Šta je novo?

[MTS] - Mobilni net za ceo tvoj svet

Realno. mts iz mog iskustva ima najmanja posebna ograničenja za brzine na 4g mreži ne bitno koja je tarifa u pitanju... Manje vise najviše utiče kakav signal imaš, koji uređaj i koliko je opterećena bazna stanica.

Realno. mts iz mog iskustva ima najmanja posebna ograničenja za brzine na 4g mreži ne bitno koja je tarifa u pitanju... Manje vise najviše utiče kakav signal imaš, koji uređaj i koliko je opterećena bazna stanica.
S obzirom da je u pitanju seosko područje, bazna stanica sigurno nije mnogo opterećena, pa se nadam da signal neće biti loš. Koristio bih njihov modem koji daju uz paket, ili ruter Huawei B311, od Telenora koji je otključan za sve mreže. Šta u praksi bude radilo bolje, to će se i koristiti.
U principu, druga dva mobilna operatera rade dobro na mom području, nisu preopterećene bazne stanice.Ima poneki korisnik i lako je proveriti realno stanje na terenu. Ali mts postpejd internet nema niko trenutno.

S obzirom da je u pitanju seosko područje, bazna stanica sigurno nije mnogo opterećena, pa se nadam da signal neće biti loš. Koristio bih njihov modem koji daju uz paket, ili ruter Huawei B311, od Telenora koji je otključan za sve mreže. Šta u praksi bude radilo bolje, to će se i koristiti.
U principu, druga dva mobilna operatera rade dobro na mom području, nisu preopterećene bazne stanice.Ima poneki korisnik i lako je proveriti realno stanje na terenu. Ali mts postpejd internet nema niko trenutno.
Uglavnom ti ruteri su slabi generalno. Jer nemaju mreznu agregaciju i uglavnom retko koji ima wifi 5ghz. Tako da su neke brzine oko 30ak Mbps realne no opet zavisi i koje su frekvencije dostupne na 4G na datoj lokaciji. Neka me neko ispravi ako ima koji bolji ruter ali mahom su svi cat4 i sa wifi 4. Najbolje svakako uzeti sad ne znam da li mts odmah daje 4g prepaid kartice. ili mora da prođe neko vreme da se aktivira ali svakako neku mtsovu 4g karticu ubaciti u modem pa probati. Ako tako postiže zadovoljavajuće brzine. Mislim da ne bi trebalo biti nekih problema ni sa data karticom na tom području. Tipa meni lično najslabiji je protok od 16 do nekih 21 časova. Kad se najviše koristi mreža tako da valja proveriti par dana svakako ako je moguće.

Hteo bih samo sa dodam, taj ZTE MiFi sto mts daje uz postpejd internet je CAT6 i podrzava 2CA agregaciju, tako da ako postoje na baznoj 2 frekvencije (npr. B3+B20), moci ce da ih spaja u 4G+ i ima 5GHz WiFi

Hteo bih samo sa dodam, taj ZTE MiFi sto mts daje uz postpejd internet je CAT6 i podrzava 2CA agregaciju, tako da ako postoje na baznoj 2 frekvencije (npr. B3+B20), moci ce da ih spaja u 4G+ i ima 5GHz WiFi
Ne znam da li praktikuju, da daju uređaj na probu, par dana pre potpisivanja ugovora. Da se na licu mesta ispita kvalitet signala, rad u trenucima najveće opterećenosti mreže i slično. Bilo bi dobro ako mts daje mogućnost testiranja mreže pre potpisivanja ugovora.

Mozes da probas da ih pitas, ali ne verujem da ce da izadju u susret sa time

Mozes da probas da ih pitas, ali ne verujem da ce da izadju u susret sa time
Ne verujem ni ja da ću dati 50 000 rsd za dve godine ugovora, a da mi prethodno ne dostave kompletne podatke sa koje bazne stanice vučem internet, koje su frekvencije dostupne i koliko je opterećena bazna stanica.

Ne verujem ni ja da ću dati 50 000 rsd za dve godine ugovora, a da mi prethodno ne dostave kompletne podatke sa koje bazne stanice vučem internet, koje su frekvencije dostupne i koliko je opterećena bazna stanica.
U sustini opterecnost bazne stanice tesko da i oni sami znaju posebno ako imas vise nekih antena oko sebe jer sam telefon/ruter se veze automatski za sta misli da mu je najbolje. Frekvencije i sam mozes da ocitas na telefonu. Iskreno za te mobilne netove najbitniji faktor je generalno da nabavis neku karticu da probas. Jer realno mozes imati sto nekih mikro problema koje niko ziv ne moze da ti kaze dok ih sam ne dozivis.

U sustini opterecnost bazne stanice tesko da i oni sami znaju posebno ako imas vise nekih antena oko sebe jer sam telefon/ruter se veze automatski za sta misli da mu je najbolje. Frekvencije i sam mozes da ocitas na telefonu. Iskreno za te mobilne netove najbitniji faktor je generalno da nabavis neku karticu da probas. Jer realno mozes imati sto nekih mikro problema koje niko ziv ne moze da ti kaze dok ih sam ne dozivis.
Na mojoj lokaciji Yettel radi savršeno. Pored postojećih korisnika, lokalnih, preko leta dođu ljudi na odmor i dovuku svoj internet za poneti. Poveća se broj korisnika, ali mi uopšte ne osetimo probleme. Jedina mana je što daju svega 150 GB mesečno.

A1 sasvim solidan, ista priča kao i sa Yettel-om. Stalni korisnici, plus dodatni preko leta, ne prave problem.

MTS potpuna misterija, korisnika nema, tako da ne mogu iz prve ruke da dobijem podatke o radu.
A da imaju dobru ponudu, imaju. 500 Gb mesečno, što je i više nego dovoljno, da ne moram da se smaram sa ADSL konekcijom, malih brzina.

Na mojoj lokaciji Yettel radi savršeno. Pored postojećih korisnika, lokalnih, preko leta dođu ljudi na odmor i dovuku svoj internet za poneti. Poveća se broj korisnika, ali mi uopšte ne osetimo probleme. Jedina mana je što daju svega 150 GB mesečno.

A1 sasvim solidan, ista priča kao i sa Yettel-om. Stalni korisnici, plus dodatni preko leta, ne prave problem.

MTS potpuna misterija, korisnika nema, tako da ne mogu iz prve ruke da dobijem podatke o radu.
A da imaju dobru ponudu, imaju. 500 Gb mesečno, što je i više nego dovoljno, da ne moram da se smaram sa ADSL konekcijom, malih brzina.
Generalno ako si koristio bilo koji od tih netova mislim da ces biti zadovoljan. U suštini mtsu je najveći problem sto ima dosta box korisnika sa po 100 200 gb. I jos ako nešto krpe preko mreže da nadomeste lošu fixnu infrastrukturu... Ali u suštini pitaj i njih sts mogu da ti kažu. Antene su na ratelu i javno dostupne doduse uvek je problem naći koja tebi treba nema bas mapa... Mislim da možeš uvek uzeti neku karticu na mesec dana pa da testiras. Znam da je sestra pre par godina bez ugovorne obaveze uzela neki net paket trebao joj za puta pa je posle mesec dana raskinula. I to nije loša mogućnost ako može jos uvek. Svakako se raspitaj u poslovnici. Ali veruj mi i dalje zivi test je uvek najbolji. Ja koristim aktivno net na mreži koju malo ko koristi u mom kantonu sa time da koristim u starom telefonu iako ima samo jedna bazna stanica sa samo b20 signalom i meni zavrsava posao 3-4 MB u sekundi protok sasvim zadovoljavajući iako je najlošija mreža koju mogu izabrati i telefon je poprilicna krdza i signal je oko -100dB... Zato kažem ako ima signala a verujem da ima i nema milion mts korisnika da neće biti problema.

Opcija prva, pripejd kartica sa 500 MB inicijalnog interneta. Pa doplata u nedogled, dok se to lepo ne istestira.
Opcija druga, pospejd bez ugovorne obaveze, i uređaja, samo kartica na mesec dana i lepo natenane testirati internet ujutru, popodne, uveče, u svim radnim uslovima, i za to zadovoljstvo platiti 3000 rsd za mesec dana.

