Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

Da li bi trebalo ovde 1.jpg da stoji i " Gledaj unazad(7 dana)", uz Pauziraj i Dodatni STB 50? U pitanju je Plus TV paket.
Posto sam novi korisnik i imam Max TV paket otkljucan 60 dana - tu spada i HBO, ovo https://mts.rs/Privatni/Korisnicka-...-U-susret-praznicima-super-HBO-promocija.html se ne odnosi na mene(ne moram da deaktiviram paket do 31.01.2021)?

@kibicer
ONT ruter 194-197, ONT bridge oko 190, net 200 beogradski serveri.

Imam jedno totalno laicko pitanje pa se izvinjavam unapred... Prelaskom sa sbb na mts optiku, monteri mts-a treba kroz stan da sprovedu novi kabl, pored postojeceg sbb-ovog?

Huawei P30

Više od jednog kabla :D Od mesta gde ti stoji ruter do svakog TV-a moram da ide LAN/mrežni kabl (njime se povezuju STB-ovi/ box-evi za IPTV)
Od ulaza u stan do rutera (tj ONT-a) ide optički kabl / optičko vlakno koje je em tanko em providno pa neće biti naročito upadljivo. Njega obično lepe za zid, uglavnom gore kod plafona.

Bitno mi je to sto ide kroz stan da nije mnogo upadljivo, a tv je jedan... Hvala

Huawei P30

Znam da je bila fora kod SBB-a da popust za novog korisnika može da se dobije ako stari korisnik raskine ugovor, pa se sklopi novi na ime drugog člana u domaćinstvu. Zanima me da li je neko uspeo nešto slično u MTS-u? Ističe mi ugovor za nekoliko dana a ne bih da dobijem samo jedan mesec po dinar :)

Sent from my Redmi Note 5 Pro using Tapatalk

Moze. Jos ako imas mogucnost za optiku, eto 12 meseci po dinar.

Drugari, ovi box4 paketi, jel sam ja dobro skapirao , ovo četvrto ako izaberem tel.faktički je mesečna pretplata na omorika1 ili 2 tarifu?
E sad , posto moja draga supruga već ima neku omorika tarifu uz ugovor još godinu dana, da li bih mogao da ubacim nju u taj box4 ...?
Mislim, njen račun plaćam 1300 mesečno pa plaćam .

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sta mislite da li bi dobio neki popust za Box 2 50/8 (net+fiksni) kao stari korisnik ili popust vazi samo za optiku?

Sent from my Redmi 8 using Tapatalk

Drugari, ovi box4 paketi, jel sam ja dobro skapirao , ovo četvrto ako izaberem tel.faktički je mesečna pretplata na omorika1 ili 2 tarifu?
E sad , posto moja draga supruga već ima neku omorika tarifu uz ugovor još godinu dana, da li bih mogao da ubacim nju u taj box4 ...?

Mozes ako joj je istekao ugovor (to sam ja uradio sa mojom zenom tj njenim ugovorom), ali ako joj je vazeci ugovor jos uvek najbolje je da zoves njih da pitas.

Imam jedno totalno laicko pitanje pa se izvinjavam unapred... Prelaskom sa sbb na mts optiku, monteri mts-a treba kroz stan da sprovedu novi kabl, pored postojeceg sbb-ovog?

Bitno mi je to sto ide kroz stan da nije mnogo upadljivo, a tv je jedan... Hvala

Opticko vlakno prvo ulazi u stan, postavlja se kutijica na zid u koju se ukljucuje opticko vlakno, od zok (te kutijice) ide opticki kabl do ONT (opticki ruter i modem u jednom), iz ONT ide LAN kabl jedan ka tv (ili 2 ka televizorima, za tebe nebitno) i ode LAN kabl ka desktop kompu za LAN vezu ako ti treba (isto 2 komada mogu). Ako ti ne treba LAN za komp imas WiFi na samom ONT (i meni radi odlicno, kuc kuc kuc). Ima provlacenja i busenja vise kablova i rupa ali se to iskreno i ne vidi dok ne zagledas...

Na Box 4 imas pristojan "popust na kolicinu". ;)
Kad sracunas imas tu dobre ustede.
12 meseci po dinar daju onima koji imaju nove 3 usluge cini mi se i optiku ako uvode kao novom korisniku.
Mogla bi zena da taj moblini broj stavi kao osnovni broj za Box 4.
Da li imate bilo sta kod mts jos sem tog mobilnog broja?

