Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Tehnički gledano, skoro je nemoguće izvesti blokiranje samo određenih kanala od strane Telekoma (ili MTS-a). SBB diskriminiše ljude korisnike koji dolaze sa Telekom IP adresa, ali zato dozvoljava pristup onima one koji plate "EON van mreže".

Upravo tako. Jerbo svi kanali se strimuju preko istih (CDN) stream servera, round robin ili slicnom metodom. Zato mogu da blokiraju totalno sve kanale, ali pojedinacne tezi slucaj. Dok je iz drugog ugla - SBB-a to lakse, sto i rade, samo gledaju source IP kojoj mrezi pripada i ciao.

Kod mene je ista situacija. Rekli su mi da je ZTE oprema stavljana kao pilot projekat samo u Mirijevu i da zbog centrale tj. Kombinacije OLT ONT može samo ZTE i ne može Huawei oprema. I nemaju 5GHz ZTE optički modem... Javi ako se nešto u međuvremenu promenio

Sto se tice wifi i zamene ZTE za q2, u kontak centru su mi rekli da su monteri nakon instalacije optike u stanu konstatovali da je signal preko mreze ( lan-a ) dobar io da prolazi brzina interneta koja je predvidjena ( do 200mb, meni 193mb ). ZA wifi mts, kako kazu, ne garantuju. Standardna prica, zbog zidova, prepreka itd.. i ako im kazes da na 20cm od modema preko wifi imam maks130mb.. Radnica u kontakt centru ponovi opet istu pricu..prepeke, zidovi i ne garantuju..
Nakon te prijave ona napise tiket (ili kako god se zove kod njih) i tehnicka sluzba "udje u modem", proveri signal i cim vide da u modemu prolazi net onoliko koliko je napisano oni zavrsavaju pricu...a za wifi ih drugim recima bas briga.
Jedina opcija koju su mi rekli da idem u telekom i da pismeno napisem zahtev za zamenu modema i problem koji imam.

moze i email... ako bas ne prodje ond idi i cekaj u redu da napises isto to u papirnoj formi...

Vpn bi bio pozeljan

Jel to znači da ako na TV postavim neki VPN ili promenim DNS da bi mogao da ih prevarim i gledam regularno sve programe?

Rade svi united media programi sa IP adresa van Srbije, probao preko raznih VPNova, ali ne rade third party kanali (koji inace rade direktno sa mts mreze).

Interesuje me par stvari oko razvlacenja kablova po stanu za optiku jer sam u fazi renoviranja i elektricar treba da ih sprovede. Ostavio bih jedan orman iznad vrata u kojem bi mi bili modem ruter i sta vec sve ide od opreme. To sam video da rade po novim zgradama.
E sada mene zanima, da li da do mesta gde ce mi stajati TV i desktop PC, dovucem koaksijalni i utp kabl, Ili mozda i opticki?
Za sada je u zgradi MTS optika i Orion, ali se najavio i SBB. Medjutim najverovatnije cu sve uzeti kod MTS-a.
U zgradi kod prijatelja sam video da su sva tri operatera dostupna, medjutim on je uzeo televiziju kod SBB-a, a za net se jos premislja.
Do table iznad ulaznih vrata stana dolazi optika pa ide u onu malu razvodnu kutiju za optiku(ne znam kako se zove tacno), pa iz nje u neki glomazni crni modem(ruter) i odatle koaksijalnim kablom do TVa(u TV se koristi CAM kartica).
A za net su iz ormana razvukli utp kablove do soba.
Sta mi preporucujete da uradim?

Ja sam to radio pre par godina...

1. Obavezno stavi ormar (razvodnu kutiju u koju ce da ulaze svi kablovi iz zgrade u stan)
2. Ja sam razvukao utp i coax kablove do skoro svakog zida u stanu i sobi (nikad se ne zna kada ce zatrebati), misli da razvlacenje optike nije neophodno ali moja ti je preporuka da razvuces i koji buzir vise po sobama gde ide utp i coax...

Ako već hoćeš da budeš siguran, uzmi CAT6 mrežni kabl (nemaš potrebe za CAT6A) jer i 10GB ethernet radi do 55m na CAT6 kablovima.

Do svakog mesta gde planiraš TV, stavi 2 CAT6 mrežna i 1 COAX kabl. Bićeš siguran da možeš da povežeš i mts IPTV BOX (koristeći jedan od dva mrežna kabla) i Smart TV (koristeći drugi mrežni kabl), kao i SBB kablovsku (kroz koaksijalac) ili EON BOX koji se kači na 1 COAX i 1 Mrežni, i imaš još jedan mrežni za smart TV.

Optičke kablove nemaš potrebe da razvlačiš za lokalnu mrežu jer su klasični mrežni kablovi dovoljni za 10Gbps mrežu na dužinama kraćim od 55m.

Potencijalni problemi mogu biti sledeći:
- Samo dva porta na telekomovom ruteru za IPTV (ako imaš više od 2 IPTV prijemnika). Ako imaš više od 2 IPTV prijemnika, za mts tv možeš kupiti najjeftiniji 100Mbps switch sa 5 porta.
- Samo dva porta na telekomovom ruteru za internet (ako imaš 2 smart TVa + desktop recimo). Možda možeš razmisliti o kupovini 1Gbps switch-a. Ne možeš isti switch koristiti i za mts iptv i za internet.
- Relativno loše pokrivanje wifi signalom (ako ti ulaz u stan nije na nekom "centralnom" mestu). Ovo bi mogao da rešiš kupovinom dodatnog gigabitnog AC rutera koji ćeš namestiti negde drugde u stanu (povezan kablom na glavni ruter).

