Šta je novo?

mts Banka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je neko podizao dolare ili švajcarce u mts-u? Da li su snabdeveni tim valutama?
Najavi isplatu i bas te briga da li su snabdeveni.
@arandjele može preko PaySend-a direktno na EU IBAN (plaćaš karticom, transakcija ide SEPA transferom).
Koliki su stvarni troskovi slanja PaySend-om sa naseg MC-a na EU IBAN osim ovih par eura provizije koje PaySend uzima?
Koliko dugo može da traje sending status transakcije preko Paysend-a? Novi nalog i prva je transakcija i to na grčki IBAN račun.
Pise da se realizuju za nekoliko minuta, mozda bude duze zbog prve transakcije i verifikacije.
 
Menu su rezervisali samo iznos koji sam poslao, evro koji sam i imao na računu. Sada čekam realizaciju, prošlo je više od sat vremena.
 
jel mi se to čini ili se pokvario kurs u menjačnici
sada ima i povoljnijih od mts-a
 
Mislim da Paysend i dalje ne uzima nikakvu proviziju za slanje sa domaćih kartica. A mts/bpš jeste nedavno iskvario kurs evra.
 
Ne znam, izgleda mi prilično nemoguće da je sav trošak tih par eura. Aj nek aranđel javi kad prođe transakcija i proveri račun da li je inicijalno prikazana provizija sve što se plaća.

A što se tiče mts kursa, jeste se pokvario i svaki dan klizi po malo, ali ja i dalje ne znam za bolji.
 
Trenutno paysend kaže da je novac poslat. MTS banka transakcija je na čekanju, nema provizije.
 
Koristio sam Paysend prema IKBR, treba skoro pola dana ako ne i dan. I ja se cimao, ali sve proslo. Isto MTS MC.
 
Niko vise ne kuka na podizanje deviza ni na kurs po menjacnicama?
 
Grk se javio, pare legle. Proviziju MTS banka za Paysend transakciju nije naplatila.
Sad gledah na PaySendu, ako si uplatio na karticu, skinuli su ono malo sto skidaju, a ako si izabrao uplatu na racun (sto je sporije), pise da je bez provizije do 1. maja, tako da je moglo i potpuno fee-free, ali pretpostavljam da ti se zurilo da potvrdis rezervaciju. Ovaj multivalutni MC Postanske, tj. ex mts MC je jos uvek dosta upotrebljiva i zgodna stvar.
 
Taj datum stalno pomeraju, prošle godine sam uzeo screenshot gde je pisao datum za okončanje besplatnih transfera 1. decembar 2021. Kad ono april 2022. a i dalje može da se šalje besplatno.

Zbog toga i dalje koristim Račun Plus, naplati mi sa računa u evrima koliko piše na sajtu i ni cent više, nema nikakvih dodatnih konverzija i troškova.
 

Prilozi

  • EkbdN5E.png
    EkbdN5E.png
    66.4 KB · Pregleda: 72
Super stvar, ja nisam slao PaySend-om, samo Wise-om. Nasao sam jedan zanimljiv link za Money Transfer Services, ali ne mogu da idem u offtopic. U zavisnosti od sume, ima i povoljnijih od PaySend-a.
 
Ja sam ovih dana posetio exMTS poslovnicu na NBG, prvi put od spajanja. Prvo iznenađenje, nema žive duše. U prethodna 2-3 odlaska od kako sam korisnik, uvek sam čekao, jednom baš dugo. Dakle, + promena, verovatno usled smanjenog broja korisnika i proširenja poslovne mreže na filijale Poštanske.

Ljubazni su bili i ranije, to je ostalo nepromenjeno.

Možda smo pisali ranije, kroz maglu mi je to poznato, ali što da ne ponovimo. Dok smo završavali posao i pričali, radnik mi je napomenuo da na multivalutni račun nije moguće uplatiti efektivu u CHF i USD. Dakle, može podizanje, ali ne i uplata.

Sve u svemu, trenutno sve radi kako treba, osim SMS o prilivu i odlivu koji ume da kasni. Za sada ostajem kod njih, a imam spreman iRačun za slučaj da nešto krene kako ne treba.
 
Јел сте плаћали на рате дина картицом? Мени јуче скинута рата са рачуна али никаквог обавештења није било, да нисам проверио стање на рачуну не бих ни знао да ми прошла рата. Ћале има поштанску дину и увек му дан раније стигне порука да долази рата на наплату.
 
