Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Bas to su i kod mene juce uradili. Kazu da druga ekipa kopa od ulice do kuce.

Inace stalno pricamo stigla optika. Nije jos :). Stigli samo buziri. Opet ko zna koja ekipa ce da provlaci optiku i kada...

Poslednja izmena:
Ima li neko problema sa optikom u Zemunu? Već treći dan ruter ne može da se nakači, a od servisera ni traga ni glasa. Čisto da vidim da li je problem kod mene ili na trasi.

Optiku imam vec 2 meseca.

Pa jel si se registrovao?

Mislim sve što si naveo u onom postu da ti treba postoji na nalogu, mozes da vidis koji pakett imas, dodatne opcije, listinge, racun da platis, sve račune na jednom mestu itd... Evo nije me mrzelo da ti napravim par ss.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    65.1 KB · Pregleda: 197
  • 2.png
    2.png
    73.5 KB · Pregleda: 173
  • 3.png
    3.png
    59.8 KB · Pregleda: 169
  • 4.png
    4.png
    88.1 KB · Pregleda: 163
Čujem danas da uvode firmama optiku, konkretno banci. Da li to znači da će uskoro i fizičkim licima da ponude ili teško? Manji grad je u pitanju.

Ima li neko problema sa optikom u Zemunu? Već treći dan ruter ne može da se nakači, a od servisera ni traga ni glasa. Čisto da vidim da li je problem kod mene ili na trasi.

Čupaj kablove, gasi ruter na dugme, pa priključuj sve ponovo. Kada se problem ponovo pojavi opet sve isto dok ne proradi. Izgleda da je zbog tranzicije na irisTV, sve se raspada ovih dana. Nije mi ovako loše radio net i TV ima već 18 meseci.

Čujem danas da uvode firmama optiku, konkretno banci. Da li to znači da će uskoro i fizičkim licima da ponude ili teško? Manji grad je u pitanju.
Prosle i pretprosle godine su i kod mene kopali i uvodili pravnim licima, isto manje mesto, pre nekoliko meseci pitao jednog od tehnicara za fizicka lica, kaze ne veruje da ce biti u skorije vreme.

Borba akvizitera na terenu. Pre 3 dana kod majke u zgradi neki Đorđe poubacivao promo knjižice sa ponudom i svojim telefonom. Danas neki Nenad iste knjižice sa svojuim brojem. [emoji28]
Zašao mu na teritoriju, biće pucnjave. [emoji1787][emoji1787][emoji1787]

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Da li je neko uspesno odradio port fowarding na HG8245Q2 ? Ne kontam zasto ne radi kako treba :/ Da li vredi cimati podrsku za to tj da li su voljni da pomognu oko toga ?

Prvo sam namestio staticnu IP adresu
https://portforward.com/networking/staticip.htm

Pa otvorio portove
https://portforward.com/huawei/hg8245q2/

Ali i dalje nista kada ih proverim sa
https://www.canyouseeme.org/

Mislim radi net full speed za surf/download. Ali za online igranje neke igre koje koriste p2p umesto dedicated servera znaju da se bune :/

@Grunt: Ajd ti prvo u Status > WAN Information> klik na WAN konekciju koja je za internet >pa vidi "IP address" i potvrdi da nisi na CG-NAT (nemaš IP koji počinje sa 100, dakle 100 ne 109, 178 i slično). Jer ako si na CG-NAT otvranja portova nema

Pa onda okači screenshot port forward sekcije da vidimo kako izgleda.
Evo ti za svaki slučaj screenshot kako je to kod mene:

Q2_portforward.PNG

Ignoriši samo ime WAN konekcije pošto sam ja Orion korisnik a kod njih se jedna ista WAN konekcija koristi za sve (internet, voice i iptv) osim za TR-069. Ti treba naravno da izabereš ispravno WAN konekciju koja je za internet kod Telekoma.

I naravno za kraj pretpostavljam da znaš da da bi ti sajt za testiranje otvorenih/zatvorenih portova detektovao port kao otvoren ta aplikacija/server/šta već treba da bude aktivna/upaljena? Takođe koliko vidim i ovaj tvoj sajt spada u gomilu koja ne detektuje kako treba status UDP portova (proverio sam testirajući port koji koristi moj OpenVPN server koji je UDP only, ne koristim TCP pa nisam ni otvorio TCP port) pa dobijaš rezultat da je zatvoren port (jer jeste zatvoren TCP port sa tim brojem, UDP je otvoren).

