Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Uf kod mene je takva situacija u zgradi da 95% ljudi zabole uvo,ali bukvalno, poenta je sto u zgradi mozda zivi 20% vlasnika sve ostalo je renta,a i od tih 20% vlasnika na skupstini stanara se pojavi 5%. Pokusacu sa upravnikom da zavrsim to.

Uvukoše mi optiku juče, postaviše router Nokia G-2425G-B. Veliki minus je dobio MTS jer nijedan utp kabl nisu postavili. Trebalo je da se povežu tri sobe u spratnoj kući i da se razvuku 3 utp kabla. Kažu da oni to ne rade, da je njihovo samo da postave ruter, da provere da li radi i to je sve. Na moje pitanje monterima zašto je to tako i šta bi bilo da imam tri televizora i da treba 3 stb-a da se povežu, dobio sam odgovor: e da je tako, onda bismo provukli kablove...:rolleyes: A za 2 PC-a u dve sobe i jedan eon ne trebaju kablovi? :cautious:. Uzeo sam BOX 2 400/160.
Šta ću, potom sam otišao u prodavnicu i kupio 60m kabla neplanirano, misleći da posluju kao ostali operateri i da razvuku kablove gde je potrebno. Da li se treba žaliti ili je sad gotovo kad sam stavio potpis?
Inače, čini mi se da ovaj nokia router dosta slabiji domet ima od SBB technicolor 2121.
Suma sumarum, ne baš najbolji prvi utisak prelaska sa SBB na optiku.
Izvini ali meni su razvukli kablove za dva racunara i 3 televizora i to sam napomenuo jos kad sam se prijavljivao , a kada su dosli reko sam isto 3 tv 2 pc inace ne potpisujem ugovor
na tvom mestu napisao bih email mtsu i trazio refundaciju kroz troskove ili da opet posalju ekipu montera i to da odrade kako treba inace raskidam ugovor

Njihovo je da ti uvedu optički kabl do modema, povežu, izvade fabrički dobijen utp kabl i njega iskoriste za povezivanje kompa. Pored toga moraju da ti povežu IPTV box time što će hdmi ubosti u tv i box a do boxa da razvuku utp kabl. Ne vidim zašto bi neko očekivao više od toga.
Ja sam im tražio 15m utp kabla, oni upisali da su toliko razvukli za TV i to je to. Posle sam sam rešavao šta kako hoću.

Za BOX2 ne daju mrezni kabl. BOX3 i 4, koliko god treba/trazis. Ja dobih koliko je potrebno, 65m za 2 stb-a.

a kojeg je kvaliteta kabl ? ima li 8 zice u sebi ? el su CCA (pobakren aluminijum) jer ako jesu (probas da vidis da li se topi metal kada ga stavis na vatru upaljaca) onda mozes i da bacis taj kabl... samo cist bakar prolazi CAT specifikaciju (bilo koju) i moze da se vuce kroz zidove
a da raskidate ugovor i da se bunite sto vam nisu dali < 1000 dinara kabla besplatno nema mnogo smisla

a kojeg je kvaliteta kabl ? ima li 8 zice u sebi ? el su CCA (pobakren aluminijum) jer ako jesu (probas da vidis da li se topi metal kada ga stavis na vatru upaljaca) onda mozes i da bacis taj kabl... samo cist bakar prolazi CAT specifikaciju (bilo koju) i moze da se vuce kroz zidove
a da raskidate ugovor i da se bunite sto vam nisu dali < 1000 dinara kabla besplatno nema mnogo smisla
Ja sam cuo da su u MTS veoma strogi sa standardima kad je povezivanje kucnih racunara u pitanju i dele samo dijamante. Treba traziti svakako

Kupio sam 70m CAT6 kabla, oko 3k dinara platio, provukao ga kuda sam mislio i sad je posao odrađen kako valja. Uglavnom su svi monteri malo aljkavi u poslu, čast izuzecima. Onu običnu kutiju što u zid šrafe nije pod libelu mogao da postavi pa bode oči. Moram i to da ispravljam. Kuckaju one obične plastične obujmice sa ekserčićima u zid što takođe ne izgleda baš lepo, al razumem, takav im je zadatak, da obezbede optičko vlakno. Sve ću to smestiti u jednu kanalicu.
1642148844351.png

Hm, kod moje sestre su razvukli neki kabal, ako se tako moze nazvati, maltene debljine konca, jedva da se vidi, lepili toplom plastikom. Sve extra.

Ovaj ide od bandere, preko tavana i sprata do prizemlja i te kutije.

Kod komsije nisam mogo ono da slikam, ubacili optiku, i kroz stan nijedna rupa nije probusena za kablove do stb uredjaja. Kablovi im bukvalno vise od rutera do stb. Uzas sta rade penzionerima i matorim ljudima.

