Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Xepoj87

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.12.2009
Poruke
2,903
Poena
63
Hvala za info, uzimam box cim bude dostupan na ovoj adresi, trenutno su u fazi kopanja trotoara :)

U naravno da ih ne pustam i ne potpisujem dok mi ne nameste sve kako treba :)


Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
Poslednja izmena:

SlepiBrat

Flash Drive
Učlanjen(a)
01.08.2011
Poruke
131
Poena
16
Evo da podelim i moje iskustvo sa uvodjenjem optike. Momci dosli pet minuta pre dogovorenog vremena, po stanu mi nisu mnogo busili jer sam kod sata izveo utp kablove koji idu ispod tv-a odakle imam druge koji idu dalje po stanu, tako da samo jednu rupu su probusili. Sve je bilo gotovo sa oko sat vremena. Imali su problem sa povezivanjem opreme sa mojim nalogom, pa su morali da salju email da rucno aktiviraju u centrali, jer njima preko telefona i njihove aplikacije nije htelo. Svo vreme je radio stari net i tv bez problema. Oni su otisli i rekli da ce doci kada dobiju potvrdu da je aktivirano, a i da sam pratim lampice na modemu. Posle nekih 2 sata novi modem se povezao, i sve je proradilo, ubrzo su i oni dosli bez da sam ih zvao uzeli staru opremu i proverili jel sve radi.

E sad imao sam jedan problem, ali skroz mojom krivicom, kablove koji su vec postavljeni u zidu sam sam vukao i krimpovao, i naravno nisam krimpovao po redu po kom treba, ali su oba kraja istim redosledom slozeni, i kabel prolazi test (imam onaj tester) da su svih osam zica povezani, ali ladno nece preko 100mb, prekrimpujem po redu po kom treba i radi kao zmaj. Zasto je to tako kad je na oko svaka zica ista, pojma nemam.

Imao, tj jos uvek imam ali sam ga izbacio iz price, Archer c50 v3 ruter, koji je mnogo losiji sto se tice 5g u poredjenju sa ovim njihovim q2 modemom/ruterom. I jos jedna zanimljiva stvar, koju do sada nisam primetio je da, archer c50 ima 100mb i wan i lan portove, ajde da za lan i razumem, ali gigabitni ruter sa 100mb wan portom je cirkus.

Toliko iz mog ugla prosecnog korisnika.
 
Poslednja izmena:

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,745
Poena
113
Šta je kod njega giganitno, ako su svi portovi 100mbps?
 

SlepiBrat

Flash Drive
Učlanjen(a)
01.08.2011
Poruke
131
Poena
16
Vidim sada da nisam najjasnije napisao, wifi je po ac, po specifikaciji 867mbps, ali posto su svi portovi od 100mbps, valjda samo u bridge ako se stavi onda radi tako. Kazem laik sam, ali mi ne ide u glavu da na ac 5g ruter stavis portove od 100mbps.
 

niceness

Flash Drive
Učlanjen(a)
07.01.2008
Poruke
24
Poena
3
Postoji gomila kućnih AC rutera/AP koji imaju samo 100Mbit portove i slažem se da je *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*no.

Za UTP kabl si možda raspario parice pa zato nije radilo na 1G, a radilo na 100M.
 

emlook

Flash Drive
Učlanjen(a)
21.12.2010
Poruke
33
Poena
6
Evo polako stiže optika u Kruševcu. Napokon 21 vek i u našim krajevima. Stiglo i do moje kuće. Još uvek nije ceo grad završen, kažu ljudi do kraja godine. Pa ide testiranje mreže i puštanje u rad.

WP_20190731_06_28_10_Pro.jpg
WP_20190817_13_08_35_Pro.jpg
WP_20190817_13_09_46_Pro.jpg

Kako od ovih kutijica ide dalje do sobe i ko to radi? Može li neko da mi objasni. Hvala unapred
 
Poslednja izmena:

Alehandros_91

Flash Drive
Učlanjen(a)
28.03.2014
Poruke
42
Poena
8
Dobar dan svima. Naime interesujem se za uvodjenje MTSa i toga da oteram SBB u tri lepe (preskupi su, svakih par meseci dizu cene odrzavanja i posledicno ukupnu cenu, iako sam uslugama zadovoljan) pa me zanima konkretno - kakav je kvalitet te opticke mreze? Konkretno je u pitanju Detelinara, Novi Sad.

