Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

internet PPPoE server BNG_BG_NOVI-BEOGRAD_2 je down od 00:37 ruteri su se prebacili na BNG_BG_BEOGRAD-TKC_2 koji i dalje radi
EDIT: BNG_BG_NOVI-BEOGRAD_2 se vratio u 00:53

Poslednja izmena:
U četvrtak 08.09, negde oko 7:20 ujutru, jednostavno su mi nestale sve usluge u Box 4 paketu nema ni net-a, ni tv-a ni fiksnog..... Prijavljen kvar u 8:30 i od tada svaki dan se čujem sa služnom na 0800 100 100.....i dobijam stalno isti odgovor, evo intervenisali smo....a mene niko ni da nazove ni da dobijem neko objašnjenje šta i kako je prekid.....samo odgovor, nalog je otvoren i bićete kontaktirani. Ruku na srce, juče su mi operateri prvi put rekli da imam pravo na umanjenje računa ali otom potom.... Lokacija je Beograd/Kanarevo brdo, u zgradi ima i drugih mts korisnika koji imaju uslugu.... Ni pisma ni razglednice. Nije da mi fiksni ili tv nedostaju, ali sin radi od kuće, ustvari trebao bi da radi kad bi imao net....

Ja sam imao isti problem kao i ti.
Optika je u pitanju, od Box 4 nista nije radilo(sem mob telefonije), 8 dana prijavljivao kvar.
Sve sami generički odgovori, pravo na umanjenje i slično.
Komsije na spratu sve optika, leti.
Zovi zovi, pa me Lazu da je prekinut kabl u iznosu od 30m u tamo nekoj ulici u pancevu, a ja na drugom kraju.
Apsurdno je bilo ako je doslo do prekida optičkog vlakna, kako onda nema cela moja zgrada ili ti naselje.?
Ispostavilo se da tog dana kad sam ostao bez usluga, lik iz Telekoma je bio u podrumu u glavnom ormariću da prikopča nove korisnike.stan 31,32 (8sprat), a ja stan 30 (7 sprat)
Majstor koji je dosao na teren, video je kabl kao u toj utičnici zakačen, a dole isečen i zbog toga nisam imao lampice na ruteru upaljene "auth" i "link".
Nepažnja telekomovih radnika.
A apsurdno je sto mi lik Kaze da ceo dan pokušava da me dobije na fiksni telefon a ja se ne javljam.🤣🤣🤣
Uredno ostavio mobilni.
I Jos kad sam im rekao da 8 dana cekam uslugu, lik mi reče budi srećan neko čeka po 30 dana.
I onda sam ga pitao sta rade retar*i u centrali kada je prekinut kabl?
On na to mi Kaze oni nista ne rade, većinom su kvarovi fizičkog porekla.
U četvrtak 08.09, negde oko 7:20 ujutru, jednostavno su mi nestale sve usluge u Box 4 paketu nema ni net-a, ni tv-a ni fiksnog..... Prijavljen kvar u 8:30 i od tada svaki dan se čujem sa služnom na 0800 100 100.....i dobijam stalno isti odgovor, evo intervenisali smo....a mene niko ni da nazove ni da dobijem neko objašnjenje šta i kako je prekid.....samo odgovor, nalog je otvoren i bićete kontaktirani. Ruku na srce, juče su mi operateri prvi put rekli da imam pravo na umanjenje računa ali otom potom.... Lokacija je Beograd/Kanarevo brdo, u zgradi ima i drugih mts korisnika koji imaju uslugu.... Ni pisma ni razglednice. Nije da mi fiksni ili tv nedostaju, ali sin radi od kuće, ustvari trebao bi da radi kad bi imao net....

internet PPPoE server BNG_BG_BEOGRAD-TKC_2 je sada down od 00:56 dok BNG_BG_NOVI-BEOGRAD_2 i dalje radi
EDIT: u 1:15 vratio se i BNG_BG_BEOGRAD-TKC_2

Pravimo reorganizaciju u stanu pa se pokazala potreba da ruter sada izmestimo na drugo mesto ali smo ograniceni duzinom opticog kabla koji povezuje ruter sa onom kutijicom na zidu. Bar ja mislim da je to opticki (zuti koji ide do rutera). Ima li neko info gde bi mogao da nadjem/napravim duzu vezu? Pretpostavljam da to nije opticki kabl koji se moze kupiti po tehnomaniji/gigatronu...

Pravimo reorganizaciju u stanu pa se pokazala potreba da ruter sada izmestimo na drugo mesto ali smo ograniceni duzinom opticog kabla koji povezuje ruter sa onom kutijicom na zidu. Bar ja mislim da je to opticki (zuti koji ide do rutera). Ima li neko info gde bi mogao da nadjem/napravim duzu vezu? Pretpostavljam da to nije opticki kabl koji se moze kupiti po tehnomaniji/gigatronu...
Najbolje je da uzmeš taj žuti kablić koji si dobio od telekoma i odneseš u NETIKS, pa će po njemu odrediti o kom kabluje reč.
Ako nemaju takvo nešto u NETIKS-u takođe u Beogradu postoji proizvodnja optičkih patch kablova preduzeće je Logo pa probaj i tamo... https://www.logo.rs/integrisana-res...i-kablovi/?_rstr_nocache=rstr81263245eb8010e8

Kod mene je Nokia, otprilike 5 m tog žutog kabla koji jeste optički. Piše u pakovanju modema da je SP/APC - SP/APC kabl u pitanju.
Mogu da uhvatim ovaj ćošak ako ti je oznaka od pomoći. Imaš u netiksu i 20 m.
C660C99E-7FD7-4B96-906E-A0D3451C4222.jpeg

Kod mene je Nokia, otprilike 5 m tog žutog kabla koji jeste optički. Piše u pakovanju modema da je SP/APC - SP/APC kabl u pitanju.
Mogu da uhvatim ovaj ćošak ako ti je oznaka od pomoći. Imaš u netiksu i 20 m.
Pogledajte prilog 355742
Bitni su krajevi tj. koji su optički konektori...
Negde su na oba kraja "zeleni" a negde kombinacija "plavih" i "zelenih" konektora, to zavisi pod kojim uglom je vlakno sečeno ako me sećanje ne vara.

Poslednja izmena:
Ne vara te secanje, SC znaci standard/subscriber connector i ima dva tipa u zavisnosti od toga pod kojim uglom je seceno samo vlakno, od toga je APC zeleni konektor secen pod uglom, dok UPC plavi nije...

Znaci ako imas plavi uzmi plavi i obrnuto. Sam kabl se zove opticki patch kabl.

Zeleni je kod mene na instalaciji. Napisao sam SP/APC na oba kraja.
Ne znam da li je kod drugih isto ili drugačije, za drugara sam tražio duži kabl ranije i bilo je do 20m u netiksu kada sam zvao. Ne znam šta je uradio na kraju.

Drugacije je, za Huawei npr je UPC... Duzina kabla nije problem kod optike, verovatno su imali napravljen 20m ali moze se napraviti i nekoliko km...

Poslednja izmena:
MTS valjda svuda koristi SC/APC na oba kraja (zeleno na oba kraja, i na ZOK i kod nokia i kod huawei rutera), a sam kabl je 9/125 singlemode fiber obicno G657A2 ali nema to mnogo veze dokle god je single mode (OS2) i nije duplex (treba ti samo jedno vlakno)
i muski (na kablu) i zenski (na ZOK/ruteru) portovi su oznaceni bojom koja im treba, plavo za SC/UPC a zeleno za SC/APC, pa kupi ovde onaj koji odgovara http://www.netiks.rs/kablovi/fiber-opticki/fiber-patch-cordovi

naravno ima i na aliju jeftinije ako ti se ceka mesec dana da stigne ;) https://www.aliexpress.com/item/1005001785354691.html
ili mozda neki od ovih odgovara https://www.kupujemprodajem.com/sea...earch]=Traži&dummy=name&data[keywords]=SC+APC

Poslednja izmena:
MTS valjda svuda koristi SC/APC na oba kraja (zeleno na oba kraja, i na ZOK i kod nokia i kod huawei rutera), a sam kabl je 9/125 singlemode fiber obicno G657A2 ali nema to mnogo veze dokle god je single mode (OS2) i nije duplex (treba ti samo jedno vlakno)
i muski (na kablu) i zenski (na ZOK/ruteru) portovi su oznaceni bojom koja im treba, plavo za SC/UPC a zeleno za SC/APC, pa kupi ovde onaj koji odgovara http://www.netiks.rs/kablovi/fiber-opticki/fiber-patch-cordovi

naravno ima i na aliju jeftinije ako ti se ceka mesec dana da stigne ;) https://www.aliexpress.com/item/1005004495567302.html
Heeh na (Supernova) ONT-u ZTE F612 je ulazni konektor "plavi" SC/UPC, dok opet na ulazu kod ZTE F680 je "zeleni" SC/APC, a po pravilu na ZOK-u je valjda svuda "zeleni" SC/APC.
Tako da nema pravila najbolje je vizuelno pogledati pa po tome tražiti...

A oznake G657A2, G.657.A1 i G.652.D su valjda samo podele kolikii bi kabl smeo da ima radijus savijanja.

Poslednja izmena:
pa ja pisem za MTS ne za supernova ;) postoje verzije ONT i sa plavim i sa zelenim, ali MTS verzije nokije i huawei-a koriste zelene, dok jeftinije kineske verzije huawei-a koriste plave.
m-tel u crnoj gori koristi plavo na ZOK-u, dok je na ruterima i dalje zeleno m-tel instalacija video
nikako se ne sme spajati zeleni konektor u plavi port ! to ce ostetiti i kabl i port ! evo razlike: slika zeleni APC i plavi UPC kraj
jeste te razlicite G oznake su samo nivo gubitaka pri savijanju, za unutar kuce najbolje je imati najsavitljiviju verziju, ali nije toliko bitno kao sto sam i pomenuo, samo da se ne savija vise od 90 stepeni i to treba "lagano" ne pod ostrim uglom ako npr. kuca na zid.

Poslednja izmena:
pa ja pisem za MTS ne za supernova ;)
Pa valjda je sada i Supernova neki mts!? ;) :)

Ali pretpostavljam da sada većinom svi noviji ONT/Routeri uređaji imaju SC/APC konektore, dok kod ovih starijih su bili i SC/UPC.

Pa valjda je sada i Supernova neki mts!? ;) :)
apsolutno ne ! ako imas supernova opticki prikljucak u zgradi ne mozes imati MTS paket ili suprotno ! (osim ako ne dovedu jos jedan ulazni vod te druge firme)

Ali pretpostavljam da sada većinom svi noviji ONT/Routeri uređaji imaju SC/APC konektore, dok kod ovih starijih su bili i SC/UPC.
ne mora da znaci, zavisi od trzista, neka trzista pretezno koriste UPC(kinezi), neka APC. iako bi trebalo APC da se koristi za telekomunikacije (ISP), a UPC za mreze (datacentri/kucne mreze)
u Bugarskoj drugar u jednoj kuci ima 2 ISP-a, jedan na svojoj ZOK ima UPC a drugi APC, a ruteri su oba APC

Poslednja izmena:
apsolutno ne ! ako imas supernova opticki prikljucak u zgradi ne mozes imati MTS ili suprotno !
Ma znam to naravno da optiku (mrežu) mts i dalje ne meša ni sa EXE a ni sa Supernovom!
Nego sam mislio i našalio se na to da sada Supernova pripada mts-u.

Poslednja izmena:
Kratko pitanje:
Da li do ove kutije ide optika a posle utp?
Pitam jer bih hteo da kabliram u stanu pre nego što dođu majstori koji uvode u stan.
Pretpostavljam da ova kutija znači da mogu da biram između Mtsa i Yettela? Hvala.

FMLzIZ9.jpg

Ta kutija je na spratu u hodniku. Od nje vuku optičko vlakno (možda 1 mm debljine) u stan.
Postavljaju manju kutiju, 10x10 cm otprilike. Postave je gde ti želiš, ne treba struja.
Od nje ide tanak kabl, takođe optički, do modema/rutera. Treba struja. Odatle kreće mreža.
Kod mene je taj kabl, dobija se uz modem, oko 5 m. Može koliko hoćeš dugačak da napraviš.

Da li ima forumaša iz Pančeva?
Interesuje me koje modeme Telekom daje na teritoriji Panceva.

Dobio sam u januaru neku crnu prestaru Nokiu, pa nam menjali za belu Nokiu-tipa novija i malo je bolji Wi-fi signal.
Pitam iz razloga da li se moze menjati za ZTE ili Huawei?

Koristim ga samo da desktop i službeni laptop preko LAN-a povežem, za sve ostalo imam druge rutere koji služe za wifi i druge LAN konekcije.