Ja bre nisam pustio coveka da mi sprovede opticki kabl gde je on hteo, bukvalno lik ne da da bude po mome :) na kraju kazem ok nista ode on. Sutra dan me zovu is mts-a pitaju sto sam vratio coveka, lepo kazem nije hteo da provuce kabl gde sam ja hteo. Dosli novi momci odradili posao kako sam im ja rekao.

Da li je MTS ruter Wi-Fi 6 standard ?

Ja se izvinjavam da li negdje imate podesavanje mts optickog Nokia rutera problem je sto nemam wi fi za windovs uredjaje a za android imam wi fi

Ne može da za neki uređaj ima a za neki nema. Može biti problem u tome da je uključen samo wifi na 5ghz pa telefoni koji podržavaju tu frekvenciju to vide, a na primer laptop koji radi samo na 2.4ghz to ne vidi. Drugi problem može biti da na laptopu na primer zbog velike količine signala tvoja wifi mreža ostaje sakrivena u gomili na listi.

Prvo vidi da li ti svetle WLAN 2.4G i WLAN5G?

Ako je stan u zgradi, od razvodne opticke kutije sa stepenista zgrade ide super tanki opticki kabal kroz kanalicu do zavrsne opticke kutije u stanu (ZOK), a odatle ide opticki pečovani kabal u ONT ruter. Iz rutera idu LAN kablovi (MTS daje CAT5e) do uredjaja koji su u vlasnistvu MTSa - STB boks.

Ako je privatna kuca, od bandere ide samonoseci opitcki kabal (crni) do ZOK kutije, a odatle opet pečovani opticki kabal u ONT ruter, itd.

ISP provider nije duzan da kablira uredjaje koji nisu njihova oprema.

LAN kablovi koji se kupuju su CAT5e, CAT6a, CAT7a i CAT8/CAT8.1 (ne CAT6 ili CAT7) jer na njima su kvalitativni skokovi.

Da li je neko uspeo samo da poveca protok u okviru box paketa. Ja bih da uzmem 1000mb protok sada mi je 400mb ali da ne menjam box paket. Oni ga valjda rezervisali samo za box 4 na maximumu?

Mogu ti uvesti ako obezbedis saglasnost ne upravnika vec 50℅+1 vlasnika stanova, upravnici sluze vlasnicima stanova a ne obrnuto. Neka ti potvrdi mts mailom da zeli da samo tebi uvede optiku ako obezbedis potpise vlasnika stanova.
То је тачно.
Код мене здрада 4 стана.
У октобру/новембру прошле године била скупштина станара са тачком дневног реда давање сагласности МТС да уведе оптику у зграду (иницијатива професионалне председнице скупштине станара која је са њима у талу) иако су сви станари сем једног под уговорном обавезом са СББ.
Дали смо сви сагласност да се уведе и МТС због тог једног.
Када је то урађено, једном до сада је нека МТС промотерка смарала да се пређе на МТС (са лажном причом да емитују Премијер лигу (заборавила је да напомене да је емитују тек од наредне сезоне), али људи једноставно неће да плаћају дупле претплате (и СББ и МТС) па је одустала.

Укратко, довољна је сагласност 50%+1 станара која вас не обавезује, па макар после увођења оптике нико од станара не потписао уговор са МТС.
То је њихов (наш) ризик пословања, јер свакако они то не раде због пара нити имају икакву финансијску рачуницу у том послу чак и да су сва четири стана прешла на МТС (причам пример моје зграде), а колико чујем није прешао ниједан, јер је и овај један у међувремену одустао од МТС-а. :ROFLMAO:

Иначе оптику уводи ангажована фирма а не радна снага МТС (како згодно).

Ovaj Nokia G2425G-B koji su meni postavili ima WiFi6
nema, isto je 802.11ac (wifi 5), mozes da pogledas u datasheetu/uputstvu
2022-01-17_12-01-37_pB0NHi6ld.png

Box 2 dobijen HG8245W5-6T ruter, pa kakva su iskustva sa ovim ruterom, jel ima zadovoljnih, jel ga treba podesiti da radi bolje ili je to to ?

Ako ima neki promoter za oblast zemuna bio bih zahvalan da se javi

Danas bili monteri da mi montiraju optiku, i 'ladno stručnjaci koji su prekopavali ulicu pre par meseci i sprovodili kablove do svake kuće nisu ostavili kutijicu kod mene u zidu, a ni crevo, sve zakopali i zabetonirali. Majstori :)
Tako da je dečko koji je bio poslao novi zahtev drugoj ekipi i sad ponovo čekam njih da dođu..

271911818-442745480865074-5061206986227294545-n.jpg

Колико дуго се чека да дођу монтери? Узео сам бели Бокс пакет у петак, рекли су ми да ће ме звати за дан-два али ништа за сад.

НС је у питању, Ветерник прецизније.

28.12. sam podneo zahtev za Boks 3, 03.01. me zvala žena i ubacila u raspored za 11.01, međutim u međuvremenu korona zavladala među monterima, tako da su mi pomerili za još nedelju dana, tačnije danas..

Pančevo je u pitanju.

Nazad
Vrh Dno