Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Jedno pitanje , ne znam da li sam dobro video, mada mi se cini da jesam, iz kog razloga ide kabal od stare bakarne infrastrukture parice na banderi toj staroj u novi ormaric beli za optiku pored svih novih vodova iz crnog optickog cvorista ?

1 marta provučena optika kroz zemlju, 15 aprila stavljeno i montirano sve na bandere… Danas tek vidim a svaki da nas proveravao i smarao ih, piše da je moguće na mojoj adresi, tako da sutra idem u MTS poslovnicu. Ugovor imam na još godinu dana Box 3 50/8 Hybrid, bolje nije moglo.
1. Da li je MTS optika NAT 2?
2. Mogu li šta da tražim ili zahtevam pri sklapanju ugovora, nešto što je bitno?
3. Svaki dodatni savet je dobrodošao…
Box 3 ću da tražim…

Jedno pitanje , ne znam da li sam dobro video, mada mi se cini da jesam, iz kog razloga ide kabal od stare bakarne infrastrukture parice na banderi toj staroj u novi ormaric beli za optiku pored svih novih vodova iz crnog optickog cvorista ?
nema nikakvih bakarnih kablova unutar optickih razvodnih kutija:
2023-08-18_04-08-12_HMiCqOvhB.jpg

1. Da li je MTS optika NAT 2?
vecina xDSL korisnika kod MTS-a je pod CGNAT, znaci nema otvaranja portova sta god da radis (negde se to zove NAT type 3, strict, itd)
dok svi opticki korisnici kod MTS-a imaju svoj soptsveni javni dinamicki IP, otvaranje portova se moze raditi ili rucno na webgui rutera, ili se na ruteru ukljuci UPnP pa to igrica/downloader radi automatski ako mu treba, obe metode rade, upnp je laksi. znaci igrica ce reci da je to NAT type 2, moderate NAT ili tako slicno, ako otvori portove preko upnp onda je Open NAT.

А и то се ставља само кад имаш опрему под напоном на вратима, прекидаче и сл.

nema nikakvih bakarnih kablova unutar optickih razvodnih kutija:
2023-08-18_04-08-12_HMiCqOvhB.jpg

vecina xDSL korisnika kod MTS-a je pod CGNAT, znaci nema otvaranja portova sta god da radis (negde se to zove NAT type 3, strict, itd)
dok svi opticki korisnici kod MTS-a imaju svoj soptsveni javni dinamicki IP, otvaranje portova se moze raditi ili rucno na webgui rutera, ili se na ruteru ukljuci UPnP pa to igrica/downloader radi automatski ako mu treba, obe metode rade, upnp je laksi. znaci igrica ce reci da je to NAT type 2, moderate NAT ili tako slicno, ako otvori portove preko upnp onda je Open NAT.
Hvala, ono je izgleda dovedeno sa susednih bandera ukupno ima 3 do 4 ona bela gibljiva creva koja vode vertikalno od bandere do ormarica izgleda dovedeno sa susednih optickih cvorista ( onih crnih cuda)....

Da li neko ima onaj zlatni ili kako se već zove i da je terao blizu 1gbps, jer ja nisam ni blizu? Idem preko kabla, i stavljen mi je onaj duplex - speed na 1gbps, ali ni blizu. Imam kabel CAT 6. Upload je 500, kao što bi i trebao biti. Čekam njih da mi se jave, ali me čisto zanima da li neko ima i kako mu radi.

Ima li ovde neki stručnjak kojeg ne mrzi da pogleda, a razume se u materiju, da može da prepozna koji je džek u pitanju na adapteru za ruter

HG8245W5-6T​

Evo i slike na šta mislim. Treba da poručim ali ne znam kako da mu "uzmem meru"😃

Screenshot_2023-08-21-13-00-47-74_0a156e521caef1694fb53a7dad489d44.jpg
Pretpostavljam da je 5.5 x 2.5 ali nisam siguran.

Poslednja izmena:
Najstandardniji moguc 12V barrel jack se koristi, verovatno jeste 5.5x2.5 (izmerio sam muski, bio je 5mm precnika, zenski je 6mm precnika), bilo koji od tih na slici sto je 5.5x2.5 izgledaju kao da bi radili (osim mozda ovih sa sivim krugom, takve nisam probao)
2023-08-21_13-52-47_eHFvz3ID8.png
2023-08-21_14-01-32_q3EzRzjS3.png
2023-08-21_14-01-47_VpCvbh4CR.png

Poslednja izmena:
Samo pazi, taj Huawei je prilicno osetljiv na stabilan napon. Sa nekim adapterima pravi probleme. Na jednom mestu je bio povezan zajedno sa nekim kamerama (na isto DC napajanje) i nije bas dobro radio.

