Officially MTSed
Pre nedelju dana uvedena mi je MTS optika. Zakazali za vikend u podne, i dosli su tacni kao smrt.
Instalacija
Instalacija je trajala nesto preko sat vremena zbog male komplikacije na stepenistu. U stan su nameravali da udju u visini plafona - kazu tako je po pravilu, zbog samog optickog kabla da bi bio zasticen od fizickog ostecenja. Ja sam pak, insistirao da ide preko visoke parket lajsne. Bilo je povuci - potegni, i na kraju kazu, u redu, ali moracu da potpisem da je to uradjeno na moje insistiranje i ako dodje do osctecenja, izlazak i popravak je 10.000 din. Sve u svemu, preko lajsne bese, a ja nista ne potpisah. :-devil-: Preko kabla sam stavio tanak sloj bezbojnog silikona citavom duzinom za svaki slucaj. Skoro se nista ne primecuje, ni kabal ni silikon. :happy: ONT kutiju stave gde hoces u stanu - kod mene iza svih uredjaja, pa se ni nevidi. Momci su bili iz MTSa i sasvim korektni. Splajsovanje otpickog kabla u kutiji nije bilo dobro uradjeno na pocetku , pa je ruter pokazivao 'loss' - nakon ponovnog splajsovanja sve je bilo ok. Svi uredjaji inicirani - ruter Q2 i tri STB Q11. Odmah proradio internet i TV. Telfon je proradio dva dana kasnije.
Internet
Za sad funkcionise sve kako treba, tj. skoro: 399/151.5 - upload kao kod svih tako i kod mene samo do 151.5. Zalio se podrsci. Vrlo zanimljiv razgovor sa tipom iz podrske za internet ( ne bih ga prepricavao) - svima je upload ogranicen na 151.5 - dakle nije do vasih linija. Ruter se drugi dan sam restartovao dva puta u toku dana - od tada sve ok. Linija je javna, nije NATovana.
Televizija
STB je vrlo mali (10cm x 10cm) i vrlo lagan. Kada se prikljuce svi kablovi, pa jos i opticki kabal za zvuk sa strane, deluje neizgledno i tesko ga je drzati na mestu jer ga kablovi povlace na sve strane! Ne mozes ga sakriti jer daljinski mora imati vizuelni kontakt sa njim. Za sada, radi dobro. Druga dva su samo inicirana, ali za sad eksperimentisem povezivanje sa jednim mreznim kablom i swichevima - dakle da ne ide do svakog STB poseban mrezni kabal. Vrlo blizu sam resenja, jos malo tweekinga... :eyebrows:
Nisam imao Eon Box kod SBBa, vec samo Eon aplikaciju pa ne mogu da tako uporedim. U svakom slucaju HD kanali su odlicni, isti ako ne i bolji nego preko Cisco STBa kod SBBa. Prebacivanje kanala (zapping) je u milisekundi ako se to radi preko CH+ CH-, neku milisekundu sporije ako se to radi biranjem brojeva, a ako se biraju brojevima kanali stavljeni u 'omiljenu' listu, traje i do 3 sekunde.
Distributeri imaju obicno neke kanale u SD i u HD tehnici istovremeno. Ali, MTS je to doveo do apsurdnosti - on HD kanale koji postoje samo u HD tehnici, kao RTS 1,2,3, Prva, BK kanal i sl, daunskejluje na SD rezoluciju, pa pored HD verzija emituje i daunskejlovane iste kanale gde je uocljiv HD logo na njima! Da stvar bude apsurdnija, te SD kanale stavlja prve na listi, a HD verzije tek na kraju liste!!! Potpuno besmisleno - em sto imaju manje HD kanala od konkurencije, em ih potpuno zapostavljaju. Nije moguce praviti svoje liste, samo listu od 10 omiljenih kanala! Sam softer nije bas intuitivan a ni previse logican. SBB Cisco STB ima jednostavniji i logicniji softver, a Eon je miljama ispred. Jedino resenje neki univerzalni daljinski, kao Logitech Harmony i sl.
Telefonija
Bez primedbi.