Opcija prva, pripejd kartica sa 500 MB inicijalnog interneta. Pa doplata u nedogled, dok se to lepo ne istestira.
Opcija druga, pospejd bez ugovorne obaveze, i uređaja, samo kartica na mesec dana i lepo natenane testirati internet ujutru, popodne, uveče, u svim radnim uslovima, i za to zadovoljstvo platiti 3000 rsd za mesec dana.
Sve u Svemu mozes da kombinujes kako god. Na kraju krajeva pokupis nekog drugara sa mts-a odete odradite par speed testova... Iskreno ne vidim neki problem. Mada i dva GB sa prekinutim speed testom je i vise nego dovoljno da se odradi par puta dnevno po 50-ak MB po testu da se vidi da li je lokacija dobra. A sa druge strane nekome kome treba super stabilan net i ogroman broj GB stvarno ne vidim problem da mu je problem da priusti sebi i neko vece zadovoljstvo testiranja. A koliko znam turist sim je 600 dinara sa 15GB neta sto je dovoljno za svaku rupu od Subotice pa do Vranja da se istestira...

Sve u Svemu mozes da kombinujes kako god. Na kraju krajeva pokupis nekog drugara sa mts-a odete odradite par speed testova... Iskreno ne vidim neki problem. Mada i dva GB sa prekinutim speed testom je i vise nego dovoljno da se odradi par puta dnevno po 50-ak MB po testu da se vidi da li je lokacija dobra. A sa druge strane nekome kome treba super stabilan net i ogroman broj GB stvarno ne vidim problem da mu je problem da priusti sebi i neko vece zadovoljstvo testiranja. A koliko znam turist sim je 600 dinara sa 15GB neta sto je dovoljno za svaku rupu od Subotice pa do Vranja da se istestira...
Uh, nikako da kažem ono što treba. Obilazim kao kiša oko Kragujevca. Osnovni zahtev koji treba da ispuni mts internet jeste da mogu da se igraju igrice, na netu, sa dobrim pingom. Yettel to odrađuje fantastično, ping neznatno viši u odnosu na adsl, igrice su igrive bukvalno preko cele godine. Nit seckaju, nit koče, ne puca konekcija. Ako se taj uslov ne ispuni, ukućani će biti nezadovoljni. A ja ću morati da se iselim na neko vreme, dok se prašina ne slegne. Da ne bih spavao u šupi ili garaži, bolje da proverim detaljno mogućnosti interneta, pre nego što potišem ugovor. :)

Nećeš dati 50000 rsd za dve godine, po našem zakonu uvek možeš da raskineš bez plaćanja penala.
Jedino ćeš platiti punu cenu za mesece koje si koristio, mobilni net mega je u tom slučaju 3049 rsd mesečno.

Kad kupis prepaid sim karticu od mts-a, mozes da aktiviras bonus dobrodoslice od 10Gb na 7 dana i to ti je dovoljno za probu.
Mega net bez UO moras da platis prva 3 meseca, a kasnije kako ti odgovara, s'tim sto moras kod njih da zaustavljas i aktiviras po potrebi. Taj bez UO mozes prebaciti na UO u svakom trenutku. Brzina ti zavisi od signala na tvojoj lokaciji i od rutera, ali zbog pinga moras testirati ako su ti toliko bitne igrice. Ja sam to uzeo zbog kamere i bitan mi je bolji UL i dobar je, tako da planiram da predjem na UO.

Dobio sam priliku da testiram internet na dva telefona. Blago rečeno, radi očajno. Po priči korisnika antene za prijem su okrenute u suprotnom smeru od naše lokacije. I ta promena je skoro urađena. Do tada je bilo sve u redu. Praktično neupotrebljivo, brzine 5-10 mbps. Signal za telefoniju loš. Očekivao sam više od MTS-a.

Uzmi A1 prepaid pa probaj kako radi tu kod tebe.

To je to. Kad krenu da pričaju ovaj onaj operater najbolji realno je sve glupost bez da možeš probati. Šta misliš što Amerikanci vuku sva tri provajdera u nomad pektima, odvojenim modemima i modemima što podržavaju vise provajdera odjednom i slicno plus sad sto vuku starlink. Pri tome uveliko u Americi ide 5G već na dosta lokacija... Tako da kod tebe na lokaciji da ti kaze neko da radi lose ili dobro bez da se proba je skoro kao da gledaš u pasulj...

Tako da kod tebe na lokaciji da ti kaze neko da radi lose ili dobro bez da se proba je skoro kao da gledaš u pasulj...
Instalirao opensignal, net monster i testirao. Kod mts signal stalno na 800 mhz, hvata na nekim udaljenim baznim stanicama,a preskače baznu stanicu koja je u blizini, brzina u toku večeri kad je najveće zagušenje 5mbs. U isto vreme Telenor konstantno radi na 1800 mhz, i brzina je 40 mbps u toku najveće opterećenosti mreže, i daje signal sa najbliže bazne stanice. Inače obe stanice su jedna do druge, tako su postavljene.

Jer ima neko primer zahteva za otkljucavanje rutera.Istekao mi je ugovor pa bih otkljucao e5785 koji je za njega bio vezan jer mi treba za drugu mrezu.

Nisi morao da čekaš istek uo, mogao si još prvog dana, ubaciš neku karticu koja nije mts(a1, yettel) posaljes mejl na onu mts adresu sa sajta:
Poštovani molim da mi za modem model xy, serijskog broja xy, koji sam dobio uz ugovor xy za br telefona 0641234.....posaljete pin kod za otključavanje uredjaja kako bih isti mogao da koristim sa karticom drugog opertatera.

Oni nakon nekoliko dana odgovore, odeš na log modema 192.168....i tamo vidis kada se ulogujes da ti modem traži kod da bi radio sa drugom karticom, ubaciš taj koji si dobio i to je to.

• Like
Reagovanja: mnt
Da li postoji neki nacin da se u tekucem mesecu proveri trenutna potrosnja za mobilni net?

naravno, sim kartica ima svoj broj 064... i u aplikaciji mts-a u svakom trenutku mozes proveriti stanje.

Nisi morao da čekaš istek uo, mogao si još prvog dana, ubaciš neku karticu koja nije mts(a1, yettel) posaljes mejl na onu mts adresu sa sajta:
Poštovani molim da mi za modem model xy, serijskog broja xy, koji sam dobio uz ugovor xy za br telefona 0641234.....posaljete pin kod za otključavanje uredjaja kako bih isti mogao da koristim sa karticom drugog opertatera.

Oni nakon nekoliko dana odgovore, odeš na log modema 192.168....i tamo vidis kada se ulogujes da ti modem traži kod da bi radio sa drugom karticom, ubaciš taj koji si dobio i to je to.
Posle 30 dana i 3 ili 4 mejla da se ubrza konacno sam dobio kod.Inace zasto se ovi teze ovako otkljucavaju je jer kod je u formatu mala velika slova i brojevi nisu samo brojevi ko na starijima za koje postoji app koja racuna na osnovu imei.

Pitanje za okolinu Subotice(Aleksandrovo) koje bi rešenje bilo najbolje?
To je za baku koja bi koristila za skajp, viber, itd za video pozive. Da može da se uplaćuje iz inostranstva i da ima ok aplikaciju praćenje potrošnje, dodavanje neta po potrebi, itd.
Znam da bi moralo da se testira pa da se vidi koji provajder nudi najviše, ali eto ako ima neko iskustva u tom delu naše zemlje pa neka podeli iskustvo.

Pozdrav, dobio sam mobilni ruter wifi MF 971R.Kada treba da se spojim izadje mi povezan bez interneta.Sta da radim .Pokazuje da je uredno povezan na wifi ,baterija ok ,signal mreže ok .

Stavio sam apn automatski pronašao je yettel.Ali kada probam da se prikacim izbaci povezan bez interneta

Nazad
Vrh Dno