Pa piše da trpi od 11 do 14 V, ja bih ga ionako kačio na akumulator od 12 V, tako da ne bi smelo da bude problema. Sve to, jer postoji mogućnost da mi zatreba net u slučaju nekog žešćeg nestanka struje.

Ja ga kačio na PoE injector koji izvlači 24v, posle toga dc2dc konvertor na 12v, radi savršeno tako (ima i još jedan switch povezan na taj dc2dc)
pad napona do 11V trebalo bi da izdrzi, ionako u njemu odmah taj ulaz ide na dc2dc koji ga pretvara u 3.3v i jos manje napone

@SickMF na akumulatoru radi savršeno, ne odgovaraju mu izgleda varijacije odnosno "prljav" napon. Na akumulatoru radi satima bez greške. U čitavom gradu dva puta ove godine nije bilo struje po 3-4h i sve vreme je radio na akumulatoru bez problema.

Ima li neko problem sa otikom na Žarkovu, Trgovačka? Ne radi od subote, niti ko dolazi, samo imam SMS poruku da sam prijavio kvar.

Pozdrav. Pre par meseci sam primetio ovo sa slike u svojoj ulici. Da li je u pitanju optika ili koaksijalni kablovi? I ako jeste optika, koji bi provajder mogao biti, s obzirom da ne piše ništa na kutiji. I koliko bi trebalo da se čeka dok ne dobijemo optiku, jer na sajtu ne piše da je dostupna.

Prilozi

• 367836041_316946784030576_7603453273126234151_n.jpg
    367836041_316946784030576_7603453273126234151_n.jpg
    154.8 KB · Pregleda: 53
  • 369447859_2228418547547209_1948389243067317487_n.jpg
    369447859_2228418547547209_1948389243067317487_n.jpg
    143.4 KB · Pregleda: 54
Jeste optika, ova kutija na prvoj slici je optičko patch polje preko kog se povezuju korisnici (unutra je optički spliter).

Koji provajder je u pitanju to je već teže reći.

Hvala na brzom odgovoru. Valjda ce je pustiti u rad uskoro. Trenutno imam samo 20 mb/s adsl, sto je katastrofalno za 2023.

Realtek mrežna kartica ? Updatuj drajver sa https://www.realtek.com/en/componen...0-1000m-gigabit-ethernet-pci-express-software
I probaj neki drugi speedtest server
Da, Realtek. Istalirao sam ove drajveri Win11 Auto Installation Program (NetAdapterCx), pošto imam win 11, a vidim da ima i Win11 Auto Installation Program (NetAdapterCx) - Not Support Power Saving, pa ne znam ima li razlike? Dobio sam brzinu od 750 do 820, opet kontam da to može i preko 900, jer znam da onaj od 500 sam imao nekih 490.

Hvala na brzom odgovoru. Valjda ce je pustiti u rad uskoro. Trenutno imam samo 20 mb/s adsl, sto je katastrofalno za 2023.
To je vrvtno pusteno u rad. Isprati po ulicama u kraju kablove i videces bar jedan krov na koji ide kabl, udji i pitaj gazdu koji je provajder.
Elektro stubove kao nosace koristi Orion. Ali nije iskljuceno da i neko drugi koristi.
Posalji upit na Orion sajtu, mozda ti je to najlakse?

To je vrvtno pusteno u rad. Isprati po ulicama u kraju kablove i videces bar jedan krov na koji ide kabl, udji i pitaj gazdu koji je provajder.
Elektro stubove kao nosace koristi Orion. Ali nije iskljuceno da i neko drugi koristi.
Posalji upit na Orion sajtu, mozda ti je to najlakse?
Malo mi je čudno da je puštena u rad, a niko nije došao da se reklamira. Kao da im uopšte nije stalo da prikupe nove korisnike.

Malo mi je čudno da je puštena u rad, a niko nije došao da se reklamira. Kao da im uopšte nije stalo da prikupe nove korisnike.
Urade se inicijalno prijavljeni, kutije postave za naredne?
Znam neka sela po Vojvodini gde je tako. Ali tamo je lako jer kao sa MTS adsl, taj ko uradi optiku je jedini i nemaju alternativu.

Poslednja izmena:
Pošalješ upit za uvođenje preko sajta i misterija rešena ;)

Nazad
Vrh Dno