Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Pozdrav svima, imam pitanje vezano za MTS optiku.. Potpisao sam novi ugovor za box 4 i uzeo najjači paket. Prethodna brzina mi je bila 600/300, sad bi trebala biti 1000/500 međutim brzina je ostala zakucana na prethodnim podešavanjima. Nazvao sam podršku i nakon (vrlo neprijatnog) razgovora sa likom koji me je ubeđivao da ja to ne znam izmeriti jer moram imati "UKLA APLIKACIJU" itd. rekao mi je da on vidi da ja imam 1000/500 i da je nemoguće da ja to nemam kod sebe i da probam da upalim i ugasim ruter (logično).
Elem, ne znam da li mogu u podešavanjima rutera nešto da promenim ja sam i gde da vidim u admin meniju na koliko sam zapravo povezan (ako mogu da vidim to uopšte). Ruter je Nokia. Generalno sve radi odlično oduvek i stvarno nisam imao problema ali me nervira da plaćam nešto što nemam.
Fala unapred
nije ti se updateovao profil sa njihove strane kada si promenio paket ako i dalje imas tacno 550/270 preko kabla, ili to ili imas negde speedlimiter na svom kompjuteru ili ruteru ciju vrednost nisi promenio (nokia to nema)
cak i na wifi5 bi imao preko 270 upload da ti se promenio paket
i meni se to desilo jednom i trajalo 2 nedelje tamo vamo email i telefon support dok nisu nasli lika koji to stvarno moze da proveri/promeni sa njihove strane.

Kome smeta veličina MTSovih HG, može da kupi HG8310M. Ja sam uzeo sa aliexpressa za 15ak dolara. Samo pazite da bude sa zelenim konektorom, a ne plavim.

Kome smeta veličina MTSovih HG, može da kupi HG8310M. Ja sam uzeo sa aliexpressa za 15ak dolara. Samo pazite da bude sa zelenim konektorom, a ne plavim.
Jel dovoljno da raskacimo stari i povežemo novi? Hoće povući sva podešavanja? Onda na njega mora redovan ruter da baca signal?

Jel dovoljno da raskacimo stari i povežemo novi? Hoće povući sva podešavanja? Onda na njega mora redovan ruter da baca signal?
Potrebno je izvući PPP podatke sa mtsovog. Verovatno bi ih dali i u call centru. Zapravo, ko je bridžovao, svakako već ima podatke.
Osim toga da, na njega ide bilo koji ruter.

Može li neko uputstvo? Kada izvučeš PPP podatke ubace se u njega, i opet u bridge?

I je li to ovaj model? Vidim da ima XPON, GPON i EPON, ali ovaj nalazim na više mesta i da ima da se poruči 1kom uz free shipping.

1735545680473.png

XPON APC ili GPON APC su tacne verzije
Samo napomena da na taj nacin gubite IPTV i VOIP ako imate to u paketu i koristite, takodje ovo radi samo ako je vas originalni MTS ruter Huawei marke.
I osim kupovine, treba se u njega ubaciti serijski broj MTS-ovog preko njegovog admin interfejsa (znaci morate imati validan superadmin user/pass).
Posle toga samo config vaseg rutera da radi pppoe na wan portu sa izvadjenim pppoe user pass (call centar/mts NE DAJE pppoe podatke za dinamicke IP naloge jer ih i ne znaju)

Poslednja izmena:
Daju rutere koji se njima isplate i još dobiju debeli diskont na količinu.

Samo napomena da na taj nacin gubite IPTV i VOIP ako imate to u paketu i koristite, takodje ovo radi samo ako je vas originalni MTS ruter Huawei marke.
I osim kupovine, treba se u njega ubaciti serijski broj MTS-ovog preko njegovog admin interfejsa (znaci morate imati validan superadmin user/pass).
Posle toga samo config vaseg rutera da radi pppoe na wan portu sa izvadjenim pppoe user pass (call centar/mts NE DAJE pppoe podatke za dinamicke IP naloge jer ih i ne znaju)
Da li je ovaj model gore koji sam postavio ok? Ne treba mi ni voip ni iptv, samo da može lepo da se spakuje. Ako jeste, da poručujem, pa kad stigne da vidim kako da ga koristim, nije 100 dukata.

