Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

To sam vec gledao, kaže da mi treba dodatna provera. Međutim, kucao sam adrese na kojima znam da već koriste optiku i takođe mi je isto reklo, što znači da informacije nisu skorz tačne. Kakve su šanse da je u pitanju supernova onda i da li bi trebalo svuda gde je dostupna supernova da bude dostupan mts i obrnuto?
I palo mi je napamet, koje su šanse da je to infrastruktura od sbb-a, samo optika ide kroz bandere, a od bandere do kuca koaksijalni kabel?

Poslednja izmena:
Ja sam načuo da Yettel-u neće iz mts-a da daju da rade nove instalacije za kuće, već da im dozvoljavaju samo zgrade i ako je neko već imao mts u kući pa kroz IDP da uzme Yettel. Nemojte me držati za reč, to sam samo načuo.

Ja sam načuo da Yettel-u neće iz mts-a da daju da rade nove instalacije za kuće, već da im dozvoljavaju samo zgrade i ako je neko već imao mts u kući pa kroz IDP da uzme Yettel. Nemojte me držati za reč, to sam samo načuo.
moj drugar je pre godinu dana instalirao Yetel, nov prikljucak na kuću, nije pre toga imao mts, samo SBB, a i komsija ove godine bash na moju banderu, isto nov kabl do njega yetel
inace podizvodjaci za to su isti momci koji rade i za mts, samo obuku drugu majicu kada dodju da rade (BG tablice na autu koji nije markiran ni mts ni yetel, iako nismo iz BG) :)

Poslednja izmena:
Imam optiku na vikendici, paket BOX3 250/80. Internet je radio punom brzinom do skoro. Sad varira od 30 do 97Mbps DL, UL je oko 75Mbps (mereno na telefonu pored ruter i na kablu).
Ovo je pocelo da se desava od momenta kada su prikljucili jos dva korisnika na splice cilindar.

Procitao sam na ovoj temi da je neko provalio da su mu na ruteru ogranicili brzinu bez njegovog znanja. Gde ovo u podesavanjima mogu da proverim? U pitanju je Huawei EG8245W5-6T ruter.
Da proverim pre nego sto ih pozovem i pitam za zdravlje.

Hvala!

konfigurisana brzina se ne moze videti nigde na stranicama rutera jer to sve limitira njihova strana (OLT), ne ruter (ONT).
svakako proveri da ti kabl nije mozda presao u 100mbps mod, to se moze videti na http://192.168.1.1 Status tab, "Eth Port information" meni opcija
i proveri da ti je opticki signal u korektnom opsegu Status tab, "Optical information" meni opcija. pretpostavljam da si vec probao da restartujes ruter, mozda cak i vratis na fabricka?
a ako prijavis da imas manju brzinu od ocekivanih 80% oni ce prvo uraditi speedtest na samom ruteru, pa onda ako to njima kaze da je brzina neadekvatna (ili ako insistiras vise puta), poslace nekog sa laptopom da proveri direktno povezan (jer ljudi veoma cesto prijavljuju da nemaju dobru brzinu a na primer kace se samo na 2.4ghz wifi)

Poslednja izmena:
konfigurisana brzina se ne moze videti nigde na stranicama rutera jer to sve limitira njihova strana (OLT), ne ruter (ONT).
svakako proveri da ti kabl nije mozda presao u 100mbps mod, to se moze videti na http://192.168.1.1 Status tab, "Eth Port information" meni opcija
i proveri da ti je opticki signal u korektnom opsegu Status tab, "Optical information" meni opcija. pretpostavljam da si vec probao da restartujes ruter, mozda cak i vratis na fabricka?
a ako prijavis da imas manju brzinu od ocekivanih 80% oni ce prvo uraditi speedtest na samom ruteru, pa onda ako to njima kaze da je brzina neadekvatna (ili ako insistiras vise puta), poslace nekog sa laptopom da proveri direktno povezan (jer ljudi veoma cesto prijavljuju da nemaju dobru brzinu a na primer kace se samo na 2.4ghz wifi)
Hvala, provericu sve sto si napisao. Ruter sam restartovao vise puta ali nisam vracao na fabricka podesavanja.

Mi u januaru u kuću instalirali full novi priključak, komšije pre jedno 15 dana isto
Sve u Tošinom bunaru

Ako se priča o Yettelu, imam primer iz komšiluka. Ljudi su imali Telekom ADSL i sad nedavno su bez problema prešli na Yettel optiku. Bilo je to još u onom periodu dok je trajala akcija 12 meseci po dinar. Novi Sad, naselje Telep, jedna od ulice u kojoj još nema višespratnih zgrada.

Ja sam izabrao mts, jer sam navikao na njihovu televiziju, još iz vremena pre optike i Iris TV platforme.

Pa užasan Rx power :D Preterano slabljenje signala, loš "splajs".
Imao sam ovo loše iskustvo početkom avgusta 2023.

Rešeno je, pa je konekcija stabilna čitavih 18 dana. RX Optical Power se kreće između -18 i -15 dBm. Najbolja vredmost je bila -14.40, a u ovom trenutku je -17.52. Zapazio sam da je signal nešto slabiji pri vedrom vremenu i vrućini, u odnosu na oblačnost i nižu temperaturu vazduha. Ali parametar uvek ostaje u granicama referentnih vrednosti.

Moj komsija je hteo proletos da uzme yettel posle mts-a, nisi mu dozvolili prelazak na yettel jer mu je opticki kabal do kuce podzemni. Rekose da je nadzemni do kuce, tada bi mogao da uzme.

