Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Meni su rekli da sa vdsl 50/8 mogu preći na optiku iste brzine (kada je puste naravno u mojoj zgradi)
navodno i cena paketa na optici će biti ista...sad samo čekamo...:)

Upravo tako. Prakticno sve jedno je preko cega ide u tom slucaju, cene su identicne. Sto je skroz OK u principu - jer recimo nekome je 10/4 paket dovoljan, a nece da daje vise para, iako su mu zgradu prebacili na optiku... stoga isto rade i sa fixnim telefonima za korisnike koji to imaju kao jedinu uslugu od telekoma. Ostaje im sve isto - samo sto umesto preko starih parica ide preko optike. E sad zanima me bas taj konvertor sa optike na RJ-11 za telefon dal' su pasivni ili aktivni. Jer ti korisnici najvise isticu ono "radi mi telefon i kad nema struje"...

Ne može "konvertor" sa optike na POTS da bude pasivan, jer se POTS napaja sa -48V. U prevodu, kad ne bude struje, ni fiksni preko optike neće raditi.
Pozdrav

Evo 2. januar i crkla optika!!!
Tj.crklo sve u telekomu u regionu kg, ča, kr, ja... Ne radi ni adsl ni optika bar tako kaze poruka na mts automatu, navodno link u prekidu i radovi u toku. Zvao sma pola sata posle nastanka problema i poruka je vec bila tu.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Šta ćeš, nisu stigli da obrazuju kradljivce kablova da u optici nema bakra...

Kako bi ja to sve *****...
Napraviti zakon po kome se bilo kakvo cupanje i kradja instalacija (bilo kojih) kvalifikuje i kaznjava kao diverzija, sa minimum 5g zatrvora i a sve do dozivotne zavisno da li "samo" pravi stetu materijalnu i gubitak zarade nekome ili neko strada zbog toga (izmedju ostalog), npr pogine u zeleznickoj nesreci jer je pokido instalaciju za semafore i voz prodje na crveno koje ne vidi...
Odma robija i to paprena, pa kradi ako smes.

Poslednja izmena:
Ma ovo je sabotaza. Organizovana

Bas bih voleo da znam sta se desilo

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Kod nas je izgleda veoma isplativo krasti bakar. Eno ovamo na Pupinovom mostu, tj na zrenjanincu, nigde svetla jer su skoro sve pokrali. Za to nikada niko nije odgovarao, a dobre pare mogu tu da se zarade.

Savrsen zlocin.

Sto bi jedan moj poznanik rekao "Hitleru gde si"...
Ruzno za reci, ma ruzno i za pomisliti ali nekada, za neke stvari...
Sudijska Arabija sistem, cap šaku i to desnu, drugi put cap i levu, ukradi i treci put ako mozes ode glava...

A fora je što do prekid nije došlo zbog krađe kablova ili seče istih nego im je rikno neki server tako su bar mom komšiji rekli kad ih je zvao da prijavi kvar neki api su mu pominjali.

Meni evo danas uvedose optiku na NBG (50/8) i moram da pohvalim momke jer je sve bilo maksimalno brzo i pedantno odradjeno sa njihove strane.

Ispadoh neobrazovan posto sam iz nekog razloga ocekivao da i opticki kablovi imaju slican precnik koaksijalnim, pa kad videh onu nit sto provlace bilo me strah da se ne prekine od pogleda. :)

Stvarno je lepo videti 1ms ping na speedtest-u, a za kvalitet usluge vec treba da prodje neko vreme za bilo kakve utiske. Iskreno se nadam da nece biti problema.

A fora je što do prekid nije došlo zbog krađe kablova ili seče istih nego im je rikno neki server tako su bar mom komšiji rekli kad ih je zvao da prijavi kvar neki api su mu pominjali.

API? Server? Cisto sumnjam al' ajd sad. Nije valjda da jedan server/API opsluzuje pola zemlje :)

Bitno da su brzo opravili.

Gledam Box2 pakete s obzirom da prokleti fiksni mora i dalje da ostane u zivotu cak i kada se predje na optiku. Pa oni nisu stvarno citavi, u cemu je poenta Box-a ako je cena gotovo ista kao net solo + fixni solo?! 59 din ustede na net 100 paketu :d

Meni evo danas uvedose optiku na NBG (50/8) i moram da pohvalim momke jer je sve bilo maksimalno brzo i pedantno odradjeno sa njihove strane.

Ispadoh neobrazovan posto sam iz nekog razloga ocekivao da i opticki kablovi imaju slican precnik koaksijalnim, pa kad videh onu nit sto provlace bilo me strah da se ne prekine od pogleda. :)

Stvarno je lepo videti 1ms ping na speedtest-u, a za kvalitet usluge vec treba da prodje neko vreme za bilo kakve utiske. Iskreno se nadam da nece biti problema.

