Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Imam optički mts box, sa ruterom Huawai hg8245w5-6t. Od njega idu tri izlaza za IPtv a jedan LAN izlaz za NET. Na NET izlaz bih stavio switch-er za jos dva rutera na svaki sprat po jedan. Ali kad stavim switch koji imam nemam nikakav prenos interneta. Čak kad iz rutera ide na switch pa u desktop nema neta. Da li mts ruter treba nešto da se namesti ili switch ne odgovara. Ako ne odgovara kako da znam koji da kupim?
Switch je

TELSEY FS105 Switch​

5Port Ethernet Switch Metal
• 5*10/100M RJ-45 port
• 10/100M auto-negotiation, maximum speed up to 20/200M (full-duplex)
• Supports IEEE 802.3x full-duplex flow control and back pressure half-duplex flow control
• Supports MAC self-learning
• Dynamic LED indicators
• Steel mini construction case
Extensive front-panel diagnostic LEDs

Imam optički mts box, sa ruterom Huawai hg8245w5-6t. Od njega idu tri izlaza za IPtv a jedan LAN izlaz za NET. Na NET izlaz bih stavio switch-er za jos dva rutera na svaki sprat po jedan. Ali kad stavim switch koji imam nemam nikakav prenos interneta. Čak kad iz rutera ide na switch pa u desktop nema neta. Da li mts ruter treba nešto da se namesti ili switch ne odgovara. Ako ne odgovara kako da znam koji da kupim?
Switch je

TELSEY FS105 Switch​

5Port Ethernet Switch Metal
• 5*10/100M RJ-45 port
• 10/100M auto-negotiation, maximum speed up to 20/200M (full-duplex)
• Supports IEEE 802.3x full-duplex flow control and back pressure half-duplex flow control
• Supports MAC self-learning
• Dynamic LED indicators
• Steel mini construction case
Extensive front-panel diagnostic LEDs
Ja bi kupio drugi switch barem da Bude 1Gbps

Боље стави један порт са мтс рутера за иптв и тај 100М свич а три порта за нет, имаћеш 1гбит везу.

Naravno. Probaš provereno ispravan kabl, zameniš switch provereno ispravnim, pa ako i dalje ne radi, definitivno je kartica :)

Prvo valjda ideš direktno iz rutera (port 1 ili 4 ako nisi nešto menjao) u desktop. Ako ima neta, onda je switch neispravan.
Ako nemaš net, onda kao sledeće proveravaš kabl. Dobio si sigurno neki u kutiji od mts-a. Malo fizikališi sa desktopom ako je kratak kabl. Ako imaš laptop sa mrežnim još bolje i lakše. Ili pozovi nekog ko ima i radi mu sigurno na kafu/pivo i probajte. Ako je kabl, mogu da budu žabice ili prekid. Bilo koji servis to proveri ili sredi. Takođe i napravi drugi kabl ako ti nije opcija kupovina drugog u prodavnici.
Ako nije ništa do toga, onda ili ne radi mrežna ili nešto nije u redu sa drajverima. Sada nemam pojma kako je kod tebe, ranije su mrežne imale lampice, sija ovako ili onako...
Ako ništa od ovoga ne znaš, najbolje zovi nekog i uči dok namešta. Nismo ni mi rođeni naučeni :)

Da li zna neko sta se desava sa fiksnim telefonom(tj. linijom) kada se predje npr. na SBB? Kako se koristi? Jer sada veza ide preko ONTa, a on se vracu u slucaju raskida.
Da li se uopste gubi broj, kako to ide sada i ako se gubi sta se desava prilikom novog potpisivanja ugovora sa telekomom, dobija se originalni ili potpuno novi?

Ne mozes da predjes dok si pod ugovornom obavezom i dok ne izmiris sve obaveze prema operateru. Tako da prebacivanje fiksnog koji je vezan za box paket npr, ne moze da se prebaci.
Cini mi se da telekom nema opciju interneta bez telefona, od box2 pa na dalje, fiksni je obavezan.

@MIB kada raskidaš box bitno je da napomeneš da se fiksni broj oslobodi za prenos nakon gašenja internet i tv usluge u okviru boxa.
Nakon toga u SBB-u navedeš taj fiksni broj za prenos i on se onda vezuje na sbb modem nakon realizacije prenosa.

A kako se uradi ako posle prestanka UO box paketa na optičkom , želiš da zadržiš fiksni iz bilo kog razloga .
Šta im se onda vraća

onda se vraća samo STB, a ONT ostaje na lokaciji kod korisnika.

Telekom ima 3 pristupne tehnologije pružanja usluge fiksne telefonije:
1) bežično na 450 MHz ( WLL )
2) telefonski kabl ( bakarna parica )
3) optički kabl ( preko ONT )

Pa na to sam mislio, fiksni je vezan za optiku, kako da ga koristim ako moram da vratim sve. Znaci, ont bi ostao, ne bi se linija ponovo prebacivala na bakar?

Naravno ne bi se prebacivala, ostaje ti ont jer ti ide sad opticki tel. kroz ont. Ako zelis fix da zadrzis.

Nokia g-2425g-b ont, jel normalno da se čuje neko zujanje visoke frekvencije kao whining ili je faličan primerak?

Jel mozda neko ima broj nekog agenta iz prodaje ,trebalo bi mi par informacija u vezi uvodjenja optike ?

je kod mts i dalje public dynamic ip4 ? ili moze da mi se desi da popijem cgnat, pre 2 godine sam bio i nisam bio pod cgnatom

hvala na brozom odgovoru, izgleda da cu se vratiti na mts :)

onda se vraća samo STB, a ONT ostaje na lokaciji kod korisnika.

Telekom ima 3 pristupne tehnologije pružanja usluge fiksne telefonije:
1) bežično na 450 MHz ( WLL )
2) telefonski kabl ( bakarna parica )
3) optički kabl ( preko ONT )
Imaju i preko koaksijalnog kabla (Supernova) i VoIP preko xDSL (dodatne linije za korisnike BOX paketa)

Ko to sad kopa po Beogradu ? Čuh na vestima da zatvaraju gomolu ulica za neko vreme za kablove ?

A0 je najavio da ce da krene da postavlja optiku, mozda oni.

Koji je naslednik Huawei HG8245Q2 da nije Huawei HG8245W5-6T mozda?
Posto ima na KP jeftinih da se kupe ako je bolji.
Mada ja bridgujem pa je realno i nebitno ali eto kao novije bolje :)

Nazad
Vrh Dno