Zanimam se za uslugu BOX 3 bez mobilnog, u najjacem paketu.
 

renne

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.07.2007
Poruke
3,006
Poena
83
Evo polako stiže optika u Kruševcu. Napokon 21 vek i u našim krajevima. Stiglo i do moje kuće. Još uvek nije ceo grad završen, kažu ljudi do kraja godine. Pa ide testiranje mreže i puštanje u rad.
Kako od ovih kutijica ide dalje do sobe i ko to radi? Može li neko da mi objasni. Hvala unapred

Iz te kutije samonoseći optički kabl do sobe-kuće-stana. Samonoseći kabl u obtičku kutijicu, iz kutijice kabl do rutera, iz rutera do kompjutera, stb-a i telefona

Dobar dan svima. Naime interesujem se za uvodjenje MTSa i toga da oteram SBB u tri lepe (preskupi su, svakih par meseci dizu cene odrzavanja i posledicno ukupnu cenu, iako sam uslugama zadovoljan) pa me zanima konkretno - kakav je kvalitet te opticke mreze? Konkretno je u pitanju Detelinara, Novi Sad.

Zanimam se za uslugu BOX 3 bez mobilnog, u najjacem paketu.
Kvalitet vrhunski, bar za sada, šta se naruči, to se i dobije, bez ikakvih prekida
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,745
Poena
113
Vidim sada da nisam najjasnije napisao, wifi je po ac, po specifikaciji 867mbps, ali posto su svi portovi od 100mbps, valjda samo u bridge ako se stavi onda radi tako. Kazem laik sam, ali mi ne ide u glavu da na ac 5g ruter stavis portove od 100mbps.

Da čovek ne poveruje.
Poslednji takav propust u mrežama koji mi je baš smetao je bio USB to LAN 100mbps adapter... Na USB 1.1...koji je bio teorijski 12mbps. To je bilo 2001. godine...
 

niceness

Flash Drive
Učlanjen(a)
07.01.2008
Poruke
24
Poena
3
Nisam trenutno u blizini rutera. Ako sa ovim adminom promenim neko podešavanje nestane struje, kada dodje struja i ruter se poveže na Telekom, on će opet da povuče svoj config file?

Bio sam gasio ONT pre koji dan - a ranije sam prebacio LAN2 i LAN3 binding sa IPTV konekcije na internet konekciju (koju je telekom stavio u bridge mode) - i posle ponovnog pokretanja sve je ostalo kao što je bilo, ništa nije pregaženo.
 

ironmanbg

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poruke
5,441
Poena
63
Da li se prilikom zakazivanja dolaska traži 5ghz ruter, jes da uzimam 100/20, ali je i to duplo više od onog što preko 2,4ghz može da se prenese.?
 

tv serije

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
22.06.2019
Poruke
118
Poena
0
Može 100 Mbit preko 2.4ghz ako su Wifi čipovi dobri. Svaki noviji Galaxy s može. Ne verujem da ćeš dobiti q2 uz najjeftiniji BOX.
 

MilanKragujevic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2012
Poruke
1,585
Poena
83
Kako se dobija tih 100mbps preko 2.4ghz, ja na galaxy a50 i bilo kom ruteru na 5ghz ac imam 30-50 mb a na 2.4ghz imam 15 mbps. Doduse na 802.11n 5g imam 100mbps sa 40mhz kanalom bez mimo.
 