Koji deo NBG, i da li i dalje uslovljavaju sa fiksnim telefonom ili ne?

Naravno da i dalje uvaljuju fiksni telefon.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Pozdrav svima. Prilično sam neuk što se tiče ove tehnologije, pa iako sam pokušao da nađem odgovor na moje pitanje na prethodnim stranama, nisam uspeo, najviše jer nisam razumeo rasprave.
U ulaz je dovedena MTS optika i puštena u rad, a upravo danas je bio njihov prodavac i otprilike za dve nedelje će biti i kod mene u stanu :). Skoro sam renovirao stan, tako da sam već sproveo crevo kroz zid da optički kabl može da uđe u stan bez bušenja. Lan kablovi su sprovedeni po stanu kroz zidove. Pošto imam tri nova TV-a, za neke bi koristio android tv box, da li mogu na mestu gde se nalaze utp portovi da u njih utaknem neki spliter, pa da njega udenem kabl za tv sa jedne strane, a za tv box ili telefon ili lap top sa druge?
Izvinjavam se ako je glupo ili konfuzno pitanje, ali bliži se momenat useljenja pa da znam da li je OK ovako ili da još nešto menjam ako može.
Hvala unapred i pozdrav.

Pozdrav svima. Prilično sam neuk što se tiče ove tehnologije, pa iako sam pokušao da nađem odgovor na moje pitanje na prethodnim stranama, nisam uspeo, najviše jer nisam razumeo rasprave.
U ulaz je dovedena MTS optika i puštena u rad, a upravo danas je bio njihov prodavac i otprilike za dve nedelje će biti i kod mene u stanu :). Skoro sam renovirao stan, tako da sam već sproveo crevo kroz zid da optički kabl može da uđe u stan bez bušenja. Lan kablovi su sprovedeni po stanu kroz zidove. Pošto imam tri nova TV-a, za neke bi koristio android tv box, da li mogu na mestu gde se nalaze utp portovi da u njih utaknem neki spliter, pa da njega udenem kabl za tv sa jedne strane, a za tv box ili telefon ili lap top sa druge?
Izvinjavam se ako je glupo ili konfuzno pitanje, ali bliži se momenat useljenja pa da znam da li je OK ovako ili da još nešto menjam ako može.
Hvala unapred i pozdrav.

Telekom će ti dati uredjaj u koji se priključuje optika i dobićeš dve razdvojene mreže. Jedna je za Internet druga za IPTV. Postoje tri solucije:

1) da ‘prepletes’ postojeci utp kabl da prakticno dobiješ dva utp porta, time li imitiras brzinu na 100mbit za oba porta.

2) da logički razdvojiš te dve mreže na dva VLANa i provuces kroz isti kabl. Za to ti treba switch koji podržava VLAN kod telekom uredjaja, i isti takav switch kod remote TV-a da razdvoji taj VLAN. A

3) da fizički razdvojiš te mreže: provuces još jedan kabl do svakog TV-a, da iskoristis strujne uticnice za powerline LAN (rizicno ako nisu na istoj fazi) umesto razvlacenja novog, ili da koristiš samo WIFI za internet a postojeci utp samo za TV.

Telekom će ti dati uredjaj u koji se priključuje optika i dobićeš dve razdvojene mreže. Jedna je za Internet druga za IPTV. Postoje tri solucije:

1) da ‘prepletes’ postojeci utp kabl da prakticno dobiješ dva utp porta, time li imitiras brzinu na 100mbit za oba porta.

2) da logički razdvojiš te dve mreže na dva VLANa i provuces kroz isti kabl. Za to ti treba switch koji podržava VLAN kod telekom uredjaja, i isti takav switch kod remote TV-a da razdvoji taj VLAN. A

3) da fizički razdvojiš te mreže: provuces još jedan kabl do svakog TV-a, da iskoristis strujne uticnice za powerline LAN (rizicno ako nisu na istoj fazi) umesto razvlacenja novog, ili da koristiš samo WIFI za internet a postojeci utp samo za TV.
Hvala na pojašnjenju i izdvojenom vremenu. Čini mi se da je drugo rešenje ono što bi mi najviše odgovaralo. Znači ja tobijem tri STB od telekoma, za tri televizora. Kod onog u spavaćoj sobi mi i nije bitno da imam odvojeno net ot TV-a, kod ostala dva jeste. Da li sam dobro shvatio da ako kupim switch koji podržava VLAN i stavim kad kod prvog rutera, i još dva koji bih stavio na još dva mesta gde mi trebaju i TV i net, rešavam svoje pitanje? Ako je tako, koje bi mi switcheve preporučio?

