Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Smesno u korist SBBa ako dobro shvatam? :) Spomenuo si nacionalnu frekvenciju, a HD kanali i tako to?

Bolja je slika kod MTS-a

Ja sam u 23, sam bi trebalo da znaš da li su vam razvukli optiku kroz ulaz ili ne..? Metalne kanalice sa MTS logom, ne možeš da ih omašiš.
Ako postoji vertikala, i tu ima ali :) zavisi od toga da li su pustili signal, povezali opremu, šta god.
S obzirom da si u b28 najsigurnija opcija, ako vidiš izvučenu vertikalu, je da svratiš u MTS u Merkatoru i da ih pitaš.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ne moraju biti kanalice metalne bele sa mts logom, kod mene su podizvodjaci hteli staviti svuda plasticni sivi bužir, na insistiranje upravnika (stanar) su doneni kanalice ali su plasticne, kutije i nisu bas male (ove po spratovima), sive su boje i nigde nema natpisa MTS.
Dok je Huawei kontrolisao, odnosno dok je striktno vodio racuna o kvalitetu, ovo se nije moglo desiti, moralo se ispraviti i ponovo raditi...

Poslednja izmena:
Kod mene uredno piše MTS na kutiji u hodniku.(plastična siva -bez ključa se otvara ) Odma pored nje je SBB kutija. Na njoj ne piše ništa. Ali ona ima ključ.
Iz nje znatno deblji kabl izlazi nego što je najlon kabl u MTS... No slika je bolja od SBB a i od Radijusa....Imam sva tri provajdera u zgradi pa mogu da poredim sa komšijama.
Nema da trepne - kristalno je jasna. Bez obzira šta radio - da li snimam - vraćam unazad - unapred ili gledam video klub....
Što se kvaliteta interneta tiče - imam upload konstantan od 152 megabita - download šeta od 320 do 402 megabita - u zavisnosti od servera na speedtest.
Muku sam imao da namestim Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN (ide kroz bridž na Q2)- ako fajervol nije namešten na Fasttrack - brzina downloada varira - zakuca se na 400 pa pada kako CPU raste... no to nije problem do Telekoma...
Rešio sam instrukcijama sa Mikrotik sajta....

posle dve nedelje aktiviran box ugovor o cemu sam mejlom obavesten. e sad, svaki dan neko novo saznanje, da bih aktivirao 100 gb neta na mob moram da dodam jos jedan broj da bih onda na oba mogao koristiti povoljnost....i naravno ukinuo sam net limit, zasto i to placati. a za drugi stb idem u poslovnicu a ako nemaju porucujem da ga izlaskom na teren "instaliraju"

Pa oduvek je to bio uslov za 100 GB neta. Naravno da je dobro sto si ukinuo bzv su to smislili da se placa po defaultu.

Imali u poslovnici STB, zaduzili me bez ikakvog potpisivanja, kazu to je promotivno. Dosao kuci pokacio kablove, par puta OK na daljinskom i radi. I nisam morao ponovo da sacinjavam Moju listu kanala, izgleda povukao sa prvog STB-a, samo sam memorisao na daljincu. Idemo...

thih 100gb ne kontam sta znaci ako moras da imas postpejd od kog vec imas GB

Znači meni koji potrošim preko 10GB (a imam 5 u paketu) a rodbina koja je prikačena na tih 100GB ima one pakete sa nekim minimalnim MB-jtima pa je lepo svima nama :)
Znači još neko i ja, ne ja i ja.

Šta znam - možda nekom bude od koristi .

Naime, pokušavao sam kroz bridž da otvaram portove - Mikrotik <--> Q2

Najelegantnije (najbrže - možda ne i najbezbedonosnije ) rešenje je da se uključi na Q2 - UPnP (ovo radi provereno i bez bridža)

A onda i na Mikrotik-u (kapiram i da drugi ruteri imaju ovo)

Sad mi sve aplikacije same - automatski- otvaraju portove koji im trebaju... (uTorrent, Igrice, IP kamere) :D

Molba za pomoć prijatelja: uveli su mi jutros optiku, vidim da je Q2 router. Priključili smo 2 lan kabla (jedan za PC, drugi za Playstation) koji si bili na starom adsl routeru,
međutim jedan (ovaj crni - LAN3) ne može da se poveže na net, vidi mrežu ali sony prijavljuje da ne može da dobije IP adresu, a kad ga priključim na PC nece WIN10 da dijagnostikuje problem.
Jel ima 'otključevanja' lan portova ili sličnih podešavanja ?
Hvala