U junu mi ističe mts MC, pa očekujem taj novi MC PŠ, koji su neki članovi koji su skoro otvorili Račun plus (posle pripajanja) već zadužili. Zanima me je li tačno ovo sa slike ili na sajtu nisu update-ovali FAQ ko zna otkad:
 

Prilozi

  • Capture3.jpg
    Capture3.jpg
    67.7 KB · Pregleda: 66
  • Like
Reagovanja: uji
@Toshiro Mifune limite za beskontaktna plaćanja određuju kartičarske kuće pa je za MC 3000, a Visu 4000 dinara. Plaćao sam iznos preko 2000 dinara mts Masterom, tako da je to to.

Pošto je prethodila diskusija o PaySend-u, slučajno sam naleteo na ovaj ss, ako nekom znači tj. može slanje i na broj telefona, a primalac sam unosi broj željene Master kartice za prijem novca.
 

Prilozi

  • 20220403_181840.jpg
    20220403_181840.jpg
    78.6 KB · Pregleda: 57
MTS Masterom sam i ja placao preko 2.000, ali pitam je li ko placao ovim novim PŠ Masterom do limita? Kontam da je FAQ greska, ali ipak.

A ovo za PaySend je super opcija.
 
  • Like
Reagovanja: uji
MTS MC je ubedljivo najgora plastika ikada koju smo platili 500 kinte, ali sa druge strane je placala i placa i dalje sve. Koliko je meni poznato gornji limit za beskontaktno placanje je 4k RSD za ovu karticu, ja sam vise puta bez problema placao preko 3k beskontaktno sa njom, a pre neki dan mi je POS terminal trazio PIN kad sam platio nesto preko 4k racun. Za MC baba Postanske ne znam kakva je situacija, ali je i ja ocekujem kao zamensku za oko pola godine. Iako sam planirao da pozdravim baba Postansku i drzavne sluzbenike, sada sam vezan za nju sigurno do kraja godine maltene. U zadnje vreme je ok, par puta je samo zabijala mobilna app, ali je radio sajt tako da to nije bio problem, SMS kako kad, nekad je instant, nekad kasni satima.

Posto se ovde pitaju i sta je sa kursom evra, evo da javim da sam kupio do sad preko 10k evrica drugarima prethodnih nedelja i sve to podizao u vise navrata u baba Postanskoj, a zauzvrat su me vodili na pice :cool:. Ustedim ljudima kintu, jedino sto moramo da gubimo vreme, moraju da cekaju sa mnom da mi prave drustvo, ali sta da se radi, trosis ili vreme ili novac, jedno od ta dva ti ne gine. Baba Postanska kod Lutkarskog pozorista u Nisu je najjaca banka ikada - ladno su mi fotokopirali licnu kartu, MC karticu, cudim se da mi nisu trazili da fotokopiraju vozacku i zdravstvenu, jer kako mi je rekla salterusa bez obzira sto nijedna druga baba Postanska u gradu ne radi to, kod Lutkarskog je takva procedura kako bi utvrdili moj identitet. I za svaku novcanicu EUR koje sam podizao drugarima su mi dali i serijske brojeve tih novcanica koje su mirisale na svezu stampu toliko da smo delili misljenje oko toga gde se stampaju evrici ovih dana ;)
 
  • Like
Reagovanja: uji
U pravu si. Preprošle godine je ponovo došlo do povećanja limita na 4000 za MC i 5000 za Visa kartice. Uglavnom više imam običaj da provučem Dinu magnetnu pa potpišem slip kada provlačim veće sume.
 
Ja uvek gledam da plaćam sa MC/Visa jer teorijski imam dodatni sloj zaštite (chargeback) ako reši prodavac da zakine garanciju ili zezne na neki drugi način.

Do sada nikada nisam imao prilike da isprobam to kod domaćih trgovaca, imam jedno iskustvo iz 2010. sa stranim trgovcem i nakon pisanja reklamacije u Banca Intesa vratili su mi novac na Visa Internet karticu. Godinama čitam domaće forume i čini mi se da nisam naišao ni na jedan slučaj da je neko tražio MC/Visa reklamaciju (chargeback) iako sam se načitao raznih horor priča kako su domaći lanci zakidali kupce. Mislim da kupci nisu ni informisani o mogućnosti reklamacije ako plate sa MC/Visa.
 
Ja sam radio u starom WW, i nikad nisam cuo za to. Vrv prvo reklamacija kora da bude pozitivno resena po kupca koji isti naknadno zahteva tu uslugu koju si naveo. Ne znam.
 
Bila bi to bas hit vijest, ukoliko bi zaista funkcionisalo u Srbiji, ali cisto sumnjam. Ali odosmo u offtopic...
 
