Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Koliko ima smisla prelaziti na optiku samo zbog igranja?
Nesto mi je visok taj ping, ocekivao sam da to bude nize.

Ja se mislim prec na adsl neki slabiji pa lad napokon aktiviraju optiku na nju, hoce li mi dozvoliti? Iz sbba mi ne izlaze u susret pa da ne cekam optiku da puste jer su uveli tj kopali i zavrsili i u naselju i u ulazu

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Alo imas optiku odma uzmi. Ako je mts i treba da cekas optiku uzmi ADSL i precices na optiku bez frke. Ja sam na UO bio na pola i presao optiku.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Sta banana state? U kojim razvijenim drzavama imate uopste opciju da ne uzmete i TV i fixni uz net? Ja vec 10 godina nemam tu opciju u Koreji, u Japanu mozda i duze. I kada su postojale opcije, efekat je bio "hoces da imas fixni ili neces", ne da li ces placati vise/manje... placas ISTO.

I kod nas je ista stvar. Fixni koristi MNOGO vise domacinstava nego sto koriste internet. Iako ne mora biti naplacivan (a za optiku i koriscen..), cena ne bi pala.

Manite vise tu prepricanu pricu.

Navedoh iznad - Belgija i ADSL bez fixnog, sasvim normalna stvar. Takodje i susedna NL.
A to koliko procenta stanovnistva koristi fixni je potputno nebitna stvar/argument ovde. Sta mene briga ako i 99% koristi, ako sam ja u onih 1%? Sloboda izbora mora postojati, posebno kada nema ama bas nikakvih tehnickih prepreka za to. Setimo se da su SMS poruke naplacivali papreno pre 15 god, a danas imamo i unlimited pozive a nekmoli poruke. Dakle sila Boga ne moli... a lelekom ide na to da dok su oni silni, zasvrbe ih :) A kada ne bude tako... eeeeeee sto bi rekao NEKO i tekako ce da moze bez fixnog! :)

U Mtel bih može i bez fiksnog.
Možeš uzeti samo net.

Eto - ako moze u okruzenju + mtel bese drzi isto Telekom Srbija? :)

Alo imas optiku odma uzmi. Ako je mts i treba da cekas optiku uzmi ADSL i precices na optiku bez frke. Ja sam na UO bio na pola i presao optiku.

Ima ali nije jos aktivna, mozda kopaju u neka druga naselja pa ce da puste. Kroz cijelo nase su zavrsili i sve zgrade, pisao sam ih al kazu javice kad bude.. tako da za sad nema. Ako me ovi iz sbba iskuliraju podnosim za adsl pa cu prec kad bude :)

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Moze to uvodjenje i par meseci da potraje, tako da idi na neki ADSL, ali uvek mozes i sa njima da potvrdis oko tog prelaska sa ADSLa na optiku.

Ono sto nisam znao - moze da se uzme bilo koji paket, ne samo oni "skuplji" tj. oznaceni kao optika. Dakle moze neko da uzme 20/4 ako mu to odgovara, a da ide preko optike (jer ce i fixni da pretabace na optiku, za sve korisnike hteli to ili ne).

Sto je zgodno ali gubi smisao IMHO bez mogucnosti dodavanja upload booster-a kao sto je nekad bilo. Prokleti upload ostaje uklet i nedostupan.

Jel se ovi zezaju da je najjeftinija optika 3400 din mesecno? Jel su oni normalni?

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Pretpostavljao sam da ce da grunu cene u nebesa za optiku, kao da su izmislili toplu vodu. Ja u Orionu potpisao drugi put ugovor, dobio popust, 100/10 me ispadne 1360din, skoro 3x manje nego kod ovih cigana :)

Kakva je optika kod Oriona i koji si deo grada?
Sve je to super inace, ali Orion tek jedva gde ima optiku, i kod nas u centru i ne nameravaju skoro, po recima osobe koja me je kontaktirala za zahtev pre koji mesec :(

Jel se ovi zezaju da je najjeftinija optika 3400 din mesecno? Jel su oni normalni?

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
Kad se uzme u obzir da NET10 paket u 2018. godini prodaju za 1550(+660din), cena koju su stavili za taj paket uopste nije neobicna. :S:

Kakva je optika kod Oriona i koji si deo grada?
Sve je to super inace, ali Orion tek jedva gde ima optiku, i kod nas u centru i ne nameravaju skoro, po recima osobe koja me je kontaktirala za zahtev pre koji mesec :(

Nbg. Optika je odlicna i to kazem kao bivsi korisnik Beogrida koji je nekada bio najstabilniji provajder. Mislim da mi je samo jedanput nestao net u ovih godinu i nesto dana sa njima i to na par minuta zbog nekih radova.

Slazem se, imaju slabu pokrivenost. Bio sam skeptican zbog komentara da im je Wi-Fi uzasan i da im je tehnicka podrska katastrofa ali svi hvale optiku pa evo i ja, iz iskustva. :)

Poslednja izmena:
I ja da pohvalim Orion. Inace sam na Vidikovcu. [emoji846]

Sta banana state? U kojim razvijenim drzavama imate uopste opciju da ne uzmete i TV i fixni uz net? Ja vec 10 godina nemam tu opciju u Koreji, u Japanu mozda i duze. I kada su postojale opcije, efekat je bio "hoces da imas fixni ili neces", ne da li ces placati vise/manje... placas ISTO.

I kod nas je ista stvar. Fixni koristi MNOGO vise domacinstava nego sto koriste internet. Iako ne mora biti naplacivan (a za optiku i koriscen..), cena ne bi pala.

Manite vise tu prepricanu pricu.

Moze u Americi internet odvojeno, barem na istoku. Fiksni retko ko i uzima uopste, a i TV osnovna ponuda kanala je manje vise beskorisna (a skupa), pa se i to sve manje kupuje.

Poslednja izmena:
Molim za pomoć (ako je negde već bilo molim dajte link).
Elem Huawei HG8245H - dva LAN porta su predviđena za IPTV što mi ne treba.
Trebaju mi sva 4 LAN porta za kućnu mrežu.
Iz difolt setup-a tu nije ništa moguće menjati.
Pretpostavljam da treba ući u nekakav admin setup (kao što je bilo u prethodnom ADSL modemu HG552).
Ima li neko parametre za admin setup ili neko drugu alternativno rešenje.
Sinoć na netu ne pronađoh nikakvo rešenje za amatere.
Fala na strpljenju cheers

Jedno glupo pitanje... dali IPTV setopbox moze da se zakaci na LAN port? Meni uopste ne treba njihov ruter, niti wifi... Sve sto mi treba je internet i TV. Da li je moguce da iza njihovog HG8245H rutera stavim svoj ruter/firewall/VPN pa iza toga Wifi Access point i njihove njihove Set Top Boxove... Imam mrezu razvucenu koja je za internet i video nadzor, totalno mi je glupo da sad razvlacim dodatne kablove za iptv... ne kapiram uopste taj koncept zasebnih portova?

@ATG: Pa IPTV im radi u "intranet" maniru, serveri su u IP opsegu privatnih IP adresa (10.x.x.x beše). Tako da se IPTV STB kači na LAN port, ali su različiti LAN portovi "asocirani"/"bind"-ovani sa različitim WAN konekcijama. Pa naravno da ne može 1 isti port i 1 isti kabl i za internet i za IPTV saobraćaj. Isti kabl da ali samo ako osakatiš tu postojeću instalaciju da 4 žice idu na jedan RJ-45 konektor a 4 na drugi RJ-45 konektor i da da na jednom kraju bodeš u ruter u 2 različita LAN porta a na drugom kraju bodeš 1 konektor u STB a drugi u nešto drugo (TV, Android box, switch, šta god). Time si i limitirao brzine transfera u LAN-u na 100 Mbps.

To je prilično tužna i ružna izvedba. Koliko znam svi korisnici su u privatnom opsegu posto Telekom koristi CGNAT. Tako da su svi u intranetu, pa ne vidim preteran razlog da imaju dva intraneta, koji se medjusobno ne vide.

Zar nije bilo jednostavnije da se te dve mreže na strani korisnika razdvoje u dva VLANa ako im je iz nekog razloga bitna izolacija i taguju njihove STB sa posebnim id-om, tako da sve ide kroz jedan kabl?

Zaprvo razmišljam da ja to uradim. Postavim ta dva WAN interfacea u bridge mode na njihovom ruteru, udju na moj ruter kao dve mreže, a izadju u lokalni LAN sa razlicitim VLAN id-om. Da li zna neko da li je moguće staviti VLAN id tag na njihovim STB uredjajima? Koji su modeli uopšte u pitanju?

Ili možda jednostavnije rešenje ako STB ne podržava VLAN tag, da onda ide preko proxija koji će da rutira saobracaj preko tog drugog WAN-a za IPTV. Valjda ima opcija u STB-u da se podesi proxy... valjda neću morati transparentni proxy za to da koristim...

Suludo mi je da posle renoviranja stana gde svaka prostorija ima mrežu, coax, telefon mora da se razvlači još jedan kabl.

Skapirao sam da može postojeci kabl da se osakati, da mogu dve 100mbit konekcije, ali problem je sto se ta mreža koristi i za video nadzor, i internet iptv... za iptv ne treba više od 25 Mb, i glupo je žrtvovati internet od 250Mb linka, i lan od 1Gb ograničivši ga na 100Mbit.

Jedino sto mi pada ba pamet sto to rade je da zaštite performanse jedno od drugog. Ali to za 100+ Mb ne bi trebalo da je problem... uostalom ko ne može da prioritizuje svoj saobracaj nek razvlači dve mreže... ali grehota ne dozvoliti da se IPTV ne može koristiti sa LAN porta.

Sbb je to uradio na skroz drugi način, koji je dosta fleksibilniji po korisnika.

Koliko znam svi korisnici su u privatnom opsegu posto Telekom koristi CGNAT. Tako da su svi u intranetu,

Potpuno netacno, ja nemam CGNAT a i ljudi koje znam.

STB ide na poseban port jer im je takva organizacija - kao sto rekoste vec ovde Intranet bazirani servisi. Cisto sumnjam da podrzavaju VLAN.

Zato je D3i mnogo bolja stvar - nabodes u sta god zelis i vozi, ali oni ide preko Interneta.

Ne bih rekao da je bas potpuno netacno, posto znam da ima ljudi koji su na CGNAT-u i o tome su pisali na forumu. Drago mi je da ima korisnika koji imaju javne dinamicke adrese, i ako ima fleksibilnosti da stave korisnike na dinamicke kojima taj servis treba, onda sam ustedeo sebii 600 dinara za staticku adresu.

Sve to ide preko IP-a, i sigurnost nije razlog zasto su razdvojili te mreze. Telekom ima dobre inzenjere i znaju da vrlo lako mogu da ogranice IPTV kako god hoce, samo na svoju mrezu, da vezuju za korisnika njegov ruter i slicno.

Mislim da je cela ta ideja o razdvajanju Internet i IPTV portova u dve mreze zbog garancije protoka, ako neko ima link 10/8, i ima tri STB-a, to znaci da bi i IPTV stucala i da ne koristi internet. 3 streama sa obicnim kanalima od 4Mb bi zagusila saobracaj. Ako razdvoje portove verovatno za IPTV mogu da stave kozervativno 100Mbit da mogu da ide 4 streama za 4k IPTV, a korisnik ima 10/8 internet link zagarantovan. E sad, u Srbiji prvo sto bi covek pomislio, platicu 10/8 Internet, a onda cu da se zakacim na IPTV port od 80 MB/s i imam 8 puta brzi internet... verovatno prvi razlog zato je razdvojena mreza.

Ako se te dve mreze spoje u jednu na strani korisnika, ostaje problem multicasta. Znaci na 4 STB uredjaja korisnik gleda 4 razlicita 4k kanala, to zapravo znaci da svaki STB, odosno svaki uredjaj na LAN-u dobija sva 4 kanala kroz mrezu, a uzima samo onaj koji gleda. Samim tim lokalna mreza ce imati 100Mbit protok, i biti totalno zagusena IPTV-om ako nije 1Gbps. To je verovatno drugi razlog razdvajanja mreze.

Kapiram Telekom da je ovim resio 90% prituzbi i problema sa korisnicima koji ne kapiraju kako nesto radi a zalili bi se na degradirane performanse. Samo rutiranje i bez VLAN-a bi moglo da resi problem. Saobracaj za IPTV ide preko IPTV porta, saobracaj za internet preko Internet porta. Multicast probleme nek resava korisnik kako zna i ume, ili nek se pomiri sa duplim mreznim kablovima... Postoje mali managed switcevi koij podrzavaju IGMP Snooping, i generalno bi pomogli sa boljim performansama, pa korisnik ima opciju.

Meni bi idealan setup bio da imam dva standardna IPTV & Internet porta namesteno kako po defaultu koriste. I dva IPTV & Internet porta u bridged modu da mogu da se igram i radim sta hocu. Ako zovem support, ne zanima ih ako nesto ne radi sa bridge portovima ako sve radi na prva dva porta.

Ti si ovo napisao:
Koliko znam svi korisnici su u privatnom opsegu posto Telekom koristi CGNAT.

A za QoS saobracaj IPTV-a, mozes li da nam objasnis kako bi to f-nisalo, ako recimo parica koja ide od korisnika do centrale moze da izdrzi max 10 Mbit/s, sta se desava kada taj korisnik u kuci ima tri STB-a i pri tom koristi net? Koje to razdvjanje (bilo fizicko bilo logicko) moze da pomogne u tom slucaju, kada tzv. wire speed je limitiran svojim fizickim karakteristikama? :)

Nema nazalost tu nekog razdvajanja, da li je optika ili ADSL/VDSL ista je stvar... Kad imas mali link, dva puta nista je nista :)

Uglavnom dosao sam do informacija iz prve ruke, i nazalost svi moj planovi padaju u vodu. STB uredjaji su prilicno glupi i ne mozes da im tagujes VLAN id. Tako da ako hoces da sve na strani korisnika da ide kroz jedan kabl, onda mozes da razdvojis kod sebe to na dva VLAN ID-a, preko jednog kabla dodje po celom stanu, ali onda ispred svakog STB-a moras opet da razdvojis tagovani saobracaj. U sustini ni to mi ne odgovara, jer bih morao da imam switcheve ili neke router boardove ispred STB-a sto nije isplativo.

Verovatno cu da uzmem tri Powerline Ethernet uredjaja, i da IPTV guram direktno iz IPTV porta kroz struju po prostorijama gde mi treba STB. Ako neko smisli nesto pametnije/jeftinije rado bih cuo ideju

Koleginica je renovirala stan pa sam joj pomogao sa osmisljavanjem mreze. U hodniku stana je rack sa 24 portnim switchem i telekom modem.

Iz telekomovog rutera ide patch kabl u taj switch, jedan za net a drugi za iptv.

Switch portovi su razvedeni po celom stanu u zidu, jedan je kod tv. Stb je ubola u taj najblizi tv-u i radi sve, klasika premosteno (naravno ubode se u odgovarajuci port kako su dovedeni kablovi u rack)

Ali ona je renovirala stan od nule.

Bitno da moj investitor koji je pravio zgradu od nule nije hteo da dozvoli da postavim kablove u zidove... :mad:

Koleginica je renovirala stan pa sam joj pomogao sa osmisljavanjem mreze. U hodniku stana je rack sa 24 portnim switchem i telekom modem.

Iz telekomovog rutera ide patch kabl u taj switch, jedan za net a drugi za iptv.

Switch portovi su razvedeni po celom stanu u zidu, jedan je kod tv. Stb je ubola u taj najblizi tv-u i radi sve, klasika premosteno (naravno ubode se u odgovarajuci port kako su dovedeni kablovi u rack)

Ali ona je renovirala stan od nule.

Hit, sta ce ona da radi u stanu sa ta 24 porta :) Da dize neki kucni darknet hehe. Sumnjivo mi to jako, kakav STB, kakvi bakraci :d

Ali da - i dalje si morao da bocnes svaki STB i odgovarajuci port zbog privatnih adresa koje gadjaju.

Kad razvlacis net po stanu, 24 porta se vrlo lako popuni. Ako ides konzervativno, dva kabla po prostoriji, ako jos imas video nadzor/alarm... pa kad zakacis jos po nesto sto ima ethernet port (TV, Telefon, media player, NAS, consola)... Da ne govorim o tome, da vecina ljudi u srbiji zivi sa roditeljima, pa maltene svaka soba bude kao mini garsonjera ;) Za single dvosban stan ti je Wifi dovoljan... za porodicu sa tinejdzerima treba ti 8 portni switch po detetu ;)

No ja i dalje mislim da fizicko razdvajanje mreze nije bas najbolje resenje za Telekom. Malo ljudi je postavilo mrezu priikom izgradnje/kupovine stana, a i ti sto su stavili u 90% imaju jedan kabl. Ljudi koji nisu adaptirali, imaju i dalje coax po stanovima i siti su kanalica, rupa i razvlacenja jos kablova.

Meni je dobro rešenje ali ume biti skupo - pametni switch (2 komada). Odvojiš lepo po VLAN-ovima i kroz jedan kat5e/6 kabl gurate gigabit zajedno za net i IPTV.

Poslednja izmena:
Mnogo je 24port.
Evo primera.
Imam u jednoj sobi 2 mrezna. Koristim jedan za PC i jedna za TV. Po potrebi se tu pali laptop ali on je 99.99% na wifi. Pomnozi to sa 3 sobe, hodnik i terasa ostane pola dvadeset cetvorke slobodno. 8 jeste malo 16 je optimalno e sad ako je razlika u ceni 16 i 24 primerena onda ici na 24. Ali preko 24 je overhead. Ja imma deo stana smart opremljen i sve je to na wifi.
I ovo je stan gde se zivi nije firma.
Sa 2x 24 porta smo pokrili firmu sa 30 radnih stanica, 4 snimaca i samo server koristi 4 lan. I kupljen jedan za backup plus postoje patch paneli za svako mesto duplo ali nema switch za to jer realno nece zatrebati mozda nikad.

Bitno da moj investitor koji je pravio zgradu od nule nije hteo da dozvoli da postavim kablove u zidove... :mad:

Zato sto niske struje idu kroz pod... ;)

Da si mu trazio kroz pod da razvuces, mislim da ne bi bilo problema :)

Jel vi koji imate Telekomovu optiku možete da uzimate samo brzine od 150Mbit pa naviše?

Nazad
Vrh Dno