Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Malo mi je preterana cena za wifi6 ruter. Pogledaj na KP Mercusys MR47BE, wifi7 triband. Ja sam ga uzeo, svira za sve pare :))
Hvala puno na informaciji!😀
A jel isti i kanal na 5Ghz ili se u medjuvremenu promenuo? :unsure:
Znam da je tanko. Kod mene je stara gradnja ('68), prođe jedan zid dok je drugi već poduhvat :)
Morao sam ekstender da vratim na automatski režim, teško drži 5 GHz sa dva zida između. Definitivno su modemi lošiji što se tiče WiFI dometa u odnosu na stare vdsl modeme, ali nisam imao potrebe da pojačavam. Prevezaću mrežni ako bude trebalo na ekstender. Ne kupuju mi se dodatni ruteri.
Moram da napomenem da je u vreme VDSL-a bilo možda 5 wifi mreža okolo, sada ih ima bezbroj.

Jedino mi pada još na pamet da nije oboren Bandwith na 40Mhz i isključen MU-MIMO. Ovako je kod mene pa proveri (Network/Wireless 5GHz):
Pogledajte prilog 478272

Prilozi

• Screenshot_20250128_123615_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
    Screenshot_20250128_123615_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
    60.7 KB · Pregleda: 89
Malo mi je preterana cena za wifi6 ruter. Pogledaj na KP Mercusys MR47BE, wifi7 triband. Ja sam ga uzeo, svira za sve pare :))
Interesantan uredjaj, mozes da mi kazes koji procesor (CPU) i kolko rama ima posto na njihovom sajtu to nema.
Na papiru dobro izgleda , fali samo jos jedan Lan/Wan i USB prikljucak.(meni makar)

Interesantan uredjaj, mozes da mi kazes koji procesor (CPU) i kolko rama ima posto na njihovom sajtu to nema.
Na papiru dobro izgleda , fali samo jos jedan Lan/Wan i USB prikljucak.(meni makar)
Voleo bih I ja da znam, sve sam proguglao ali ništa. Izgleda da mora da se otvori da bi se došlo do cipseta. Ono što mogu da ti okacim je trenutno stanje pošto je trenutno u bridge modu sa 20ak nakacenih uređaja.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-28-17-12-33-42_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2025-01-28-17-12-33-42_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    50.9 KB · Pregleda: 66
Poz,

Komisija i ja se trudimo da pokušamo da uvedemo optiku (MTS) u zgradu u kojoj trenutno imamo Supernova coax i MTS (VDSL). Komšija koji je inženjer telekomunikacija predložio je šta može da se uradi i on se trudio jedno vreme pre nego što sam se i ja priključio, do sada bez uspeha. Nedavno smo opet poslali mail na [email protected] sa opisom i objašnjenjem da je optika već dovedena u zgradu i ima sledeće:

U ovom objektu se nalazi MSAN, odnosno IPAN u samoj zgradi, koji za transport koristi optički kabl sa 12 ili 24 optička vlakna, koji je doveden od ATC-a do samog MSAN-a u zgradi. Pošto već imate postojeći optički kabl koji koristi jedan optički vod za transport mreže MSAN-a, dok je drugi rezervisan, ostaje slobodnih 10 optičkih vlakana koja mogu da se iskoriste za FTTH.

Savet: Da li mislite da uopšte ima šanse da se optika razvuče po zgradi i da li je mail koje smo poslali jedno od mogućih rešenja, ili šta bismo još mogli da uradimo da dobijemo konkretan odgovor zašto optika ne dolazi ili kada bi mogla biti instalirana? Da li bi organizacije kao što su RATEL, Efektiva ili neka druga "pritisnule" MTS da to uradi (cisto sumnjam al ko zna)? Do sada nas nijedan operater nije kontaktirao u vezi sa optikom, tj. nisu pokušali da uđu u zgradu, pa da tražimo 50% potpisa stanara itd.

Zgrada je završena 2016. godine i tada generalno nije bilo optike, bio je Kopernikus coax dok ga MTS nije kupio.

Da li se neko isto cimao i doveo optiku u zgradu pa da podeli iskustva ako je uspeo :)

Poz,

Komisija i ja se trudimo da pokušamo da uvedemo optiku (MTS) u zgradu u kojoj trenutno imamo Supernova coax i MTS (VDSL). Komšija koji je inženjer telekomunikacija predložio je šta može da se uradi i on se trudio jedno vreme pre nego što sam se i ja priključio, do sada bez uspeha. Nedavno smo opet poslali mail na [email protected] sa opisom i objašnjenjem da je optika već dovedena u zgradu i ima sledeće:

U ovom objektu se nalazi MSAN, odnosno IPAN u samoj zgradi, koji za transport koristi optički kabl sa 12 ili 24 optička vlakna, koji je doveden od ATC-a do samog MSAN-a u zgradi. Pošto već imate postojeći optički kabl koji koristi jedan optički vod za transport mreže MSAN-a, dok je drugi rezervisan, ostaje slobodnih 10 optičkih vlakana koja mogu da se iskoriste za FTTH.

Savet: Da li mislite da uopšte ima šanse da se optika razvuče po zgradi i da li je mail koje smo poslali jedno od mogućih rešenja, ili šta bismo još mogli da uradimo da dobijemo konkretan odgovor zašto optika ne dolazi ili kada bi mogla biti instalirana? Da li bi organizacije kao što su RATEL, Efektiva ili neka druga "pritisnule" MTS da to uradi (cisto sumnjam al ko zna)? Do sada nas nijedan operater nije kontaktirao u vezi sa optikom, tj. nisu pokušali da uđu u zgradu, pa da tražimo 50% potpisa stanara itd.

Zgrada je završena 2016. godine i tada generalno nije bilo optike, bio je Kopernikus coax dok ga MTS nije kupio.

Da li se neko isto cimao i doveo optiku u zgradu pa da podeli iskustva ako je uspeo :)
U celoj toj prici je problem Supernova coax (Kopernikus). Imam slican problem. Ja sam na coax Supernova. Mnogo puta pitao hoce li u mojoj ulici proci optika MTS, ili bar Supernova optika. Dobijao sam negativan odgovor. A u susednoj ulici u jos neuseljenim zgradama je Supernova optika. Kao da nemaju jos uvek interesovanja da prosire mrezu. Meni coax radi bez problema pa sam odustao. Ali ti svakako budi uporan mozda ces uspeti.

Poz,

Vidim od 2012 si na forumu znaci nisi dete i sam znas da stvari ne fukcionisu tako da pises mail na info@ bilo sta taj sistem ne radi ni u uredjenijim zemljama od nase bilo bi lepo da to moze tako ali efikasno resavanja tog problema to ne ide tako. Ja u firmi gde radim i gde mi je dodeljen TAM za nas cesto moram da ga vucem za rukav oko neki stvari a plcamo 500/500 internt 60k rsd recimo ako ne i 75k. Moras zaobici zvanican kanal i ici drugom linijom mozda ti se i odavde javi neko jer mislim da zaposlenih ljudi iz MTS ovde u temi. I mislim da nije sva optika telekomoa jel recimo ja ovih dana prebacujem sa MTS na yettel otiku a obe firme koiste instu infrastukutru pa tako mozda da vidis sa yettelom da mogu oni nesto da urade.

U celoj toj prici je problem Supernova coax (Kopernikus). Imam slican problem. Ja sam na coax Supernova. Mnogo puta pitao hoce li u mojoj ulici proci optika MTS, ili bar Supernova optika. Dobijao sam negativan odgovor. A u susednoj ulici u jos neuseljenim zgradama je Supernova optika. Kao da nemaju jos uvek interesovanja da prosire mrezu. Meni coax radi bez problema pa sam odustao. Ali ti svakako budi uporan mozda ces uspeti.
Hvala na odgovoru. Kod mene je malo drugacija situacija, ja od skoro imam problema sa netom, pingom, brzina, nestabilan je. To je jedan od razloga zasto sam potegao tu pricu za optiku. Videcemo :)
Vidim od 2012 si na forumu znaci nisi dete i sam znas da stvari ne fukcionisu tako da pises mail na info@ bilo sta taj sistem ne radi ni u uredjenijim zemljama od nase bilo bi lepo da to moze tako ali efikasno resavanja tog problema to ne ide tako. Ja u firmi gde radim i gde mi je dodeljen TAM za nas cesto moram da ga vucem za rukav oko neki stvari a plcamo 500/500 internt 60k rsd recimo ako ne i 75k. Moras zaobici zvanican kanal i ici drugom linijom mozda ti se i odavde javi neko jer mislim da zaposlenih ljudi iz MTS ovde u temi. I mislim da nije sva optika telekomoa jel recimo ja ovih dana prebacujem sa MTS na yettel otiku a obe firme koiste instu infrastukutru pa tako mozda da vidis sa yettelom da mogu oni nesto da urade.
Znam da ne ide to tako preko kod nas ali reko da pokusam i to . Zato sam ovde i pitao u nadi da ce se neko mozda javiti i da je imao slicnog iskustva. Mi smo imali dva provajdera Kopernikus koji je razvlacio coax po celom mestu i mts koji je razvlacio optiku i koja postoji po novijim zgradama i nekim ulicama tako da mislim da je infrastruktura mts-a.

Kada kazes da cimam Yettel, posto sam napomenuo da optika nije ni razvucena po spratovima da li bi oni to uradili ili ne?

Poslednja izmena:
Ajde pitacu tog decka koji je mene zvao i preko koga sam ja dogovorio prelaazak na yettel dal on moze da da neki kontakt.

Pozdrav, danas me je zvao upravnik zgrade i rekao da skupljamo potpise za uvođnje optike i da smo blizu 50%.
Ako bi se danas recimo skupili potpisi, jel praksa da odmah počne uvođenje optike u zgradu? Inače cela ulica ima optiku sem moje zgrade, prošli put su stanari odbili uvođenje optike ne znam zbog čega.

2026.g

Pozdrav, danas me je zvao upravnik zgrade i rekao da skupljamo potpise za uvođnje optike i da smo blizu 50%.
Ako bi se danas recimo skupili potpisi, jel praksa da odmah počne uvođenje optike u zgradu? Inače cela ulica ima optiku sem moje zgrade, prošli put su stanari odbili uvođenje optike ne znam zbog čega.
Dobro si i sada skupio ja znam gomilu ljudi koji su programeri, tam leadovi koji kuci nemaju net a danas vise niko ne gleda TV sve rade preko moba ili hotspotuju, to su tech ljudi za mislis sta se tek de sava kod non tech ljudi

Da li je neko uspeo da podesi FTP preko USB-a na MTS ruteru HG8145X6-6Te? Ruter uredno vidi kada se nakači USB uređaj ali mu je nemoguće prići, čak ni telnet ne prolazi ka adresi rutera i portu. Pa me interesuje da li je ovo u opšte omogućeno ili su zabranili?

Nije mi najjasnija terminologija pa ne znam šta Vam je uvedeno u zgradu.
Mogu da ti kažem za moju zgradu, gde smo imali napismeno da postoje ovlašćena lica koja mogu da odobre neke stvari, da ne objašnjavam zašto :) Zakon se menjao, nisam nešto pratio.
Da bi ušla optika u zgradu mora ovlašćeno lice od strane stanara da odobri to uvođenje, potpiše se sa operaterom... Onda ide montaža i povezivanje glavnog optičkog ormana u podrumu. Obično se tada i radi vertikala sa optičkim kutijama po spratovima. Sve kutije su jasno MTS obeležene. Vertikalna metalna lajsna je takođe MTS obeležena, takođe i za SBB i koaksijalce (vidi se istorija zgrade i usluga).
Kod nas je bio problem što su tada radili celo naselje i trajalo je nekih šest meseci od završetka instalacije do puštanja optike. Tako da ako postoji funkcionalna optika u susednom ulazu ili komšiluku, onda verovatno nemate problema, instalacija i ostalo se brzo uradi. Ako ne postoji, onda im ulazite u neki njihov plan i tu ste dobili odgovor oko veza i vezica :)
Inače imamo sada MTS optiku, Yettel optiku koja je krenula nekoliko meseci nakon MTS optike, SBB optiku i koaksijalnu Supernovu. Da li je još neko ko ide preko MTS instalacije dobio pristup, ne znam.
Ni angažovanje ne pomaže mnogo, bar znam na ličnom primeru. Bili smo osuđeni na koaksijalnu kablovsku i vdsl, i u nekom periodu od pola godinu su odjednom svi naleteli u ovom pravcu. Samo smo potpisivali i puštali da uvedu, dobro je imati rezerve. Dok smo jurili veze i vezice uglavnom je bilo da nema dovoljno zainteresovanih, nije planirano trenutno u tom pravcu... Tako da nema tu nekih garancija. Ako imate optički orman u podrumu i aktivnu optiku u komšiluku na toj liniji, onda verovatno ne bi trebalo da bude problema. Morate malo i da se strpite, nisu baš ekspresni sa rešavanjem tih pitanja.