Popricaj sa nekim mts promoterom, moraju neki uslovi za popust od 12m biti ispunjeni, idi u poslovnicu pa pitaj da li ima uslova i koje su mogucnosti.

^^
Nemam ništa od mts osim tog ženinog i kevinog telefona.
Ja sam SBB i Telenor korisnik ali posto su ovi iz SBB počeli da palamude razmišljam da predjem na mts optiku, stoji mi ispred vrata već godinu dana, pet puta mi dolazili akviziteri ja ih odbijao.
Pitao sam za tel zbog dileme da li da idem na box 3 ili box 4.
Ako mogu da ubacim zenin tel koji je još godinu dana na ugovoru onda je logicnije da uzmem box4.
Ne znam videću sa njima to oko ugovora.
A ovih 200GB za telefone uključene u box4 , jel to samo za taj jedan ili mogu da dodam recimo kevin koji je postpaid...?

@Zeha hvala puno. Imam vec razvucene kablove od sbb, ali su oni iza plakara koji sam naknadno ugradio, pa proveravam kako bi sad mts-ovi mogli da idu.

Huawei P30

^^

A ovih 200GB za telefone uključene u box4 , jel to samo za taj jedan ili mogu da dodam recimo kevin koji je postpaid...?

Mozes taj jedan glavni i još 4 komada da dodaš.

@Zeha hvala puno. Imam vec razvucene kablove od sbb, ali su oni iza plakara koji sam naknadno ugradio, pa proveravam kako bi sad mts-ovi mogli da idu.

Huawei P30

Kod mene je bila situacija da nisam bio siguran da li da stavim u hodnik ili u nekoj od soba modem i zok. Našli smo neko zajedničko rešenje, ali su morali da mi razvuku dodatnih 30 metara optickog kabla. Kazu strucnjaci bolje tako. Nisu pravili problem za ukupno sigurno 50 metara optickog kabla, i ko zna koliko lana. Dobra stvar je sto se taj opticki ne vidi. Kao struna za pecanje.

Poslednja izmena:
Super hvala. Onda nije problem kako god oni budu smatrali da je najbolje

Huawei P30

Je l moze neko da mi fotka samo kako izgledaju ti opticki kablovi za uvodjenje optike? Sutra dolaze u 17h pa da vidim kako izgleda sve to i koliko treba da se buše zidovi

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Ocigledno da MTS nema u planu da otključava tv kanale ili se ja varam ima li neko info o tome

Izvinjavam se unapred jer nemam vremena da čitam celu temu. Na linku koji si okačio je prilično dobro objašnjena situacija, ali imam nekoliko nedoumica. Kod mene je situacija da ima 3 sobe u kojima se nalaze TV+računar i 1 soba gde je samo TV. U tu sobu gde je samo TV bi mogao da provučem kabl iz jedne od ovih soba sa računarom. Telefonski priključak se nalazi iznad ulaznih vrata. Tu mi dolaze i 3 cat6 kabla iz ovih soba gde su TV+računari. Dakle rešenje bi bilo da tu stavim huawei ruter od mts i gigabitni switch u koji bih priključio ta tri kabla. Onda bih u svaku od te tri sobe trebao da stavim po jedan gigabitni switch da bi mi radili i box i računar sa punim protokom neta?

Uzeo bih Box3 Fiksna + Net100/ Net400 + TV Max. Trenutno nema optika u zgradi ali postoji najava da će uskoro biti. Dobio sam uverenje da će bez problema moći ovaj paket jer nam se centrala nalazi u zgradi.

Pitanje broj 1: Koliko boxova može da se dobije i da li se nešto doplaćuje za njih na ovom paketu koji sam naveo? Odnosno da li može 4?

Pitanje 2: Da li Tenda AC10 može da se iskoristi umesto jednog switcha, konkretno ovog koji bih stavio pored huawei rutera jer mi je plan da preko tende ide wi-fi pošto daje jači signal? Tenda AC10 ima 4 gigabitna porta.