Poslednja izmena:
Pocinje IP sa 178.222 znaci to je iza cgnat-a ?
Jer skida telekom sa toga ako im trazis ili mrka kapa ? Na adsl me roknuli iza cgnat sad se preselio i uveo optiku i opet isto :(

Hvala na pomoci @shamanNS

Poslednja izmena:
Znači da NIJE. (ako si IP gledao gde sam ti rekao da pogledaš, a ne na "what is my IP" sajtovima???)
Jel čita neko šta drugi pišu? 100.xxx.xxx.xxx su IP adrese iz CG-NAT. 109.xxx.xxx.xxx i 178.xxxx.xxx.xxx NISU CG-NAT IP opsezi već javne IP adrese... Još sam namerno počeo da pišem pojašnjenje šta mislim sa "počinju na 100" jer mi 1432 puta stigne odgovor sa zaključnom "aha ,109 je CG-NAT". Dakle precizno 100, 109 nije 100 niti je to 178.

Nisi na CG-NAT . Nešto drugo je problem, a najverovatnije si zeznuo podešavanja za port forward, static IP. Ako hoćeš instaliraj na komp TeamViewer portable pa mi pošalji mi na PM podatke za remote pristup (ID i password) tvom kompu da ja to na brzinu proverim i podesim a ti gledaš i učiš :D . Brže je tako nego da gledam u pasulj šta si gde stavio.

Adresni opseg za cg nat je 100.64.0.0/10 (valjda).

Sent from my iPhone using Tapatalk

@shamanNS
OK nije mi bilo bas jasno to iz zagrade sry, da si stavio samo da cgnat pocinje sa 100 bez pominjanja drugih jasnije bi bilo :D

Sto se namestanja port forwarda sve mi je kao na tvojoj slici, jasan je guide bio na sajtu koji sam linkovao. U cmd kucam ipconfig/all i ipv4 ip stavljam u internal host ip polje.

Moguce da je problem samo do provere koju si pominjao u zadnjem pasusu.

Hvala u svakom slucaju, ako bas zaglavim javim se.

Poslednja izmena:
Nocas mi se instalirao IRIS na STB-u i po meni je dosta losiji za rad u odnosu na predhodni meni. Pogotovo deo za omiljene (favorite) kanale. Nemogu da udjem na jedan klik, apsolutno nepregledan.
Imam utisak da se i kvalitet HD kanala pokvario, mada ni pre toga nije bio na nekom zavidnom nivou.
Kakvi su vasi utisci??

Iris je haos, jedva sam prezubcio na nj. A svaki drugi put kad palim tv- stb zaglavio, pa moram da mu radim reset na dugme, da ponovo dize softver. Nikako da pozovem mts da ih pitam za zdravlje.

Da li neko ima probleme sa downloadom? Kada skidam nešto sve normalno krene. Kod skidanja manjih falova (do 10-20 MB) obično nema problema. Skida ih "iz prve". Međutim kod većih fajlova download krene normalno i stane. Nakon određenog vremena (par minuta) Chrome prijavi Network error. Moram da zaustavim download i da pokrenem ponovo. Nekad i po nekoliko puta. Noćeas ne mogu da skinem ništa veće od 20-30 MB. Probao sam sa različitim browserima (Firefox, Chrome, Edge) i kod svakog je problem prisutan. Nema veze ni sa web siteom sa kog skidam. Probao sam Envato, WeTransfer, Filemail i na svima je ista situacija. Torrent radi normalno. Upload preko WeTransfera radi normalno. Speedtest radi normalno (200/78-80, ping 1ms). Problem sam počeo da primećujem u zadnjih 20tak dana, ali je u zadnja dva-tri dana baš izražne. Ako nešto znači, lokacija je Beograd, početak Gospodara Vučića. Modem je HG8245Q2. Ima li neko neku ideju? Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Bas cudno, torenti rade, merenje brzine radi samo dl ne radi kako treba.
Kao da ima neki problem sa http portom 80 ili 8080, da nisi neki program instalirao u to neko vreme koji blokira 80 port ili neku sumnjivu app ne znam sta bi moglo da bude.
Nikada nisam imao taj problem.
Ja sve nesto mislim da si ti instalirao neki program a mozda nisi ni ti nego neki virus, bla, bla pa da ti to radi u pozadini ne znam ali mi sve na to lici.
Jesi li skenirao komp sa nekim AV?

Bas cudno, torenti rade, merenje brzine radi samo dl ne radi kako treba.
Kao da ima neki problem sa http portom 80 ili 8080, da nisi neki program instalirao u to neko vreme koji blokira 80 port ili neku sumnjivu app ne znam sta bi moglo da bude.
Nikada nisam imao taj problem.
Ja sve nesto mislim da si ti instalirao neki program a mozda nisi ni ti nego neki virus, bla, bla pa da ti to radi u pozadini ne znam ali mi sve na to lici.
Jesi li skenirao komp sa nekim AV?

Hvala na sugestiji. Nakon analize sam utvrdio da nije virus nego antivirus. Naime, Kaspersky pravi problem. Kada ugasim Kaspersky ili opciju Web Anti-Virus spustim na low sve radi savršeno. Pogledaću detaljnije šta pravi problem, ali bitno je da sada sve funkcioniše. Skinuo sam 5GB za 11 minuta. Još jednom hvala.

