Šta je novo?

mts 3G net, iskustva korisnika

Meni je stigao racun i sve je bilo ok pise da sam potrosio 4,834 mb a otprilike i jesam toliko....nervira me ovaj njihov program jer kad nestane struja i komp se naglo ugasi on ne belezi zadnju konekciju...

Gubitak na zaokruživanju je vrlo mali, jer se zaokružuje po konekciji. Ako si ceo dan online, mogu da ti uzmu na zaokruživanje najviše 99kb, što i nije tako potresno.

Poslednjih nekoliko dana sam koristio MTS 3G na delu Konjarnika gde je signal na mobilnom vrlo slab. Zakucao sam ZTE na UMTS, ima konstatno jednu crticu signala i sve radi odlično. SkyPe funkcioniše bez greške (dok je sa druge strane dobra konekcija).
Na istoj lokaciji, Nokia E51 povezana na računar je davala užasne rezultate. Puca veza, neće da se konektuje, "rupe" u protoku...

Hm, meni je logicnije kad bi se placalo procentualna iskoriscenost po danima konvertovana u MB protoka. No, dobro. Ako je ovako kao sto kazes, jos bolje.
Znaci do 31.12. moram da potrosim 1GB (takav mi je paket), jer se posle resetuje brojac pa ispocetka?
Pa niko te ne tera da ih trosis.
Jeste logicno da platis koliko si potrosio, ali je kod telekoma uvek tako prvog meseca, placas reciprocno dobijes ceo paket (isto je i za mobilni postpaid). Verovatno ih software ogranicava, ili je suvise komplikovano primeniti reciprocitet na pakete, sumnjam da daju iz velikodusnosti.
Jeste li provalili da je najmanja OBRACUNSKA JEDINICA 100 KB ?! ETo gde je prevara.

5-6 mb koje on proknjizi mogu da budu i 10-12mb koji oni naplate, ali i 30-40 sigurno

na kraju i jedan bajt moze da bude 100kb
Dobro je sto si nas prosvetlio :)
Pre nego sto lupis, pozeljno je da se informises. Da je obracuna takav, zar bi se iko normalan odlucio za 3G?
Mislim jeste telekom jaj**ska kompanija, ali bi ovo bilo previse i za njih...

Poslednja izmena:
dobro je :)

meni je radnica kad sam potpisao ugovor bas naglasila da se ne zaokruzuje po konekciji nego po svakom "ucitavanju"...
I rekla je kako imaju ogroman broj reklamacija bas zbog toga !
ali ako koristite duze vreme onda niste ludi znate sta placate i bice da ona nije to bas najbolje objasnila ili da ja nisam najbolje shvatio

Pogotovu sto sad imaju neki novi paketi gde je obracunska jedinica 10 kb umesto 100kb.. Ali ako je tako neznatno gubljenje na zaokruzivanju onda je stvarno nebitno

mada sam zvao posle i korisnicki servis i isto su mi rekli da se ne zaokruzuje po konekciji...stvarno se nadam da ste u pravu

Inace sam vrlo zadovoljan brzinom i veza ne puca...

Poslednja izmena:
Sta mislite da li ce i na 3g biti nekog ubrzanja posle prvog, vidim da je za adsl krenulo?

Posle prvog hoce, ali 2025 godine...

Zvao sam korisnicki servis i covek mi je nazalost potvrdio ono sto sam u pocetku i mislio :
da zaokruzuje na 100kb za svako ucitavanje , a ne po konekciji !!!

PJ, brajko85, da nemate vi mozda pakete gde je obracunska jedinica 10kb pa mozda na kraju i ne primetite ?

Meni je lik rekao da licu mesta kada sam potpisivao ugovor da se to zaokruzivanje vrsi kad istrosis besplatne megabjte. Cinjenica je da mi je net limiter ipak zabelezio manji transfer podataka (ul+dl) za oko 20% u odnosu na tu njihovu aplikaciju. Ko tu koga iebe, ne zna se tacno, al mislim da je mts (tj. telekom) i dalje tata.:S:

To su i meni prvo rekli ,kad sam potpisao ugovor, (da se zaokruzivanje vrsi tek kad istrosis besplatne megabajte) da bi se posle konsultovala i ispravila se, a isto su mi potvrdili i u korisnickom servisu... da se zaokruzuje i u okviru besplatnih megabajta..

Takodje su mi jasno naglasili a tri puta sam zvao da ona njihova aplikacija za merenje nema nikakve veze sa racunom jer mreza tarifira drugacije i da imaju hiljade reklamacija na racune jer ljudi veruju u ono sto vide ...

I tacno postje paketi gde je obracun 10kb i gde je obracun 100kb i to je to ...

ja imam taj studentski paket i meni je nazalost obracun 100kb i to ce se verujem pokazati kao prava propast

Zvao sam korisnicki servis i covek mi je nazalost potvrdio ono sto sam u pocetku i mislio :
da zaokruzuje na 100kb za svako ucitavanje , a ne po konekciji !!!

PJ, brajko85, da nemate vi mozda pakete gde je obracunska jedinica 10kb pa mozda na kraju i ne primetite ?

Imam studentski paket, zaokruzivanje je na 100kb i racun mi je stigao ok, e sad ne znam koliko utice na cenu to zaokruzivanje....

Daj link za pakete koji se zaokružuju na 10kb. Ja sam imao na 10kb od maja do, recimo, oktobra, a onda je stiglo obaveštenje da se svima zaokružuje na 100kb.

Na koji način, sa tehničke strane, misliš da ti izvedu to zaokruživanje "po učitavanju"? Ako nema protoka 1 sekund, on odmah zaokruži? :d

Ja sam na Telenoru računao dok je bilo zaokruživanje na 10kb i gubitak na kraju meseca mi je bio oko 1% ako se dobro sećam. Nisam se baš mnogo potresao :)

http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=22406

Evo gledaj paket npr sa 1 gb : u varijanti gde obracunava na 10kb svaki prekoraceni mb je 9.20 din a u varijanti gde obracunava na 100kb svaki prekoraceni mb je 2.97 din
Pretplata je ista - 900 din. Zasto bi neko uzeo paket gde bi placao 3 puta vise za isto ?

A sa tehnicke strane, ne znam , ali npr meni su objasnili da ako recimo proveris mejl i nemas nikakav mejl outlook ipak napravi protok od par bajtova - to se uzima kao 100 kb... I konkretno na primeru googla cija prva stranica ima 56 kb oni zaokruzuju na 100kb

u principu mislim da je dovoljan dokaz razlika u ceni koja je 3 puta veca za obracunavanje na 10kb potvrda da je tu gubitak mnogo veci od 1%...

Meni jos nije aktivno *797# da proverim zaduzenje, jedva cekam iskreno...

PJ, ti kazes da nisi imao neku drasticnu razliku u gubitku kad su te prebacili na 100kb sa 10 ?

Ako se ne varam, te stare pakete više nije moguće uzeti, a s obzirom da smo svi automatski prebačeni na ove nove, nije mi jasno zbog čega nisu uklonjeni sa prezentacije.

Nigde nisam rekao da nisam imao drastičnu razliku, jer nisam ni obraćao pažnju na to. Koristim nekoliko paketa i biram ih prema potrebama, tako da ostaju u pretplati.

Ja rekoh par postova gore, al ljudi ne citaju. Net limiter pokazuje 20-25% manji protok od mts-ove aplikacije. Dakle, taj procenat je i neki realni gubitak, jer u stvari vi prenesete manje podataka, a mts-ova aplikacija vam to obracuna (za pomenute procente) vise.

Cinjenica je da mi je net limiter ipak zabelezio manji transfer podataka (ul+dl) za oko 20% u odnosu na tu njihovu aplikaciju.
To nije njihova aplikacija, vec aplikacija koju isporucuje proizvodjac modema. Zbog cega se desava da aplikacija prikaze pogresne rezultate?
Zato sto ne meri kolicinu prenetih podataka u realnom vremenu, vec po zavrsenoj sesiji. Zbog toga, ako neko, recimo, restartuje kompjuter ili nestane struje aplikacija ne registruje kraj sesije i automatski je ne ubelezava u log. To stvara probleme.

Ja sam imao studentski 1GB/5GB, na racunu je ubelezena tacna kolicina podataka (dva puta sam ugasio komp pre izlaska iz aplikacije, ali sam otprilike znao koliko je bilo preneto).
Znaci, sve i da je formula za obracun takva kako je vi objasanjavate, u praksi se ne primecuje.

Ne mogu 100% da tvrdim da je obracun 100kb po konekciji, jer ne znam, ali iz mog iskustva, rekao bih da je tako.

Pa propasce mi, zaboga.
Dobro pazi :) Ja sam uzeo tacno na pola meseca i odmah proracunao koliko mogu da trosim dnevno (~65MB), i tako sam planski i trosio. Da sledeceg meseca nisam prelazio na 5GB, sigurno bih zestoko prekoracio ogranicenje. 1GB je jednostavno malo na 30 dana, osim ako se bas ne koristi samo za proveru maila i cisto durfovanje.
Tako da ako planiras da zadrzis taj 1GB i sledeceg meseca, dobro se kontrolisi :D

@brajko85

Sto se povecanja brzine tice, naravno da ga nece biti jer je ovo maksimalna brzina koju trenutna oprema dozvoljava. Jedino sto bi mogli da urade je da povecaju kolicinu podataka u pojedinacim paketima. Mada iskreno sumnjam, jer ADSL nije konkurencija 3G-u. Niko nece uzeti 3G za surf, ako ima mogucnosti za ADSL.
U svakom slucaju, 3G je najslabije resenje za boradband. Ko god moze da uzme bilo sta drugo neka ne razmislja.
Ali sa druge strane, svetlosnu godinu je ispred modema, i za obican surf+mail savrseno zadovoljava potrebe (1-2 GB), dok je 5GB ipak malo drugacija prica i moze bez razmisljanja da se koristi za neki umereni download.

mogu samo da povecaju pokrivenost HSDPA signala i da povecaju GB u paketima...
3G je iskljucivo zamisljen kao mobilno internet i zato ima svoje prednosti i mane.

anyway, meni (firmi) nisu automatski prebacili na nove pakete nego sam morao da saljem zahtev.

Dobro pazi :) Ja sam uzeo tacno na pola meseca i odmah proracunao koliko mogu da trosim dnevno (~65MB), i tako sam planski i trosio. Da sledeceg meseca nisam prelazio na 5GB, sigurno bih zestoko prekoracio ogranicenje. 1GB je jednostavno malo na 30 dana, osim ako se bas ne koristi samo za proveru maila i cisto durfovanje.
Tako da ako planiras da zadrzis taj 1GB i sledeceg meseca, dobro se kontrolisi :D

Da, slazem se da to nije njihova aplikacija, moja greska. Shvatio sam da ona ne belezi trenutnu sesiju (dok se ne zavrsi), no ja nisam jos imao nestanke struje i slicno, pa mi je taj deo price regularan (da kazem tako). Jedino ostaje da vidim koliko ce mi stici racun, s obzirom da sam do sad potrosio tek 500mb (od 9. dana ovoga meseca).

Sto vise GB, to bolje, ali meni je bacanje novca placati internet 2000+ dinara/mesecno. Ovaj paketic od 595din mi sasvim odgovara (cenovno), ali kvalitet mu je ocaj. No, bolje i ovo nego dial up.

interesantno je da Vista meni pokazuje da je brzina konekcije 7.2 mbps sto verovatno nije moguce, ali kada skidam nesto brzina downloada je preko 200 kb/s ... Sa tehnicke strane ja sam za sad prezadovoljan

Da li neko ima problema pri ulasku u krstaricinu pricaonicu sa ovim internetom, meni kaze ocitava se brzina dobra a nikako neulazi!
Java instalirana!!!!!

Da li neko ima problema pri ulasku u krstaricinu pricaonicu sa ovim internetom, meni kaze ocitava se brzina dobra a nikako neulazi!
Java instalirana!!!!!

Niste placali prepletatu pa su vam raskinuli ugovor i sad nemozete da mi odgovorite ili sta.....:D:D:d

Pa ne, samo retko ko ima vremena za krstaricu...;)

Evo sta mene zanima oko 3G interneta na telekomu posto sam trenutno ( sto ce malo da potraje) na telenoru.. ovo sam poslao korisnickom servisu telekoma:

Postovani,
Zanima me da li, posto bih postao korisnik 3g internet-a preko laptop-a, mogu da koristim
skype program za obavljanje video konferencije sa drugim skype korisnicima..
Hvala
Dragisa

odgovor je bio:
Po?tovani korisni?e,

Za sada nije predvi?eno kori??enje pomenutog programa preko 3G data paketa.
S po?tovanjem
mt:s

Tako da mi je MTS otpao u startu.. Rekli su kao radi skype par dana i onda ga ubiju i sl..
Toliko o MTS-u

Evo sta mene zanima oko 3G interneta na telekomu posto sam trenutno ( sto ce malo da potraje) na telenoru.. ovo sam poslao korisnickom servisu telekoma:

Postovani,
Zanima me da li, posto bih postao korisnik 3g internet-a preko laptop-a, mogu da koristim
skype program za obavljanje video konferencije sa drugim skype korisnicima..
Hvala
Dragisa

odgovor je bio:
Po?tovani korisni?e,

Za sada nije predvi?eno kori??enje pomenutog programa preko 3G data paketa.
S po?tovanjem
mt:s

Tako da mi je MTS otpao u startu.. Rekli su kao radi skype par dana i onda ga ubiju i sl..
Toliko o MTS-u

ma telenor je zakon, mts je 0 nerviraju jako.....kopa me ova krstarica a skupe nem poma nekonzumiram ga.

Radi SkyPe sasvim OK i preko MTS-a i preko Telenora, dokle god je kartica u modemu. Kada je ubaciš u telefon, javlja se kašnjenje, ali uglavnom je upotrebljivo. Bolje je nego što je bilo letos.

Video konferenciju ti ne bih preporučio, jer troši neverovatno mnogo protoka. U video razgovoru MTS 3G sa kamerom poziva mnogo brži net bez kamere, desi se povremeno da video kasni, ali nije opasno. Problem je 3G upload.

dali je moguce pojacati malo signal pomocu neke antene ili sta vec vidim da na modemu ima nesto sto lici na to.ne prelazi mi iz edge rezima a i ide na manju brzinu...
hvala unapred

Neko ovde pomenu da je zalepio modem za prozor pa uhvatio bolji signal. Jes ciganski, al probaj to.;)

Vrh Dno