Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

Ma kakvi, ni govora o razdaljini od kilometar.
Parametri ukazuju da je razdaljina oko 1000 metara.
Problem je sto ja niti imam ethernet kabl viska, niti imam konektore (hteo sinoc da ih kupim, ali nigde nisam nasao, a malo je glupo da narucujem na netu 2 konektora i placam postarinu 300din i najbitnije nemam krimp klesta, pa bih morao i to da kupujem.
Ne znam šta da ti kažem, osim - instalacija u objektu je u tvojoj nadležnosti, a zbog toga nastaje problem. Konkretno ako nećeš da kupuješ kabl možeš da probaš da nađeš kratak (~1m ili manje) pljosnat telefonski kabl (ili bar onaj iz kutije modema) i da povežeš modem sa njim odmah pored telefonske utičnice i da pratiš parametre i da li ima prekida i grešaka u periodu od 24h.
Meni nije jasno kako odjednom ima problema sa oba kabla?
Postoji milion faktora koji mogu da se promene i da to izazove da linija koja je jedva radila stabilno više ne radi.

Parametri ukazuju da je razdaljina oko 1000 metara.
Jasno, jasno, zato si i izvukao taj zakljucak, samo kazem koja je stvarna vrednost razdaljine.

Ne znam šta da ti kažem, osim - instalacija u objektu je u tvojoj nadležnosti, a zbog toga nastaje problem. Konkretno ako nećeš da kupuješ kabl možeš da probaš da nađeš kratak (~1m ili manje) pljosnat telefonski kabl (ili bar onaj iz kutije modema) i da povežeš modem sa njim odmah pored telefonske utičnice i da pratiš parametre i da li ima prekida i grešaka u periodu od 24h.
Sta je onda nadleznost telekoma? Instalacija do moje kuce i od rutera do STBa? Problem sa kratkim kablom je sto je na glupo mesto postavljena uticnica, odmah iza vrata, bez dodatne uticnice za struju, tako da ne bi moglo da se prolazi kroz sobu zbog svih kablova, a ista je prolazna. Ali recimo da neki kratak kabl koji spominjes pomogne. Sta bi onda bilo resenje, jer svakako ruter ne moze da stoji tu? Jedino da jurim negde da mi neko iskrimpuje 10 metara ethernet kabla sa RJ11 konektorima, ali to mi opet ne garantuje da ce raditi, plus zbog debljine kabla ne bi moglo da se podvuce pod lajsne.

Postoji milion faktora koji mogu da se promene i da to izazove da linija koja je jedva radila stabilno više ne radi.

Moze li nekoliko primera van ovoga sto je rekao tehnicar. Dakle njegove reci su da je uticnica u redu i bez problema, a da je kabl los, samim tim po nekoj logici ispada da je sve do uticnice ok, zar ne?

Izadiš utičnicu iz zida i vidiš ima li rđe, vlage i slično. Ako ima kupiš drugj i zameniš i naravno odsečeš oksidisani deo žice pa skineš izolaciju sa neoksidisanog dela žice.
Kabl od utičnice do rutera zameniš plus gledaš da se postavi tako da se po njemu minimalno gazi i da nije savijan na 20 mesta.

Tj idealno bi bilo da povežeš ruter što bliže utičnici (= struju za ruter dovedi produžnim kablom) i da pratiš par sati broj grešaka.
Ako ih imaš i dalje ovoliko preterano a izbacio si iz jednačine "loš pljosnati kabl od 10 metara" onda je glavi problem od utičnice pa na dalje u zidu & ka mestu gde si spojen na Telekom infrastrukturu.

Dakle prosta metod eliminacije gde testitaš prvo samo novi & kraći kabl, pa ako je krš signal i dalje proveriš ili još bolje zameniš komplet telefonsku utičnicu... i tako redom dok problem je nestane ili dok ne "pretreseš" sve što je u tvojoj nadležnosti... ako ni onda problem nije rešen eto imaš argument da tvrdnja Telekom terenca nije tačna.

Da sve u svemu poželjno je da telefonski kabl od utičnice do rutera bude što kraći a posle od rutera razvlači ako treba i 100m mrežnog / UTP / LAN kabla nećeš imati nikakve gubitke.

@shamanNS gledao sam uticnicu malopre, nema oksidacije, rdje ili vlage. Do nje dolazi onaj plavo-beli uvrnuti kabl.

Trenutno nemam kraci kabl da testiram odmah do uticnice, ali ukoliko situacija bude bolja sa tim kablom od 1m, ruter jednostavno fizicki ne moze biti tu, kao i svi ostali kablovi (strujni i ethernet). Da li plavo-beli kabl (sto ide do uticnice) ima gubitke kao ovi pljosnati? Jer ukoliko ne, lakse bi mi bilo da se pentram po tavanu i spustim taj kabl kuda idu ethernet kablovi do STB-ova, pa bi mi onda trebalo nesto sto nije uticnica da prebacim taj kabl u ulaz od rutera.

Ima gubitaka, ali nešto manje nego pljosnati.

U teoriji možeš ti direktno na taj plavo-beli par žica žica da staviš "žabicu" (RJ-11? beše li konektor) i da bodeš tako DSL spliter ispred rutera, ali pitanje je šta ćeš postići time. Tj pitanje je gde nastaje većina šuma i šta izaziva tu nenormalnu količinu grešaka.

Ja sam to u test svrhe kad sam na ADSL 20/1 paletu imao česte prekide i malo previše grešaka (mada ni blizu kao kod tebe sad :D) i krš downstream SNR od 6.1 dB nosio ruter skroz gore na tavan na mestu gde je spoj kabla koji sa bandere ulazi na tavan i tih kućnih žica koje idu na utičnicu. Da vidim šta je "best case" kvalitet signala kad eliminišem sve što je u mojoj nadležnosti i što KAO nije valjalo.
Naravno da se ispostavilo da je izvor šuma bio par bandera dalje od moje kuće.

Dakle povezao na tavanu samo ruter i ostavio 2-3 sata a preko WiFi signala pratio parametre rutera i pravio screenshot-ove za Telekom i za Ratel prijavu :D :D
Nisam sigurno bio baš tooooliko blesav da vučem i LAN kablove na tavan... neće bilo umreti bez neta za 2 sata...

Kod mene bas nezgodno otici na tavan. Kad god nesto gore radim, ne bude ispod 3-4 sata, plus je trenutno pun osa i prijatnih 40+ stepeni. :) Tesi me jedino sto je sam tehnicar rekao da je uticnica u redu kad je merio, sto znaci (nadam se) bez penjanja. Ukoliko jeste do kabla, probacu prvo ovo sto je Milan napisao, ako zaista ethernet kabl nema gubitke na 10m kao pljosnati telefonski, samo moram naci nekoga da mi iskrimpuje.

@optical : pratim razgovor, ali moram da pitam: ako nemaš struju blizu zidne utičnice, da li možeš da je dovedeš produžnim kablom i ipak tu priključiš ruter ne bi li potvrdio izjavu tehničara?

Čini mi se da je to lakše nego avantura po živopisnom tavanu, kako ga malopre opisa. :)

Mogu naravno, to planiram da uradim za potrebe testa, samo sto trenutno nemam nijedan kratki telefonski kabl, osim ova dva od 10 metara.

Da li se dobija isti uredjaj u box paketima na optici za brzinu od 400 i 1000?

Trebalo bi da se dobija isti, Huawei ili Nokia, koliko znam samo ta dva imaju u ponudi.

Jel se zna sta je bolje od ta dva i da li moze da se utice na izbor?

Za divno cudo vec 4 sata nije pukla konekcija. Doduse, skoro da nisam bio kod kuce u ova 4 sata tj. skoro da i nije koriscen internet.