Plaćanje karticama je uvek rizično zbog bug-ova u sistemima, a kartice su nastale kao elegantno rešenje da ljudima uštede vreme. Ja plaćam karticama od kada sam otvorio prvi račun u banci kao student i imao sam pozitivna, ali i čudna iskustva o kojima sam mahom pisao. Meni je zato bitan SMS o odlivu uvek, ali da bude instant jer ako kasni onda gubi poentu. Međutim, SMS ne može biti relevantan u situaciji kada te banka greškom zakine nakon plaćanja karticom kao u slučaju moje drugarice koja je pre neko vreme platila ugaonu garnituru karticom ravno 80k, a Mobi banka je otkinula za još 160k. Devojka je štekala godinama za nameštaj i nakupilo se, ali SMS o odlivu nije prijavio ovaj bug koji je sama kasnije uvidela kada je pokušala da kupi neku drugu stvar jer naravno niko iz banke neće da te obavesti o njihovom bug-u, ali podigli bi Red Alert da je taj bug na njihovu štetu. Zezala se nedelju dana sa Mobi bankom da isprave svoju grešku i u tome je fora što ti kao klijent moraš sam da juriš i ispravljaš tuđe krive Drine, a mi nismo USA gde bi ladno mogla da ih tuži i traži milionsku oštetu, samo zbog ovako neke "sitnice".

Maximalno arčim beskontaktno plaćanje kad god mogu, nikada nisam provukao karticu i potpisao se iako podržavam @uji jer je čovek jednostavno oprezniji. Kod nas se oslanjam na gornje limite kod beskontaktnog plaćanja, ali se još više oslanjam na svoje dnevne limite koje sam podešavam i maltene mi je ovo krucijalna opcija i jedan od razloga zašto sam godinama koristio mts banku pa i sada kada smo deo baba Poštanske. Čak i u bankama koje nemaju ovu opciju podešanjavanja u bilo kom trenutku kao moderne "mobilne" banke tražim odmah nakon otvaranja računa da mi podese dnevni limit na manju cifru jer oni obično zveknu to na 50k RSD i koristim ovo kao vid zaštite jer kažem plaćam dosta karticama i ovo mi je bitno.

Što se inostranstva tiče tu su limiti kod beskontaktnog plaćanja veoma upitni i dosta nelogični i pisao sam prošlo leto kako sam ladno beskontaktno platio račun okruglo 100 EUR iako je POS terminal morao da mi traži PIN za ovaj iznos. Brat Grk se samo nasmejao i vratio mi karticu, a njemu je leglo 100 evrića bez ikakvih problema dok sam se ja češao po glavi. Ali, ponavljam krucijalna stvar je podesiti dnevni limit kod ovih transakcija i na taj način postižete maximalnu bezebednost na koju vi možete da utičete i za sada im ovi limiti stvarno rade jer mi je više puta odbijena kartica kada je limit bio prekoračen pa sam ga povećavao na dnevnom i nedeljnom nivou...

U svakom slučaju čovek mora pored ovih limita i sam da prati svoju potrošnju jer sve što ga banka ili prodavac zakine sigurno neće biti prijavljeno, a najviše se zarađuje od krađe na veliko već upravo od tog sitnog potkradanja koje je u Srbistanu jednodnostavno deo poslovne politike ;)
 
Banke imaju sertifikovane "trgovce od poverenja" njima POS ne traži pin nikada tako je podešeno.

Dužnost kupca je da pogleda u slip koji dobije od trgovca tu piše koliko je skinuto
 
Banke imaju sertifikovane "trgovce od poverenja" njima POS ne traži pin nikada tako je podešeno.

Dužnost kupca je da pogleda u slip koji dobije od trgovca tu piše koliko je skinuto
Bravo...a sta ako ti na slipu pise da si upravo nesto platio 80k, a kada kasnije pogledas stanje na racunu imas jos 160k manje nego posle te kupovine. Sta ces onda?

Onda skapiras da svaka moguca banka ima bug-ove u sistemu i cuvas taj slip i racun i zoves ih jedno nedelju dana i maltreda ti vrate ono sto su ti uzeli zbog svojih gresaka...

Ocigledno si samo imao srece da te do sada niko nije odrapio, a pitao bih te da jeste kako bi se osecao i da li bi se kunuo i u taj slip i u NBS, drzavu, predsednika...

Dodatno, sta ako taj POS terminal "trgovca od poverenja" tebi ne trazi PIN za 100 evrica, a za manju svotu trazi sledecoj osobi koja placa posle tebe?

Valjda smo ustanovili da nije sve bas tako kao sto izgleda i da ima mnooogo vise izuzetaka nego sto se misli, ali ne znas dok ne osetis na svojoj kozi...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno