Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Web na kompu. DL mi je sad 600Mbps ovde, a komp je kablom vezan na net. Nije ni do čega drugog nego se youtube cache serveri na telekomu raspadaju uveče.

Web na kompu. DL mi je sad 600Mbps ovde, a komp je kablom vezan na net. Nije ni do čega drugog nego se youtube cache serveri na telekomu raspadaju uveče.
Da li mislis da supernova ima svoj zaseban YT cache sistem ili je sve telekomovo jer ja generalno nemam problema sa YT, na TV je 4k a na desktopu 1440p. Nije bilo bufferinga i slično.

Prekljuce su mi instalirali Box3 600/600 optiku u Kuli, bela Nokija G-2425G-B
OZRjWGw.png

^LAN test

TV radi preko kabla+setupbox-a, ali jos mi nisu izgleda aktivirali Iris preko interneta. Na drugom TV-u crna slika posle logina u "Iris Smart" aplikaciji, a na mob/browseru me u "Iris Go" posle logina pita koji nivo pretplate zelim da kupim [Max/Start]. :-/

Poslednja izmena:
Iris aktiviras sam preko moj mts aplikacije.

Da li mozda neko ima prekid u NSu od sinoc? U toku noci mi je nestao signal, a operatera za prijavu kvara je nemoguce dobiti.

Možda su restartovali ont/ruter zbog povećanja uploada u toku migracije? Pa nešto zabrljali 🤔 Meni još ništa nisu menjali, sve radi po starom, nije bilo prekida, NS optika isto.

Kad god menjaju brzinu neta šalju novu konfiguraciju za ONT, možda su zeznuli.

Samo je oko pola 2 sinoc nestao signal. Sta mi je onda opcija? Da zovem call centar i cekam koliko god treba da se javi operater?

@lazars
odeš na mts sajt, otvoriš "mila" chat i tamo kucaš "operater" i čekaš da ti se javi neko, ako baš hoćeš da pričaš sa živom osobom.
ako nećeš, prijaviš problem ili preko tih bot opcija iz chata ili odeš gore na "podrška", pa tamo prijaviš.

Kad god menjaju brzinu neta šalju novu konfiguraciju za ONT, možda su zeznuli.
@poglavicas Da li će nama, koji smo podesili bridge mod, ta nova konfiguracija sj**ati podešeno i sve vratiti na njihovo default, kako je bilo "iz mts kutije" ili će samo restartovati bez narušavanja našeg korisničkog podešavanja (iz admin moda)?

Meni je ostao ruter u bridge-u kada sam obnavljao ugovor prošle godine i prešao na jači paket. Valjda će i sada biti isto.

Pogledajte prilog 474649
Ne znam. Redovno dobijam, svaki mesec. Jedino ako ih niste blokirali.
Telefon čuva izbrisane mesec dana pa je vratio iz mrtvih, stiglo 09.12. Samo bitan deo isekao. Gore je moje za BOX račun. Ispod je link ka servisnim informacijama.

Meni od mts_info stigne sms samo ako sam prijavio neku reklamaciju na rad, bas decembra sam prijavio pucanje neta 100x na dan, pa mi stigao sms da je reklamacija zavedena pod tim i tim brojem i to je jedino sto mi stiglo od njih. A podsetnik da platim račun nikad. Možda prilikom potpisivanja(ne sećam se sad) , je bila opcija da se ne cekira slanje sms.

Poslednja izmena:
Imaju li neka dodatna podešavanja na laptopu? Malo, malo pa baguje net(povezan preko Wifi) na telefonu sve bez problema

Da li neko zna koje ONT modeme deli MTS korisnicima na Nokijinoj optičkoj infrastrukturi?

Jutros primetio da, mereno na kablu, upload prema serverima koji nisu mts (Yettel, A1, SBB), je katastrofalno nizak, oko 1-2 mbitps. Mereno na mts mreži (mts serveri u Bg i NS) je normalno za moj paket 385/376 DL/UL (paket 400/400). Da li još neko ima sličan "fenomen"? Šta bi to moglo biti?

Polako se stabilizuje upload. Na Yettelu serveru je sada skroz normalan, A1 još malo zaostaje.

Izgleda da Telekom ima neki problem danas sa netom, neki problem sa rutiranjem, ping ide i do 50 ms iskljucivo ka domacim sajtovima kolko vidim .. umesto kao pre 5 ms...

Jutros primetio da, mereno na kablu, upload prema serverima koji nisu mts (Yettel, A1, SBB), je katastrofalno nizak, oko 1-2 mbitps. Mereno na mts mreži (mts serveri u Bg i NS) je normalno za moj paket 385/376 DL/UL (paket 400/400). Da li još neko ima sličan "fenomen"? Šta bi to moglo biti?
Bio je neki problem sa peeringom sa sox-om. Sada je sve ok.