Samo da dopunim:
Tačku 1 - jeftino, lako se izvede, ali se gube performanse. Ako spajaš samo android box, tv i sl. na tom konkretnom portu, zadovoljiće potrebe. Čak i za većinu potreba na kompu je 100/100 dovoljna brzina ako se većinom pristupa netu i radi tek poneki lokalni transfer. Kome treba više, on će znati tačno zašto mu treba više. Ako se pitaš da li ti treba više, ne treba ti. Ovo inače ne mora uopšte seljački da se radi prepletanjem kablova, postoje na Aliju spliteri za par dolara koji se spoje na oba kraja kabla i razdvoje parove.

Tačka 2 - Skupo, komplikovano, ali održavaju se performanse. Ako se ne mogu provući dodatni kablovi i ako je potrebno održati gigabitnu brzinu, ovo je pravo rešenje.

Tačka 3 - idealno, brzo i jeftino ukoliko su kablovi u zidu u bužiru i ostavljen je dodatni prostor (kako bi trebalo biti). Dokupiš nekoliko metara kabla koliko ti treba, provučeš i terminiraš. Mada, ako kažeš da su lan kablovi provučeni, trebao bi već na svakom mestu terminiranja imati barem 2 porta, a potencijalno i dodatne rezervne kablove u zidu koji nisu terminirani. U tom slučaju proteraš kroz jedan port iptv a kroz drugi standardan lan, pa dalje razdvajaš po želji.

Da, sad ce svaki kucni korisnik da uzima managed switch-eve sa podrskom za VLAN-ove :D Msm svaka cast za predlog ali hajde budimo realni. @STUPAR je lepo pojasnio sve, slazem se sa iznetim komentarima.

Najgrdje je ta telekom ideja sa lokalnim opsegom za TV boxeve. To prosto nigde ne prolazi jer niko nije lud da razvlaci dedicated kablove po kuci zbog vise TV-a. Suludo. D3i to resava na najnormalniji nacin, ne zanima ga sta mu stavljas - ali naravno to ide preko Interneta a ne privatnog LAN-a.

Opticki Huawei? Zasto ne bi mogao? Nisam probao ali mislim da se pricalo ovde a i sire.

Raspitao sam se, kazu conf file povlaci ako se nesto menja na liniji ili se prijavljuju smetnje i sl. Navodno ne bi trebalo da ga vuce sam ruter bez razloga. Namesticu veceras pa cemo da vidimo kolko ce da traje.

Tako je, ali zato mu iskljucis TR069 protokol i ostale endpoint URL-ove odakle proverava da li ima update :) Onda nece ni da zove ni da bude prozvan daljinski, postaje tako reci gluvonem.

Pozdrav svima.
Nov sam a na forum sam došao prateći kritike i mišljenja o MTS internet+kablovska TV paketu.

Planiram da uvedem MTS optički net+ TV (+ fiksni tel koji ne želim ali MTS insistira da mi treba ).

Trenutno koristim SBB priključak ( koaksijalno kabliranje) i nije loše uglavnom , ali zna da im zaređa pucanje mreže posebno u danima praznika.

Zanima me da li ovde neko več koristi takvu MTS uslugu a da ga ne mrzi da uslika kućne MTS uređaje ?
Hteo bih da vidim kako to izgleda, da li je jedan uređaj ( optički modem+ruter+svič+AP) ili ih ima više ?
Zanima me i kabl koji ide po kući ( da li je jedna "vlas" kao na YT što prikazuju ili je to normalan kablić sa svojom izolacijom )?

I naravno, najvažnije - kakva su iskustva sa MTS TV+internet putem optike? Da li je taj sistem stabilan u praksi?

Mogu li CRT televizori ( 2 a kasnije 3 kom) da se prikače na tu njihovu instalaciju i da imam normalnu sliku svih kanala ( analogni VS digitalni) ?

Mozes da menjaš WAN port samo ako znaš admin password... na netu postoji uputstvo da isključiš optiku, hard reset modema, uloguješ se sa admin passwordom pokupiš PPOE passworde i konektuješ se.... pa kad povuče konfiguraciju ti je promenis dok si još ulogovan... meni to nije radilo jer nije taj admin password u tom primeru... sa default passwordom to ne može da se uradi... još tražim admin password....

Ono sto su mi rekli je da mogu da ti nameste bridge mode ako uzmeš statičku ip adresu...

Možda su moja prethodna pitanja bila preteška, ali evo jedno lakše:

- da li moram da koristim MTS-ov STB ili mogu u radnji da kupim svoj ?

NS, podbara, paket 50Mbit/s. Danas uveli, pa otud verovatno "malo" vece brzine. :D
7965178517.png

Mada, negde sam citao da se dobije paket 150Mbit/s prvi mesec ako si novi korisnik, pa ne znam da li otud greska (vec sam imao VDSL 50 koji je izvlacio ~32Mbit/s).

Nazad
Vrh Dno