Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Jel ovo MTS optika?
IMG_20200607_093341.jpg

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

:) kod nas su takve stubice postavljali tamo gde su vodili optiku do centrale. dalje ide vdsl, od centale do korisnika.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Stize optika i u Becej

792792fa69dad7ee538f99fb63f28464.jpg

Poslednja izmena:
Može par pitanja u vezi ovoga:
1) kako se pokazala ta nokia g-240w-c. Vidim da ima bbtf portove i 5ghz wifi. Da li je 5ghz signal dovoljno jak da se uhvati iza 2 zida u stanu? Generalno, utisci me zanimaju? Ima li priključak za eksternu wifi antenu ili je sve sprčkano unutar samog uređaja?

2) zna li neko nude li još neki wifi ruter sa bbtf portovima osim te nokie, kad je u pitanju optička konekcija? Ako mogu da se biraju ti uređaji, koji je najbolje uzeti?

3) na stranu telekomova ponuda, ima li kvalitetnije da se kupi posebno, o trošku klijenta, na našem tržištu?

eto na ta 3 pitanja, malo da prodiskutujemo. Pitam sve to, zato što još uvek postoji zrnce šanse da i ja dobijem optiku. Nisu mi odmah negativno odgovorili, zamolili su da se strpim dok obave neophodne provere. Pogodnost je što je zgrada telekoma na 30m od mene, delimo isto dvorište. Nemamo telekomovu optiku direktno ali prošle godine je supernova provukla optiku kroz celu zgradu i do svih stanova tako da kroz tu postojeću optičku infrastrukturu sad dobijamo kablovsku tv. Koliko znam supernova=telekom a to znaju i oni pa ćemo videti :)

1. Ruter radi stabilno na LAN-u bez padova brzine, bez lag-a, bez gubljenja paketa. Ja ga koristim u paketu 400/160 Mbps. Problem je wifi jacina predajnika u ruteru, jer na 7-8 metara udaljenosti kroz 2 zida signal oslabi 80% na 5Ghz. Na 2.4Ghz na istoj udaljenosti signal oslabi 20%. Zvao sam MTS vezano za pad brzine i signala na WIFI. Odgovor je da oni garantuju lan brzinu a WIFI je gratis u okviru ugovora.
2. 60% podesavanja u ruteru nemozes da koristis(zakljucano) ako nemas admin pristup. Ja ga nemam. A nisam uspeo ni da saznam jer se uglavnom Q2 instalirao za koji postoji i ovde na forumu admin podaci za logovanje (User:admin Password:20HWont17.)
3. Nema prikljucaka za spoljne antene

Kako znas da je VIP-ova optika?
Kod nas u Somboru je MTS stavljao takve stubice kad je ugradjivana optika.
U BG trenutno koliko ja znam upravo Vip kopa i postavlja opticke kablove, pitao izvodjaca pa mi oni rekli za koga rade.
Takvi stubici se postavljaju u zemlju gde ide opticki kabl, zato i pise na tim stubicimaOK(opticki kabl) da bi se znalo sutra da je tu polozen OK da ga neko ne presece ili bilo sta ako se ponovo nesto tu bude kopalo.
Dakle to je samo obavestenje da se tu ispod nalazi opticki kabl.
Ako je to u Beceju onda je verovatno Mts, to se samo postavlja kad se stavlja u zemlju kabl kad je u betonu ide drugacije obicno stave plocice a nekad cak i nista.

U Beceju je mts, i ovde su kod nas stavili ispod betona.

Kako promeniti IP adresu, da li je dovoljno da se iskluči sa struje na par minuta?

Obicno da, meni tako menja IP.

još jedno pitanje indirektno vezano sa mts optiku, više je u vezi propratne opreme kako bi se obezbedilo komforno i kvalitetno korišćenje usluga. U očekivanju da i ja dobijem optički internet, nisam gubio vreme i kupio sam tplink usb wifi dual adapter t4uh v2 (https://www.tp-link.com/us/support/download/archer-t4uh/).
Ima li još neko ovaj usb wifi ili ste kupovali druge? U srbiji baš i nije neki izbor.
za sada imam samo vdsl 50mbps i primetio sam da je wifi konekcija ka zte vdsl modem/ruteru skočila sa 130-150mbps na 270-300mbps (2.4ghz wifi) i sama konekcija je mnogo stabilnija.
ono što mene buni i brine je da je to usb3 wifi i trebalo bi usb konekcija da bude usb3 (super speed).
Windows to ne pokazuje ali u aidi64 pod "devices" jasno se vidi da je usb3 wifi adapter konektovan u usb2 modu. usb3 fleške se sasvim regularno konektuju u usb3 modu što se vidi i po brzinama koje ostvaruju.
za vdsl od 50mbps to nije problem, ali bi moglo biti uskoro kad/ako dobijem optiku. MOžete li proveriti u aidi64 u kom modu vam je konektovan usb3 wifi adapter i da li se možda menja tip konekcije u zavisnosti da li ste se konektovali na 2.4ghz mrežu ili 5ghz mrežu. Trenutno ne mogu da proverim ali se nadam da se tip usb konekcije promeni u zavisnosti koji wifi se koristi.
Ako se ništa ne menja, znači da tplink laže da im je usb wifi usb3 klase (iako su portovi plavi). Ili nešto nije u redu sa driverima ili nešto nije u redu sa onim postoljem (cradle), možda kabl od njega ima falinku pa se usb3 ne uspostavi?

Poslednja izmena:
Ne valja ako 5ghz toliko gubi snagu, meni je radna soba upravo udaljena 7-8m i iza 2 zida. Imam, na papiru, kvalitetan usb wifi adapter pa se nadam da će malo i on izvaditi stvari. Još me više nervira što ta nokia nema priključke za eksternu antenu.. Ima li telekom još neki wifi ruter za bbtf/voip portovima kao alternativu toj nokiji? Ako nema, ima li na našem tržištu, ja bih kupio od svojih para bolji uređaj, samo da 5ghz signal bude jači i da ima eksterne antene, u tu svrhu?

1. Ruter radi stabilno na LAN-u bez padova brzine, bez lag-a, bez gubljenja paketa. Ja ga koristim u paketu 400/160 Mbps. Problem je wifi jacina predajnika u ruteru, jer na 7-8 metara udaljenosti kroz 2 zida signal oslabi 80% na 5Ghz. Na 2.4Ghz na istoj udaljenosti signal oslabi 20%. Zvao sam MTS vezano za pad brzine i signala na WIFI. Odgovor je da oni garantuju lan brzinu a WIFI je gratis u okviru ugovora.
2. 60% podesavanja u ruteru nemozes da koristis(zakljucano) ako nemas admin pristup. Ja ga nemam. A nisam uspeo ni da saznam jer se uglavnom Q2 instalirao za koji postoji i ovde na forumu admin podaci za logovanje (User:admin Password:20HWont17.)
3. Nema prikljucaka za spoljne antene

Meni danas uvedose 400/160 sa q2 ruterom. Sa lan kablom super. 400/150 konstantno, ali wifi nikako da podesim. Na 2.4, bez obzira koji opseg ili kanal, stalno je donwload 15-20 a upload 30ak, dok je na 5G 80/70. Sta jos mogu da pokusam?

ps. na lanu preko torrenta download ne prelazi 8 mb/s, iako je sa privatnog trakera (seedera 1500, leechera 10)???

Poslednja izmena:
Meni danas uvedose 400/160 sa q2 ruterom. Sa lan kablom super. 400/150 konstantno, ali wifi nikako da podesim. Na 2.4, bez obzira koji opseg ili kanal, stalno je donwload 15-20 a upload 30ak, dok je na 5G 80/70. Sta jos mogu da pokusam?

ps. na lanu preko torrenta download ne prelazi 8 mb/s, iako je sa privatnog trakera (seedera 1500, leechera 10)???

proveri kako si predstavljen na internetu. da li ti ruter ima javnu ip adresu ili neku iz telekomovog intraneta.. u prvom slučaju treba forwardovati ili uraditi DMZ podesavanja na ruteru na tvoju lan ip adresu a u drugom ne znam...

Ako mislis na cgnat, 1_INTERNET_R_VID_100 se poklapa sa whatismyip.

Ako mislis na cgnat, 1_INTERNET_R_VID_100 se poklapa sa whatismyip.

ne znam onda...

molim vas, proverite situaciju sa usb3 konekcijom. Muči me da li je problem softwerske ili hardwerse prirode. Ako je normalno da na 2.4ghz bude usb2 a na 5ghz usb3, onda da ne brinem? :)

ja i dalje ne kontam zasto uopste forwardujete portove zbog torrenta, evo meni uopstie nisu forwardowani portovi al uploduje drguima sasvim lepo, skinuo neku gluposto jusce 500mb dok sam skinuo vec napunio 80mb uploada

hmm kakve weze ima usb2 ili 3 sa wifijom?

ja i dalje ne kontam zasto uopste forwardujete portove zbog torrenta, evo meni uopstie nisu forwardowani portovi al uploduje drguima sasvim lepo, skinuo neku gluposto jusce 500mb dok sam skinuo vec napunio 80mb uploada

Jednostavno, nece ni da "pipne" torrent dok se ne forward-uje...