@meteorr ima neke istine, ali očigledno nije potpuna informacija koju sam ponavljam - samo načuo...

Moj komsija je hteo proletos da uzme yettel posle mts-a, nisi mu dozvolili prelazak na yettel jer mu je opticki kabal do kuce podzemni. Rekose da je nadzemni do kuce, tada bi mogao da uzme.
Može biti, može biti. U mojoj ulici sva optika je nadzemna, pa eto ima i yettel i mts korisnika.

Kod nas u zgradi je podzemni kabl pa smo komšija i ja uzeli yettel, ne znam da li se to gleda. Nismo imali mts pre.

Ja sam govorio samo o kućama, ne i o stambenim zgradama. Za sad imamo jednu potvrdu da ne može Yettel kad imaš podzemni kabl za kuću.

Pozdrav drustvo,da li neko zna kakva je infrastruktura sto se tice optike za kuce u Subotici? Da li postoji vec u SU da neko ima optiku a da nije u zgradi?

Pozdrav. Osim što ste već rekli da supernova i mts ne dele infrastrukturu, ima li još razlika? Da li supernova optika makar približno dobra kao mts-ova?

Pozdrav. Osim što ste već rekli da supernova i mts ne dele infrastrukturu, ima li još razlika? Da li supernova optika makar približno dobra kao mts-ova?
Supernova mreža je u osnovi bazirana na Kopernikus mreži.To što je negde "čista optika", to je plus u smislu da imaš veće brzine i bolju stabilnost.

Ali sve ostalo na SN je nadogradnja na bazu koju je Kopernikus imao. Šta to podrazumeva:
  • Za IP korisnika povezivanje se ne koristi PPPoE već DHCP (mts optika koristi PPPoE jer je u suštini bazirana suštinski na osnovi koju je telekom postavio sa SMIN mrežom, kasnije sa ADSL, VDSL)
  • Na Supernova optici garantovano što se tiče IPv4 adresa imaš CGNAT - osim ako ne platiš statičku IP adresu
  • Na Supernova optici se sav saobraćaj tunelira do Novog Beograda, gde je "jezgro - core" mreža, tu se radi CGNAT, tu tek imaš izlaz na internet (što za nas koji smo dalje od Beograda znači nešto veći ping - 4-5ms u odnosu na mts optiku).
  • Televizija ide kroz DVB-C (na mts optici ide preko interne IP mreže telekoma, i gleda se sa Iris BOX-evima, nema koaksijalaca). Ovo je po meni prednost SN mreže.
- Kod SN, praktično nema šanse da ih ubediš da dobiješ bridge mode na njihovom ruteru, što je kod mts-a trivijalno za izvesti.

Inače, brzine su na optici odlične, ono što piše, blizu toga ćeš i dobiti (naravno mereno kad si kablom povezan na ruter). Ako ti je SN optika jedina optika koja je dostupna, onda nećeš mnogo pogrešiti, ali lično da mogu da biram između SN i mts, izabrao bi mts.

@ ŠtiklaUAjvaru: Supernova u Bačkoj pokriva samo Novi Sad i Odžake. Ostale lokacije u Vojvodini gde je prisutna njihova mrežu su u Sremu i Banatu.

https://mojasupernova.mts.rs/Privatni/Podrska/Dostupnost-usluga

Vidim da je u tvom mestu optiku radila firma iz Novog Sada, što nameće zaključak da si iz Vojvodine. Možeš li malo približnije da otkriješ svoju lokaciju?

Sve što Supernova nije navela na spisku dostupnosti svojih usluga, trebalo bi da optikom pokrivaju mts ili yettel.

@bp21000 uzmi u obzir da je poštin HFC KDS pristup sada u okviru Supernove, tako da uračunaj i Suboticu.

Dostupnost usluga na sajtu supernove nije ažuriran nakon 2020.

Jedno sasvim drugačije pitanje: Šta sve može da utiče na oscilacije RX Optical Power parametra?

Znam od ranije da su referentne vrednosti od -27 do -8 dBm

Kod mene konekcija jeste stabilna, ali sinoć je bilo -17.12 dBm.

Sada u 14:20 časova RX Optical Power je na -21.74 dBm.

Nije prelazilo -22, ali trenutno je ovo najniži minus u roku od 24 sata. Ne znam zašto se to dešava, mada je, kao što rekoh, sa stabilnošću i brzinom interneta, za sada - sve u redu.

više faktora, pre svega od savijenog vlakna, kako je isti splajsovan pa i do Tx od strane OLT-a do tvog ONT-a.
Mada, dokle god ti Rx varira u okviru referentnih vrednosti, sve će ti biti ok.
Mada ja na mom MTS ONT-u imam poprilično konstantan Rx uvek oko 15 ± 1 svaki put kad proveravam optički status.

Wow, hvala na ovako opširnim odgovorima. Ja sam u Petrovaradinu. Kroz glavnu ulicu je prošao mts, a juče sam saznao da je sporedne ulice radila supernova. Konkretno juče preko telefona su mi rekli da moram još malo da sačekam dok optika ne prođe kroz moj kvart. Danas su mi poslali mail da imam mogućnost za optiku. Tako da nadam se da ću preći na supernovu, jer mi je dosta mog adsl-a od 20 mb/s koji izvlači u poslednje vreme oko 5mb/s.

Vrh Dno