Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

Za 1 din,dobijaju svi koji imaju min BOX 4 Plavi paket,bez obzira kada su potpisali ugovor.
Realno, ovo je cist trosak za MTS,odnosno cist poklon,za vec od ranije potpisan ugovor.
Ne znam, da li bi ovakav pravi poklon ,ikada nekome poklonio SBB, ili neki kapitalisticki provajder, onako sto se kaze ,sa ulice kad' banes u poslovnicu.

Imaš box 4 plavi i veci?

Ima cena posebno za korisnike koji nemaju pomenuti paket.

BOX plavi,pred istek ugovora.Zvao sam sinoc ,neke koji imaju isto BOX plavi,da odu do poslovnice, i da obraduju sami sebe poklonom.😁
Naravno, da cu opet obnoviti ugovor kod njih,cekam samo 1. jun,da vidim kakvi ce paketi biti nakon SN i MTS pripajanja, tamo gde su oba provajdera u istoj zgradi.
CAM modul+Iris box+optika, to bi bilo idealno,kada bi moglo.

Poslednja izmena:
Za 1 din,dobijaju svi koji imaju min BOX 4 Plavi paket,bez obzira kada su potpisali ugovor.
Realno, ovo je cist trosak za MTS,odnosno cist poklon,za vec od ranije potpisan ugovor.
Ne znam, da li bi ovakav pravi poklon ,ikada nekome poklonio SBB, ili neki kapitalisticki provajder, onako sto se kaze ,sa ulice kad' banes u poslovnicu.
Imas kod sbb-a slican uredjaj za wifi, ali se placa prikljucna taksa 5000 dinarai to je na 50 % popusta, inace je 10 000 i onda svaki mesec 600 dinara renta istog.

Ovaj uredjaj je jos bolji sto osim wifi ima mogucnost i za televiziju.

30 evrica + 3.000 dindzi za prvovakcinasanog + Usce vaucer+ Huawei Edge Ont za gospodina.Ko kaze da Maj mesec, nije mesec poklona:D

Da li mora vlasnik ugovora lično da ode ili može član porodice da preuzme ovaj novi Huawei uređaj?

Traze licnu kartu, onoga na koga se vodi ugovor, jer se potpisuje predaja uredjaja za 1 din sa pdv-om.

Jos jedno bitno pojasnjenje za ovaj Huawei Ege Ont.

U poslovnici su mi rekli, da su od centrale dobili dopis, da je taj Edge Ont ,namenjen samo za MTS korisnike, koji imaju optiku i Huawei ruter.

Ja nisam stigao da probam ovaj moj, imam ZTE ruter i VDSL.
Koliko sam sinoc,onako na brzika ,skinuo uputstvo, pise da Huawei ruter sam prepozna ovaj ekstender i automatski vrsi podesavanja.Verovatno i prosledjuje TV na njegov lan izlaz.
Ostaje mi jedino da ga probam,pa da vidim sta se desava.

Neka ,neko javi iskustva ,ako ima drugaciju opremu, od one koje MTS navodi kao obaveznu.

Ovo mozda moze da implicira ,da vam koliko od danas, mozda nece dati ovaj pokloncic,ako niste na optici, ne znam ,ali samo nagadjam.

Poslednja izmena:
Na optici kod mene sve je sto je potrebno je da se uredjaj ukljuci u struju i pritisne wps na ruteru. Sam povuce sve, wifi 2,4, wifi 5g, televiziju. Postoji jos par nacina za povezivanje uredjaja, videh kroz ove papire koje sam dobio, ali ovaj koji pomenuh je najlaksi.

Ostaje pitanje, da li ce povuci tv,na ruteru koji nije Huawei,odnosno da li ce imati neku funkciju manje, ako nije optika, tj Huawei ruter.
Postoje jos i web / mob telefon podesavanja.

@HDMI neće, samo na Huawei ONT to može. Na ostalim ruterima, čak i Nokia i ZTE ONT, samo kao običan WiFi repeater funkcioniše.

