Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Da to je dobro pitanje.
Ako se, na primer, gledaju HD kanali na dva IPTV-a, da li taj protok za IPTV oduzima nešto od, recimo, mojih garantovanih 200 Mbps u downloadu. Pre nego što sam prešao na MTS optiku jedan od njihovih promotera (akvizitera) me je ubeđivao da za IPTV treba ~ 4 Mbps i da to ne utiče na garantovani protok jer u tom slučaju MTS automatski poveća protok u downloadu za tih 4 Mbps. Mada mislim da to nije tačno i da se 4 Mbps odnosi samo na SD kanale, a da je za HD to više. Ne znam tačno koliko. To verovatno zavisi i od stepena kompresije koji MTS, kao i svi ostali, primenjuju.

Da li neko zna postoji li, u svetu, da se putem IPTV-a emituje u rezoluciji 1080p, jer koliko znam i MTS i SBB i ostali kod nas penose 1920 x 1080i. MTS-ov Q11 STB u svojim skrivenim postavkama nudi i 1080p ? Vredi li to uključiti ?

Ne oduzima se protok
IPTV ima svoje posebne kanale

Nemaš nigde 1080p, ni jedan provajder to ne nudi

svuda je tako

Poštovani,

Što se tiče pitanja u vezi optike, možete me kontaktirati na broj 0655733175, daću vam potrebne informacije.

Ima li neko informacije za optiku u staroj pazovi. Nacuo sam da po novim zgradama imaju instalacije za optiku, mislim da cu morati licno da proverim. Pisao sam neke mejlove ali to traje 15 dana. Ako neko zna nesto vise neka kaze.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

Jel ima neko kome je instalirana optika na više tv a npr 3. Meni traze da kupim switch, kao to moram ja da finansiram?

Da to je dobro pitanje.
Ako se, na primer, gledaju HD kanali na dva IPTV-a, da li taj protok za IPTV oduzima nešto od, recimo, mojih garantovanih 200 Mbps u downloadu. Pre nego što sam prešao na MTS optiku jedan od njihovih promotera (akvizitera) me je ubeđivao da za IPTV treba ~ 4 Mbps i da to ne utiče na garantovani protok jer u tom slučaju MTS automatski poveća protok u downloadu za tih 4 Mbps. Mada mislim da to nije tačno i da se 4 Mbps odnosi samo na SD kanale, a da je za HD to više. Ne znam tačno koliko. To verovatno zavisi i od stepena kompresije koji MTS, kao i svi ostali, primenjuju.

Da li neko zna postoji li, u svetu, da se putem IPTV-a emituje u rezoluciji 1080p, jer koliko znam i MTS i SBB i ostali kod nas penose 1920 x 1080i. MTS-ov Q11 STB u svojim skrivenim postavkama nudi i 1080p ? Vredi li to uključiti ?

Rene ti je vec odgovorio na veci deo. Ja sam samo hteo da ti kazem da ne vredi menjati u Q11 na 1080p HD neces mnogo dobiti jer je 1080p sa manje frejmova i ne bude mnogo bolje. Probao sam. Cak sam probao i digao sam Q11 na 4K, medjutim taj boksic ne upskeluje 1080i na 4K bas najbolje pa sam odustao i vratio na 1080i. TV program se svuda u svetu emituje u 1080i HD jer je interlaced mod bolji za brzu sliku, sport, akcione filmove, itd. Slika je jasnija i preciznija.

Rene ti je vec odgovorio na veci deo. Ja sam samo hteo da ti kazem da ne vredi menjati u Q11 na 1080p HD neces mnogo dobiti jer je 1080p sa manje frejmova i ne bude mnogo bolje. Probao sam. Cak sam probao i digao sam Q11 na 4K, medjutim taj boksic ne upskeluje 1080i na 4K bas najbolje pa sam odustao i vratio na 1080i. TV program se svuda u svetu emituje u 1080i HD jer je interlaced mod bolji za brzu sliku, sport, akcione filmove, itd. Slika je jasnija i preciznija.

Baš ti hvala na odgovoru, to mi je trebalo. Znači ostaviti na fabričkim setovanjima. Koliko se sećam to je 1080i 60 Hz ?
Samo da te pitam, da li si možda povezivao Q11 na AV receiver ili poseban DAC preko optičkog SPDIF porta ? Ja sam to probao i razočaran sam. Loš zvuk se dobije tako da oni njihovi radio kanali (Stingray, Radio Bg...) ne mogu da se mere sa boljim analognim FM tunerom. Mada vidim da je tako i kod SBB-a i žale se korisnici:

https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/33080-eon-box-loš-kvalitet-zvuka/

Poslednja izmena:
Baš ti hvala na odgovoru, to mi je trebalo. Znači ostaviti na fabričkim setovanjima. Koliko se sećam to je 1080i 60 Hz ?
Samo da te pitam, da li si možda povezivao Q11 na AV receiver ili poseban DAC preko optičkog SPDIF porta ? Ja sam to probao i razočaran sam. Loš zvuk se dobije tako da oni njihovi radio kanali (Stingray, Radio Bg...) ne mogu da se mere sa boljim analognim FM tunerom. Mada vidim da je tako i kod SBB-a i žale se korisnici:

https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/33080-eon-box-loš-kvalitet-zvuka/