Kod mene rade torenti normalno od prvog dana, bez ikakovog forvorda

nema direktne veze ali ima indirektne.. ne koriste svi pcie wifi kartice. Dosta nas ima usb wifi kartice.. sve je u redu dok je brzina interneta dosta manja od maksimalnog protoka usb2 protokola (koji je 480mbps ali u praksi je pola od toga, jos nisam video da nekome transfer preko usb prelazi preko 30MB/s). Preko optike ce brzina interneta biti 200mbps i vise a usb2 wifi kartica tu nije dovoljno dobro resenje.
U konkretnom slucaju, ako usb wifi adapter koji se prodaje kao usb3 i kosta 5200 dinara ne moze da radi u usb3 modu, to je potencijalni problem. ako hocu wifi u stanu i da imam brzinu u wifi zoni koju sam platio preko optike, onda mi treba 5ghz wifi (dobar je i da se izbegne zagusenje u signalima zato sto svaki komsija ima 2.4ghz wifi) i usb3 transfer. ako ne mogu da postignem kvalitetan wifi od 200mbps i vise, koji ce mi onda k* usb3 wifi adapter koji to nije? Zato sam i pitao ljude da provere.

Zar je toliko tesko pogledati u aidi64 pod "devices" odnosno "usb devices" koji je tip konekcije usb wifi adaptera ???

Poslednja izmena:
Ruter emituje 2.4 ili 5Ghz i nema veze tu usb da neko proverava. Ako imas 5Ghz wifi prijemnik imaces brzinu koju placas. Dakle gledaj samo svoju stranu i da li ruter ima 5Ghz.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ruter emituje 2.4 ili 5Ghz i nema veze tu usb da neko proverava. Ako imas 5Ghz wifi prijemnik imaces brzinu koju placas. Dakle gledaj samo svoju stranu i da li ruter ima 5Ghz.

ako nećeš da pomogneš iskuliraj... nije ti ovo rijaliti
nemam 5ghz predajnik da bih testirao 5ghz prijemnik, bar ne još uvek..
ali imam usb wifi adapter koji se prodaje kao usb3 a radi kao usb2..
Ti da se razumeš u ono za šta se izdaješ, shvatio bi da ne možeš da proteraš 300mbps (200mbps možda i može) internet kroz usb2 konekciju. sama usb2 konekcija i brzina je usko grlo..

Nije rijaliti ali ti lepo kazem kao neko ko se ne razume. Podatak o USB portu na ruteru koji daje MTS nije u vezi sa brzinom. Imas huawei ruter recimo koji ima USB 3.0 ali nema 5Ghz radio. Pogodi da li bi ti zavrsio posao. Ja pokusavam da ti pomognem a ti tako.

Nije rijaliti ali ti lepo kazem kao neko ko se ne razume. Podatak o USB portu na ruteru koji daje MTS nije u vezi sa brzinom. Imas huawei ruter recimo koji ima USB 3.0 ali nema 5Ghz radio. Pogodi da li bi ti zavrsio posao. Ja pokusavam da ti pomognem a ti tako.

ma ok, mislim da se nismo razumeli
ja ne kukam za wifi ruter, nisam ga još ni dobio. ako mi pozitivno reše zahtev za optiku, verovatno će mi dati tu nokiu..
ja kukam za usb3 wifi adapter koji sam kupio pre par dana, onaj koji se ubada u kompjuter. Razumeš?
reklamira se i prodaje kao usb3 a windows ga vidi kao usb2...
:)

Kad ti budu uvodili optiku otvori cetvero oci. Meni su dali ruter koji nema 5.4Ghz a paket je bio tada 160, sada je 400. Nije me zanimalo jer koristim svoju opremu ali neko drugi bi bio u problemu sa tim ruterom jer ne moze preko 60-70 da gura 2.4
Sto se USB tice, cenim da si siguran da tvoj PC ima 3.0. Proveri drivere isto. Iskreno tesko da ce USB kvalitetno da ti radi posao ma cecim brzinama.

Poslednja izmena:
Kad ti budu uvodili optiku otvori cetvero oci. Meni su dali ruter koji nema 5.4Ghz a palet je bio tada 160, sada je 400. Nije me zanimalo jer koristim svoju opremu ali neko drugi bi bio u problemu sa tim ruterom jer ne moze preko 60-70 da gura 2.4

zato sam se i raspitivao koje sve wifi rutere sa bbtf daje telekom uz optiku. Za sad je najbolje što sam pročitao ta nokia, jedino mi je krivo što kažu da je 5ghz signal slabiji i nema eksternu antenu... ako klijentu koji hoće minimum 200mbps internet daju wifi bez 5ghz to je onda prevara (mada oni to tako ne vide).. Na sve to, mene muči sumnja da mi usb3 wifi adapter (koji ima 5ghz wifi) neće raditi lepo u usb2 modu... grrrr
:)

Vrh Dno