@Joki123 Ajde da ne bude da se svi samo smejemo, a niko da kaže očigledno:

BOX paketi koriste IPTV i treba ti STB za svaki TV, kao i ethernet kabl od ONT-a ("rutera") do STB-a. Ne koriste koaksijalne kablove. Ne može da se gleda bez STB-a. Ne može da se gleda sa Smart TV app jer ista ne postoji, niti postoji app za PC.

To si trebao malo ranije da istražiš.

Eh, da: Ethernet kablovi koji idu za STB ne mogu da se koriste i za Internet, tako da moraš da vučeš dva kabla ako imaš Smart TV i hoćeš da na njemu imaš internet. A 2 STB-a će ti zauzeti 2 porta na ONT-u pa ako ti treba više od 2 ethernet porta za internet moraš i switch da kupiš.
Ili mozes da nabavis dva ili vise upravljivih switch-eva (po potrebi), pa da sve uradis preko jednog kabla. Da li ovaj Huawei ONT podrzava wired backhaul? Izgleda mi da podrzava...

@HighONE

Uvek je jeftinije kupiti kablove nego dva managed switch-a i da onda taguješ dva porta na dva VLAN-a, pa to onda da rastaguješ na druga dva (ili četiri) porta na drugom kraju, da ne spominjem što neko ko ne zna da Telekomova televizija ne koristi coax kablove verovatno neće znati da podesi managed switcheve, čak ni one naj-basic "EasySmart" TP-Link-ove.

Nisam razumeo pitanje za Wired backhaul, niti relevantnost istog. Jedino ako pod Huawei ONT misliš na ovaj repeater koji Telekom sad prodaje/poklanja, pošto to nije ONT nego mu samo piše na kutiji, to je repeater. ONT znači Optical Network Terminal.

Wired backhaul znaci da mozes da povezes mesh rutere tako da koriste iskljucivo ethernet za svoju komunikaciju, i sav wireless opseg ostaje slobodan. Managed switch je za one koji znaju nesto o tome, a tako mozes izbeci razvlacenje novih kablova, Kablovi nisu skupi, ali provlacenje novih ili guranje kroz vec postojece puteve moze da se pokaze problematicno. Naravno, niko iz Telekom-a nece podesavati korisniku interni LAN, ali to nije neki problem.

@HighONE
RE: Managed switch - Znam, radio sam povezivanje IPTV+Net sa dva TL-SG105E sviča. Ali, prosto je nemoguće objasniti nekome kako to da uradi ko se uopšte ne razume.
RE: Wired backhaul - Opet, nesporazum, znam vrlo dobro šta je backhaul, bilo u kontekstu mesh mreža ili kod WISP/MBB baznih stanica. Imaš tekst na mom sajtu o tome :D Svejedno, referencirao si ovaj Telekomov repeater u istoj poruci gde pričamo o čoveku koji hoće da uzme BOX 3 paket i pričamo o managed switch-evima, i još si taj njihov repeater nazvao Huawei ONT, a on DEFINITIVNO nije ONT ma kako ga Telekom zvao, mogli su da ga nazovu i "kruška" pa ne bi bio voće, i tu nastaje nesporazum. To je običan repeater koji kada se koristi sa Huawei ONT-om gura više VLAN-ova i device management kroz WiFi preko nevidljivog SSID-a, a kada se povezuje na bilo šta drugo koristi običan repeater fazon, gde ga uključiš u struju, povežeš se na njegovu mrežu, uđeš u njegov web UI i skeniraš sve mreže, odabereš onu koju hoćeš da repeatuje, uneseš njenu šifru i onda se on restartuje i počne da radi repeating.

Da, specijalizovan uredjaj. Meni je izgledao zanimljivo bas zbog ONT dela u nazivu, ali kad sam pogledao poledjinu uredjaja, vidim da nema opticki ulaz. Pretpostavljam da je dobar u combo-u sa pravim Huawei ONT-om, posto verovatno moze da isporuci drugi VLAN na nekom od portova, pa eliminise potrebu za dodatnim switchevima i kablovima za TV. Bilo bi lepo da su napravili da to sve ide kroz jedan ethernet, dobio bi mesh sistem i separaciju VLAN-a odjednom.

