Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

mora da se poklapa ista marka rutera kao OLT centrale, ako je nokia centrala u gradu mora nokia ONT, ako je huawei OLT more huawei ONT, ako je ZTE OLT mora ZTE ONT, itd.
Ne mora. Pozeljno je i praksa je zbog jednostavnijeg odrzavanja i nadzora mreze ali mnogi provajderi mixuju, pa tako i Telekom...

Nije ni realno da se u nekom trenutku tokom visegodisnjeg razgoja PON mreze ne promeni oprema zbog nekog faktora ( cena, dostupnost, politika, korupcija)

Ok, probaj da registrujes Huawei ONT na Nokia OLT-u onda ;) Doci ce do O5 ali nece nista konfigurisati posle kako treba i zaglavice se tu bez ikakvog protoka.
GPON jeste standard ali svaki vendor koristi svoje OMCI extenzije tako da se dodje do nekompatibilnosti tu. Jedino ako ONT bash ima firmver napravljen da "emulira" nekog drugog vendora za OMCI protokol moze raditi na njegovom OLT (ovo je slucaj sa onim ubiquity UFiber nano ONT-om, ali ni on nema Nokia kompatibilnost)
Tako da ako su nekom dali Huawei/Nokia ONT, to je zato sto su ga zakacili za Huawei/Nokia OLT port, i ne moze se menjati, sto je bilo pitanje.

Uh, nemam sta da probam kada vec rade, kao sto sam i napisao.

Iz ovoga sto si napisao vidim da si citao verovatno na nekom forumu kako korisnici pokusavaju da registruju svoje third pary ont. Ali ili nisi dobro razumeo ili oni nisu, u svakom slucaju to sto je napisano nije tacno.

A i potpuno je drugo kad sam provajder to radi i za registrovanje third party ont na huawei olt. na primer, je potrebna samo licenca od huawei ( ili postoji workaround bez licence ali niko ozbiljan to nece raditi tako ) i aktivacija interoperability file. Npr, Huawei OLT ce registrovati uredjaj third party proizvodjaca, ali ce po proveri vendor ID ukoliko nije omogucen interoperability iskljuciti sa mreze, zato je neophodno da se emulira ID vendora.

Mrzi me da sad pisem elaborat ovde, a i nije bas jednostavno za skapirati za nekog ko nije upucen, ali OMCI nisu extenzije i OMCI je uskladjen takodje sa standardom G.984.4 koji je jos uvek aktivan.

Poslednja izmena:
da, to sa interoperability licencom znam za huawei OLT, ali nikako nisam uspeo da sa nokia OLT pustim pakete na bilo koji ONT osim nokijinih (i na OLT konzoli nema nikakva opcija za interoperability ili slicno)
nokia definitivno ima svoje OMCI extenzije i svaki vendor ima svoje proprietary MIB-ove takodje.
kada ne-nokia ONT primi takvu OMCI poruku on ne vrati STATUS_OK nego neki error status OLT-u, i tu stane konfiguracija i ne mrda se.
hoce vendor da kada koristis njihov OLT da koristis i njegove ONT, prosto tako im se najvise isplati
ovo je sada vise off-topic, korisnike nije briga zasto ne mogu da se mesaju ONT i OLT, a cak i da mogu, MTS im nece zameniti ruter sa jednim drugog proizvodjaca, tako da nema veze

Poslednja izmena:
Hahah, dobar si, znas da postoji ali ipak pricas da ne moze...

Naravno da moze i Nokia, ja sam dao samo primer Huawei... Ako nesto ne znas, ne znaci da ne postoji.

Jedna od kljucnih prodajnih tacaka Nokia OLT je upravo multivendor support, ali da bi to imao moras koristis njihovo resenje, koje je uzgred top :)

Dakle, nece vendor da koristis njihove ONT nego bas hoce da ti prodaju njihovo resenje za multivendor...

Zakljucak, mogu se koristiti third party ONT na OLT svih proizvodjaca i uveliko se koriste i kod nas, ali to, kao i sve, kosta...

Zna li neko da li bi internet radio na lokaciji gde je priključena oprema sa druge lokacije?
U stanu gde postoji uvedeno vlakno bih hteo da koristim internet sa druge lokacije gde internet vise nije neophodan, a usluga postoji i plaća se.
Prenos preko telekoma nije moguc, da ne objašnjavam, samo bih hteo da prekopčam modem

Telekom vrsi autentikaciju ONT-a preko njegovog serijskog broja ali nisam siguran da li se to evidentira po portu OLT-a (koji se deli na 16-128 korisnika) ili radi bez obzira na kojem je portu prijavljen (zavisi od marke opreme i kako ga technicar registruje, mada verovatno je da je zakljucan na port na kojem je registrovan). Sta te kosta da probas ?

Poslednja izmena:
Ništa me ne košta i probaću, nego rekoh da pitam, možda neko ima info

Neće raditi, isprobano na dve lokacije u Zemunu

I jos jednom potvrdjeno licno.

Danas sam vodio jedan cudan razgovor sa operaterom u kojem je koliko sam shvatio prica promenjena.
Ja, koliko sam razumeo, i koliko su mi vise puta govorili do sad da Telekom iznajmljuje infrastrukturu drugim operaterima (Yettel, Orion, Supernova, stagod) i zovem danas po ko zna koji put da vidim kada cu moci da imam optiku u zgradi i kada sam mislio da je to to, imam potpise, covek ce mi poslati ugovor da ostampam i dam upravnici da ispecatira i potpise i kada sam ga pitao, za svaki slucaj da li ja mogu da biram operatera kojeg god hocu nakon sprovodjenja optike on mi je rekao da ne moze, da svi u zgradi moraju imati Telekom optiku.....
Ja sam blago receno bio pomalo sokiran, jer mi je ovo prvi put da mi to kazu.....Ja vise ne znam kakve oni igre igraju

Telenor / Yettel je jedini provajder koji koristi te optičke kablove postavljenje u zgradi i po stanovima koje je uveo originalno Telekom.
Dakle nalik na ovo što svi provajderi koji nude ADSL i VDSL internet koriste Telekomu telefonsku liniju / "paricu". Yettel od Telekoma iznajmljuje 100% putanje od njihove mreže do tebe kao krajnjeg korisnika. Bukvalno samo zaglupljuje određenju količinu saobraćaja od Telekoma i donesu svoju opremu (rutere, STB-ove...) u stan.

Svi drugi uvode svoje optičke kablove u zgradu i u stan. Ti drugi dalje mogu ali ne moraju da koriste Telekomu optičku mrežu za povezivanje gradova i slično (za "magistralu") ali takozvani "last mile" (= infrastruktura / mreža / kablove kod samog krajnjeg korisnika) svako razvlači svoje kablove i te kablove ne može da koristi drugi provajder... Ne može jedan jednom da ti uvede kablove u stan a ti posle da menjaš provajdera kako ti dune i da ti niko ne buši nove rupe i stavlja nove kablove.

Kad ti stigne Telekom optika u zgradu i stan izbor su ti Telekom / MTS ili Yettel. Čak i za Supernovu bi uvodili posebno nove optičke kablove po zgradi.

Telekom uvodi optiku u zgradu. Tako da imaš njihovu optiku u početku.
Kako posle ulaze pomenuti operateri, ne znam.
Telenor se npr pojavio posle jedno mesec dva. Supernova je postojala ranije kao kablovska a ne koristim je odavno pa ne znam... Možda i oni sada koriste optičku liniju u zgradi.
Možda je negde drugačije, da može odmah i Telenor. Kod mene je optika negde od februara.

Telenor / Yettel je jedini provajder koji koristi te optičke kablove postavljenje u zgradi i po stanovima koje je uveo originalno Telekom.
Dakle nalik na ovo što svi provajderi koji nude ADSL i VDSL internet koriste Telekomu telefonsku liniju / "paricu". Yettel od Telekoma iznajmljuje 100% putanje od njihove mreže do tebe kao krajnjeg korisnika. Bukvalno samo zaglupljuje određenju količinu saobraćaja od Telekoma i donesu svoju opremu (rutere, STB-ove...) u stan.

Svi drugi uvode svoje optičke kablove u zgradu i u stan. Ti drugi dalje mogu ali ne moraju da koriste Telekomu optičku mrežu za povezivanje gradova i slično (za "magistralu") ali takozvani "last mile" (= infrastruktura / mreža / kablove kod samog krajnjeg korisnika) svako razvlači svoje kablove i te kablove ne može da koristi drugi provajder... Ne može jedan jednom da ti uvede kablove u stan a ti posle da menjaš provajdera kako ti dune i da ti niko ne buši nove rupe i stavlja nove kablove.

Kad ti stigne Telekom optika u zgradu i stan izbor su ti Telekom / MTS ili Yettel. Čak i za Supernovu bi uvodili posebno nove optičke kablove po zgradi.
Ali vidis, meni je covek rekao da nema biranja, samo MTS.

@Otis.Driftwood :
1. Ne moraju svi da imaju mts
2. U MTS-u možeš da biraš samo MTS.

@Otis.Driftwood Pa ne tražiš od MTS da ti uvodi Yettel uslugu nego od Yettel-a.
Nebitno je šta ti priča taj lik bitno je da ti znam tu informacije da ako u zgradi imaš MTS optiku ispunjavaš uslove i možeš da uzmeš i Yettel optiku.

A i to da je Yettel jedini koji ima taj "dil" sa Telekomom.

