Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

@miloš @StefanN98 Koji su vam parametri linije?
Slikano telefonom, valjda ce se videti. Sa telefona najvise i pristupam forumu.

Losa je linija, znam ja to, ali moze valjda nesto da se uradi i po tom pitanju. Isti racun placamo svi pa bi i usluga mogla da bude na istom nivou.
cc4e98cdf8b3257d6d92493f7706df58.jpg

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

Baš loše... Probajte da nabavite Pirelli AG226 telekomov ruter daje za 3-3.5dB bolje margine u proseku nego Huawei i verovatno ce postojati mogucnost za neko blago povecanje brzine.
Meni HG530 daje marginu 6.7dB, HG520c 6.3dB a Pirelli AG226 10dB (testirao sam dva komada i oba daju 10dB).

Sent from my iPad using Tapatalk

Poslednja izmena:
Po parametrima linije deluje da si udaljen preko 2.5km od centrale i samim tim je brzina 6,koliko vidim i to je nategnuto da bi radilo koliko toliko stabilno.Ako je u pitanju fizicka udaljenost od centrale tu se ne moze mnogo sta uraditi osim da se ceka da Telekom optimizuje mrezu a to moze biti ko zna kad.

Poslednja izmena:
A to moze biti bukvalno nikad....

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Mejl koji sam poslao telekomu glasi: "Koristim Net 10 paket, brzina downloada koju mi isporucujete je samo 6mbps, da li mogu da prilozim prigovor na kvalitet usluge i da mi zbog ovoga umanjite racun?"

Odgovor telekoma je: Poštovani,

Račun za telekomunikacione usluge moguće je korigovati nakon njegovog izdavanja. Kada se završe sve aktivnosti na izradi, štampi i slanju računa, stvaraju se uslovi za evidentiranje reklamacije na račun za mesec u kom se manifestovao problem.

Shodno navedenom, ljubazno Vas molimo da nam se ponovo obratite po prispeću računa za januar mesec 2018. godine, kako bismo bili u mogućnosti da izvršimo proveru. Više informacija o reklamaciji i podnošenju prigovora možete pronaći na adresi: https://www.mts.rs/privatni/korisnicka-zona/racun/prigovor

Za sve dodatne informacije u vezi sa našim uslugama, budite slobodni da nam se obratite.

Ono sto su uradili nakon ovog mejla je to da su mi povecali brzinu a moja parica ne moze toliku brzinu da izdrzi pa zbog toga ADSL radi losije nego pre.

Imao sam pirelli modem, ali su mi ga zamenili tako sto su me ubedili da ce bolje raditi sa novim modemom, a novi modem je zapravo dosta losiji od pirelli-a. Ono sto treba da zamene su prastare bakarne parice, a ne modem. A dok ne zamene parice, fer je da mi umanje pretplatu zbog izuzetno lose usluge. Takodje zvali su me telefonom i rekli su mi da je sa mojim internetom sve u redu, a kada sam trazio nazad pireli modem nisu hteli da mi ga vrate. Izuzetno su bezobrazni i tretiraju korisnike kao budale, i uvek su oni u pravu....

Ovo su moji parametri modema:

Prilozi

• Opera Snapshot_2018-01-08_184854_192.168.1.1.png
    Opera Snapshot_2018-01-08_184854_192.168.1.1.png
    39.3 KB · Pregleda: 118
@StefanN98: U ***, najgori paremetri ikad :d Svaka čast tom ruteru ako stvarno drži konekciju već 17 sati sa noise marginom od 3.6 db...

Jesi ti stvarno toliko mnogo kilometara udaljen od centrale ili je "samo" parica u tako lošem stanju? I koliko si još pod ugovornom obavezom? I da li imaš alternativa za (pravi kućni) net? Ako ti Ratel konačno odgovori i uspeju da "izdejstvuju" da ti Telekom bar punidi raskid ugovora onda u zavisnosti kako & za šta sve koristiš internet (pre svega kolika ti je mesečna "potrošnja" u GB) ako si u mestu koje je pokriveno 4G mrežom možda ti je kad se podvuče crta bolje da razmotriš uzimanje "kućnog interneta" od Telenora ili VIP-a.