Da, ostavis na fabrickim podesavanjima za sliku.
Opticki izlaz za zvuk jos nisam probao. To mi je bio plan ali mi je AV Receiver trenutno u kvaru, pa zvuk ide preko HDMI u TV i tako slusam za sada. Ali cu svakako probati kad resim problem sa risiverom pa cu ti javiti. Moras isto da stavis u Q11 da zvuk bude 'pass through' pa da ga zapravo risiver decoduje a ne Q11. Probaj tako.

Poslednja izmena:
Opticki izlaz za zvuk jos nisam probao. To mi je bio plan ali mi je AV Receiver trenutno u kvaru, pa zvuk ide preko HDMI u TV i tako slusam za sada. Ali cu svakako probati kad resim problem sa risiverom pa cu ti javiti. Moras isto da stavis u Q11 da zvuk bude 'pass through' pa da ga zapravo risiver decoduje a ne Q11. Probaj tako.

Probao sam i u podešavanjima Q11 za Dolby Digital Format stavio "pass through". Međutim, to se odnosi samo na to što piše tj. zvuk na kanalima koji emituju u Dolby Digital formatu, na primer BBC Earth (721). Između "PCM" kada Dolby Digital dekodira Q11 i "pass through" (kada dekodira AV receiver) kod mene nema velike razlike osim što je "pass through" mnogo tiši od "PCM" i što tada AV receiver na svom display ispiše "Dolby Digital" i upali LED za to. Mada je na mom receiveru Dolby Digital uvek mnogo tiši od PCM.

Mislim da Q11 preko optičkog SPDIF-a na ostalim kanalima po defaultu emituje PCM (Stereo) i da se to ne može promeniti. Pa i tada je to digitalni signal i DA konverziju radi DAC u AV receiveru. Problem je u kvalitetu tog digitalnog signala, a to je do MTS-a (nizak bitrate, kompresija, ko zna možda i MP3 na izvoru).

Poslednja izmena:
Danas su mi uveli MTS optiku, Box 2 paket, 200/80. Sve prošlo brzo i dobro, speed test pokazuje 200/75.
Želim da ga stavim u bridge mode, ali za to mi je neophodna njihova podrška. Imam admin pristup ruteru, to nije dovoljno.

Molio bih za pomoć. Ne uspevam da namestim bridge da radi, negde grešim. Na slikama su postavke i ONT-a i mog Asusa. Bio bih zahvalan svakom ko me nauči [emoji4]
ASUS prijavljuje da parametri za pristum nisu dobri. Siguran san da sam dobro pročitao i user i pass.

Pretpostavljam da je greška u tome što se, trenutno, I ONT I Asus prijavljuju serveru sa istim kredencijalima. Ipak ovo prevazilazi moja znanja. Hvala [emoji4]

Prilozi

• Huawei1.jpg
    Huawei1.jpg
    365.6 KB · Pregleda: 212
  • Huawei2.png
    Huawei2.png
    75 KB · Pregleda: 189
  • Asus.png
    Asus.png
    129.1 KB · Pregleda: 186
Poslednja izmena:
Koliko vidim po prvoj slici ti nisi tu "1_INTERNET_R_VID_100" WAN konekciju prebacio u bridge mode. Pogledaj "WAN mode" : stoji ti "Route WAN" a to treba promeniti u "Bridge WAN". Pa tek onda na Asus-u možeš da praviš PPPoE konekciju.

Rešeno, nisu bili dobro setovani ni PPoE podaci u mom ruteru. Sad sve radi :)
Hvala, @shamanNS

Jel se deklarisana optička brzina u okviru box paketa meri na 2.4 ili 5 ghz? Msm sta je reper?

Koliko sam video u ovom Huawei uređaju ne može da se stavi 80 MHz i AC standard za 5Ghz :(

Paket 400/160 preko kabla izvlači: 400/150 mbps

Poslednja izmena:
Ne može "force" 80 MHz, ima "Auto 20/40/80" opcija pa gde ima lufta u "etru" šibne 80 MHz.

Pa to, auto samo, isto i za b/g/n/ac - nema ac only. Kod SBB-a je to imalo, ali dobro.

Šta je preporučljivo staviti za kanal na 5GHz ?
Na 2.4 su to 1, 6/7 i 13 kanali.

6752ad2b-89d7-4891-a1a8-7b6219faf368-60.webp

Poslednja izmena:
Kod mene u zgradi MTS nije uveo optiku, ali jeste EXE-NET koji je sada deo njihove grupacije i polovinom novembra postaje Supernova. Da li je moguće da preko te optike uvedem BOX paket ili mora posebna optika za MTS?

Vrh Dno