Jel to znači da ako na TV postavim neki VPN ili promenim DNS da bi mogao da ih prevarim i gledam regularno sve programe?

DNS tu ne igra nikakvu ulogu. Dakle moras da imas source adresu od SBB-a (hint: VPN veza od npr. MTS lokacije do SBB lokacije ti resava stvar, ali ti treba ruter koji to podrzava - ja imam server za pa na njemu imam OpenVPN ako mi treba za to).

No vratimo se na temu MTS Optika.

Nije nesto komercijalna ponuda - i dalje su upload brzine smesno male za otpiku. Da li je nekako moguce dobiti vece upload brzine?

Zavisi koliki switch ti ide unutra, ja sam se tu zeznuo pre X godina pa sam morao da izvodim akrobacije.. Doduse, uzimao sam ormar i switch odvojeno, ako odes da uzmes zajedno kontam da ce ti vec reci koliki ti ormar treba za switch koji izaberes.

Uzmi sto veci, od viska ne boli glava... :) Sto vise prostora imas u njemu, lakse ce ti biti... Slicno kao sa kucistem za komp :)

Poz raja, treba mi jedna informacija. Koristim sbb i imam Hbo premium. 3 hd kanala, cinemax x2 i hbo video klub, kao i cinemax video klub i jos dosta nekog materijala. E sad, ujak ima mts iptv preko optike, interesuje me da li i kod mts-a moze da se koristi nesto slicno sbb-ovom HBO premiumu, svi hd kanali plus video klub, koliko kosta mesecno, da li se aktivira na mesecnom nivou ili nesto slicno?

Hvala na odgovorima.

Poslato sa LYA-L29 pomoću Tapatoka

To što se kod SBB-a zovem "HBO Premium" paket se kod MTS-a zove "HBO +" paket. Znači 3 HBO + 2 Cinemax + HBO On-Demand + HBO Go.

https://mts.rs/Privatni/Televizija/MTS-TV-ponuda/Dodatni-mts-tv-paketi

E sad nemoj da me držiš za reč ali meni se čini da je MTS nekad imao "HBO" i "HBO+" pakete u po 2 varijante: SD i HD. Tj "HBO" paket je definitivno postojao u SD i HD varijanti da se kupuje, za "HBO +" već nisam siguran da je nekad bilo "HBO + HD" paket... Da se ne desi da ti uvale SD verzije tih 5 TV kanala...

Ko što sad uvalju ova 3 "osnovna" paketa (Star, Plus, Max) u SD varijanti tamo gde "nema tehničkih uslova" za HD.

Ako ima mts optiku,moze HBO + bez problema.Sa novim paketima imas samo HBO i HBO + gde dobijas i SD i HD verzije zajedno.

Mislim da je nepotrebna rasprava oko reči raja. Ta reč je poprimila drugačije značenje u današnje vreme i to je vrlo verovatno bilo "Ćao društvo".

Ne živimo u 17. ili 18. veku.

Sent from my SM-N9750 using Tapatalk

I ja sam to tako shvatio.Verovatno je covek iz Bosne i tako se tamo zovu,nista neobicno...

Sinovac nisam ni procitao tvoj post.

Ostali, hvala na odgovorima.

Poslato sa LYA-L29 pomoću Tapatoka

Pozdrav, uzimam box2 tv+fiksni pošto sam kod sbba na netu pod ugovorom pa me zanima u vezi fiksnog: on će sada ići preko optike a ne klasično? Biće isti broj i neće biti solo računa za fiksni nego objedinjeni za box2? Ako neko može da mi odgovori, hvala

Tako je. telefon ide preko optike, broj ti ostaje, jedan objedinjeni račun

Molim te da nam se ne obraćaš sa druže, inače ću da napravim članak na Vikipediji šta je "drug" značilo u Titovo doba.

:)D)

Uvazene dame i gospodo :d

Upload veci, ima li neko da je trazio, kakva je prica?? Tipa 50+ Mbit/s

optika.jpg
Bili majstori danas. Pustili 200/40 paket u okviru Boxa, iako je dogovor bio 100/20.

Sutra mi dolaze monteri da uvuku optiku u stan. Pre 3 meseca smo se uselili i uzeli VDSL box2 50/8 i 4 meseca po dinar. Sad me zovu da me skinu sa bakra i prebace na optiku. Ja pristao.

Par pitanja, ne zamerite ako su glupa, apsolutni sam početnik u tome.

1. Koliko metara ulazi optika u stan (da li imam pravo, recimo na 5m optičkog kabela da bi taj uređaj stajao gde ja hoću, ili ga odmah deknu kod ulaznih vrata pa dalje UTP)?

2. Fiksni telefon ide klasičan ili neki posebni?

3. Da li daju 5Ghz ruter?

4. Da li se mogu nadati nekom povećanju brzine prelaskom na optiku?

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno