Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Juče su mi bili majstori iz MTS-a da sprovedu optiku u stan. U pitanju je potkrovlje, pa je zbog konfiguracije prostorija stana i plafona najlaške bilo da se optički ruter pozicionira u dnevnu sobu (koja deli isti zid sa hodnikom zgrade). Tu je i ona kutijica koju montiraju na zid (u koju ide optički kabl), a do rutera je i jedan HTDV koji je povezan na STB. Uzeo sam BOX 3 Max (400/160 Mbps) paket, ali ne mogu da ostvarim ni deseti deo te brzine (dobijam oko 25 Mbps download i otprilike isto toliko za upload), jer mi je komp u drugom delu stana, i na ruter se povezuje preko WiFi-a. U tu sobu gde je PC su mi sproveli jedan mrežni kabl za drugi STB, kako bih na njega povezao drugi HDTV koji se tu nalazi. Jel ima neko ideju šta bih mogao da uradim kako bih povećao brzinu interneta koju trenutno ostvarujem?

Mogao bi da sprovedeš mrežni kabl do kompa. Tj to si trebao od njih da tražiš da urade. Tu brzine na WiFI nećeš videti nikad.

Kako sprovode lan kablove npr ako je ruter u dnevnoj sobi a komp u drugoj sobi i hodnik izmedju?

Prosto postave uz zid ili imaju neku metodu sakrivanja?

Interesuje me iz estetskih razloga i i zbog deteta od godinu dana koje naravno kidise na sve sto moze da dohvati..

Hvala unapred na odgovoru.

Poslato sa LYA-L29 pomoću Tapatoka

Mogao bi da sprovedeš mrežni kabl do kompa. Tj to si trebao od njih da tražiš da urade. Tu brzine na WiFI nećeš videti nikad.

Da, jasno mi je da tu brzinu neću moći da ostvarim preko WiFi-a. Dok sam bio na SBB-u imao sam 100/10 paket i bežičnim putem sam dobijao oko 45-50/10 Mbps (ruter je bio blizu kompa). E sad, kao što sam rekao, oni su sproveli jedan mrežni kabl koji ide od optičkog rutera (u dnevnoj sobi) do sobe u kojoj je komp i drugi TV i taj kabl je priključen u STB koji je povezan sa tim TV-om. Da li bi mi trebao još jedan mrežni kabl od opt. rutera do PC-a ili bih mogao da ovaj postojeći kabl koji su sproveli ubacim u ADSL ruter koji imam od ranije, pa onda iz njega da idu mrežni kablovi u taj drugi STB i PC?

@Twi$teR: Ne može taj postojeći kabl da služi istovremeno za IPTV i za internet jer im IPTV radi na različitom VLAN-u i port na ruteru koji služi za povezivanje STB nema "izlaz na net".
Tj može ako ti je ok da kasapiš postojeći LAN kabl (da 4 žice idu na jedan RJ-45 konektor a 4 žice na drugi RJ-45konektor; tako na oba kraja kabla) i da ne možeš da imaš brzinu interneta na kompu preko 100 Mbps (jer bi koristio samo 4 žice umesto svih 8).
Pa da na kraju tako osakačenog kabla gde je ruter jedan konektor bodeš u LAN1 (ili LAN4) za internet konekciju a drugi u LAN2 (ili LAN3) koji je za IPTV.
A drugi kraj kabla 1 konektor da bodeš u STB a drugi u komp tj pošto ti komp verovatno nije baš 5cm od STV morao bi da kupiš svič (ili da taj ADSL ruter ako ti ostaje za uvek može da odradi posao sviča [i kao sekundarni WiFi signal takođe]) pa da od sviča ide dalje dodatni LAN kabl do kompa.

Sve u svemu, uzmi lepo i razvuci još dodatni kabl od rutera u dnevnoj do kompa u drugoj sobi. Kako znaš i umeš :D Možda je u potkrovlju lakše razvući kabl da ne bude vidiljiv na sve strane....

Poslednja izmena:
da li kopaju optiku u Bloku 28 NBG ?? dovezli su kao neku centralu sta li vec ima 2 dana...hvala

@Twi$teR: Ne može taj postojeći kabl da služi istovremeno za IPTV i za internet jer im IPTV radi na različitom VLAN-u i port na ruteru koji služi za povezivanje STB nema "izlaz na net".
Tj može ako ti je ok da kasapiš postojeći LAN kabl (da 4 žice idu na jedan RJ-45 konektor a 4 žice na drugi RJ-45konektor; tako na oba kraja kabla) i da ne možeš da imaš brzinu interneta na kompu preko 100 Mbps (jer bi koristio samo 4 žice umesto svih 8).
Pa da na kraju tako osakačenog kabla gde je ruter jedan konektor bodeš u LAN1 (ili LAN4) za internet konekciju a drugi u LAN2 (ili LAN3) koji je za IPTV.
A drugi kraj kabla 1 konektor da bodeš u STB a drugi u komp tj pošto ti komp verovatno nije baš 5cm od STV morao bi da kupiš svič (ili da taj ADSL ruter ako ti ostaje za uvek može da odradi posao sviča [i kao sekundarni WiFi signal takođe]) pa da od sviča ide dalje dodatni LAN kabl do kompa.

Sve u svemu, uzmi lepo i razvuci još dodatni kabl od rutera u dnevnoj do kompa u drugoj sobi. Kako znaš i umeš :D Možda je u potkrovlju lakše razvući kabl da ne bude vidiljiv na sve strane....

Sve u svemu, vidim ja da ce tu biti još posla. :d Ovaj mrežni kabl (za drugi STB) su u sobu u kojoj je komp sproveli preko lamperije (čovek je ušao u tesni međuprostor između nje i krova i izašao pun paučine i trunja :D).
U toj sobi su mi i konzole koje bih takođe da povežem na optički ruter kako bi i one mogle da ostvare tu (ili približnu) brzinu interneta, ali osim što je isti fizički udaljen, ima još samo dva slobodna porta na sebi (trebalo bi mi više). Da li bi bilo izvodljivo da kupim neki switch ili ruter (koji podržava tu brzinu), stavim u tu drugu sobu gde su komp i konzole i nekako odatle sprovedem mrežni kabl do dnevne sobe i optičkog rutera? Mislim da ovaj ADSL ruter koji sam kupio ranije (dok sam koristio ADSL) ne podržava 400 Mbps.

@Twi$teR:Koji su ti opticki ruter dali za tu brzinu 400/160?

Huawei HG8245Q2.

• Like
Reagovanja: M J
moras provuci jos jedan lan kabel do te druge sobe. njega ukljuci u lan1 ili lan4 na opticki ruter. na drugi kraj tog lan kabla u toj drugoj sobi, ukljuci neki gigabitni ruter, a ostale uredjaje u toj sobi onda mozes kaciti na taj novi ruter.

Послато са moto g(7) power помоћу Тапатока

moras provuci jos jedan lan kabel do te druge sobe. njega ukljuci u lan1 ili lan4 na opticki ruter. na drugi kraj tog lan kabla u toj drugoj sobi, ukljuci neki gigabitni ruter, a ostale uredjaje u toj sobi onda mozes kaciti na taj novi ruter.

Da, jasno mi je da je potreban još jedan LAN kabl. Ne znam da li postoji mogućnost da opet dođe neko iz MTS-a i sprovede taj LAN kabl ili moram to da izvedem u sopstvenoj režiji? Platio bih uslugu i kupio novi ruter za drugu sobu.

Da li je ovo optika?

9Yhppxt.jpg

Ako misliš na kutiju meni više liči na plastiku.

Koristi Telekom takve razvodne kutije za optiku u vazduhu gde je problem kopanje.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Ako misliš na kutiju meni više liči na plastiku.

Koristi Telekom takve razvodne kutije za optiku u vazduhu gde je problem kopanje.

Mislim na kutiju i na taj kabal iznad kutije, u okolini Novog Sada su to nedavno postavljali i koliko sam video uglavnom sve ide preko bandera za struju.

Gf6ORlN.jpg

Jeste optika je. Samo je pitanje čija je... Orion nije sigurno previše kvalitetno su odrađeni ti ostavljeni namotaji :d :d :d

Ako se trio ugovor u sbb-u vodi na jednu osobu u porodici (fix + net + tv), a želimo kada pređemo u mts box4 da se ugovor vodi na drugu osobu u porodici, u tom slučaju može da se ugovor veže za privremeni broj pa da se naknadno uveže fiksni u taj box. S obzirom da mi je rečeno da dok se ne uveže taj fiksni broj u mts može da prođe i po 2, 2 i po meseca, mene zanima da li se, kome (sbb-u ili mts-u) i koliko plaća za taj naš stalni broj tih 2, 2 i po meseca?