Laser Device

Flash Drive
Učlanjen(a)
23.01.2014
Poruke
56
Poena
6
Sto se tice kvaliteta slike na TV- u SBB je dve klase iznad, ako nekom to igra ulogu neka uzme u obzir. HD kanali su nekako muljavi, imao sam priliku da uporedim dok nisam vratio sbb opremu.Tv slabo i gledam, net mi je bitniji a on razvaljuje.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
 

somi92

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
03.12.2014
Poruke
398
Poena
18
Kakav je mts tv kvalitet slike, da li negde moze da se nadje lista mtsovih hd kanala sto nude, u opisu paketa stoji broj ali ne i koji su to hd kanali?

Sent from my EML-L29 using Tapatalk
 

MaRe96

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
19.06.2018
Poruke
398
Poena
28
Kakav je mts tv kvalitet slike, da li negde moze da se nadje lista mtsovih hd kanala sto nude, u opisu paketa stoji broj ali ne i koji su to hd kanali?

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

Нисам никад користио мтс-ов ИПТВ па не смем да судим.. Али ево ископах листу свих канала, а ти погледај који те интересују. ;)
https://mts.rs/oec/tv-kanali/mts-tv
 

nesa69

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poruke
479
Poena
28
Kakav je mts tv kvalitet slike, da li negde moze da se nadje lista mtsovih hd kanala sto nude, u opisu paketa stoji broj ali ne i koji su to hd kanali?

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

Ne znam da li je isto za BOX i za samo IPTV. Imaš pod televizija/BOX koji te zanima da klikneš na link za listu kanala.
Dole desno imaš okruglu ikonu (kao sa neka tri klizača) i tu u filteru podesiš HD i prikazaće ti se koji HD kanali idu u taj paket.

Nemam neka ekstra prohteve, pogledao sam SBB kod sestre poneki put, šta znam, meni je sve to sasvim OK, ne vidim neku veliku razliku ali 43'' mi je najveći ekran. Npr. nisam imao zamerki kod prenosa tenisa, vrlo je vidljiva razlika u odnosu na SD.

Inače u noći 21. i 22. avgusta nema TV usluge (IPTV, mts tvgo, antena, sat...) od 00.00 do 06.00. Nekakvi radovi na sistemu.
 

koscum

Flash Drive
Učlanjen(a)
20.03.2017
Poruke
2
Poena
0
koristi putty:
telnet na IP rutera port 23

login:
root
adminHW

ukucaj komandu:
display access system info

trazi [email protected]
i videces pass

na kraju postavi static WAN IP na svom ruteru, ako je telekom 192.168.0.1 (posto sam svoj ruter stavio na 192.168.1.1) onda 192.168.0.2 na svom, mozes i bilo koji drugi osim 2 ali ja sam tako postavio

Danas mi uveli optiku, pa sam trazio PPPoE pristupne podatke da njihov ruter prebacim u bridge mode, tako da moj ASUS bude glavni. Potrajalo je malo da iscita sve podatke od kojih mi vecina nije ni bila potrebna, ali je uspelo.

darkony, puno hvala; dugujem ti pivo i/ili nesto na Steam-u.
 
Poslednja izmena:

tv serije

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
22.06.2019
Poruke
118
Poena
0
Nemam galaxy S, imam kineske wifi adaptere kao i telefon, jedino brendirano thinkpad 440s, ali i on je malo stariji.

Onda ne verujem da će hteti preko 50 mbps na b/g mreži. Imam i ja neke Netac wifi dongle kao i jedan Tplink, nazivno do 150 mpbs a realno ne mogu ni 25 mpbs da isporuče. Telefoni uglavnom do 50 mbps, Galaxy S poslednjih nekoliko modela provereno 100 mpbs. Verovatno i ajfon i slični modeli. Da li uopšte ti adapteri i Thinkpad mogu uhvatiti ac tj. 5ghz mrežu? Jer ako ne mogu džabe ti Q2.
 

perafilozof

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.03.2013
Poruke
2,567
Poena
63
Nisam imao optiku i time ni telefon, televiziju ni internet 8 punih dana. Zvao call centar i tražio, molio, pretio da mi poprave i ništa 7 dana. Napišem tog sedmog dana odmeren, ali i grub mail na [email protected] sutradan mi se javi, i dođe terenac i pronađe i popravi kvar za 20 minuta.

