Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Zidna optička kutija se od strane mts terenaca stručno naziva terminalna utičnica. Patch kablom sa sa njom povezuje ONT (optical network terminal). A ONT je zapravo ruter, ili što bi rekla masa prosečnih korisnika - optički modem :). Boja za patch kabl može da bude bilo koja (nedavno sam nabavio jedan beli od 3 metra). Boja nije bitna, nego se gleda debljina i dužina. A najvažnije je od svega je koja vrsta konektora se nalazi na oba kraja kabla. Ako su to konektori za optiku, oni su najčešće zelene boje, mada može i plava da se ponegde vidi.

Što se tiče crnog kabla, njegova namena je najpre to da bude zaštita optičkog vlakna, koje je tanko kao najlon i veoma lako biva pogođeno oštećenjem. A kad se vlakno prekine, onda više nema ni traga od signala.

Boja za patch kabl može da bude bilo koja (nedavno sam nabavio jedan beli od 3 metra). Boja nije bitna, nego se gleda debljina i dužina.
Beli/plavi/jarko narandzasti opticki patch kablovi obicno u sebi sadrze MultiMode vlakna (koja se koriste samo za Datacenter mreze sa ukupnim razdaljinama manjim od 300m), i ne mogu se koristiti za telekomunikacione mreze, dok zuta/svetlo narandzasta boja je za SingleMode kablove koji se koriste za te velike razdaljine, PON ide samo preko njih. Ako opticki patch kabl nije zute boje, mora se proveriti tip pomocu teksta na njegovom plashtu.
Ako su to konektori za optiku, oni su najčešće zelene boje, mada može i plava da se ponegde vidi.
Kod nas se koristi ISKLJUCIVO SC/APC konektor i port koji je UVEK zelene boje. Iako su kucista zelenih (APC) i plavih (UPC) konektora kompatibilna, povezivanje zelenog na plavi ili obratno ce doci do, u najboljem slucaju, umanjenja signala od 10dB i time loshe veze, a u najgorem, trajnom ostecenju/grebanju keramike na kraju konektora ili porta, tako da se NIKADA ne meshaju boje konektora optickih kablova i portova.

Zaštitni sloj i fleksibilnost. Crni je od bandere ima zaštitu od spoljnih faktora, providan je originalan ali je osetljiv i ne može da se savija.
ovaj providan najlonski kabl bez spoljasnjeg plashta sto ISP-ovi lepe po stanovima je ustvari najfleksibilniji za savijanje, sa precnikom za to od otprilike 7mm, dok je kod zasticenih kablova to nekoliko centimetara (nekad cisto zbog vece debljine kabla, a nekad i zato sto koriste drugacije staklo unutra koje je manje "bend-insensitive").

Poslednja izmena:
@rajkosto: Hvala ti na dopuni u vezi optičkih kablova. Da imam u rezervi taj beli patch. Konektori su zeleni i tip vlakna je single mode. MTS daje samo 2 metra ovde u NS. Tako i podešavaju razdaljinu između utičnice i ONT-a. Soba gde meni stoji ZOK i sva ostala oprema ima 16 kvadrata. Tako da mi najviše odgovara patch kabl dužine do 5 metara. Da ne bi visio veliki višak, 3 metra sam taman fino uklopio. :)

Samo ZOK nije zidna opticka kutija niti jos gore terminalna uticnica ( posto jelte moze i da ne bude uticnica :ROFLMAO: i ako jeste terminalna) nego Zavrsna Opticka Kutija.

UPC i APC nisu kompatibilni i nikada ih ne treba povezivati jer mogu u najboljem slucaju ostetiti same krajeve konektora sto je lako resivo ali moze doci i do trajnog ostecenja optickog kola u elektronici. Koriste se i jedni i drugi kod nas... Razlika je u uglu poliranja krajeva...

Da li ima neko od akvizitera za Nis ovde ? Zanima me sta od ponuda ima trenutno... Hvala :D

da li neko zna kako da uložim žalbu na mts? već dva meseca nemam neta, dođe ekipa pogleda i odu, kao zvaće nekog pa će doći da reši.. i ovo ide u nedogled.. treba mi konkretno neki mejl ko će REAGOVATI I reštiti problem !!

da li neko zna kako da uložim žalbu na mts? već dva meseca nemam neta, dođe ekipa pogleda i odu, kao zvaće nekog pa će doći da reši.. i ovo ide u nedogled.. treba mi konkretno neki mejl ko će REAGOVATI I reštiti problem !!
Nazovi ljude iz efektive i čuj se sa njima isto

