Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Pa vidiš da i jeste zaštićen tamo gde su ga ugletovali u zid (sa silikonskim 5mm crevcetom) :LOL:
A one corning clear track kanalice su samo mit i služe da naprave lep YouTube video instalacije, većina korisnika će dobiti samo hot glue gun tretman (isto tako i za yetel i za mts, isti su podizvodjaci samo obuku drugu majicu pre nego što stignu do tebe)...
Jer one se teže nabavljaju i skuplje su nego sam taj providni optički kabl (koji i nije baš "go", 0.9mm od njegove 1mm debljine je zaštitni "najlonski plastični" sloj). Naravno mogu staviti normalne 12mm kanalice ali onda nije optički kabl "nevidljiv" kao što treba da bude...
Ugletovali je preozbiljna reč za ovaj "posao" 😄

Sada pokušati uganjati da dodju da reše smetnju je tek maraton. 3 dana zovem a one urgiraju na kolege iz centrale da reše problem. Oprostio sam se od toga da će neko pre ponedeljka izaći na teren.

@ogi98 Jel im ti nisi dozvolio da u tom uglu gde su stavili ZOK kutiju da je stave na zid levo a ne desno? :D :D Onda makar ne bi bilo tog savijanja da bi išlo u rupu u plastici :D :D :D
Ili nisi ti branio nego tooooliko ne koriste mozak?

@ogi98 Jel im ti nisi dozvolio da u tom uglu gde su stavili ZOK kutiju da je stave na zid levo a ne desno? :D :D Onda makar ne bi bilo tog savijanja da bi išlo u rupu u plastici :D :D :D
Ili nisi ti branio nego tooooliko ne koriste mozak?
Ništa im ja nisam branio nažalost nisam bio tu kada su uvodili internet inače im ne bi dao da odu da sam video šta mi ostavljaju. Inače lepak i ova glet masa su im iskapali svuda.

A one corning clear track kanalice su samo mit i služe da naprave lep YouTube video instalacije, većina korisnika će dobiti samo hot glue gun tretman (isto tako i za yetel i za mts, isti su podizvodjaci samo obuku drugu majicu pre nego što stignu do tebe)...
Meni i komšiji yetel nije ostavio ovako kao na slici. Sve je uredno i čisto ostalo za njima a po želji su vukli kabl gde mi želimo. Kanalice su postavili sitne i neprovidne.
Ovo sa slike je katastrofa odrađeno.

To sve zavisi ko ti od podizvodjaca zapadne a i kod njih ima savesnih i nesavesnih .
Ja sam imao srece, nisu koristili kanalice ali su uredno sve izlepili, zid probusili provukli kabal ocistili za sobom.
Cak su isli da kupe mrezni kabal jer nisu imali duzinu koja je trebala, sve u fulu odradili.
Ovo na slici iznad je stvarno uzas, vandalizam.

To sve zavisi ko ti od podizvodjaca zapadne a i kod njih ima savesnih i nesavesnih .
Ja sam imao srece, nisu koristili kanalice ali su uredno sve izlepili, zid probusili provukli kabal ocistili za sobom.
Cak su isli da kupe mrezni kabal jer nisu imali duzinu koja je trebala, sve u fulu odradili.
Ovo na slici iznad je stvarno uzas, vandalizam.
Postoji li način da saznam ko mi je bio podizvođač pa da njih smaram pošto su ovi iz mts očigledno nemoćni da pomognu?

Pošalji mtsu žalbu na mail. Priloži slike, opiši sramotu ...
Raspitaj se o tužbi zbog nesvesnog izvođenja radova... Slobodno im pripreti i time.
Nemaš šta da tražiš ko su podizvođači, zna se ko je nosilac usluge.
Tu su naravno i društvene mreže, lepo to izgleda kod njih na tviteru i ostalom🙂
Obično im treba malo vremena ali reaguju oni na to i srede.
Kod mene sam već zaboravio da postoji taj isti kabl koliko je neprimetno provučen.

Pošalji mtsu žalbu na mail. Priloži slike, opiši sramotu ...
Raspitaj se o tužbi zbog nesvesnog izvođenja radova... Slobodno im pripreti i time.
Nemaš šta da tražiš ko su podizvođači, zna se ko je nosilac usluge.
Tu su naravno i društvene mreže, lepo to izgleda kod njih na tviteru i ostalom🙂
Obično im treba malo vremena ali reaguju oni na to i srede.
Kod mene sam već zaboravio da postoji taj isti kabl koliko je neprimetno provučen.
Ne mogu uopšte da nadjem neki mail koji je namenjen za zalbe ili probleme. [email protected] samo dobijam automatski odgovor ne znam gde mogu da razgovaram sa zivim covekom.

Obicno par dana nakon uvodjenja zovu da pitaju kako ste zadovoljni uslugom izvedenih radova. Meni je decko koji je to odradio profesionalno sve zavrsio. Pocistio sve za sobom,bilo cistije nego pre radova ;)

Do živog ljudskog bića dođeš jedino redosledom koji sam napisao.
Znači žalba pisanim putem pa te nazove neko nadležan za te radove npr.
EDIT: ta adresa je u pitanju, ili info@..., ne znam ni ja tačno, kriju ih malo :) Dobićeš i normalan mail uskoro, ovo ti je samo potvrda da su primili.
Samo šalji, iskoristi njihove servise tipa tviter, instagram, facebook... ne znam tačno gde imaju. Njihova je sramota takvo izvođenje radova kod korisnika.

Izvinjavam se ako je pitanja već bilo, tema je ogromna i nisam uspeo da nadjem odgovor. Pre neki dan su monteri iz mts sproveli optiku u moju ulicu, posle više godina čekanja na istu. Kabal ide preko bandera, ostavili su neku veliku crnu kutiju na poslednjoj banderi, čuo sam da je to neka račva? Koliko se u proseku čeka na priključak na mrežu od kada sprovedu kabal u ulicu? Da li ima nekih prepreka oko priključka s obzirom da sam skoro obnovio box ugovor sa njima, u kojem imam msat tv, ADSL internet i fiksni?

Pošto ovi iz MTS-a svaki čas menjaju ponudu i cene da proverim - da li ima neka aktuelna akcija za SBB korisnike koji bi prešli u MTS?

Sta je najvise sto trenutno moze da se dobije produzenjem ugovora za BOKS paket na adresi na kojoj je ugovor istekao , a u medjuvremenu je na toj lokaciji prosla optika isto MTS-ova ?

Nisam uspeo da pronadjem na temama,ali ima li neko informaciju ,da li mts koristi prethodno razvucene opticke kablove po stanu,ili iskljucivo moraju oni svoje da razvuku?

Yettel i mts mogu preko iste instalacije, a mislim da sam negde pročitao da bi u budućnosti trebalo da mogu i drugi, zahvaljujući nekom zakonu.

Yettel i mts mogu preko iste instalacije, a mislim da sam negde pročitao da bi u budućnosti trebalo da mogu i drugi, zahvaljujući nekom zakonu.
Za mts i yettel znam. Mozda nisam bio najjasniji. Pitanje je da li bi koristili opticke kablove koje ja razvucem o svom trosku,ili iskljucivo moraju oni,kao sto sada rade po stanovima?

Kod mene u novoj zgradi je investitor ugradio optičke kablove od razvodnog ormana u prizemlju do svakog stana. Ja sam doplatio za 2.
Te kablove su koristili svi provajderi, samo pač kablom povežu tvoj kabel sa njihovom kutijom u tom ormanu.

Ok. Hvala na informaciji. Pisao sam na nekoj drugoj temi, vezano za Mts,kako sada stvari stoje,insistiraju da dovedu optiku do svake stambene jedinice iz podruma,sto je sa njihove tacke gledista u redu. Inace je u pitanju porodicna kuca sa 3 stambene jedinice i uradjena SFTP cat7 instalacija do reka u podrumu. Meni je bila ideja da tu stavim svu optiku ( 2 ili 3 prikljucka) i odatle po potrebi preko patch panela,obezbedim gde mi sta treba.