EDIT: malopre pogledah revers kod yunet-a, oni su mi dali 8010H, da li to nešto znači za ovu priču?

^ Zato što su svi ruteri od bilo kog provajdera đubre
Bez obzira na to što rade svoj posao godinama...
Generalno je mali broj korisnika kojima treba naprednija uskuga, a nisu baš jeftine dobre sprave.
Da ne pominjem znanje i umeće korisnika. Glupi ekstender sa nacrtanim uputstvom ne zna gomila ljudi da poveže.
Mike, u tome je cela poenta, treba sklopiti dobar ugovor. Kada praviš investiciju sigurno ideš na tu opciju. Bar nisam primetio da se neko žali na uslugu optičkog neta osim ovih novih paketa i nove opreme koja treba da podrži iste. A dobijaju ih koliko vidim.

@nesa69
Rade posao ali loše. Nisam ja rekao da provajder treba da nam obezbedi napredne rutere. Ja zastupam stav da svako treba sebi da kupi bolji ruter/ap osim ako živi u garsonjeri od 20-30 kvadrata i ne treba mu ništa od naprednih funkcija.
Ne možeš očekivati od provajdera da ti obezbedi wifi6 ili vpn server/klijent itd.

Sve se slazem samo bi mogli manji da budu, ko ima garsonjeru zauzme mu pola stan :ROFLMAO: :ROFLMAO: a
A jel ima nesto tako sa IPTV i VOIP funkcijom?

EDIT
Nadjoh ovaj dimenzije super 17CM*14CM*2.5CM WIFI Router HG8546M Gpon Xpon 1GE+3FE+1Tel+USB+2.4G Wifi English Firmware Modem Router Onu Ont.

Poslednja izmena:
Sve se slazem samo bi mogli manji da budu, ko ima garsonjeru zauzme mu pola stan :ROFLMAO: :ROFLMAO: a

A jel ima nesto tako sa IPTV i VOIP funkcijom?

EDIT
Nadjoh ovaj dimenzije super 17CM*14CM*2.5CM WIFI Router HG8546M Gpon Xpon 1GE+3FE+1Tel+USB+2.4G Wifi English Firmware Modem Router Onu Ont.
Pa to ti na kraju isto što i telekomov ruter, što bi onda menjao.
Jedno je ako hoćeš da uzmeš manju kutijicu pa da je uštekaš, ali ovo mi baš nema smisla.

Meni baš to i treba, da mogu u ormarić da spakujem sve bez egzibicija sa kablovima i čudima, pošto sam na Q2 morao da odsečem deo kućišta da bih smestio. Ako nije velika razlika u veličini, uzeo bih ove što daju i iptv i voip, pa da zaboravim konačno na tu opremu. Sad kad mi treba nešto da promenim, naježim se od pomisli da otvaram taj ormarić.

Pa to ti na kraju isto što i telekomov ruter, što bi onda menjao.
Jedno je ako hoćeš da uzmeš manju kutijicu pa da je uštekaš, ali ovo mi baš nema smisla.
Upravo to, za HG8245Q2 i ROG Rapture GT-AX6000 treba zasebna soba :)
Samo neko da mi potvrdi da mogu da zamenim sa HG8546M i da je 100% kompatibilan.
Podatke sam davno izvukao i imam admin PW, jedino to kloniranje serijskog broja neznam koliko je "komplikovano".

Ne mogu da potvrdim za taj drugi jer ga ne koristim.
Serijski je vec napisan na mts uredjaju i samo se prepise, a ima i sekcija u podesavanjima gde pise pa moze copy paste.
Kod mene ova opcija nije bila dostupna na admin/admin vec na telekomadmin/admintelekom, ali se lako dolazi do nje. 3 minuta posla kada je sve kako treba.