Ja sam dosta udaljen od centrale oko 2 km, imam 10 mb. parametri ok
Nema da mi prekida net ili koci

Snr margina mi je bila oko 6 - 7 dok sam imao brzinu 6 mbps. Pre par dana kad sam ih upitao da mi umanje cenu usluge oni su mi povećali brzinu i zbog toga je margina sada ovako loša. Vipov ili Telenorov kućni internet bi mi odgovarali da imaju bar 200gb, ili da brzina nakon potrošenih gigabajta bude bar 5/1 mbps. 100 gb mi nije dovoljno jer nisam jedini korisnik interneta u kući. Smaraću ih svakodnevno da mi umanje cenu usluge, jer ne želim da plaćam isto kao i oni korisnici koji imaju 10 mbps. Udaljen sam od centrale nekih 3,5 - 4 km, parice su u lošem stanju, par puta su nastavljane, putna sekcija ih je kidala jer nisu dovoljno duboko ukopane... Nisam jedini korisnik u okolini koji ima problem sa njima, moje komšije imaju lošiji internet, a ima nas bar dvadesetoro u komšiluku. Razumem da trenutno ne mogu bolji internet od telekoma da imam ali mislim da je fer da dobijem popust dok ne uspostave tehničke mogućnosti za bolji internet.

Ako su ti na snr marginu 6-7 povecali brzinu onda definitivno nisu normalni...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bolje da ti i brzinu smanje , jer margina ispod 6db je recept za konstantne prekide i probleme. Probaj da ih smaraš, mada ja se ne bih previše nadao da će da smanje cenu. Pre će da ti ponude raskid ugovora, ili eventualno nešto simbolično tipa 2-3 meseca za 1 dinar a posle puna cena ko svi drugi.

A za 4G... kontam da je 100 GB premalo (kod mene kući i po osobi bi bilo malo :d :d ), a uzimanje VIP vikend net-a (koji je flatrate) za 3490 din mesečno je preskupo bez udruživanje sa komšijom sa iste strane ulice (= da možete žično da povežete rutere).

Meni konstantno spuštaju/dižu brzinu... 2x sam se već žalio, 3 godine mi radi na 10240 kbps bez problema, da su os nedavno počeli da zakidaju, spuste na 8700... Oduzmi overhead i eto mene na ispod 8 (imao 8,7 stabilnih Mbps). Po parametrima linije, teoretski bi išlo i do 18Mbps, što naravno ni ne smatram da treba da imam, ipak sam od 1,5 km do 2km od centrale. Nova žica razvučena u selo 2006, komplet sve novo. Ima da izvučem ruter do ormarića sutra/prekosutra i da ga nakačim direkt na njihove dve žice i da napravim screenshotove sa ulice i iznutra.

Najgore je što nisam jedini, na više mesta sam ustanovio da to rade (zakidaju na brzini). Ali imam ja više živaca nego oni.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk
82da36a6f90df71dbe01a0df59f1e011.jpg

Poslednja izmena:
Iznenadio sam se kada sam video da su mi povećali brzinu znajući da moja parica to ne može da podnese, totalno amaterski... Momentalno sam im napisao u mejlu da smanje brzinu na 6 mbps, ali još uvek nisu smanjili, verovatno će smanjiti nakon praznika. Broj mobilnog telefona sam odavno preneo kod drugog operatera (broj mi je prestao sa radom a oni su mi rekli da je to do mog telefona hahaha), a za kućni internet nažalost nemam drugog izbora.

Nadam se da će uskoro telekom krenuti da uvodi optiku i u mom kraju, a do tad ću ih smarati za popust ili bar 2-3 meseca besplatno.

Meni konstantno spuštaju/dižu brzinu... 2x sam se već žalio, 3 godine mi radi na 10240 kbps bez problema, da su os nedavno počeli da zakidaju, spuste na 8700... Oduzmi overhead i eto mene na ispod 8 (imao 8,7 stabilnih Mbps). Po parametrima linije, teoretski bi išlo i do 18Mbps, što naravno ni ne smatram da treba da imam, ipak sam od 1,5 km do 2km od centrale. Nova žica razvučena u selo 2006, komplet sve novo. Ima da izvučem ruter do ormarića sutra/prekosutra i da ga nakačim direkt na njihove dve žice i da napravim screenshotove sa ulice i iznutra.

Najgore je što nisam jedini, na više mesta sam ustanovio da to rade (zakidaju na brzini). Ali imam ja više živaca nego oni.

82da36a6f90df71dbe01a0df59f1e011.jpg

Jel imas IPTV?

Sent from my iPad using Tapatalk

Ti bi lagano mogo da imas 15Mb/s, stvarno mi nije jasan razlog zasto su ti smanjili protok...

I to treći put. Moraću opet da zovem ali ovaj put da zahtevam da mi kažu zašto to rade.

Moj speedtest

IMG_0607.JPG

i moja atenuacija
IMG_0608.JPG

Samo da napomenem da Devix89 ima 23dB atenuaciju znaci 5.5dB nizu od mene pa ne znam zasto ga ja onda dovodim u zabludu i zasto ne bi mogao da ima 15Mb/s.

Poslednja izmena od urednika:
Je l' to sa Pirellijem, vidim da je UI s podacima različit od Huaweijevog?

Nemoj ljude da dovodis u zabludu, ako se u neku materiju ne razumes nemoj ni da je komentarises.

Kako si tačno ustanovio da se ne razume ako je čovek lepo na srpskom napisao da izvlači toliko sa gorim parametrima?

I zašto bi bilo nemoguće kvalitetnijim ruterom izvlačiti osetno veću brzinu nego nekvalitetnim?

Pritom Devix89 ima downstream signal-noise ratio od vrlo dobrih 17,2 dB, dakle tu ima ohoho prostora za poboljšanje i s tim Huaweijevim ruterom u odnosu na tih 8,7 Mbps na koliko su mu setovali liniju.

Linija mu stabilno (SNR 8,6 dB) radi s uploadom 1022 od procenjenih maksimalnih 1188 kbps, dakle na 86% procenjene vrednosti. Na osnovu čega tvrdiš da je apsolutno nemoguće da bi radila sa 14 ili 15 od procenjenih 18896 kbps downloada, ako je sada SNR 17,2 dB, a 86% procenjene vrednosti je preko 16 Mbps?

Apsolutno je skandalozno što MTS očigledno bez ikakvog obrazloženja i svojevoljno potkrada ovog korisnika bezrazložno mu spuštajući brzinu downloada iako mu je veza savršeno stabilna.

Poslednja izmena:
Da Pirelli ruter je u pitanju, isto je i sa Huawei HG530 ruterom samo su mi margine nize ali isto izvlaci brzinu bez problema. Pirelli sam stavio eto zbog boljih margina ali to mi nista posebno ne znaci jer je i Huawei bio stabilan skroz vec zbog nesto boljeg wifi dometa kod Pirelli-ja zbog dve eksterne antene.

Komšija do mene cepa 15 Mbps, zvali ga i ponudili 20 Mbps, on prihvatio. Mesec dana ranije sam ja podnosio zahtev za proveru za 20 Mbps, to je bila komedija. Prvo se ne javljaju po par dana. Pa kad ih nazovem, kaže "ne postoji zahtev, verovatno su kolege odbacile jer ne postoji mogućnost. Ali ne znam zašto, kad vi možete imati 20 Mbps. Poslaćemo ponovo zahtev za proveru."

5 dana kasnije ista priča. Rekoh nemojte slati ništa, dosta je meni 10.

Ali mi je izgleda i to puno kad me zakidaju :D ali nije da torrentujem ili da srčem Bandwith, prosečan sam korisnik...

@slajba
naravno da treba da ih cimas kad moze ladno 20. Imas bolji SNR od mene a meni radi 20.
Samo mi nije jasno kako su klovnovi iz MTS mogli da ti stave 16 za download?

Sad ću da ih cimam.
Nemam pojma odakle im 16.

Line attenuation down mi je pre vdsl-a bio 14dB, sad je 20.4dB. Pobegla mi centrala? :)

Kao sto kaze Petar Bozovic: "to su opasne frekvencije" :p
Tako nesto, siri je spektar koji koristi VDSL, kako ides prema visim frekvencijama ista bakarna parica ima vece slabljenje.

Zato ljudima kojima je net radio stabilno na ADSL, jede g kad ih prebace na VDSL. Jer "imaju mogućnosti" za brzine za koje u stvari nemaju... A redovno ih navuku da ih zadrže još 2 godine...

Nadam se nekoj alternativi uskoro, pa da se rastajemo.

I onda ja ispadnem lud kad kazem ljudima da ne mogu da uzmu odredjen paket.....

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

@Devix89
Zato što je to druga centrala, druga ploča, a izgleda da ih ima dosta loših.
Kod mene je bio slučaj da je ADSL bila Huawei a VDSL Alcatel koja kažu da je jako loša pa otud problemi
(postoji mogućnost da je obrnuto, ne sećam se tačno, moguće da sam ih obrnuo)

Vrh Dno