Ako sam te dobro razumeo ti bi da uradis sledece:

- da trazis od montera da ti opticku kutijicu instaliraju tu iznad vrata na ulazu, u nekakav ormaric, pretpostavljam, gde bi jos da stavis prilicno glomazni Huawei ruter i jos povrh toga jedan switch? I da dovedes struju za napajanje rutera i switcha? Da li je to zaista izvodljivo?

- ako je to izvodljivo, onda ti za tvoj plan trebaju 4 switcha: jedan kod rutera (iznad ulaza) i po jedan u svaku sobu gde ti treba IPTV+INTERNET - tri sobe, je li tako? U cetvrtu sobu dovodis lan kabal samo za IPTV iz rutera susedne sobe. To moze. Ali imaj u vidu sve prethodno receno, kao i to da ce bolji prijem tvog wi-fi signala imati komsije u stanu pored nego ti u cetrvtoj sobi! Ruter bi idealno trebalo da bude postavljen centralno u odnosi na ceo tvoj prostor, a ne periferno. Vrlo je bitno da switchevi moraju biti UPRAVLJIVI, tj. da moze da im se pristupi kako bi se setovali portovi, a to moze da te kosta najmanje 12000 i vise.

- svaki ruter moze da se setuje da radi kao switch, ali zavisi do koje mere. Tenda AC10 mi je nepoznat pa ne mogu da kometarisem. Ipak je bolje da switchevi budu od iste firme da bi "razgovarali" pouzdanije.

*Ruter treba da stavis u sobu koja ti je najcentralnija i da ti dovedu opicki kabal do te sobe. On uopste ne treba da bude na ulazu. ;)

Poslednja izmena:
Je l moze neko da mi fotka samo kako izgledaju ti opticki kablovi za uvodjenje optike? Sutra dolaze u 17h pa da vidim kako izgleda sve to i koliko treba da se buše zidovi

Struna od stakla

Prilozi

• IMG_8209.jpg
    IMG_8209.jpg
    1,003.6 KB · Pregleda: 188
Wow! Čuo sam da je nešto tanko,al ovo mu dodje kao najlonska žica... Hvala!

Super hvala. Onda nije problem kako god oni budu smatrali da je najbolje
NE, NE, Neeeeee... TI treba da osmislis gde ti ulazi opticko vlakno, ti treba da osmislis kuda ti ide kroz stan opticko vlakno, ti treba da somislis gde bi da ti stoji zok (videces mu sliku) i u blizini na do 1-1,5m da bude i ONT (blizu struje), ti treba da osmislis kuda da idu LAN kablovi, sve ti treba da dobro promislis i onda njih pitas moze li tako i ako kazu ne moze da ih pitas zasto ne moze i ako ne moze jer je njima lakse kako oni hoce, ti im kazes da rade kako tebi u tvom stanu vise odgovara.
Zasto to govori, pa zato sto oni vise vole da probuse 1-2 rupa i ne razvlace LAN kabl AKO im TI dozvolis da tebi oni rasporedjuju po tvom stanu...
Ako ti trebaju 2 LAN kabla za tv i komp neka prave, imaju kablove kod sebe. ako nemaju nek odu da kupe...

Wow! Čuo sam da je nešto tanko,al ovo mu dodje kao najlonska žica... Hvala!

Opticko vlakno koje ulazi u stan je tanko, kao srednje debeli silk (najlon za pecanje), ne vidi se kad se prolazi hodnikom, samo se primeti ko zagleda u to mesto...
Istina ja godinama ne primecujem ni koaksialne kablove, ko da ne postoje. Lan kablovi su svetlo sivi (cat5e oznaka), po debljini izmedju optickog vlakna i koaksialnog, nisu mnogo deblji od onog zutog optickog kabla koji ide iz zok u ont.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    760.9 KB · Pregleda: 159
  • 2.jpg
    2.jpg
    895.6 KB · Pregleda: 147
  • 3.jpg
    3.jpg
    725.4 KB · Pregleda: 140
  • 5.jpg
    5.jpg
    778.9 KB · Pregleda: 151
Poslednja izmena:

Ovako je kod mene.
9e7f6c42db1508723c46233fecbba347.jpg

Послато са MI 8 помоћу Тапатока

Hvala, meni samo treba da se dovede to do jednog tv-a, i treba mi wi fi. To je sve. Imam mali stan i dnevni boravak je centralno, problem je samo sprovesti kablove kroz predsoblje tako da budu sto manje vidljivi... Nemam neke posebne zahteve.