@nesa69
Rade posao ali loše. Nisam ja rekao da provajder treba da nam obezbedi napredne rutere. Ja zastupam stav da svako treba sebi da kupi bolji ruter/ap osim ako živi u garsonjeri od 20-30 kvadrata i ne treba mu ništa od naprednih funkcija.
Ne možeš očekivati od provajdera da ti obezbedi wifi6 ili vpn server/klijent itd.
Pa imam nešto malo preko sto kvadrata pa se ne žalim. Lošiji Wifi nego na starom VDSL ZTE (primeti se kada je gužva ali daleko od toga da nije moglo da se koristi). Posle upario sa kockicom ekstenderom kupljenom za dinar i bolje je nego što je bilo sa ZTE.
Prilično puna kuća, omladina luda i otkada sam krknuo mrežni port na laptopu, ne koristi se više nijedan kabl za net. Sve preko Wifi i svima lepo radi.
U osnovnim podešavanjima (onaj telekom/telekom meni) imaš podešavanje snage za WiFi. Ako je to neko spustio onda neće ni garsonjeru da pokrije.

Ne razumem ovo za WiFi6. Koliko sam shvatio rade zamenu modema onima koji su kupili 1000/500 paket. Danas je Wifi povezivanje standard više nego druge opcije i mora da bude u deklarisanoj brzini paketa. Ako sam pogrešno pročitao za to ovde na forumu, onda se unapred izvinjavam.

Meni baš to i treba, da mogu u ormarić da spakujem sve bez egzibicija sa kablovima i čudima, pošto sam na Q2 morao da odsečem deo kućišta da bih smestio. Ako nije velika razlika u veličini, uzeo bih ove što daju i iptv i voip, pa da zaboravim konačno na tu opremu. Sad kad mi treba nešto da promenim, naježim se od pomisli da otvaram taj ormarić.
ovaj HG8546M je downgrade u odnosu na ovaj sto mts daje... i morao bi rucno da namestis wan configuration za iptv/multicast i sip parametre za voip... ne bih ti to preporucio
ovi sto nisu "router" nego samo "ONT" sa jednim ethernet portom po defaultu samo dobijaju internet na tom portu ne moze vise servisa na jednom umesto ako ih nekako ne prebacis u L3/VEIP mod funkcionisanja i opet rucno namestis sav wan configuration

Ne razumem ovo za WiFi6. Koliko sam shvatio rade zamenu modema onima koji su kupili 1000/500 paket. Danas je Wifi povezivanje standard više nego druge opcije i mora da bude u deklarisanoj brzini paketa. Ako sam pogrešno pročitao za to ovde na forumu, onda se unapred izvinjavam.
HG8245W5-6T je i dalje wifi5 (802.11ac samo na 5GHz, i dalje 802.11n na 2.4ghz) tehnologija, da li su krenuli da daju neki noviji za 1000/500 korisnike ?

@nesa69
Wifi ne mora da bude u deklarisanoj brzini paketa i nijedan provajder ti to neće garantovati. Ni Ratel to ne priznaje.
Priznaju se brzine ISKLJUČIVO preko kabla i u slučaju spora one su dokaz.
Glupo je pouzdati se u wifi signal uređaja koji obezbeđuje provajder. Bar to je danas jeftino i za ispod 100 evra možeš da imaš uređaj koji je neuporediv sa provajderovim. Glupo je za te pare i raspravljati o tome

Mislim da su trebali da mu isporuče novi modem sa potpisivanjem tog paketa. Ako je u pitanju Nokia kao kod mene, od pre par godina, ona nema WiFI6.
Zašto bi kupovao posebno Wifi 6 podržan modem kada mu sleduje uz paket.
Ne treba da mu isporuce, sto bi? Njemu na kablu izvlaci 1000/500 koliki mu je paket zasto bi morali da mu daju drugi ruter kad ovaj radi?
BTW i ja imam zlatni box i meni treba wifi6 i trazio sam ga i kao nema na stanju dace mi kad stigu naravno da je laz i da ga imaju ali nece da daju zato sto mi ovaj na kablu izvlaci full brzinu koju sam potpisao i koju nude u mom paketu, za wifi nema garancije iako bi wifi6 meni izvukao svih 1000 u daunu oni kazu jel vam na kablu izvlaci 1000, izvlaci, caoooo.
Mada meni kao rekose dace ali ih nemaju cisto da bih iskulirao ali sjebacu im posle praznika ovaj pa ce morati da daju drugi tj taj novi.
Pa imam nešto malo preko sto kvadrata pa se ne žalim. Lošiji Wifi nego na starom VDSL ZTE (primeti se kada je gužva ali daleko od toga da nije moglo da se koristi). Posle upario sa kockicom ekstenderom kupljenom za dinar i bolje je nego što je bilo sa ZTE.
Prilično puna kuća, omladina luda i otkada sam krknuo mrežni port na laptopu, ne koristi se više nijedan kabl za net. Sve preko Wifi i svima lepo radi.
U osnovnim podešavanjima (onaj telekom/telekom meni) imaš podešavanje snage za WiFi. Ako je to neko spustio onda neće ni garsonjeru da pokrije.

Ne rade zamenu, napisao sam vec, da rade bilo bi super.
Zama se radi jedino kad crkne stari ruter/ont/modem sta god, osim preko veze tada moze sve.

Poslednja izmena:
Isteklo vreme za edit:

Zama se radi jedino kad crkne stari ruter/ont/modem sta god, osim preko veze tada moze sve.
Jeste da imaju nove sa wifi6 ali ko ima stare a rade ne menjaju.
Jedino onaj koji je nov korisnik i uzima zlatni box njemu daju nama starima jok.
Al ima resenja i za to.

Isteklo vreme za edit:

Jeste da imaju nove sa wifi6 ali ko ima stare a rade ne menjaju.
Jedino onaj koji je nov korisnik i uzima zlatni box njemu daju nama starima jok.
Al ima resenja i za to.
koje je resenje?

HG8245W5-6T je i dalje wifi5 (802.11ac samo na 5GHz, i dalje 802.11n na 2.4ghz) tehnologija, da li su krenuli da daju neki noviji za 1000/500 korisnike ?
Daju Huawei OptiXstar EG8145X6-10. Ja se natezem upravo sa njima za zamenu ali mrka kapa izgleda. Podseticu ih na to u februaru kad istekne UO

Nemam ja nameru da prelazim na te pakete, nešto mi skupo i ovako :)
Jasno je meni da nema garancije za WiFI. Ali realno, da ne poštuješ specifikaciju paketa sa opremom je nepoštovanje korisnika.
Isto kao i za tv i 4k paket. Prodaju ti ga a ne obezbede opremu za gledanje. Ne znam, izbegavam gomilanje nepotrebne opreme i trošenje para.
Treba ih ganjati za ovaj bezobrazluk. Nisam pobornik uništavanja nečije imovine i ne bi voleo da to moram da uradim :)

EDIT: pa i ako ne može 1000 da ostvari na wifi, i 800 je mnogo više od maksimalnih 600. Stvarno su idioti najobičniji :)

EDIT: pa i ako ne može 1000 da ostvari na wifi, i 800 je mnogo više od maksimalnih 600. Stvarno su idioti najobičniji :)
tih 866mbps connection speed za wifi5 je teoretski, realno ne ide preko 500-600, ali opet se vidi po uploadu da li imas 300 ili 500 (evo sad sam izmerio 1000/500 paket na wifi5 telefonu i dobio 500/462, download limitiran wifi-jem, ali upload nije)

ako se dovoljno zalis na brzinu, eventualno posalju lika da ti dodje kod tebe sa svojim laptopom i kablom da izmeri brzinu da bi vas ućutkali, ako i on ne moze da izmeri full onda traze pravi kvar

I mislio sam na 600 maksimalno preko WIFI 5. Na preko 800 bi moralo da bude i sa 15-20% gubitaka sa Wifi 6 u normalnijim situacijama.
Kod mene na 400 zavisi od pozicije, ima zidova, modem skoro na podu u nekom čošku da ne smeta... Zavisi i od uređaja, ali 350 u proseku imam skoro svuda osim u kuhinji koja je skrajnuta malo i ima bar po dva zida do nje. Sa kablom je lako ali odlazi u istoriju...