I dalje valjda samo nokia g2425g-b ruter sa wifi5
Kada smo uveli optiku decembra 2021. godine, dobili smo Nokiu G-240W-C. Ne razumem se mnogo, ali mogu da kažem da je smeće od ONT uređaja.
Bila je normalna brzina interneta preko kabla, ali WiFi signal je bio užasan na 2.4 GHz i 5 GHz. Sredinom januara 2022. godine, dolaze tehničari iz Telekoma i donose Nokiu G-2425G-B i WiFi Extender Huawei EchoLife WA8021V5 (kupili smo ga). Tehničari su sve uredno povezali i na kablu smo izmerili 100/20 Mb/s (tada je takav paket bio), a na WiFi signalu slična brzina. Obnovili smo ugovornu obavezu septembra 2023. godine i dobili smo brzinu 200/100 Mb/s. Sve je uredno radilo na kablu, kao i preko WiFi signala. U međuvremenu, došlo je do unapređenja Box paketa, pa je došlo i do korigovanja brzine i ona sada iznosi 200/200 Mb/s. Preko kabla brzina je odlična, ali preko WiFi signala na 5 GHz brzina ne prelazi 80/100 Mb/s. Restartovao sam više puta ONT uređaj, prijavljivao problem tehničkoj podršci i koliko vidim nema boljitka. Stičem utisak da ONT uređaju specifikacije ne dozvoljavaju da isporuči maksimalnu brzinu preko WiFi signala.

P.S. Pitao sam tehničku podršku koje modeme dele, ali nisam dobio odgovor.😵‍💫

Mislim da nemaju novije Nokia modeme trenutno.
Probaj da promeniš kanal i pogledaj da nije smanjena snaga za Wifi u podešavanjima modema. Ako si mao 200/100 mora da bude 200/200.
Baš sam probao, kroz jedan deblji zid imam oko 340/350. Ista ta Nokia i ništa dirano od promene brzine.
Ako ti se merenje odnosi na extender, i povezan je preko wifi sa modemom, onda ti je verovatno prebacio na 2,4GHz povezivanje. Treba ga opet upariti ili preko 192.168.... (proveri u modemu koja je tačno adresa) ući u podešavanja i setovati 5GHz.
Proveri brzinu preko WiFI negde u blizini modema.

Kada smo uveli optiku decembra 2021. godine, dobili smo Nokiu G-240W-C. Ne razumem se mnogo, ali mogu da kažem da je smeće od ONT uređaja.
Bila je normalna brzina interneta preko kabla, ali WiFi signal je bio užasan na 2.4 GHz i 5 GHz. Sredinom januara 2022. godine, dolaze tehničari iz Telekoma i donose Nokiu G-2425G-B i WiFi Extender Huawei EchoLife WA8021V5 (kupili smo ga). Tehničari su sve uredno povezali i na kablu smo izmerili 100/20 Mb/s (tada je takav paket bio), a na WiFi signalu slična brzina. Obnovili smo ugovornu obavezu septembra 2023. godine i dobili smo brzinu 200/100 Mb/s. Sve je uredno radilo na kablu, kao i preko WiFi signala. U međuvremenu, došlo je do unapređenja Box paketa, pa je došlo i do korigovanja brzine i ona sada iznosi 200/200 Mb/s. Preko kabla brzina je odlična, ali preko WiFi signala na 5 GHz brzina ne prelazi 80/100 Mb/s. Restartovao sam više puta ONT uređaj, prijavljivao problem tehničkoj podršci i koliko vidim nema boljitka. Stičem utisak da ONT uređaju specifikacije ne dozvoljavaju da isporuči maksimalnu brzinu preko WiFi signala.

Ta Nokia ima dual core cpu koji se guši. Uzmi svoj ruter, nokiu prebaci u bridge mode. Tako ćeš je rasteretiti i imaćeš svuda ful brzine i sa wifi

Sredinom januara 2022. godine, dolaze tehničari iz Telekoma i donose Nokiu G-2425G-B i WiFi Extender Huawei EchoLife WA8021V5 (kupili smo ga). Tehničari su sve uredno povezali i na kablu smo izmerili 100/20 Mb/s (tada je takav paket bio), a na WiFi signalu slična brzina. Obnovili smo ugovornu obavezu septembra 2023. godine i dobili smo brzinu 200/100 Mb/s. Sve je uredno radilo na kablu, kao i preko WiFi signala. U međuvremenu, došlo je do unapređenja Box paketa, pa je došlo i do korigovanja brzine i ona sada iznosi 200/200 Mb/s. Preko kabla brzina je odlična, ali preko WiFi signala na 5 GHz brzina ne prelazi 80/100 Mb/s. Restartovao sam više puta ONT uređaj, prijavljivao problem tehničkoj podršci i koliko vidim nema boljitka. Stičem utisak da ONT uređaju specifikacije ne dozvoljavaju da isporuči maksimalnu brzinu preko WiFi signala.

na 5ghz sa g2425g-b nokijom na telefonu pored nje dobijam 500/500mbps na speedtest, naravno ymmv sa izabranim kanalom i klijent uredjajem
limit od 80/100mbps imam samo na 2.4ghz sto je normalno, da li si probao da preimenujes wifi mreze tako da se 2.4ghz i 5ghz ne zovu isto ? onda si siguran na koju se kacis

Mislim da nemaju novije Nokia modeme trenutno.
Probaj da promeniš kanal i pogledaj da nije smanjena snaga za Wifi u podešavanjima modema. Ako si mao 200/100 mora da bude 200/200.
Baš sam probao, kroz jedan deblji zid imam oko 340/350. Ista ta Nokia i ništa dirano od promene brzine.
Ako ti se merenje odnosi na extender, i povezan je preko wifi sa modemom, onda ti je verovatno prebacio na 2,4GHz povezivanje. Treba ga opet upariti ili preko 192.168.... (proveri u modemu koja je tačno adresa) ući u podešavanja i setovati 5GHz.
Proveri brzinu preko WiFI negde u blizini modema.
Pogledao sam parametre, i oni su isti kao od prvog dana.
Pošto si mi sugrađanin, pretpostavljam da znaš gde se nalazi naselje Kotež 2, i kakvi su pregradni zidovi u tim stanovima.
Namešteno je da Huawei Extender reemituje samo 5 GHz WiFi signal od ONT Nokie, i logično je da merim brzinu blizu njega.
na 5ghz sa g2425g-b nokijom na telefonu pored nje dobijam 500/500mbps na speedtest, naravno ymmv sa izabranim kanalom i klijent uredjajem
limit od 80/100mbps imam samo na 2.4ghz sto je normalno, da li si probao da preimenujes wifi mreze tako da se 2.4ghz i 5ghz ne zovu isto ? onda si siguran na koju se kacis
1. i 2. slika-merenje brzine pre migracije Box paketa (200/100 Mb/s).
3. i 4. slika-merenje brzine posle migracije Box paketa (200/200 Mb/s).

Screenshot_20250127_134549_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity_edit_168528517142688.jpgScreenshot_20250127_134555_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity_edit_168557020921739.jpgScreenshot_20250127_135333_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity_edit_168875679291566.jpgScreenshot_20250127_135337_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity_edit_168891965958434.jpg

Ta Nokia ima dual core cpu koji se guši. Uzmi svoj ruter, nokiu prebaci u bridge mode. Tako ćeš je rasteretiti i imaćeš svuda ful brzine i sa wifi
Mislio sam da kupim ovaj ruter:

Malo mi je preterana cena za wifi6 ruter. Pogledaj na KP Mercusys MR47BE, wifi7 triband. Ja sam ga uzeo, svira za sve pare :))

Pogledao sam parametre, i oni su isti kao od prvog dana.
Pošto si mi sugrađanin, pretpostavljam da znaš gde se nalazi naselje Kotež 2, i kakvi su pregradni zidovi u tim stanovima.
Namešteno je da Huawei Extender reemituje samo 5 GHz WiFi signal od ONT Nokie, i logično je da merim brzinu blizu njega.
...
A jel isti i kanal na 5Ghz ili se u medjuvremenu promenuo? :unsure:

Znam da je tanko. Kod mene je stara gradnja ('68), prođe jedan zid dok je drugi već poduhvat :)
Morao sam ekstender da vratim na automatski režim, teško drži 5 GHz sa dva zida između. Definitivno su modemi lošiji što se tiče WiFI dometa u odnosu na stare vdsl modeme, ali nisam imao potrebe da pojačavam. Prevezaću mrežni ako bude trebalo na ekstender. Ne kupuju mi se dodatni ruteri.
Moram da napomenem da je u vreme VDSL-a bilo možda 5 wifi mreža okolo, sada ih ima bezbroj.

Jedino mi pada još na pamet da nije oboren Bandwith na 40Mhz i isključen MU-MIMO. Ovako je kod mene pa proveri (Network/Wireless 5GHz):
Maxthon Snap20250128014006.jpg

Nazad
Vrh Dno