mts ne daje SFU ONT + poseban wifi ruter nego samo integrisan HGU ONT sa wifi ruterom u sebi, tako da ako imas samo cat7 kabl iz podruma do stanova a hoces da mts-ova opticka oprema bude u podrumu (da ne vuku opticke kablove do stanova), moraces svoje wifi AP-ove da instaliras u stanovima jer verovatno signal iz podruma nece biti mnogo dobar
ako ti taj cat7 kabl ide kroz buzire, mozes da ga zamenis optickim kablom kada dodje mts instalater ? zavisi da li su sa sobom doneli kabl za kuce (koji moze kroz buzir) ili za stanove (tanak providni, koji ne moze)

Poslednja izmena:
mts ne daje SFU ONT + poseban wifi ruter nego samo integrisan HGU ONT sa wifi ruterom u sebi, tako da ako imas samo cat7 kabl iz podruma do stanova a hoces da mts-ova opticka oprema bude u podrumu (da ne vuku opticke kablove do stanova), moraces svoje wifi AP-ove da instaliras u stanovima jer verovatno signal iz podruma nece biti mnogo dobar
ako ti taj cat7 kabl ide kroz buzire, mozes da ga zamenis optickim kablom kada dodje mts instalater ? zavisi da li su sa sobom doneli kabl za kuce (koji moze kroz buzir) ili za stanove (tanak providni, koji ne moze)
Da, svakako nisam mislio da koristim njihov wifi ruter. U dnevnoj sobi imam 3 SFTP kabla,u spavacoj 2.
Teoretski,mogu da provuku kroz buzir, da dodju do tipa dnevne sobe, a da ja posle jednim od SFTP kablova vratim signal Interneta do podruma u switch i tu ubacim preostale kablove iz dnevne i spavace sobe.
Idealno bi bilo da sve bude u podrumu,najelegantnije resenje. Nisam hteo da stavljam one multimedijalne kutije/ormare, premalo mesta, sve bi bilo nagurano...
U prilogu slika,kako sam ja to izveo. Uticnice 1 i 2 su 7m, izmedju njih je buzir za HDMI. Uticnica 2 bi bila u komodi. Uticnica broj 3, 4m planirana za Wifi ruter
Hvala na odgovoru.

Prilozi

• IMG_20231022_222256.jpg
    IMG_20231022_222256.jpg
    186 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
Svašta s njima, što je problem da ostave u podrumu tri završetka optike i da ih ti odatle posle razvodiš gde želiš, ako već imaš pristup do sve tri stambene jedinice?

Nego, da li je neko možda probao da zameni telekomov Huawei ONT svojim? Gledam da se poigram malo sa pfSense i osposobim jednu Lenovo Tiny mašinu za te namene, pa kad se već dokupljuje mrežna kartica, da li ići odmah na neku sa SFP modulima i da eliminišem Huawei skroz ili je uzaludna rabota u najavi? :D

Teško će neki operater da ti dozvoli zamenu uređaja. Tvoj paket i sva podešavanja oni push-uju u tvoj ruter.
Ako ti dozvole zamenu, to postaje problem.

Ne dozvoljavaju zamenu ali je moguće samostalno (ali sam ja isprobao samo na Nokia mreži), ali se to ne isplati raditi niti novčano niti u izgubljenom vremenu, piši mi poruku za više info ako ti se eksperimentiše

Čovek je pitao za SFP modul, nema veze sa time
Inače ne može se menjati Huawei ONT za Nokia ili obratno, mora onaj koji odgovara OLT-u na drugoj strani

Poslednja izmena:
Pozdrav,pitanje ako neko zna,gazda je nekako resetovao modem Huawei ont 6t ,znate na koji mislim,kod njega radi tv sad medjutim nema interneta ni kod njega ni kod mene totalno se desihronizovao ovaj dlink preko koga dobijam signal u mom delu kuce.Sto je najgore ne mogu da pristupim modemu tj ne znam koju sifru koristiti,ranije mi je pisalo Dragi mts,a sada TS-4K3s u nazivu mreze,mora li podrska da se zove ili sta uraditi?

Ništa ne radi podrška, to je normalan naziv wifi mreže kada se vrati na fabrička podešavanja, šifra za wifi je onda ona na nalepnici. Šifra za pristup adminu na http://192.168.1.1 je Username: admin
Password: 20HWont17. (Tačka na kraju)
Ako to ne radi onda udji sa telekom telekom i uradi reset na fabrička kako treba i sacekaj da sa mreže povuče default konfiguraciju

Nazad
Vrh Dno