Čak i za Supernovu bi uvodili posebno nove optičke kablove po zgradi.
Koliko je sigurno ovo? "Devojačko prezime" Supernova je MTS. Čini mi se da su oni bliži Telekomu nego Yettel. Naravno, odvojene su im kase (valjda?!). :)

Rekao bih da Supernova radi sve ono što Telekom ne želi i uzima taj deo tržišta: razvlači kablove, uvodi internet bez obaveznog fiksnog telefona...

Ne bih znao koliko je sigurno, nemam dostupnu MTS optiku pa da tražim na toj adresi Supernova paket.
Ovde ima dostupna Supernova optika i kroz tu mrežu definitivno ne daju da se uzimaju MTS Box paketi.

Meni su u telekomu jednom rekli da je moguc prenos ugovora (ili barem koriscenje infrastrukture) na supernovu. Posto dosta ljudi iznamljuje stan, a ugovori su na 24 meseca pa nisu svi sigurno da ce ostati na mestu ceo period, rekli su da bilo gde gde ima bakar ili supernova ima uslugu, moze da se predje.
Ne bih znao da li moze i u drugom pravcu.

Nevezano za pitanje infrastrukture, imam jedno komplikovano pitanje.
Ušao sam u stan gde je prethodni stanar već koristio optiku. Njihov ugovor još važi, ali ta osoba više nije u BG i nije odjavila uslugu iz stana. Još uvek plaća po 1rsd mesečno pa je baš briga. Vraća se u BG za dva meseca na studije i do tada neće prstom da mrdne. Verovatno će prebaciti na novu lokaciju kada se vrati.
Usluga je zaglavljena jer telekom ne dozvoljava paralelno korišćenje na istoj lokaciji, što naravno nema smisla, ali ajd.
Ima li neko slično iskustvo ili savet?

uspeli su ljudi da uvedu uslugu na isto mesto tako sto su dodavali "a" na kraj adrese ili slicno, ali moras da pomenes da vec postoji prikljucak tu inace ako dodju sa namerom da instaliraju nov prikljucak a vec postoji (i ti hoces da koristis taj stari prikljucak) nece ti nista uraditi.

Pozdrav svima,
Kada konektujem tv preko lan kabla sa ruterom, veza radi samo na 1. portu preko koga mi je kompjuter povezan, ostali portovi su koliko sam skontao za iptv. U pitanju je huawei ruter pa me zanima kako da otkljucam neki od preostalih portova?
Trenutno su mi preko rutera lan-om povezani desktop i telekomov stb uredjaj, dodao bih jos tv da mi bude direktno preko kabla a ne wirelessa

hvala

Nevezano za pitanje infrastrukture, imam jedno komplikovano pitanje.
Ušao sam u stan gde je prethodni stanar već koristio optiku. Njihov ugovor još važi, ali ta osoba više nije u BG i nije odjavila uslugu iz stana. Još uvek plaća po 1rsd mesečno pa je baš briga. Vraća se u BG za dva meseca na studije i do tada neće prstom da mrdne. Verovatno će prebaciti na novu lokaciju kada se vrati.
Usluga je zaglavljena jer telekom ne dozvoljava paralelno korišćenje na istoj lokaciji, što naravno nema smisla, ali ajd.
Ima li neko slično iskustvo ili savet?
Jel ostavila ruter? Da je pitaš za password pa koristi dok ona ne odjavi /premesti

pa ako fizicki ima ruter koji radi na mrezi za password ne mora ni da pita, moze da ga vrati na fabricki i da koristi pass sa nalepnice, ili da udje sa admin nalogom i promeni pass na sta god hoce

Iznesena je oprema tako da nije bilo nikakvih mogucnosti tog tipa.
Ipak je na kraju reseno, telekom je zapoceo odjavu. Eto, mozda sam pogresno procenio devojku i izvinjavam se ovom prilikom :D
Nisam najbolje razumeo da li ce serviser dolaziti da nesto uradi kod mene u stanu ili ce da ostavi sve kako jeste. Ili ce mozda da sece kabl ispred stana i da oslobodi port na njihovoj opremi.
Inace, prelazim na yettel posto je internet isti kao telekom,a yettel ponuda je trenutno fenomenalna sa 12 meseci po dinar i duplo boljim netom za postojece korisnike.

@TwistedMind : ne seku više kablove, sad to rade mnogo suptilnije. :)

@TwistedMind : ne seku više kablove, sad to rade mnogo suptilnije. :)
A to je?
pricam o vlaknu koje ide iz ormarica, kroz zid u stan i do kutijice. U stan da udje ne moze, da pocupa ne moze, jedino da ostavi da visi u ulazu pored vrata.
Sta god da uradi u ormaricu, ostaje visak u ulazu i mom stanu

Vrh Dno