Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Jos neko ili samo kod mene optika u prekidu, Stari Grad...

Popravise, sat ipo nije radilo.

Juce sam prijavio za optiku prelazak adsl na optiku
koliko im treba vremena da dodju da instaliraju oni mi rekli da ce me zvati ?

Kako razvlacite kablove po stanu i zgradi?
Ne smetaju vam plasticne kanalice,razvodni ormari,busenje ploce?

Ja sam štemovao zidove (pre renoviranja - gletovanja, krečenja prostorija).

Imam ormar u hodniku na spratu kuće gde je:
  • provajderov ONT (i ZOK)
  • NAS / ruter (pc mašina - 24/7 radi)
  • Switchevi
  • Patch polje za ethernet kablove (14+4 slota zauzeta)
  • Po 2 ethernet kabla do svake sobe (7 soba ukupno).
  • Po 2 koaksijalna kabla do svake sobe (iz istog ormara).

Sve ide prvo na tavan, onda vertikale spuštene do sprata i prizemlja.

U svakoj sobi po 4M modularna utičnica u zidu (2x RJ45 + 2xF konektori).

Posao jeste, ali se isplati, i potpuno prilagodnjivo i fleksibilno. Uvek imam po jedan kabl za mrežu, jedan za IRIS, jedan koaksijalac za Total TV, jedan za DVB (običnu antenu).

U sobi gde imam više uređaja - mrežni switch, sve savršeno radi.

AP-ovi na sred plafona u hodniku na spratu, i na sred plafona u hodniku dole, takođe na 2 lokacije napolju u dvorištu (doduše oni su sa manjim performansama nego ovi u kući), podešen wifi roaming između AP-ova i vozimo tako.

Sve što može, na kabl, telefoni, laptopovi - bežično.

Vec 7 sati ne radi internet nema ni televizije.Tri puta zvao korisnicki servis,kao pokusace daljinski da srede,da bi mi posle treceg zvanja rekli da ce se potruditi da otklone kvar u roku od 24 sata.Daljinski niko nije ni pokusao nesto da uradi,inace na modemu treperi crveno LOS diodica

pa ne mogu oni daljinski ni da pristupe tvom ruteru ako ta lampica treperi jer on uopste nema signala do njih mora neko da izadje na teren da vidi gde je prekid na liniji od centrale do tebe i da sredi

Zna li neko kako da vidim koliko sam GB potreosio u prethodnih par meseci na mesecnom nivou?

Imam ruter Huawei HG8245W5-6T
Supernova
Ne mogu nikako da pristupim podešavanju rutera.
Doduše laptop nije povezan sa ruterom preko lan kabla, već preko WiFi veze.
Mada koliko se sećam, ranije tu nije bilo problema
Pokušao sam i
192.168.1.1
192.168.1.2
192.168.100.1
192.168.100.2
i ne znam koje sve kombinacije.
Ako neko ima rešenje, unapred zahvalan.
Napomena: Nemam mogućnosi da se povežem preko lan kabla, laptop nema izlaz

Otvori command prompt, ukucaj ipconfig i pritisni enter. Naći ćeš default gateway, to je adresa rutera, probaj tako da mu pristupiš.

ovo je MTS tema ne supernova, koja ima skroz drugacije podesavanje svojih rutera (user/pass, dozvoljen nivo pristupa, wan konfiguracije, itd.)

sa tim u vidu, wifi pristup webgui ruteru je kod nekih konfiguracija po defaultu iskljucen:
2023-12-10_21-48-52_tiWurp9Z3.png

tako da ces morati da ubodes kabl u laptop da bi uopste pristupio webgui-u rutera.

Poslednja izmena:
Drago prijatelji imam pitanje.
Hteo sam da uvedem optiku u svojoj kuci u Zemunu(nzm koliko je bitna info ali eto) , medjutim konstantno me mts odbija jer pise da nije moguce na adresi, bilo ako vec ima razvucena optika po ulici.
Posto imam firmu koja je u lokalu koji je ispred kuce, mts me naknadno konkaktirao da mogu na ime firme da mi uvedu optiku , u kuci da ga koristim kao sto sam ovaj bakar do sada koristio samo da ugovor bude vezan za firmu.
Navodno donosi benifite kao brzi net po nizoj ceni i fiksnu ip adresu.
Nemam nikakvog iskustva sa ovim pa me zanima vase misljenje. Ima li nekih skrivenih dodatnih troskova?
Neke dodatne obaveze koje imam kao pravno lice prema njima?
Hvala unapred svima koji imaju bilo kakvu informaciju ili iskustvo koje mogu da podele.

Ja koristim mts GPON kao pravno lice. Konkretno BizBox3 sa 1000/400Mbps i IrisTV max.

Mana jedina mi je što ne ide iris go / smart u paketu.

Sve ostalo mi je apsolutno korektno, imaš uključenu statičku IP adresu i dobijaš PPPoE podatke, a njihov ont/ruter može da bude u režimu rutera ili bridge.

Račune dobijaš preko efakture (ako si u sistemu e faktura).

Ja koristim mts GPON kao pravno lice. Konkretno BizBox3 sa 1000/400Mbps i IrisTV max.

Mana jedina mi je što ne ide iris go / smart u paketu.

Sve ostalo mi je apsolutno korektno, imaš uključenu statičku IP adresu i dobijaš PPPoE podatke, a njihov ont/ruter može da bude u režimu rutera ili bridge.

