaveza, mozda ih nateram da se prebace na box sa VDSL-om. Da li mislite da je to bolji potez?

adsl_parametri.png

Istekao mi ugovor pa ako neko hoće da mi kaze da li linija moze da podrži 50/2, ako ne, koji je maximum?

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    110.2 KB · Pregleda: 213
@MaxPower85: Solidna ti je linija/parica (praktično bez grešaka za 270 sati konekcije) ali najverovatnije da ti neće dati 50/2 paket zbog dužine parice tj udaljenosti od centrale (sudeći po atenuaciji ti si garant preko 800m) .

20/2 bi dobio sigurno ako centrala ima uslova za VDSL.

Koje rutere sada deli Telekom?

Kod devojke je Hg530 i crkao mu je cetvrti LAN izlaz. Da li moze da se uzme neki drugi ruter?

Dele neko smeće ZTE, HG530 je bolji od njega

Na žalost, drugi i treći izlaz su rezervisani baš za IP TV. Na četvorku sam bio nakačio drugi ruter kako bi bio bolji bežični signal, međutim bilo je nekih problema sa mrežom i otkad su bili telekomovci četvorka ne radi.

Na žalost, drugi i treći izlaz su rezervisani baš za IP TV. Na četvorku sam bio nakačio drugi ruter kako bi bio bolji bežični signal, međutim bilo je nekih problema sa mrežom i otkad su bili telekomovci četvorka ne radi.
Factory reset probao? Ne znam moze li se flashovati.

Nije to zapisano u kamenu koji LAN port služi za šta. Loguješ se na 192.168.1.1 kao administrator (admin/ztonpk ili admin/tzlkisonpk) i promeniš Port Mapping.

Ti beše napisa da imaš HG530? On koliko se sećam ima isti stariji Huawei interfejs kao HG520 tako da bi trebalo da možeš po ovom usputsvu da "otključaš" LAN2 i LAN 3 (ili samo jedan od ta dva ukoliko koristiš IPTV): http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=95241

Kad pomenu to za kamen, seća li se nekog onog mita kako internet najbolje radi na lan 1 a tv najbolje na lan 3? :)

Ja mislim da su mu rezervisani u smislu da ih koristi.

Tako je. LAN1-komp, LAN2,3-IPTV, LAN4-WiFi ruter

Sve je bilo šljakalo bez problema do pre dvadesetak dana. Pojavili su se neki problemi na mreži, pa su došli radnici iz Telekoma, nešto čačkali i od tada LAN4 ne radi.

Pokušaću opet da potražim u podešavanjima rešenje.

Izvadi kabl od kompa iz lan1, u lan1 stavi ruter, i komp stavi u ruter?

Sent from my D6603 using Tapatalk

А да зовеш те раднике Телекома да оправе што су забрљали? Ако су.

Tako je. LAN1-komp, LAN2,3-IPTV, LAN4-WiFi ruter

Sve je bilo šljakalo bez problema do pre dvadesetak dana. Pojavili su se neki problemi na mreži, pa su došli radnici iz Telekoma, nešto čačkali i od tada LAN4 ne radi.

Pokušaću opet da potražim u podešavanjima rešenje.
Ako su čačkali pa je prestao da radi probaj da resetujes ruter na fabrička podešavanja, možda su oni u podešavanjima nešto zeznuli

Sent from my Galaxy S7 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno