shamanNS
Znamenit
- Učlanjen(a)
- 11.08.2007
- Poena
- 1,155
@calexx: Kalkulatori su samo aproksimacija, matematika u idealnim uslovima za parice određenog promera. Ne može kalkulator da ti kaže kakav promer žica se najviše koristi u Srbiji (a to sigurno nije ni svuda isto kod nas) a kamo li koliko prelaza sa žice jednog promera na žice nekog drugog, i koliko spojeva ima od tebe do DSLAM-a. A na tim mestima je najveći gubitak tj slabljenje signala.
Ja sam po kalkulatoru 579 metara udaljen (atenuacija na ADSL-u 20/1 je bila 8, pa posle skraćivanja parice za nekih 90m je bila 7) i procenjivao je da će mi max na VDSL2 biti 68 Mbps. Kad sam uzeo VDSL (tj kad nisu hteli da mi daju pa sam pisao žalbu Ratel-u
) rečeno mi je da sam 375m udaljen, i sad mi ruter sa puštenim 50/2 paketom procenjuje max download na oko 11 Mbps (a atenuacija je sad 8.6). Telekom mi nije rekao nikakve rezultate merenja, ako su uopšte i merili dolazili kod mene nisu sigurno. Telefonska instalacija u selu je stara 30 godina, znači kabal podzemni je mator al eto nije totalni krš... a nadžemno imam tih 70-75m, znači ne bi trebalo da ima preterano mnogo spojeva i prelaza. Jeste da je instalacija urađena loše u smislu napucavanja metraže i krivudanja & napred/nazad putanje kablova (ja sam 190m asfaltom/ulicom udaljen od centrale, 90m dijagonalno vazdušnom linijom... a eto originalno je bilo blizu 500m kabla, sad je "samo" 375m od kojih celih 20m je novi "DSL kabl"
kad su me prespojili na bližu banderu).
Ja sam po kalkulatoru 579 metara udaljen (atenuacija na ADSL-u 20/1 je bila 8, pa posle skraćivanja parice za nekih 90m je bila 7) i procenjivao je da će mi max na VDSL2 biti 68 Mbps. Kad sam uzeo VDSL (tj kad nisu hteli da mi daju pa sam pisao žalbu Ratel-u