E da i treba i xiaomi smart box da prikacim na sve to..

Huawei P30

Poslednja izmena:
@Maxi69: Ovo je garant optika sa bandere stigla do stana / kuće ? Čim ide crni & deblji kabl do ZOK.

Hvala! Ma bitno mi je samo ulaz u stan da nema puno da se buši. Znači u stan ulazi samo to optičko vlakno i to je to? Posle toga po stanu cu vec sam videti kako

Ako sam te dobro razumeo ti bi da uradis sledece:

- da trazis od montera da ti opticku kutijicu instaliraju tu iznad vrata na ulazu, u nekakav ormaric, pretpostavljam, gde bi jos da stavis prilicno glomazni Huawei ruter i jos povrh toga jedan switch? I da dovedes struju za napajanje rutera i switcha? Da li je to zaista izvodljivo?

- ako je to izvodljivo, onda ti za tvoj plan trebaju 4 switcha: jedan kod rutera (iznad ulaza) i po jedan u svaku sobu gde ti treba IPTV+INTERNET - tri sobe, je li tako? U cetvrtu sobu dovodis lan kabal samo za IPTV iz rutera susedne sobe. To moze. Ali imaj u vidu sve prethodno receno, kao i to da ce bolji prijem tvog wi-fi signala imati komsije u stanu pored nego ti u cetrvtoj sobi! Ruter bi idealno trebalo da bude postavljen centralno u odnosi na ceo tvoj prostor, a ne periferno. Vrlo je bitno da switchevi moraju biti UPRAVLJIVI, tj. da moze da im se pristupi kako bi se setovali portovi, a to moze da te kosta najmanje 12000 i vise.

- svaki ruter moze da se setuje da radi kao switch, ali zavisi do koje mere. Tenda AC10 mi je nepoznat pa ne mogu da kometarisem. Ipak je bolje da switchevi budu od iste firme da bi "razgovarali" pouzdanije.

*Ruter treba da stavis u sobu koja ti je najcentralnija i da ti dovedu opicki kabal do te sobe. On uopste ne treba da bude na ulazu. ;)

Iznad vrata mi je priključna kutija gde dolaze TT kablovi. Tu već imam napravljenu policu gde trenutno stoji kablovski ruter CBN od supernove. Ima dovoljno mesta. Takođe tu imam dve utičnice. Na to mesto sam iz tri sobe dovukao LAN kablove, samo iz dnevne sobe nisam ali ona mi je najmanji problem jer mogu iz sobe pored da probušim zid. Planski sam to pravio. U principu to i jeste centralno mesto jer sobe su poređane jedna pored druge, samo je dnevna soba, da kažemo, malo udaljena. Evo skica stana

https://imgur.com/T18SK4q

Zašto sam hteo da tenda AC10 bude centralni switch, zato što ima 4 gigabitna porta i zato što ima jak wi-fi signal. Onda bih u ostale 3 sobe stavio switcheve.

E sad, ovo oko upravljivosti switcheva. Ako sam te dobro razumeo ne može bilo koji switch, nego moraju da imaju svoju adresu da bi mogao da im pristupiš da bi mogao da setuješ portove? Kako da prepoznam te switcheve? Šta im piše u opisu? Ja imam jedan gigabitni switch koji trenutno koristim pa sam mislio da ga iskoristim ako može. Linksys EG005W ver3. Ako može on i ova tenda onda bi mi trebala samo 2 switcha.

Za ovaj linksys kaže ovo
"All ports are auto-negotiating, and have automatic MDI/MDI-X crossover detection, so you don’t have to worry about the cable type."
Preko njega je u jednoj sobi trenutno povezan 1 računar i 1 supernovin OTTbox i rade ok.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem da već prvi račun nisu mogli da dostave ispravno i kako treba!?

Tamo stoji stavka dodatni STB na konto kog su mi zaračunali dodatnih 130 dinara za pretplatu.

Na poziv njihovom servisu dobijem informaciju da u sistemu piše da imam dva dodatna stb a ja imam jedan osnovni i samo jedan dodatni.

I sad moram da se ganjam sa njima za ispravke, storniranje/korekciju računa i ko zna šta sve ne još...

Vrh Dno