Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

@calexx: Kalkulatori su samo aproksimacija, matematika u idealnim uslovima za parice određenog promera. Ne može kalkulator da ti kaže kakav promer žica se najviše koristi u Srbiji (a to sigurno nije ni svuda isto kod nas) a kamo li koliko prelaza sa žice jednog promera na žice nekog drugog, i koliko spojeva ima od tebe do DSLAM-a. A na tim mestima je najveći gubitak tj slabljenje signala.
Ja sam po kalkulatoru 579 metara udaljen (atenuacija na ADSL-u 20/1 je bila 8, pa posle skraćivanja parice za nekih 90m je bila 7) i procenjivao je da će mi max na VDSL2 biti 68 Mbps. Kad sam uzeo VDSL (tj kad nisu hteli da mi daju pa sam pisao žalbu Ratel-u :D) rečeno mi je da sam 375m udaljen, i sad mi ruter sa puštenim 50/2 paketom procenjuje max download na oko 11 Mbps (a atenuacija je sad 8.6). Telekom mi nije rekao nikakve rezultate merenja, ako su uopšte i merili dolazili kod mene nisu sigurno. Telefonska instalacija u selu je stara 30 godina, znači kabal podzemni je mator al eto nije totalni krš... a nadžemno imam tih 70-75m, znači ne bi trebalo da ima preterano mnogo spojeva i prelaza. Jeste da je instalacija urađena loše u smislu napucavanja metraže i krivudanja & napred/nazad putanje kablova (ja sam 190m asfaltom/ulicom udaljen od centrale, 90m dijagonalno vazdušnom linijom... a eto originalno je bilo blizu 500m kabla, sad je "samo" 375m od kojih celih 20m je novi "DSL kabl" :D kad su me prespojili na bližu banderu).

Па и ја сам калкулатором измерио нешто преко 500 али су ми они (тачније мој пријатељ који ради баш на томе у Београду) рекли да је преко 700м. Линија је постављена пре десетак година, подземна, централа је на ~300м од мене, имам дигиталну ISDN линију (знам да не може на VDSL али сам чисто проверавао, евентуално бих то мењао) што значи скоро па савршено што се тога тиче.

Није ми битно, само сам поменуо да калкулатор каже 500, они 700 а ако нешто и утиче на то, онда је калкулатор губљење времена. Наравно да нећу да узимам VDSL поред оволико бољих понуда. ;)

Kada uključim wifi na mobu/laptopu skoro pa je beskoristan ne mogu ništa sa njim, čak ni da otvorim App store i updateujem aplikacije, a za to vreme takođe mi je net za kompom usporen kao da je dial up. Čim ugasim wifi na mobu/lapu, net na kompu krene normalno da radi i sve funkcioniše kako treba (Box 4 paket 10/1).
Prikaci barem za probu LAN kablom kompjuter, i vidi da li se isto desava.
Ako se isto desava, zovi i zali se... ako ti radi kompjuter u tom slucaju, imas sigurno zagusen signal.

Промени фреквенцију wifi - ја ако се то зове фреквенција

Е то сам мислио фала

Tehnicki to jeste frekvencija;)

Na koji nacin je moguce omoguciti nekome prioritet na wifi mrezi, na primer koristim wifi na nekoliko uredjaja ali zelim da mi laptop dobija najveci protok u odnosu na ostale uredjaje, na koji nacin se to radi?

Koristio sam Box 10/1 i sve je radilo ok, a od kada sam uzeo SuperBox 50/1 primetna je povecana latencija (kasnjenje, ne znam ni ja kako da definisem). Speedtest prikazuje ok rezultat (48/1,9), ali u realnom radu mi se google.rs brze ucitavao na starom Box paketu. Napominjem da ping koji merim preko 3 uredjaja (preko wifi) varira od 25-30ms. Navodno nije moguce prebaciti funkcionisanje na Fast port zbog koriscenja usluge Iptv. Neki savet?

nema saveta, to ti je zbog pinga. koristi kabal umesto wifi kad mozes a ako kazu da zbog iptv ne moze na fast da bi se smanjio ping, onda ne ostaje nista drugo..

LAN ne cini nikakvu razliku za ping maltene, barem u mom slucaju.

keva mi produžila ugovor na dve godine a da nisam ni znao
trebao joj mob i zbog popusta oko 3000 din na njega ona produžila na dve god (neka glupa nokija od oko 6000, dali joj za 3000)

nije to toliki problem jer nisam ni planirao da menjam paket, bio sam bez ugovora oko dve god i zašto se vezivati za ugovor ako ne moraš. cena ista i ovako i onako

samo ću eventualno izgubiti pogodnosti ako je tačno da će krenuti na proleće sa kampanjom, pa bi tada i produžio

Mozda neces moci kampanju da iskoristis (u stvari sigurno neces moci zbog uredjaja), ali kampanja ce ici za SuperBox/Premium Box (ili kako ga budu zvali, ako ga bude bilo..), na koji ces moci da predjes samo ako imas uslova za VDSL ionako.

što bi bila samo za superbox kad većina ionako nema te uslove? ja sam mislio da će za obične boxove biti

ja imam box 4

MTS BOX paketi!!!

Na paketu Box 10/1 sa Iptv mi je ping bio ispod 10 ms, na Superbox paketu sa Iptv mi ping ne pada ispod 25 ms.
Ne znam da li u samom modemu postoje neka podesavanja, linija je dobra (<200 m udaljenosti).