Nisam na optici imao problema sa njima. Bilo je možda par puta na VDSL. U jednom slučaju je samo bilo da sedne. čuti i sluša da se ne diže bespotrebno nervoza :) Okrenuo kolegu na podešavanjima u centrali, čovek vratio setovanje kako treba i doviđenja.

Ne želim da se stavljam na mesto drugih ali u zadnje vreme im tražim napismeno, na mail, odgovor na bilo koji zahtev. Da mi nude taj paket, tražio bi WIFI 6 modem kao uslov za potpisivanje. Vremenom postaneš iskusniji :) Bukvalno nemam više nijedan uređaj sa kablom osim njihovih STB uređaja.

Inače sve najbolje, bar nove uređaje, želim svima... :)

@nesa69 ja imam potpuno drugačiji pristup. Još pre 10 godina sam počeo da kako sređujem neku sobu - ukopam bužir crevo u zid i stavim 4M modularne utičnice u svaku prostoriju (jedino u dnevnoj sobi imam 7m) i potpuno fleksibilno. Ako imam struju u svakoj sobi, mogu i mrežu / coax (u budućnosti i optiku). Sve završava u jednom ormaru i mogu šta hoću da povežem.

Pošto živim u kući imam 2 AP-a na plafonu (lokacija AP-a na plafonu je neverovatno dobra) do većine lokacija na istom spratu postoji najviše 1 zid kao prepreka, pa je tipičan signal u bilo kojoj sobi (signal dolazi iz hodnika) ovakav:

Screenshot_20250101-153444_WiFiman.png

Time što su mi svi desktop računari, svi TV uređaji i svi STB-ovi na kablu, to znači da mi ke wifi uvek slobodan, a da brzine između desktop računara i NAS uređaja idu izuzetno jednostavno između 1 i 10Gbps.

Ostali AP-ovi na 2.4GHz su oni iz dvorišta, tako da telefoni nikada ne moraju da odu na mobilnu mrežu čak i kad sam napolju u dvorištu. Naravno i oni su povezani kablom na glavnu mrežu.

Brzina interneta na wifi-ju (tipično unutra u bilo kojoj sobi):
10606583384.png

(Trenutno imam 600/300Mbps)

Ja sam 620 najvise izvukao na wifi5 a u globalu do 600 skoro uvek nekad par megabita manje, a zasto bih 400 Mbit-a bacao u vazduh al njih to ne interesuje samo ih kabl interesuje, a svi smo i sve nam je na WiFiju.
Od 4 mobilna, 3 tableta i 2 lap topa, Alexa takodje na wifiju, 2 od tri televizora na wifiju jos nesto imam sigurno sto mi je na wifiju al da ne lupam glavu.
Ali izvuci cu im ja milom ili "silom" taj ont sa wifi6.

Kolika ti je brzina kada meris na pola metra od antene i kada meris sedeci na solji u wc-u?
Da li mislis da ce neko u MTS da se uzbudi zbog brzine koju je neko zamislio da treba da ima preko wifi-ja?
Da li mislis da je signal isti u uslovima kada zivis u zgradi i mozes da detektujes 50 ili 100 razlicitih wifi-jeva ili kada zivis na selu gde samo ti imas wireless u ulici?

Aj vidi dal sam iza zgrade, leba ti.
Zaobidji me ljubi te brat , a srecna ti Nova godina da si mi i u '25 vazda pametan bio🍻🍻🍻

Vrh Dno