Nije mi najjasnija terminologija pa ne znam šta Vam je uvedeno u zgradu.
Mogu da ti kažem za moju zgradu, gde smo imali napismeno da postoje ovlašćena lica koja mogu da odobre neke stvari, da ne objašnjavam zašto :) Zakon se menjao, nisam nešto pratio.
Da bi ušla optika u zgradu mora ovlašćeno lice od strane stanara da odobri to uvođenje, potpiše se sa operaterom... Onda ide montaža i povezivanje glavnog optičkog ormana u podrumu. Obično se tada i radi vertikala sa optičkim kutijama po spratovima. Sve kutije su jasno MTS obeležene. Vertikalna metalna lajsna je takođe MTS obeležena, takođe i za SBB i koaksijalce (vidi se istorija zgrade i usluga).
Kod nas je bio problem što su tada radili celo naselje i trajalo je nekih šest meseci od završetka instalacije do puštanja optike. Tako da ako postoji funkcionalna optika u susednom ulazu ili komšiluku, onda verovatno nemate problema, instalacija i ostalo se brzo uradi. Ako ne postoji, onda im ulazite u neki njihov plan i tu ste dobili odgovor oko veza i vezica :)
Inače imamo sada MTS optiku, Yettel optiku koja je krenula nekoliko meseci nakon MTS optike, SBB optiku i koaksijalnu Supernovu. Da li je još neko ko ide preko MTS instalacije dobio pristup, ne znam.
Ni angažovanje ne pomaže mnogo, bar znam na ličnom primeru. Bili smo osuđeni na koaksijalnu kablovsku i vdsl, i u nekom periodu od pola godinu su odjednom svi naleteli u ovom pravcu. Samo smo potpisivali i puštali da uvedu, dobro je imati rezerve. Dok smo jurili veze i vezice uglavnom je bilo da nema dovoljno zainteresovanih, nije planirano trenutno u tom pravcu... Tako da nema tu nekih garancija. Ako imate optički orman u podrumu i aktivnu optiku u komšiluku na toj liniji, onda verovatno ne bi trebalo da bude problema. Morate malo i da se strpite, nisu baš ekspresni sa rešavanjem tih pitanja.
Prosto receno mi imamo optiku dovucenu u zgradu ali imamo samo ADSL/VSDL. Pokusavamo da nekako dodjemo do njih jer postoji dovoljno slobodnih optickih vlakana za implementaciju FTTH, ali Telekom iz nekog razloga jos nije uradio, ne znamo ni da li planira jer nemamo ni pozitivan ni negativan odgovor od njih.

Lako cemo mi za potpise i ostalo ako uopste hoce da iskoriste to sto vec postoji za FTTH.

Same radove narucuje mts, izvodjac glavni je Huawei barem kod mene bio, postoji i mnogo podizvodjača kasnije koji optičko vlakno dovlače u stan.