Nadam se da sve imaš napisano i reklamirano da nisi samo zvao call centar?

dva meseca se makljan sa idiotima.. pošalju ekipu, kao šatro pogledaju i to je to. kao poslaće ekipu koji rade te neke kvarove i evo već dva meseca.. ugovor mi je istekao u mtsu juna meseca ali sam preko u inostranstvu i neću dolaziti pre oktobra, pa ne mogu fizički da odem u poslovnicu i da ih iznapušavam. svaki mesec mi dižu cenu pretplate, evo poslednji račun box 3 mi je 4800dinara, a pritom plaćam i sbb 4000din mesečno!
mts je takvo zlo, da nisam doživeo za sve godine života.. sbb imam slagaću te od neke tamo 2006e i nikad problem veći, ako se desi nazovem podršku ili pustim privatno mejl i u roku dan, max dva problem rešen.
džabe optika mts-u, protok, ping... kad su smeće..

Nema nista od toga

eSanduče je uvelo 50 din provizije za plaćanje Infostana preko njihove platforme, da li je i dalje bez provizije ako se plaća MTS preko eSanduče-ta?
(pitam zbog onih računa od 1 din koje nije moguće platiti preko mojMts)

To sam i ja razmisljao, kako ce to funkcionisati sa tim racunima od 1 din?
Jel mogu ja njima da uplatim tipa 1000 dinara i da ne razmisljam o racunima maltene uopste dok mi ne istekne 20 meseci po dinar?

Mts možeš da uplatis 20 dinara kada stigne prvi račun od 1 dinar i neće ti dolaziti godinu dana sledeći, tako sam ja uradio

Lično sam platio te račune od 1 dinar preko mojMTS.
Rajfajzen visa, nema provizije.
Možda je nešto promenjeno, možda je do banke u kojoj ste... ne mogu sada da tvrdim. Mislim da i preko ebankinga može da se plati.
Nemoj da im preplaćuješ mnogo, zagube oni to elegantno u sistemu :)

naravno da može preko ebankinga

Lično sam platio te račune od 1 dinar preko mojMTS.
Rajfajzen visa, nema provizije.
Možda je nešto promenjeno, možda je do banke u kojoj ste... ne mogu sada da tvrdim. Mislim da i preko ebankinga može da se plati.
Nemoj da im preplaćuješ mnogo, zagube oni to elegantno u sistemu :)
Ja placam sve racune za mts usluge preko mts aplikacije godinama unazad i nikad nema provizije a proknjizi se odmah.

Računi ispod 100 dinara ne mogu se platiti platnom karticom na moj.mts.rs, ako na to misliš
A uplata na račun sa pozivom na broj sada u većini banaka ima proviziju bar od 20 dinara (zavisi kakvu vrstu računa imaš kod njih, neki imaju i besplatno) pa nije isplativo plaćati svaki taj račun od 1 dinar ponasob, nego prvi koji stigne plati se 20 dinara i Ne stižu više dokle god traje 1 din promo

Računi ispod 100 dinara ne mogu se platiti platnom karticom na moj.mts.rs, ako na to misliš
A uplata na račun sa pozivom na broj sada u većini banaka ima proviziju bar od 20 dinara (zavisi kakvu vrstu računa imaš kod njih, neki imaju i besplatno) pa nije isplativo plaćati svaki taj račun od 1 dinar ponasob, nego prvi koji stigne plati se 20 dinara i Ne stižu više dokle god traje 1 din promo
Meni stize po 1din svaki mesec racun i platim karticom preko mojmts aplikacije

Možda su nešto promenili, pre godinu dana kada je meni stizalo po dinar eksplicitno izbacivalo je grešku da račun mora biti minimum 99 dinara da bi se platio karticom kada sam probao

Zavisi od banke, tipa računa... Rajfajzen nema proviziju kod mene. Kevina bivša sberb il sadašnja aik dere 15 dinara na sva plačanja.
Ja pričam o periodu od pre oko dve godine da je moglo. Nemam opciju za preko 12 meseci pa da priložim, te njihove račune ne čuvam osim ako nije išla reklamacija.

Mogu, ja plaćam već deseti zaredom bez ikakvih problema.

Posledni racun koji sam platio preko mts aplikacije je bio 4 dinara. Preko moj sbb takodje placam racun od 1d svakog meseca bez provizije.

Zaista to do skoro nije moglo (da se plate mali iznosi). Super ako su to omogućili.

Koja je procedura da se zameni daljinski…Je neko menjao?

Nazad
Vrh Dno