Poslednja izmena:
Plus su MTS-ove kutije u visini glave

Plus što bi MTS plaćao zakup bandera EPS-u ako ima svoje bandere preko kojih već ide fixni kabl?

Eh taj detalj oko zakupa bandera može se posmatrati iz više uglova.
A možda je EPS-ova optika ?

Nek se @Milan81 raspita po komšiluku... kod nekih sveznalica / tračara. U svakoj slučaju ako je "mreža" postavljena verovatno će u bliskoj budućnosti provajder razdeliti i flajere po kućama pa će biti rešena misterija "čija je optika".

Kod mene na selu po EPS banderama je Orion razvukao optiku ali kod njih uopšte nema tih kutija (samo kolutovi viška kabla na svakih 3-4 bandere i te crne optičke spojnice što se vide na drugoj slici ) i taj višak kabla nije onako lepo fixiran sa tim limenim đavolima već je samo na visi obešeno uz banderu na nosaču koji liči na ovaj sa slike iznad kutije na kom jaši optički kabl.

Pošto spomenu okolinu NS-a moooožda je u pitanju ona sestrinska firma niškog NetNet-a?

https://ns.teamnetmedia.rs/internet

Mada to kako izgleda na slici u smislu fixiranja podseća na slike koje je davno neki kačio kako je Telekom odradio po banderama za neka sela koja su bila deo "pilot projekata" za FTTH.

Poslednja izmena:
@Twi$teR:Koji su ti opticki ruter dali za tu brzinu 400/160?

Ja sam dobio EchoLife HG8245Q2 - glanc nov . STB Q11 x 2. (sve novo neodpakovano - čak su i garantni listovi u kutijama)

Što se tiče razvlačenja kablova - samo su mi razvukli optiku. Na prvi TV mi ide UTP od 2 m.

Na drugom TV imam PowerLine AV2 1000 - i to lepo dobacuje bilo gde po stanu....

Što se tiče podešavanja - HG8245Q2 - je u bridge mode - 802.1p Policy: 7 (na ostale sam stavio 4) - Internet ide sav preko Mikrotik-a .
Firewall isključen na Q2 . 2G, 5G isključen na Q2....

Poslednja izmena:
Podneo sam zahtev za uvodjenje optike (box 2) pre 2 nedelje, i jos uvek me niko ne zove od podizvodjaca da odradi ugradnju opreme. Je l' imate neki savet sem da ih zovem svaki dan i podizem urgenciju?

^ mene posle onih brljotina koje su kao ispravili i dalje ne zovu a evo prošlo tačno mesec dana od inicijalnog zahteva za uvođenje optike :d

Podneo sam zahtev za uvodjenje optike (box 2) pre 2 nedelje, i jos uvek me niko ne zove od podizvodjaca da odradi ugradnju opreme. Je l' imate neki savet sem da ih zovem svaki dan i podizem urgenciju?

A gde si video cene za optiku BOX 2 ? na mts sajtu ima Fiksna + Net 20/50/100, ne pise optika kao sto stojiu zagradi za Box 3
Ili je onda sve to optika i sa manjim net brzinama

Poslednja izmena:
A gde si video cene za optiku BOX 2 ? na mts sajtu ima Fiksna + Net 20/50/100, ne pise optika kao sto stojiu zagradi za Box 3
Ili je onda sve to optika i sa manjim net brzinama

U poslovnici sam podneo zahtev i trazio sam najjeftiniji paket koji ukljucuje optiku pa su mi to ponudili

Ja sam video jednu grešku za koju se nadam da je samo typo...box 4 beli piše optika 400/160....a kada se klikne kupi piše da je net 150/20...nema ništa optika 400...kao kod drugih paketa...čak ni ta 150/20 nigde ne piše za box 4 beli...već piše 100/10...čudno...

Juce su mi uveli optiku, proslo je sve ok. Dobio sam Q2 model. Cekam samo da mi paket na mobilnom puste, ne znam zasto jos nisu.

Imam pitanje vezano za stb. Da li postoji mogucnost podesavanje kvaliteta slike ili rezolucije? Deluje mi da je slika losija i nije toliko cista u odnosu dok dam bio u Vektoru tj. Supernova...

Ja ono sto sam video kod drugara koji ima optiku, kvalitet slike je za nijansu bolji od one koji daju T2 risiveri. Mislim na kanale sa nacionalnom frekvencijom. Imam sbb i stvarno je smesno porediti.

Poslato sa LYA-L29 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh Dno