Hvala na sugestiji. Nakon analize sam utvrdio da nije virus nego antivirus. Naime, Kaspersky pravi problem. Kada ugasim Kaspersky ili opciju Web Anti-Virus spustim na low sve radi savršeno. Pogledaću detaljnije šta pravi problem, ali bitno je da sada sve funkcioniše. Skinuo sam 5GB za 11 minuta. Još jednom hvala.
Nema na cemu nisam konkretno pomogao ali dao sam ti mozda ideju odakle da krenes sa analizom.
Verovatno ti KAV u web av opciji filtrira ili blokira zato sto ima mozda vise konekcija pa misli da je neki virus ili sta god.
Pozdrav

Iris je haos, jedva sam prezubcio na nj. A svaki drugi put kad palim tv- stb zaglavio, pa moram da mu radim reset na dugme, da ponovo dize softver. Nikako da pozovem mts da ih pitam za zdravlje.

Isti problem i kod mene, crni ekran ili piše nemoguća reprodukcija, tako nešto. Našao sam rešenje da ga oporavim a da ne moram da ustajem iz kreveta. Držiš plavo dugme za paljenje STB-a više od 10sekundi i stb se restartuje :D

Koje plavo dugme, ono jedno od 4 sarena, a plavo je skroz desno ili je novi daljinski pa on/off dugme drzis 10sec?

1.jpg

Koji daljincac imas, jel ovaj levi, beli sa plavim pali/gasi dugmetom ili ovaj crni sa crnim dugmetom ili je svejedno, samo da se drzi pali/gasi dugme?
Treba li prvo upaliti box i onda drzati dugme?

Koji daljincac imas, jel ovaj levi, beli sa plavim pali/gasi dugmetom ili ovaj crni sa crnim dugmetom ili je svejedno, samo da se drzi pali/gasi dugme?
Treba li prvo upaliti box i onda drzati dugme?
Ja imam crni daljinac. A reset sam odradio kad su na stb-u bile upaljene obe zelene led a nije bilo slike (zaglupeo, blokirao). Verovatno radi i sa belim daljincem na isti nacin.

Pozdrav drugari.
Stiže optika i u ZR, pa rekoh ajde da se raspitam malo na najpouzdanijem mestu šta i kako fercera.

Prebacio bih se na optiku najviše zbog finansijskog momenta, ali i zbog bolje ponude (bar na papiru). Pa me interesuje kakav je kvalitet same mreže? Koliko često puca, da li ima još nekih problema itd.?

Sada sam na SBB-u (nije EON, stari STB) i onako, šta znam, dešava se da puca, baguje, ništa preterano, nego s vremena na vreme.

Nisam neki prezahtevan korisnik interneta smart tv, telefoni tableti i retko komp. Ne igram se online, zbog obaveza, mada sam rešio da sebe počastim dogodine i kupim neku konzolu Sony/Xbox, pa će biti i malo igranja. Eto ukratko da vidite šta očekujem od neta i da li će optika raditi bolje ili lošije od kablovske.

Hvala

Poslednja izmena:
@ nidzesi
@ wvladimir

Hvala

^ @Bishop Naravno da ce biti bolja optika (cija god). Ako ti nije problem nedostatak N1 (bez tog neki nisu u stanju da zive), SK, NovaS i sl UM exluziviteta, onda predji na mts optiku ako imas mogucnost.
Mreza radi odlicno, puca samo kad je kamion zakaci na banderi inace radi kako treba. Evo ima nekih problemcica sa novim softverom na tv boxu ali i to se resava resetom urdjaja, nadamo se da ce ispeglati nedostatke ubrzo. Sve ostalo, pogotovo 12m po 1rsd je dobro...

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari.
Stiže optika i u ZR, pa rekoh ajde da se raspitam malo na najpouzdanijem mestu šta i kako fercera.

Prebacio bih se na optiku najviše zbog finansijskog momenta, ali i zbog bolje ponude (bar na papiru). Pa me interesuje kakav je kvalitet same mreže? Koliko često puca, da li ima još nekih problema itd.?

Sada sam na SBB-u (nije EON, stari STB) i onako, šta znam, dešava se da puca, baguje, ništa preterano, nego s vremena na vreme.

Nisam neki prezahtevan korisnik interneta smart tv, telefoni tableti i retko komp. Ne igram se online, zbog obaveza, mada sam rešio da sebe počastim dogodine i kupim neku konzolu Sony/Xbox, pa će biti i malo igranja. Eto ukratko da vidite šta očekujem od neta i da li će optika raditi bolje ili lošije od kablovske.

Hvala
Sta da puca na optici, ma ne puca nista sve je 100% online vec dve godine na optici.
Stabilno, brzo, povoljno.

Nije baš tako od kada se pojavio iris. Ja sam ranije hvalio stabilnost i brzinu mts optike. Međutim, poslednjih desetak dana dešava se na momente da je net spor.
O tv programu nemam lepo mišljenje.

Poslato sa STK-L21 pomoću Tapatoka

Vrh Dno