Problem su mi napravili izvođači radova pri kačenju novog korisnika jer su slomili par vlakana mog priključka u kutiji u podrumu dok su novog kačili. Laser kad je prikačio telekomov terenac tačno pokazao gde je kvar.

Tražio sam umanjenje računa srazmerno broju dana kada nisam imao uslugu. Videću šta će biti na kraju meseca. Još mi na mail nisu napisali odgovor, pretpostavljam da čekaju izveštaj terenca. Za njega sve pohvale, čovek se sam najavio, došao, utvrdio kvar i popravio. A usput je promrmljao kako ga je čekalo 200 prijava kvara kad se vratio sa odmora, i kako ima i drugih koji primaju platu, al samo njemu nadređeni daje radne naloge. Ovi ostali su očigledno beli medvedi kojima je mnogo toplo da idu na teren i popravljaju.
 

red baron

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.01.2007
Poruke
678
Poena
18
Ovaj optički kabl koji ulazi u stan, da li je kod vas gola struna ili ima neku presvlaku? Kod mene su provukli golu strunu, samo fali udica sa druge strane i može se koristiti za pecanje.

I primetio sam još jednu stvar u odnosu na VDSL. Povećan broj konekcija mi više guši vezu u odnosu na VDSL, iako je kapacitet linka iskorišćen 60%. U pitanju je 16 konekcija u daunlod menadžeru koji ukupno vuku 60% maksimalne brzine. Ako pored njih otvorim neki video, on se muči iako je "rezerva" brzine ogromna.

Kakva je situacija kod vas?
 

Milan81

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2013
Poruke
412
Poena
28

red baron

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.01.2007
Poruke
678
Poena
18
Ja vam opraštam. Ajd sad meni razjasnite ovo što sam pitao nekoliko postova gore. Ono prvo pitanje je jednostavno.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,745
Poena
113
Zasto kabal ne ide preko bandera nego se kopa po dvoristu?

Uvek bih pre uzeo podzemne instalacije, pa po cenu lupanja betona/skidanja ploča/kopanja zemlje, nego da provlače kroz vazduh. Podlogu uvek možeš da središ, a kablovi ostaju u vazduhu čak i kada prestane sa upotrebom istih. Upravo sedim na prvom spratu kuće u Zemunu i kroz prozor vidim dve grdosije od kabla. Ispod njih postoje još najmanje 2 snopa, samo ih ne vidim, ispod prozora su. Taman toliko da u dvorište ne može da mi uđe neko vozilo sa ciradom. A niz ulicu kada pogledaš, visi na sve strane. Ruglo. Užas.
 

renne

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.07.2007
Poruke
3,006
Poena
83
Ovaj optički kabl koji ulazi u stan, da li je kod vas gola struna ili ima neku presvlaku? Kod mene su provukli golu strunu, samo fali udica sa druge strane i može se koristiti za pecanje.

I primetio sam još jednu stvar u odnosu na VDSL. Povećan broj konekcija mi više guši vezu u odnosu na VDSL, iako je kapacitet linka iskorišćen 60%. U pitanju je 16 konekcija u daunlod menadžeru koji ukupno vuku 60% maksimalne brzine. Ako pored njih otvorim neki video, on se muči iako je "rezerva" brzine ogromna.

Kakva je situacija kod vas?

Da, tanka "struna"
 

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poruke
11,848
Poena
83
...kroz prozor vidim dve grdosije od kabla. Ispod njih postoje još najmanje 2 snopa, samo ih ne vidim, ispod prozora su. Taman toliko da u dvorište ne može da mi uđe neko vozilo sa ciradom. A niz ulicu kada pogledaš, visi na sve strane. Ruglo. Užas.

Slikaj pa okaci...
Prijavi im da smetaju kablovi, da hoces kamiJonom uci u dvoriste i da se brines da ce pokidati onstalacije...

Da li su se kablovi od vrucine previse opustili ili je i zimi toliko nisko?
 
Vrh Dno