Račune dobijaš preko efakture (ako si u sistemu e faktura).
Izvini, samo jos jedno pitanje, ako nije problem.
Posto vidim da su paketi neta poprilicno sporiji od onog sto bi fizicko lice dobilo (tipa za 6800 bizbox4 dobijam 250/125 dok fizicka za 5900 dobijaju 400/200)
Da li je moguce da nakon isteka ugovora( koji pretpostavljam traje 2 godine) ja ne obnovim ugovor i da otvorim novi kao fizicko lice i koristim vec postavljenu optiku tako? Posto mi je bitno samo optiku da uveden. Unapred hvala na odgovoru!

Može naravno, može i yettel.

Ja sam gledao samo pakete bez mobilnog, al nema veze.

@Andra25 Jesi li kontaktirao Yettel da ih pitas kao fizicko lice da te prikljuce?

@Andra25 Jesi li kontaktirao Yettel da ih pitas kao fizicko lice da te prikljuce?
Koliko ja znam oni idu preko mtsove infrastrukture, ali da, proverio sam i rekli su da ne moze.
U medjuvremenu bili su mi ovi iz mtsa i rekli da ne mogu da me povezu jer ta razvodna kutija nema vise prikljucaka tjst da je popunjena. Kao slace on izvestaj pa mozda nesto bude, mozda ne.

u kom roku su vam rešavali reklamacije za optiku? verovatno mi je crkao strujni adapter (nemam nijedan drugi da isprobam), pošto ruter uopšte ne reaguje, kao da nema struje, nijedna lampica se ne pali.
inače, jako dugo sam čekao da mi se neko javi u call centru, užas. pitam, kad ćete doneti zamenski ruter, kao, javiće vam se neko, ali ne znamo kad... sutra petak, ako me zakači vikend, biće super...

pozdrav pitanje je mts optiku za fizicka lica kad posle prikljucenje zgrada dolaze na red fizicka lica za opstine tj kuce ,,, hvala. udaljen sam 1km do prve zgrade koja ima optiku vazdusnim putem.

Poslednja izmena:
pozdrav pitanje je mts optiku za fizicka lica kad posle prikljucenje zgrada dolaze na red fizicka lica za opstine tj kuce ,,, hvala. udaljen sam 1km do prve zgrade koja ima optiku vazdusnim putem.

Boga pitaj, mislim da zavisi od zainteresovanosti u tvom komsiluku.
Ja isto zivim u kuci u centru Zemuna, na 100 metara od prikljucka sam pa niko od radnika nece da to mota pa cak i da im platis. Tkd srecno druze

Da li MTS nudi alternativu za ruter Huawei Hg8245Q2? Kod mene je vec nekoliko godina, besprekorno radi ali mi je posle renoviranja preveliki za multimedijalnu kutiju. Ne znam da li da ih zamolim za slim varijantu ili da kupim drugi?

Ne možeš da kupiš moraš imati njihov ONT. I kod tebe mora biti Huawei.
Pored tog modela, oni dele i HG8245W5. I taj bi radio kod tebe, ali pitanje je da li hoće da ti menjaju. Ja sam koristio oba, ovaj drugi možda ima nešto bolji domet 5GHz WiFi.

Nude ovaj: HG8245W5-6T al on ima spoljne antene i tesko ce stati tu.

Ne možeš da kupiš moraš imati njihov ONT. I kod tebe mora biti Huawei.
Pored tog modela, oni dele i HG8245W5. I taj bi radio kod tebe, ali pitanje je da li hoće da ti menjaju. Ja sam koristio oba, ovaj drugi možda ima nešto bolji domet 5GHz WiFi.
Slucajno uletim ovde i vidim :) ne moras imati njihov ont barem ako si na huawei infrastrukturi… pisao sam o tome, mozda je nekom interesantno. Ja trenutno radim tako na orionu, prethodno sam imao telekom.

Sledeci korak mi je da uzmem samo SFP modul i izbacim ONT kompletno…

To kad uzmeš Point-to-point biznis optiku a ne GPON klasičan.

@mirop, @shamanNS postoje GPON SFP/SFP+ moduli svakako, ne bi bio prvi sa takvim setupom. Da nemam fiksni aktivan preko mts optike verovatno bi probao SFP+ GPON modul neki, ali mi je cimaje da sad trazim jos SIP klijent sa POTS izlazima, pa stoji njihov Huawei u bridge modu.

Nabavih sve što bi moglo da zatreba, samo nikako da stignem da probam... možda se za praznike iscimam... doduše, na biznis paketu sam, ali GPON, transciever je spreman, sfp kartica... imam i media converter kao međukorak ako kartica bude zezala, jedino što ne postizavam... kolega @rajkosto je veoma upućen u problematiku, ja tek treba da se upustim u to sve :)

To kad uzmeš Point-to-point biznis optiku a ne GPON klasičan.
Ja imam klasican gpon…
@mirop, @shamanNS postoje GPON SFP/SFP+ moduli svakako, ne bi bio prvi sa takvim setupom. Da nemam fiksni aktivan preko mts optike verovatno bi probao SFP+ GPON modul neki, ali mi je cimaje da sad trazim jos SIP klijent sa POTS izlazima, pa stoji njihov Huawei u bridge modu.
Nisam probao setup vlanova, nisam imao uslugu fiksne ili televizije :(

Vrh Dno