Dobio sam u januaru neku crnu prestaru Nokiu, pa nam menjali za belu Nokiu-tipa novija i malo je bolji Wi-fi signal.
Pitam iz razloga da li se moze menjati za ZTE ili Huawei?
ne moze se menjati za drugu marku. tako da mozes samo crnu ili belu Nokiju da imas na svom prikljucku.
meni crna Nokija G-240W-C (nije prestara, model je iz 2020) ima bolje performanse od bele Nokia G-2425 sto je malo noviji, jeftiniji model sa MediaTek umesto Broadcom chipsetom.

Poslednja izmena:
Ja se ne razumem toliko, ali cudno mi je kada sam imao na bakru onaj ZTE 168hn kako vec, wi fi signal je pokrivao ceo stan, znaci terasu, aha kupatilo, spajz, proveravao sam.
Na kablu od 100mbps bilo je 98-99 savrseno sve , bezično 70-75 mbps isto odlicno stabilno sve.
Kada je dosla Nokia crna, wi fi signal 2.4 i 5 samo u dnevnoj sobi, bukvalno pomeris se dva metra od rutera na telefonu tackica.
Dosli zamenili za belu nokiju, mozda je malo bolje ali i dalje krs.
Uzeo sam onaj njihov ekstender, progledao sam po celom stanu 5ghz wi fi top radi, ali zato 2,4 i dalje samo dnevna soba.
Problem je sto na 5Ghz wi fi je moj telefon, lap top, tablet, onda sam zamenio dva mts hph007 sa dva mi Box s , znaci reklo bi se opterećeno je, dok na 2.4 wi fi su ostali ukućani i naravno njima je toliko lose da nekada je bolje koristiti 4g mobilni internet.
Pa zato moje pitanje da li daju neki bolji ruter, ali nažalost ne.
I da li postoji možda opcija na Huawei ekstenderu da on siri obe mreže 2.4 i 5?
ne moze se menjati za drugu marku. tako da mozes samo crnu ili belu Nokiju da imas na svom prikljucku.
meni crna Nokija G-240W-C (nije prestara, model je iz 2020) ima bolje performanse od bele Nokia G-2425 sto je malo noviji, jeftiniji model sa MediaTek umesto Broadcom chipsetom.

Sada svi imaju brdo wifi uređaja, po 5-6 minimum u stanu. Svaki od tih uređaja se bori za limitirani etar, pa nemoj misliti da je samo problem u ruteru. Nekada je bilo drugačije jer je manje uređaja bilo, sporije brzine, itd.
Sad bi svi jake rutere i da hvataju signal ispred zgrade i da to radi lepo (čitaj: maksimalno), pa x20/30/50/koliko već stanova da ima. Ne more više, prošlo vreme razbacivanja signala jer i komša Milojko ubacio high power ruter da i on hvata dalje, pa Radule isto...

Sada svi imaju brdo wifi uređaja, po 5-6 minimum u stanu. Svaki od tih uređaja se bori za limitirani etar, pa nemoj misliti da je samo problem u ruteru. Nekada je bilo drugačije jer je manje uređaja bilo, sporije brzine, itd.
Sad bi svi jake rutere i da hvataju signal ispred zgrade i da to radi lepo (čitaj: maksimalno), pa x20/30/50/koliko već stanova da ima. Ne more više, prošlo vreme razbacivanja signala jer i komša Milojko ubacio high power ruter da i on hvata dalje, pa Radule isto...
Ma razumem to sve, ali nažalost odnosno na moju sreću nema toliko wi fi signala od komsija.Cist je sigurno taj etar.
Od 2007 imamo njihove usluge i uvek je modem bio dole na podu.Sve funkcionisalo kao svajcarski sat
Kad je bio lik iz tehnike, on meni Kaze, da ruter ne sme biti na podu, pa zato je wi fi slab.
Mora ruter da se digne minimum metar.
Pa smeta dvosed, pa smetaju pregradni zidovi, odnosno smeta rostilj (metalna konstrukcija) oni su od nekog materijala koji remeti signal i slicno.
Bakar smo imali pre samo nekoliko meseci, ne verujem da se promenila situacija na terenu.
Jedino mi pada na pamet, da je ova optika toliko osetljiva.

Nazad
Vrh Dno