IMG-3649.jpg
IMG-3651.jpg

Poslednja izmena:
Portovi 1 i 4 su za net
Portovi 2 i 3 su za IPTV

Pozdrav, uveli su mi u ulaz mts optiku pa da pitam: pošto sam pod ugovorom sa sbbom još dosta dugo i radi ok, da li mogu od mts da uzmem samo mts tv (treba mi uglavnom zbog arena)? Renne je napisao kada sam pitao da je njihov urađaj osakačeni android ali da radi ok (Renne reče da je postavio video o tom uređaju, ubih se tražeći u ovoj temi ali nisam našao :( pa da pitam da li može barem da se ubode usb i gleda neki film

thih 100gb ne kontam sta znaci ako moras da imas postpejd od kog vec imas GB

pa dobijas jos 100 gb neta na tel kada se potrosi onaj koji se ima po ugovoru. ali mi je glupo da moram da prijavim jos jedan mts broj da bih i na onom broju sto je u boxu da koristim

pa znam al predpostavljam ako si na postpejdu dobijes verovatno 10gb+ i jos uglavom daju jos free za vibere i slicno tako da ne kotam sta ce nekom jos 100gb

Imam i ja jedno pitanje )) uveli su mi optiku
E sad hocu kompove preko lana da im dodleim ip adrese
SAmo ne znam koji je dns server ? primary dns mts-a..? zna li neko ZTE modem..il gde tacno pise

Šta tačno radiš? Setuješ "peške" statičke IP adrese na svakom kompu (u Windows podešavanjima)?
Ako staviš 192.168.1.1 ( = adresu rutera) sam će uređaj da povuče Telekomov DNS, ne brigaj brigu.
A i zašto bi koristio DNS od Telekoma umesto Google / Cloudflare / OpenDNS/ ... ? :D

DA da bas to stelujem sve kompove imam ih 4
i imamm satelitski risiver u kome moam da skinem dhcp i rucno unesem gateway i dns
IP address
Subnet mask
Default gateway
Preferred DNS

Tako poredjam u kompovima..i u risiveru mom satelitskom
E sada ovde ne mogu da nadjem dns kad udjem u ruter njihov ..na orionu sam znao
Moram to jer 3 kompa komuniciraju medjusobno zbog knjgovodstvenog programa..

Ovako sam pre

IP address 192.168.1.2-99
Subnet mask ( bilo je 255.255.255.0 )
Default gateway ip rutera ( 192.168.1.1 )
Preferred DNS ---ovo sada ne znam

Portovi 1 i 4 su za net
Portovi 2 i 3 su za IPTV

Da. I to ne sme da se menja - jer je preko LAN1 I LAN 4 sa VLAN ID = 100 - konkretno kod mene je broj 100
pusteno u centrali na OLT . I to sam video iz komunikacije tehnicara (koji mi je uveo optiku) sa adminom u centrali - pustao je zasebno - port po port za internet na ruteru.
A takodje i port po port za IPTV....
Nisam pokusavao da obrnem - ili da tri budu za internet a jedan za IPTV.

Ono sto je zanimljivo - kad se konektujem kroz bridge - vidim na Mikrotik - Active AC Name - za OLT

Moguu da se konektujem na dva razlicita - BNG_BG_GUBEREVAC_1 i BNG_BG_CENTAR

Cini mi se da je Guberevac za nijansu brzi....

pa znam al predpostavljam ako si na postpejdu dobijes verovatno 10gb+ i jos uglavom daju jos free za vibere i slicno tako da ne kotam sta ce nekom jos 100gb

Zavisi od paketa koji imas /morava,omorika.1.2.3./ pa kad potrosis te gb idu ovih 100 gb, a to viber i ostalo besplatno - tek kad potrosis sav net. Ja sam se jednom zaneo sa video pozivima i oljustio net i da sam nastavio bilo bi dzabe za viber ali zato za sve ostalo neeema.

Ono sto je zanimljivo - kad se konektujem kroz bridge - vidim na Mikrotik - Active AC Name - za OLT

Moguu da se konektujem na dva razlicita - BNG_BG_GUBEREVAC_1 i BNG_BG_CENTAR

Cini mi se da je Guberevac za nijansu brzi....

To što vidiš je BNG iliti BRAS (https://en.wikipedia.org/wiki/Broadband_remote_access_server) ruter na kojem se terminišu pppoe konekcije, isti se koriste za gpon, vdsl i adsl. OLT je u bridge mode-u i njega ne vidiš, isto kao što je slučaj sa DSLAM za vdsl/adsl.

Npr. u NS su se letos kada smo uvodili optiku videli BNG_NS_SATELIT1_2 i BNG_NS_NOVI-SAD-TKC_2 .

Jel ima neko posebno podesavanje Q2 rutera osim port forwardinga vezano za torente (legalan sadrzaj razume se)?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Instalirana optika i kod mene
Dobio sam Zte modem
Imam paket box3 sa 200/80
Zanimljivo sto daju switch sa 100mb maks..tako da sam morao svoji novi switch da kupim sa vecim protokom da bih podelio punu brzinu i ostalim kompovima preko LAN-a
Brzina mi dogura do 192 dwn,,
medjutim Wifi cak i kada priblizim na 50cm lap top od modema..ne moze da izgura vise od 130..
Jel to znaci da za bolji wifi prenos da ih jurim za Q2 modem ?
Kakav vam je wifi sa timQ2 modemom?

Nazad
Vrh Dno