Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

a kako se doslo do toga da se radi optika u selu? peticija ili je samo neko odlucio?

Ili onaj projekat ministarstva za ruralni razvoj interneta, ili je neko pogurao.

Није била никаква петиција.
Није толико ни мало место, па им се исплати ваљда улагање.
Још пре две године у стану код мојих радник мтс-а рекао како планира се у Каћу оптика ускоро. И није баш било ускоро, али је ту.

Коригован је рачун због Net Boost-a, али у апликацији још увек стоји стари рачун. Кад ће га исправити јер ми рачуни не стижу на кућну адресу?

Da li sam jedini na mts optici koji ima ogromne probleme sa YouTube-om?

Pojedini klipovi naročito u popodnevnim i večernjim satima nema šanse da se učitaju bez bufferovanja ni u 720p rezoluciji.

IMG-f6dc0c52747b9eeffe6ffe7e5845c388-V.png

Jedva 1200kbps nekad i 800kbps piše u connecrion speed (a imam 600Mbps net).

Ovo mi se dešava samo na mts optici, i to redovno.

^^
Promena DNS u ruteru?

Ja takođe. Nemam problem sa učitavanjem i reprodukcijom youtube sadržaja. Isto mts optika (400/400)

Ispravka. Koristim adguard DNS, ne cloudflare.

Takođe, dodatna napomena je da imam statičku IPv4 adresu.

Ajde čekamo još komentara.

Imam ja na Supernovi.
Malopre bas nije hteo da pusti klip od Gamersnexusa ili ga pusti ali baferuje dok je neke druge pustao bez problema.

Maxthon Snap20250219190745.jpg
Maxthon browser, AD Block i plavi Box 400/400, nokia oprema. Laptop stariji (oko 9-10 godina, i5 4-ta generacija) kroz jedan zid, negde 300/300 na testovima. Google dns.
Čitao sam već da si imao problema, ali nema kod mene toga.

Koje su trenutno najpovoljnije ponude kod MTS-a? (ima li neko broj akvizitera sa Čukarice?)

@Djus_ MTS 14 meseci po 1 din ili 50% na 24 meseca
Yettel = 1600 din mesečno na 24 meseca L paket

Imam ja na Supernovi.
Malopre bas nije hteo da pusti klip od Gamersnexusa ili ga pusti ali baferuje dok je neke druge pustao bez problema.
Identičan video - nema šanse u 720p da ga pusti...

Ali daleko od toga da je to jedini video koji pravi probleme. Ima ih gomila.

Koje su trenutno najpovoljnije ponude kod MTS-a? (ima li neko broj akvizitera sa Čukarice?)
Ja sam izvukao 16 meseci po 1din.

Čika @rajkosto , da li mora reset rutera da bi se izvukla konfiguracija pppoe? Mts menja admin šifre a preko telekom/telekom ne može? Kako zapamti pppoe parametre na fabričkom resetu?

Nemam pristup ruteru par dana a trebam ga bridge-ovati kad ga dohvatim.. Znam da si ti doktorirao ovu tematiku :)

Edit
Nova bela Nokia modem

Aktivirali su mi bridge na LAN4, postavio sam PPPOE user i pass u ruter, ali ne radi. Internet i dalje radi na LAN1. U čemu grešim? LAN4 je mrtav..

Bela Nokia, LAN4 u WAN rutera, u ruteru u Wan podešen pppoe sa userom i passom izvučen iz nokije...
IP tv radi normalno na lan3. Ali i dalje radi internet na lan1 i wifi od nokie..

Moraš da iskljuciš wan (odstikliraš enable ili promeniš username) koji radi sam ruter inače dobijaš auth to peer failed ako koristiš isti pppoe user pass u bridge modu
Tj. Ako su ti uopšte namestili bridge mode kako treba, treba da ne dobijaš DHCP (no IP address) na lan4 ako priključilš kabl ali i dalje treba da ima signala (da nije Ethernet disconnected), probaj reboot Nokie ako je LAN4 Ethernet disconnected

Poslednja izmena:
Juče sam bio u MTS poslovnici, zatražio statičku IP i dobio papir sa brojem IP adrese sa User i Pass-om. ONT je HG8245W5-6T i u ruter modu je, znam pass admin naloga za ONT naravno. Hteo bih sam da upišem dobijeni User i Pass za IP statičku adresu da ne prijavljujem i čekam da oni to urade, e sad jel bi trebalo da je dobijeni nalog (user i pass) već aktivan ili ipak treba da proðe par dana ? Čitao sam da dobijen static IP piše u moj.mts.rs al ja ga ne videh nigde, dali to znači da još nije nalog aktivan ? Gde bi trebalo da piše u moj.mts.rs sobzirom da nigde ne videh bilo kakvu informaciju o IP adresi, niti broj niti vrstu (dinamička ili statička) ? Videh pod "Dodaci" da se može aktivirati (kao i da nisam već dobio papir o statičkoj IP). Ako i upišem dobijene podatke u ONT i izgubim net, predpostavljam da bi reset na samom ONT-u vratio net sa dinamičkom IP koju sada imam ?
Hvala unapred na savetu !

Poslednja izmena:
Da li sam jedini na mts optici koji ima ogromne probleme sa YouTube-om?

Pojedini klipovi naročito u popodnevnim i večernjim satima nema šanse da se učitaju bez bufferovanja ni u 720p rezoluciji.

Pogledajte prilog 481546

Jedva 1200kbps nekad i 800kbps piše u connecrion speed (a imam 600Mbps net).

Ovo mi se dešava samo na mts optici, i to redovno.
Isti problem imam, i to samo sa mts optikom. Protok za youtube padne na 1,2 Mbps i tu se zakuca, a igrom slučaja imam i yettel optiku, tu uvek radi bez greške.

Isključio sam wan u nokia ruteru ali nisam time ništa dobio.. na brzinu sam uslikao log iz rutera i morao sam da odem iz stana... U jednoj stavci piše "unable to complete PPPoE discovery".. Nešto mislim da su mi prebacili i LAN4 u iptv umesto u bridge... nisam to proveravao.. Ko zna kakvi su talenti

Ako piše da nije uspeo PPPoE discovery, znači da nisi u bridge-u za internet VLAN na kom se nalaze BRAS serveri mts-a.

Juče sam bio u MTS poslovnici, zatražio statičku IP i dobio papir sa brojem IP adrese sa User i Pass-om. ONT je HG8245W5-6T i u ruter modu je, znam pass admin naloga za ONT naravno. Hteo bih sam da upišem dobijeni User i Pass za IP statičku adresu da ne prijavljujem i čekam da oni to urade, e sad jel bi trebalo da je dobijeni nalog (user i pass) već aktivan ili ipak treba da proðe par dana ? Čitao sam da dobijen static IP piše u moj.mts.rs al ja ga ne videh nigde, dali to znači da još nije nalog aktivan ? Gde bi trebalo da piše u moj.mts.rs sobzirom da nigde ne videh bilo kakvu informaciju o IP adresi, niti broj niti vrstu (dinamička ili statička) ? Videh pod "Dodaci" da se može aktivirati (kao i da nisam već dobio papir o statičkoj IP). Ako i upišem dobijene podatke u ONT i izgubim net, predpostavljam da bi reset na samom ONT-u vratio net sa dinamičkom IP koju sada imam ?
Hvala unapred na savetu !
mozes da sam upises taj user pass za staticku u ruter
samo napomena da ako su ti dali username bez @ domen, na taj username moras da dodas @open.telekom.rs
fabrickim resetom rutera vraca se user pass za dinamicku IP adresu
A da li je to nešto što mogu ja sa rešim s moje strane?
ne mozes ako hoces da iptv i dalje radi na srednjim portovima
ako ti iptv na srednjim portovima ne treba mozes sve portove prebaciti u internet mod i onda rucno namestiti bridge na LAN4 kao sto sam demonstrirao ovde:

Hvala @rajkosto , ispratio sam tvoje tutorijale i dosta su mi pomogli ali želim da zadržim iptv. Da li možda znaš tehnički šta oni urade konkretno s njihove strane kako bi aktivirali bridge? Meni se čini da ovi ne znaju ni sami šta treba da odrade..

Hvala @rajkosto , ispratio sam tvoje tutorijale i dosta su mi pomogli ali želim da zadržim iptv. Da li možda znaš tehnički šta oni urade konkretno s njihove strane kako bi aktivirali bridge? Meni se čini da ovi ne znaju ni sami šta treba da odrade..
menjaju na OLT-u configuracije portova dodaju novi profil na LAN4 bridgovan na VLAN za PPPoE, slicno kao sto ima profil na LAN2/3 bridgovan na IPTV VLAN
znaju oni to da urade samo treba da dodje do coveka koji to ustvari radi a ne da pretpostave da imas Huawei pa samo puste skriptu koja to odradi preko TR069 na samom ruteru (to za Nokia mrezu ne vazi)

Рекоше ми да је МТС оптика у Каћу срећом, а не Супернова. У неком делу иде подземно где може, а већином преко бандера.
На каблу пише: 1543M Hengtong 2022, "Telekom Srbija" a.d. to (ADDS) SMO3 (4x6) XIIXO, 4x3,5 CMAN G652D

Prilozi

• 20250223_154934.jpg
    20250223_154934.jpg
    103.5 KB · Pregleda: 79
  • 20250223_145047.jpg
    20250223_145047.jpg
    67 KB · Pregleda: 79
  • 20250223_150621.jpg
    20250223_150621.jpg
    116.6 KB · Pregleda: 71
  • 20250223_145103.jpg
    20250223_145103.jpg
    92.2 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
Prezentacija AMD RDNA4 - YouTube stream - opet r-a-s-p-a-d. Telekom ne ume da sredi YT Cache.

Gamers Nexus video:
1740751347194.png

Vrh Dno