Ali glavni je Huawei bez njih ništa, ja sam njih čekao nekih 9 meseci da dodju i puste signal, optika znači kablovi davno provučeni. Znači dok Huawei Srbija ne pusti sve, džabe ovim podizvodjačima sve... To su neki testovi, to su neke priče sa njihove strane, da te glava zaboli. :ROFLMAO:

Kod sestre sam video taj sistem u gradnji (otprilike ista godina). Ali kod nje je provučeno odmah i po stanovima prilikom izgradnje, izvođač je taj deo ugovarao sa MTS-om.
Tako da su imali gotovu i dostupnu optiku nakon useljavanja, pa ko šta hoće. Ono što je bitno, je da optika već bila planski puštena na toj strani ulice, dok na drugoj nije npr. Tako da ne znam, zato sam i pitao da li postoji u ulazu pored npr. Ništa nama tada nije vredeo taj kabl i razvučena instalacija kada u naselju nisu pustili sledečih pola godine sigurno, ako ne i više.
I danas mogu da se setim da je zakačio šta treba u podrumu na orman i javio da probaju a ono sve zasvetlelo. Još mi kaže nemoj da se nadaš da će brzo, ovo je samo probno a nisu ni počeli da kopaju po naselju :) Tako da to što vidite sopstvenim očima ne mora ništa da znači :)
Ako nema u tom delu onda teško će neko da Vam kaže u kojim ste planovima. Pišite i budite dosadni, ništa Vas ne košta.

Pozdrav društvo. Od pre par dana ponovo na optici. Došao majstor, povezao sve, reko' extender ću ja, mislim se nisam glup, ali izgleda da jesam 😁

Dakle matični ruter je Nokia G-2425G-B. Ruter koji sam dobio kao extender je Netis WF2780.

Kad pokušavam da povežem Netis na Nokiu neće. Na SBB ruter ga povežem bez problema, out of the box što se kaže i sve šljaka. Nikakva podešavanja, ništa.

Ono što sam ptimetio je da je IP adresa SBB ruter 192.168.0.1 a mts-ove Nokie 192.168.1.1. kao i na Netisu. Probao dam da promenim IP adresu na Netisu, ali ili ja to ne umem da radim ili nešto propuštam? 😬

Pa ne mogu oba uredjaja da imaju adresu 192.168.1.1.
Ne znam u kom rezimu ti radi Netis, ako imas takvo podesavanje. Ne bi trebalo da je u router modu jer ti ne treba dupli DHCP (dodeljivanje adresa klijentima). Obicno se koristi repeater ili access point mode u zavisnosti da li zelis da prosiris ili napravis novu wifi mrezu.
Da li ostaje mts wifi ili sve prebacujes na netis?

Poz,

Isti slučaj i kod mene. Čak smo i skupili potpise od svih stanara ali jednostavno kažu "imate Supernovu i šta će vam mts, isto je to."

У Каћу пролази оптика, бандере бетонске се постављају где треба, каблови се развлаче. До лета као требало би да заврше.
Биће МТС и Јетел, тако рекоше радници.

Pa ne mogu oba uredjaja da imaju adresu 192.168.1.1.
Ne znam u kom rezimu ti radi Netis, ako imas takvo podesavanje. Ne bi trebalo da je u router modu jer ti ne treba dupli DHCP (dodeljivanje adresa klijentima). Obicno se koristi repeater ili access point mode u zavisnosti da li zelis da prosiris ili napravis novu wifi mrezu.
Da li ostaje mts wifi ili sve prebacujes na netis?
Promenio sam IP na netisu na 192.168.2.1.

Ne vidim nigde opciju za promenu režima rada, ali opet kažem kad ga povežem na SBB ruter sve radi Top.

Ostaje aktivan i Nokia ruter od MTS-a, netis hoću na stavim na letnjikovac u dvorištu 😁

У Каћу пролази оптика, бандере бетонске се постављају где треба, каблови се развлаче. До лета као требало би да заврше.
Биће МТС и Јетел, тако рекоше радници.
ko to finansira? mts ili mesna zajednica?

Искрено, немам појма. Претпостављам МТС.
Само коначно да је стигла оптика.

@Xavi Da li je sigurno MTS optika? U NS, na Salajci, su pre 4 godine postavljali bandere ali za Supernova optiku. Navodno, bilo je tako podeljeno, MTS ide podzemno za zgrade a Supernova nadzemno, preko bandera, za kuće.

Pitao ih i tako mi rekli. Optika MTS i Jetel. Ali moguce da si u pravu da je i Supernova, jer je to njima sve MTS.

Nazad
Vrh Dno