Itekako je moguće. Kao neko ko živi 20ak kilometara od granice, nemam baš svakodnevno iskustva sa ovim, ali imam često. Moguće je zato što:
- Kada je telefon offline (u području bez signala, tek se pali ili izlazi iz airplane moda), on skenira sve dostupne frekvencije za signal bilo kog operatera, i ako nađe matičnu mrežu, nakačiće se prvo na nju. Ako je ne pronađe, povezaće se na nekog roaming partnera koji je dostupan.
- Kada je već na mreži, telefon skoro nikad ne skenira dostupne mreže na celom opsegu, već samo po spisku frekvencija koje mu dostavi mreža koju trenutno koristi.
Što u prevodu znači... usput si bio na nekoj lokaciji gde si imao samo bugarsku mrežu, telefon je nju uhvatio jer je skenirao sve dostupno, jer si se pre toga nalazio u području bez signala. Kada se jednom nakači na mrežu, bilo domaću ili stranu, Telefon će koristiti nju dok god je dostupna. Postoji bezbroj tehničkih razloga za ovo. Tek kad vidi da trenutne mreže nema, tek onda kreće u pretragu od nule.
U Bosilegradu je ta strana mreža idalje bila dostupna, i telefon je idalje koristio nju, jer se ranije povezao na istu. Imaš samo dva rešenja:
1) ručni odabir mreže
2) na kratko upališ airplane mode, pa ga isključiš
Na ovaj način možeš da se vratiš u matičnu mrežu.
Ne znam sa ovim potvrdama da nisi bio u Bugarskoj... možda i rade, naročito što operater kod kog si gostovao može da vidi koje si bazne stanice koristio, mada se ja ne bi nadao previše. Nigde ne piše da ti namerno nisi koristio drugu mrežu, jer ti je recimo bilo hitno nešto, a na tom mestu nisi imao domaću mrežu.
Ja sam u jednom selu blizu granice sa Bugarskom, namerno koristio 1GB u roamingu u Bugarskoj na Globaltelu, jer tamo ne postoji ni jedna domaća mreža, a bilo je važno da imamo neki kontakt. Uredno je radio A1 BG 4G, koristili smo taj 1GB par sati i ostali u kontaktu, na mestu gde ni jedna domaća mreža nije bila dostupna.