U obe varijante je ping testiran preko wifi (povezivanje lanom iskljucujem kao opciju)...

Poslednja izmena:
Mozda neces moci kampanju da iskoristis (u stvari sigurno neces moci zbog uredjaja), ali kampanja ce ici za SuperBox/Premium Box (ili kako ga budu zvali, ako ga bude bilo..), na koji ces moci da predjes samo ako imas uslova za VDSL ionako.

Moci ce da izvrsi kampanju svakako pod cak dva uslova:
1.ako uzme jaci paket nego koji ima,naravno UO obaveza se pravi opet na nova 24 meseca
2.ako uzima drugi uredjaj,moci ce na postojeci box opet nova 24 meseca,ili uz novi jaci box opet nova 24 meseca

Tako oni meni vise puta objasnili,posto imam box2,a raspitivao se za sve moguce kombinacije koje postoje.Sto se tice boxa jako su fleksibilni,samo dok pravis novi ugovor ili prelazis na vece i skuplje pakete i jos uzimas uredjaj :)

Poslednja izmena:
Ovo drugo si u pravu, ovo prvo mislim da nece dati. Moci ces da PREDJES, ali ne i da koristis kampanju. Po toj logici bi mogao i dva uredjaj uzeti pod novim ugovorom.

Ne daju recimo ko je uzeo 20/1 sa 4 meseca gratis ili 50/2 sa 5 meseci gratis da predje u Box.

Pa sad,ko uzme 4 meseca gratis net,ili 6 meseci gratis iptv,nikako nece moci vezati posle uz box.To em logicno ,em su mi i tako rekli.Ali cist box moze,i sa uredjem i bez uredjaja.Ako sad uzmes box 2 sa telefonom,za 6 meseci mozes preci na box sa jos i tabletom,ali ces imati UO 24 meseca,a rate za telefon 18 meseci a na tablet 24.
E sad ako je nova kampanja sa taj premium box,gratis 4 meseca,verovatno neces moci da uzmes,a mozda i promene pravila jel taj premium em skuplji,em te vezu na nova 24 meseca :)

Pa baš i nije logično da ako neko hoće da im daje više para mesečno a oni kažu "ne sačekaj još 18 meseci pa tek onda možeš da nam daješ više para".
Recimo da bi ok bila varijanta može da prođeš kad god ali ugovorna obaveza da ti bude preostalo trajanje postojećeg ugovora + još 24 meseca. Pa će onda valjda jadni za 43 meseca skuplje Box pretplate da izvuku gubitak što je korisnik prvo koristio samo internet 5 meseci za dž pa odlučio da hoće na Box.

E sad ako je nova kampanja sa taj premium box,gratis 4 meseca,verovatno neces moci da uzmes,a mozda i promene pravila jel taj premium em skuplji,em te vezu na nova 24 meseca :)
Pa o tome i pricam.. na tu PROMOCIJU nece moci da predje. Na sam novi Box, pogotovu veci, sigurno moze.

za mene jači box od četvroke ne postoji jer nemam uslova za mega tako da mi dođe svejedno onda

je l imaju neki vdsl modem u ponudi koji podrzava fiksne IP linije, koji model daju?

Zelim da raskinem box3. Zanima me, da li moram da pravim neki ugovor za fiksni,ili jednostavno moze da mi bude bez ugovorne obaveze kao i ranije... Mobilni bih uzeo postpaid paket svakako. Net mi vise ne treba,prelazim na kablovski.

Moze.
Sta ce ti fixni uppste inace?:)

Moze.
Sta ce ti fixni uppste inace?:)

Meni ne treba, ali cale i keva ga imaju 200 godina i taj broj mora da ostane... Stari kucni broj.

Mozda predjemo u Orion, jer je 200din pretplata, ali nas smara 7000din prikljucenje. Mada isplati se posle godinu i po dana, otprilike, u odnosu na telekomovih 650din.

Ако немаш УО за Бокс, само одеш и раскинеш, пребациће ти фиксни на нови посебан уговор без обавезе, отприлике га враћају на оно пре Бокса а за мобилни ћеш сам да изабереш како даље. Ја сам угасио Бокс пре годину дана када ми је истекла УО, није било никаквих проблема.

pa da, tako sam i zamislio. :) godinu dana sam bez UO, sve sam se nadao da ce poboljsati signal u mom kraju, obecavali su davno neki istureni stepen... ali ko ih je*e vise, odoh u smrdljivi kopernikus, nadam se da se necu pokajati
hvala na odgovorima :)

Недавно сам тражио АДСЛ и повезивање у Бокс на адреси код родитеља, где већ постоје фиксни и ИПТВ, кажу може АДСЛ и три ИПТВ СТБ-а уређаја, али не може Бокс, јер га линија не подржава, него мора нова фиксна линија да се уведе, што јесте џабе уз Бокс, али подразумева нове радове на спуштању кабла у кућу.

Није ми јасно како може све посебно, а не може Бокс и да ли само покушавају да им увале још један фиксни, који је апсолутно непотребан?! Кажу да је то због још неких "специјалних услуга" које нуде у оквиру Бокса. Постоји и друга, новија централа у месту и свакоме ко хоће Бокс уваљују нову фиксну линију.
Не би ме ништа чудило, да пре неколико месеци нису звали да нуде Бокс баш за линију за коју сада кажу да не може.

Vrh Dno