UY10ht0.png

Kad će inače neko u MTS da bude dovoljno pametan da izbaci fiksni kao obavezno uvaljivanje? 21. vek uveliko traje, upotrebna vrednost fiksnog je upitna za dosta veliki broj korisnika, i imaju mobilnu telefoniju, ovako samo gube korisnike koji neće fiksni da im se uvaljuje.

Kakve veze ima šta radi SBB...

Kad će inače neko u MTS da bude dovoljno pametan da izbaci fiksni kao obavezno uvaljivanje? 21. vek uveliko traje, upotrebna vrednost fiksnog je upitna za dosta veliki broj korisnika, i imaju mobilnu telefoniju, ovako samo gube korisnike koji neće fiksni da im se uvaljuje.
Onog trena, kada SBB omoguci net bez TV-a.
Не само нет без ТВа већ и већи нет без телефона(мени је услов за СББ Д3 био 50% бржи нет ако пребацим телефон).
Једини начин да се код свих ово реши је закон којим би се приморали да понуде све засебно, тешко да ће неко сам од себе,
плус да при томе закон буде такав да им не дозволи паметовање у вези цена које би опет водило истом, тј да ти се исплати да узмеш и шта не желиш.

Jos jedno bitno pojasnjenje za ovaj Huawei Ege Ont.

U poslovnici su mi rekli, da su od centrale dobili dopis, da je taj Edge Ont ,namenjen samo za MTS korisnike, koji imaju optiku i Huawei ruter.

Ja nisam stigao da probam ovaj moj, imam ZTE ruter i VDSL.
Koliko sam sinoc,onako na brzika ,skinuo uputstvo, pise da Huawei ruter sam prepozna ovaj ekstender i automatski vrsi podesavanja.Verovatno i prosledjuje TV na njegov lan izlaz.
Ostaje mi jedino da ga probam,pa da vidim sta se desava.

Neka ,neko javi iskustva ,ako ima drugaciju opremu, od one koje MTS navodi kao obaveznu.

Ovo mozda moze da implicira ,da vam koliko od danas, mozda nece dati ovaj pokloncic,ako niste na optici, ne znam ,ali samo nagadjam.
Edge Ont je namenjen samo za korisnike optike!

Nazalost to se nece dogoditi nikada, osim ako ih neko ili nesto na to ne prisili ali ovako sami da to urade nikada. Nisu ludi da se odreknu cistog profita koji imaju uvaljujuci fiksni svima.

Da napišem rezime na prethodnu situaciju. Tehničar došao i izmerio spoj na spoljnoj strani kuće i video da ima poprilično veliki pad kvaliteta veze do mene. Rekao da će valjda monteri raditi nešto podzemno, ali ne reče gde. Uglavnom jesu nešto radili, ali ne u mom dvorištu, tako da se konekcija popravila i nije bilo do kabla i instalacije u kući, iako mi je stigla sms poruka da je problem na mojoj strani i da proverim kućnu instalaciju.

Izgleda da sam urekao. 10min nakon što napisah poruku, puče 2 puta. :D

Ostaje mi još ovaj problem što su mi smanjili protok. Trenutno je 24mbps, a bio je 30 (20 net i dva STBa po 5), pa imam samo 10mbps kad merim na ratelovom sajtu.

Ako ne budu hteli da vrate na 30 ili tvrdili kako sve radi ok, kako se žaliti ratelu, pošto na njihovom sajtu piše da se brzina meri sa svim drugim uređajima isključenim. Koja je onda poenta merenja, jer ispada da ne mogu tv i net da se koriste paralelno i da moji treba da gledaju tv tek kad ja završim sa poslom.

Ah, ta tradicionalna telekomova metoda "popravljanja" problema smanjivanjem brzine...

Nezvaničan info ...

Promo akcija m:ts za Box pakete od 12 meseci po 1 din. nastavlja se do 30.09.2021.god.

Idemo dalje !!!

Vrh Dno