@HighONE To je bukvalo običan repeater, nikad mi neće biti jasno zašto taku lupaju gluposti na kutiji i prave konfuziju. I da, žalosno je što ne može da se koristi wired backhaul u kombinaciji sa VLAN-ovima, da sve ide kroz 1 kabl. Problem je zato što HG8245Q2 ONT direktno bridge-uje interfejs na port, i nema funkcionalnost da interfejs taguje sa nekim VID-om i onda da ima 1 port kroz koji sve to prolazi a onda uređaj na drugom smeru usmerava vlan-ove na portove za iptv i internet.

Al ste ga zakomplikovali :) Strucno :)

Ovo je odlican uredjaj na primer za vece stanove i kuce. Vise nije potreban kabal do druge, trece sobe da bi radio tv, do drugog sprata kuce da bi bio bolji net. To je ukratko :)

Al ste ga zakomplikovali :) Strucno :)

Ovo je odlican uredjaj na primer za vece stanove i kuce. Vise nije potreban kabal do druge, trece sobe da bi radio tv, do drugog sprata kuce da bi bio bolji net. To je ukratko :)
Ne kazem, s obzirom kako je bilo do sad, dobro je - ali moglo je biti odlicno resenje uz malo vise truda. @MilanKragujevic da, ne znam kom marketing ekspertu je palo na pamet da bi bilo dobro da stavi ONT u naziv bez ikakvog osnova... Htedoh da kazem, nisam ga ja nazvao - vec mu stoji to u imenu... https://support.huawei.com/carrier/docview?nid=DOC1100480869 - The WA8021V5 is a home edge ONT that provides gigabit dual-band Wi-Fi and gigabit network ports.

Poslednja izmena:
A možda je pogrešan prevod, pa je Edge u nekom značenju Extender. Oni napišu na kineskom pa prevedu jer eto. Jeftinije je napraviti extender nego platiti prevod.

Steta, uz malo bolji custom firmware mogao je tu da udje i mesh i wired backhaul i iptv na jednom od portova...

Radi kao klasićan ekstender signala, podesavanje traje par sekundi, stiskanjem WPS dugmenceta, i to je to.Radi sa bilo kojim ruterom ,u tom najprostijem ,ekstender režimu.
Svakako koristan poklončić.

Pitanje sad od duduka.😁 Wired backhaul i VLAN - to je ovo što MTS-ovi ruteri imaju obično četiri priključka, od kojih su dva za TV i dva za internet? Pa je onda to za internet VLAN, a za televiziju wired backhaul?

U svakom slučaju, kad govorite o ta dva, to je to što je MTS napravio da im ti priključci imaju različite namene?

Pitanje sad od duduka.😁 Wired backhaul i VLAN - to je ovo što MTS-ovi ruteri imaju obično četiri priključka, od kojih su dva za TV i dva za internet? Pa je onda to za internet VLAN, a za televiziju wired backhaul?

U svakom slučaju, kad govorite o ta dva, to je to što je MTS napravio da im ti priključci imaju različite namene?
MTS potpuno odvaja internet protok od protoka za televiziju - da bi to bilo moguce, svaka usluga ima svoj odvojen VLAN. Mana ovoga je da zahteva ili dva razlicita kabla ili kompleksniju mreznu strukturu - recimo, upravljiv L2 switch. Sto se tice wired backhaul, ideja je da kad imas dva mesh rutera (koji automatski prebacuju uredjaje na ruter koji ima jaci signal u okviru istog WiFi-a) mozes da iskoristis postojeci Ethernet ako ga imas kao kanal za komunikaciju medju ruterima umesto da recimo jedan WiFi band bude odvojen za to. MTS podrazumevano ostavlja dva porta na ruteru za internet i dva za TV - na Nokia ONT-u cak nemas ni gde da promenis taj binding, na Huawei-u mozes. Sa ovim Edge (for) ONT mogli su da implementiraju dosta od toga, ali sumnjam da oni ista rade na firmware-u.

Vrh Dno